28. Oktobar 2025, 09:53:23 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 281057 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #75 Poslato: 27. Novembar 2009, 19:59:26 »

Mitroduse, odvalio si bar 2 stvari koje veze sa vezom nemaju!

Prvo, a znam iz iskustva jer ja pecem tako, kad se komina razredi vodom pre pecenja rakija na izlazu oslabi. To je valjda i vrapcima jasno, pa nije isto destilisati nesto sto ima u startu 15% ili 5% alkohola. To je narocito bitno kod prepeka, jer ako se ne doda voda dobijamo rakiju koja je preterano jaka.

Drugo, to sto kazes da ce se dobiti zeljena jacina ako se pomesa sve sto iz kazana izlazi sve dok ne dobijemo zeljenu jacinu je tacno, ali SAMO sa stanovista jacine - ne i kvaliteta! Pominjes mesanje "rakije" od 10% alkohola sa ostatkom rakije? E to nije rakija, to je PATOKA. A to sto kazes da to izlazi izvrsna rakija, hm... Probaj jednom pravu izvrsnu rakiju, cudom ces se cuditi...

...i prilicne jacine 19 G.

Laugh Laugh Laugh Laugh Laugh Laugh

19 gradi je fina blaga rakija, za pocetnike Thumb
Sačuvana
mitrodus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #76 Poslato: 28. Novembar 2009, 15:09:30 »

Pozdrav i tebi "velemajstore" koji imas puno veze.Ako malo bolje procitas moj sadrzaj videces da sam rekao da mislim a ne da tvrdim kao ti.Neznam koliko si skolovan covek ja sam odavno iz klupe imam 70kvrga izgledam kao 50 pa mi je u tom izgledu i ostala pamet.U toj pameti sam pronasao ostatke iz skole iz fizike i hemije itd.Potom sam i potrazio sva svojstva i specificne tezine zainteresovanih stvari i naravno dosao do zakljucka koje sam opisao u mom misljenu.Dakle kada se tako ponosno dicis evo ti malo za razmisljanje.Voda vri na 100%C a alkohol...............Huh???,e tu sada ti uzmi malo knjigu pa se vrati malo nazad u skolu,da ti ja ne bih rekao bilo bi ti isuvise lako.Drugo da voda se stavlja u kazan kada je u pitanju nas amaterski rad na tome.Moj kazan je 50L verujem da i tvoj nije mnogo veci pa prema tome i guber.Naime u tako mali kazan je normalno da moze stati samo odredjeni deo kljuka-komine,pa ako je dosta redak mozda i voda nije potrebna.Ali ako je gusto vode mora biti ocigledno.Sada sve zavisi od jacine ili zrelosti voca naime kolicine secera koji se fermentacijom pretvara u alkohol.Sada kada si izdvojio retko iz kljuka rakija ce ti biti jaca u pocetku destilacije pa sve dokle hoces da ides dole5-10%.Sada razmisli malo sta se desava sa ostalim kljukom.MOZE biti da je dosta jak a i nemora.Recimo da je za 20% slabiji i gust dodajes vodu.Po tvome to ce biti slabija rakija jer je voda "razredila alkohol" sto 100% nije slucaj u u destilaciji.Opet dolazi osobina alkohpla sto je tvoj zadatak da pronadjes.E pa kada si sve dobio i zavrsio sa prvom destilacijom-pcenjem,onda radis prepek i to bez vode.Ako recimo imas 40L rakije recimo posle prvih deci ili dva,sto je prvenac cuvas ostalo.I ako imas u pocetku 65% ti ga peci po tvom ukusu do recimo 42% ili manje vise po zelji.Ono sto ti ostane recimo tri do pet litara"brlje"od 10tak stepeni cuvaj za buduci kazan ili za nesto drugo kao i prvenac.A prvenac mozes koristiti za pranje prozora ili neko dezinfikovanje ili u slucaju prehlade za mazanje.Apsolutno se slazem sa tobom da nemoras da se slozis samnom ali jedan savet:UVEK SLUSAJ DOBRO STA DRUGI KAZU,jer nikad neznas kada ce ti zatrebati.A sad ti pitaj Pecu pa vidi koliko jesam ili nisam u pravu.I jos nesto ucini sebi uslugu i sipaj u casu za vodu malo vode.Posle dodaj cist alkohol ali tako da ti je povrsina vode u visini ociju prema svetlosnom izvoru-sunce-sijalica itd.Posle mi reci sta si videi ajde molimte.Srdacan pozdrav Dusan
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #77 Poslato: 28. Novembar 2009, 17:18:26 »

Grin Митродусе!
Треба преводилац?
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #78 Poslato: 28. Novembar 2009, 20:28:24 »

E pa kada si sve dobio i zavrsio sa prvom destilacijom-pcenjem,onda radis prepek i to bez vode. Ako recimo imas 40L rakije recimo posle prvih deci ili dva,sto je prvenac cuvas ostalo.I ako imas u pocetku 65% ti ga peci po tvom ukusu do recimo 42% ili manje vise po zelji.Ono sto ti ostane recimo tri do pet litara"brlje"od 10tak stepeni cuvaj za buduci kazan ili za nesto drugo kao i prvenac.

Aha, dakle tvoj kljuc uspeha je da prepek razblazujes patokom, umesto vodom Thumb

Na ovom forumu je vise puta pisano na temu odvajanja patoke, pa da ne ponavljam, a i kad bih hteo da ponovim, cini mi se da nema svrhe posto iz tvojih postova prosto zraci tvoja ubedjenost da si u pravu Cool
Sačuvana
mitrodus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #79 Poslato: 29. Novembar 2009, 00:46:22 »

Dakle neko se ljuti sto nebi trebalo uopste.Ja samo iznosim moje misljenje sto se uglavnom slaze i sa Pecinim nacinom pravljenja rakije,a isa mnogim drugim majstorima od kojih sam ucio.No ni tvoj nacin nije za bacanje samo sto je malo drugojaciji sto je rekao alenbuk.Pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #80 Poslato: 30. Novembar 2009, 21:34:30 »

S obzirom da uvek slusam i primam k znanju ono sto drugi pisu a ja ne znam ili ne razumem hteo bih da bilo koga upitam sta je u stvari PATOKA

Patoka, patočno ulje i sl. su nazivi za treču frakcije destilacije jakih alkoholnih piča.
Po hemijskom sastavu (kod uobičajene proizvodnje) u patoci su sadržani slijedeći spojevi sa iskazanim procentom učešča:
10 % etanol,
13 % n-propanol,
15 % i-butanol,
51 % i-amilni alkoholi,
11 %  ostali viši alcoholi i drugi spojevi,
a u preostalom dijelu neobuhvaćenom procentima je voda.
Dakle u patoci je sadržano gotovo sve što je sadržano i u rakiji samo sa drugačijim stepenom učešča i međusobnim omjerima.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
draganpan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 70

Windows XP
Browser:

« Odgovor #81 Poslato: 02. Decembar 2009, 07:07:38 »

mitroduse

jesi li nekad pekao rakiju? i jesi li probao dobru rakiju?
Neupucen ce po tvom tekstu zalutati.
Sačuvana

Lako ti je kad te hoće, izdrži kad te neće...
Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:

« Odgovor #82 Poslato: 02. Decembar 2009, 07:37:28 »

Pozdrav forumasi,
interesantne i poucne price, posebno od nekolicine Majstora. Medjutim, ovo sto je napisao MITRODUS je u stilu "lud zbunjenog", jer je tesko razumljivo, ili ti u stilu "sto komplikovanije to bolje".
Ali ovo je forum i svakmo ima pravo da, na svoj nacin, iskaze ono sto zna ili nezna?!
Pozdravi jos jednom!
U svakom slucaju  whistlefly,    Scratchhead
Sačuvana

"Deli svoje znanje, to je način da budeš besmrtan"
vatrogasciki
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #83 Poslato: 18. Decembar 2009, 14:40:24 »

POZDRAV.
moze li mi neko reci koja jacina rakije se sipa u hrastovo bure na odlezavanje.
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #84 Poslato: 18. Decembar 2009, 14:48:59 »

Поздрав форумашима
Да ли можда неко зна чиме  може да се закисели ракија-реч је о виљамовки којој по мом мишљењу фали мало киселине.Хвала
Sačuvana

HUBERT 1924
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #85 Poslato: 18. Decembar 2009, 16:17:46 »

POZDRAV.

Što jača to bolje, a u principu nerazblažena rakija, ona koja je izašla iz kazana.
Preporučljivo je da njena jačina ne bi trebala biti manja od 65 vol. % alkohola, a ni veča od 72 vol. % alkohola
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
draganpan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #86 Poslato: 21. Decembar 2009, 06:19:12 »

POZDRAV.

Što jača to bolje, a u principu nerazblažena rakija, ona koja je izašla iz kazana.
Preporučljivo je da njena jačina ne bi trebala biti manja od 65 vol. % alkohola, a ni veča od 72 vol. % alkohola
Ovo je kao ono
Gde mogu da kupim olovku za treci razred...?
A ovaj mu odgovara
Hocete li za prvo ili drugo polugodiste...?
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #87 Poslato: 21. Decembar 2009, 07:33:35 »

Ne razumem,lepo je covek napisao da treba sipati rakiju ne slabiju od 65% i ne jacu od 72.Stvar je prosta.
Sačuvana
draganpan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #88 Poslato: 21. Decembar 2009, 08:39:52 »

Ne razumem,lepo je covek napisao da treba sipati rakiju ne slabiju od 65% i ne jacu od 72.Stvar je prosta.
Sta ne razumes
Pa po zakonu rakija moze biti max 55 stepeni ...
Nece valjda da je razblazuje sa destilovanom vodom na stolu. I po vama se  sljivovica od 25 stepeni nemoze cuvati u hrastovim buradma...!?
Sačuvana

mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #89 Poslato: 21. Decembar 2009, 09:00:22 »

]Rakija se sipa u bure sto jača pa posle odredjenog odlezavanja vadi i razblažuje i pakuje.Kakve ima veze zakon sa sipanjem rakije u bure!?
Sačuvana

HUBERT 1924
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.063 sekundi sa 18 upita.