Prepecanjem meke rakije se uz povečanje sadržaja alkohola vrši prečišćavanje, od nepoželjnih sastojaka, uz koncentrisanje poželjnih aromatskih komponenti tipičnih za datu voćnu vrstu.
Ova rečenica predstavlja neoborivu hipotezu, provjerenu i dokazanu ne samo za voćne rakije nego i za sve što se trenutno na ovoj planeti naziva visokokvalitetnim jakim alkoholnim pićem. U njoj je sadržana i namjera i cilj i način sveukupnog procesa destilacije vočnih rakija, francuskog konjaka i viskija. Iz nje nedvosmisleno proistiće zaključaj da se dodavanjem vode u kazan u kome se treba vršiti prepecanje bitno utiće na nedovoljno povečanje: sadržaja alkohola, prečišćavanja od nepoželjnih sastojaka i koncentrisanja poželjnih aromatskih materija, a time onda i na kvalitet. Dakle za proizvodnju voćnih rakija potrebno je da destilat ima vrijednosti od najmanje 65 vol.% pa do 72 vol.%. Slažem se da svako pravilo može imati i izuzetak, ali ga se ja u ovoj situaciji ne mogu sjetiti.
Ne vidim kako to "nedvosmisleno proistice".
Ako vec citiras literaturu, u istoj toj literaturi se pominje da se meka rakija uzima dokle god jacina na luli ne padne na 0, tj. u nekim izvorima na 3% alkohola (jer ispod toga postaje nerentabilno). Takodje pise da meka rakija, od koje posle pravimo prepek, ima (manje-vise) nekih 25-35% alkohola.
E, ali ja meku vadim drugacije: ja prikupljanje meke rakije prekidam na 8 gradi, dakle na 20% alkohola, a ostalo bacam, da bi mi u mekoj za prtepek bilo sto manje patoke.
Posto tako radim, i posto mi komine imaju 20% ukupnih secera, meni MEKA rakija ima prosecno oko 45% alkohola!!!
To kad bih pekao bez razredjivanja, dobio bih spiritus, a ne rakiju, kome bi trebalo bure destilisane vode za razredjivanje.
Zato ja takvu meku rakiju razredim vodom PRE prepicanja (uz dodatak 1/3 komine radi pojacanja arome) na nekih 15-ak % alkohola, pa onda pravim prepek.
E vidi sad: meka rakija, kako se u literaturi preporucuje, "nedvosmisleno" ima vise patoke u sebi u odnosu na moju meku rakiju, a to za posledicu ima da meni u prepeku patoka podje nesto kasnije (za oko 2-4 grada) u odnosu na teoretske modele iz literature.
Zato meni finalni proizvod bude rakija kojoj nije potrebno razredjivanje destilisanom vodom - posto ja patoku izbacujem kako iz meke, tako i iz prepeka, uz intermedijarno dodavanje vode u kazan. Uz ovakvu tehniku, meni meka prosecno polazi kad jacina na luli padne na nekih 13-15 gradi, umesto na oko 17 kako to sugerise literatura.
Literatura veoma respektuje i ekonomski momenat, otuda otpor izbacivanju patoke ispod 8 gradi pri prikupljanju meke rakije ("pa steta da se baci"), cesto se u literaturi pominje ekonomska efikasnost i rentabilnost.
Meni je ekonomski momenat pri pecenju rakije potpuno nebitan, posto rakiju pecem za licne potrebe, pa zato mogu da radim to sto radim.