28. Oktobar 2025, 17:20:10 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 281100 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #120 Poslato: 02. Januar 2010, 20:50:21 »

... smatram da koliko god bila kvalitetna rakija, ako je preko 50 vol%, a posebno blizu 60%  Shocked, ne može da bude "pitka i ukusna", već istog sekunda, na prvi dodir receptora u ustima počinje da "pali i peče"  Evil.

Nikako se ne slazem sa ovim, ali prihvatam da je to u velikoj meri i stvar ukusa, a o ukusima ne vredi raspravljati. Kao sto neki vole jaku kafu, neki do smrti ljut hamburger, tako neki vole jaku rakiju. Neki opet sve kontra.
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #121 Poslato: 02. Januar 2010, 23:51:51 »

Moram malo da se ukljucim,
Kizo onaj kome je lepa rakija od 50 % pa navise,tom nije bitno da li je rakija  lepa,ukusna ,aromaticna,...njemu je bitno da samuti.U ostalom gde ima da se kupi rakija preko 50 % alkohola?
Sačuvana

HUBERT 1924
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #122 Poslato: 03. Januar 2010, 23:37:05 »

Није мк баш тако. Додуше, признајем да је и мени прилично страно да је ракија преко 50% али зато ми је 45% потпуно нормално док већина људи у мом окружењу, ако уопште и пије дестилована пића, ових мојих 45% доживљава као чисти шпирит!
Ја, међутим, те њихове ракије испод 40% (најчешће 35%) не сматрам ракијама.
Е сад, кад се неко од њих одважи да проба моју ракију, спреми се на најгоре, међутим кад попије мали гутљај изненади се како не пече и просто ми не верује да је заиста 45% (то је онај квалитет о којем говоримо, квалитет који не пече у устима, за разлику од њихових неквалитетних индустријских разблажених рафинада које зову ракијама).

Са друге стране често док ми неки дестилат још зри, и има јачину око 65%, ја га пробам, прво пажљиво, па онда све слободније, и на крају наспем себи једну чашу, не да дегустирам него да пијем! (наздравље)
И ако је полако пијем уживам у букеу, заиста, а не само у удару алкохола у главу.

Дакле, киза је у праву, скоро 100% реч је овде о укусу. Нешто остаје и на техници пијења.
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #123 Poslato: 03. Januar 2010, 23:57:25 »

Alambik,ja takodje mislim da je rakija oko 45 % najlepsa,to da pijes rakiju od 65 % i da ti je jako lepa Scratchhead,svaka cast,nadam se da cemo se upoznati pa cemo degustirati nase proizvode  Thumb
Nisi rekao u kojoj rakiji si uzuvao u bukeu od 65 % alkohola?
Sačuvana

HUBERT 1924
bistrica
Administrator

Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #124 Poslato: 04. Januar 2010, 00:34:23 »

Kad već pričamo priče da i ja ispričam jednu.
Probavam i ja rakiju, šljivovicu, staru par godina, od 70 stepeni, i pri tom uživam. Kažem probavam, jer to se ne može piti iz razloga što bih samo osjetio miris, toplinu i ništa više. Cilj mi je da vidim kako dozrijeva, da osjetim svu raskoš, tijelo, zaokruženost... Probavam u toliko malim gutljajima da se jedva tako mogu i nazvati. Znam da treba tako jer sam probao i drugačije, pa ne ide. Valjda je fora u tome da mala količina rakije bude razblažena pljuvačkom u ustima, i tako spasi osjetljivost svih čula ukusa. Probavaam i zapisujem utiske. Na izlazu iz kazana, violina. Nakon godinu dana, gudački kvartet. Nakon dvije godine, simfonijski orkestar. Probavam i očekujem da se pojavi bečka filharmonija. Probavam i razmišljam: „Šteta je ovo iz čašice ne popiti“. A ako popijem gorit će mi uši, 100% neću čuti ni vrata da mi provaljuju. A nešto je sigurno i do slušnog aparata.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #125 Poslato: 04. Januar 2010, 01:12:44 »

Thumb
Sačuvana

HUBERT 1924
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #126 Poslato: 04. Januar 2010, 01:25:23 »

Tu koju pijem 65% je destilat piva. A pijem je tako kako je bistrica opisao da pije šljivovicu od 70%.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #127 Poslato: 04. Januar 2010, 07:02:02 »

Kizo,
Već duži vremenski period razmišljam na ovu temu, ali nikako ne mogu da ukapiram zašto se dodavanjem vode prilikom prepeka kao rezultat dobija blaža rakija…
Veoma sam pažljivo pročitao celu temu i naročito deo kada je mitrodus postavio slično pitanje.
Jasno je da se dodavanjem vode u meku rakiju smanjio procenat alkohola, ali me muči mehanizam zašto se onda dobija blaža prepešenica.
Po nekoj mojoj logici bez obzira koliko je meka rakija jaka ili slaba prvo što će tokom prepeka ispariti je upravo alkohol, tako da nema veze da li je meka 10% ili 15% ili 20%.
Molim za objašnjenje šta se dešava u kazanu, pošto veoma očigledno nešto suštinski ne shvatam.

Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #128 Poslato: 04. Januar 2010, 07:07:20 »

Jasno mi je da dovodjenje rakije na odredjeni procenat ima veoma veliki značaj u masovnoj proizvodnji i prodaji, ali ja za svoju ličnu upotrebu koristim sasvim drugi metod.
Prilikom razblaživanja rakije, ja ne ciljam odredjeni procenat alkohola u rakiji, nego jednostavno probam koliko razblažena rakija mi najviše odgovara. Razblažujem je do momenta kada prestane da peče u grlu i počne da klizi, to je po mom mišljenju idealan odnos jačina-ukus. Po pronalasku balansa, jednostavno premerim jačinu da vidim gde sam. Za većinu rakija to bude negde 43-45% a za komovicu i lozovaču je 46-50%.
Sačuvana
Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #129 Poslato: 04. Januar 2010, 08:16:07 »

Kizo onaj kome je lepa rakija od 50 % pa navise,tom nije bitno da li je rakija  lepa,ukusna ,aromaticna,...njemu je bitno da samuti.
Napomena: ovo "samuti" je od glagola ošamutiti! Najbliže i najbolje pojašnjenje za  "sve je stvar ukusa, a o ukusima ne vredi raspravljati" i "ima nečeg i u kondiciji".
Prema tome, kako peca50 kaže u potpisu "Ako hoćeš da se opiješ, opij se kvalitetom sa stilom!", a to podrzumeva dobru voćnu rakiju do max. 45% vol. alkohola, bistre, tamno-dukat žute boje, intezivnog mirisa, izuzetne pitkosti, raskošnog i harmoničnom ukusa duge i postojane perzistencije. Kakvi atributi "copy/paste od jednog probača"!! whistlefly
Samim tim, priča bistrice "Probavam i ja rakiju, šljivovicu, staru par godina, od 70 stepeni, i pri tom uživam....Probavam i očekujem da se pojavi bečka filharmonija ..... itd.", je dovoljna da poklopi sve predhodne diskusije i, bitno je zapamtiti da počinje sa "Probavam", a ne "Pijem, Žderem, Ždrkam, Cirkam" sa ciljem da se "ubijem, obločem, usvinjim... itd.).
Pozdravi i prijatno!  Thumb

Sačuvana

"Deli svoje znanje, to je način da budeš besmrtan"
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #130 Poslato: 04. Januar 2010, 10:41:50 »

Kizo,
Već duži vremenski period razmišljam na ovu temu, ali nikako ne mogu da ukapiram zašto se dodavanjem vode prilikom prepeka kao rezultat dobija blaža rakija…
Veoma sam pažljivo pročitao celu temu i naročito deo kada je mitrodus postavio slično pitanje.
Jasno je da se dodavanjem vode u meku rakiju smanjio procenat alkohola, ali me muči mehanizam zašto se onda dobija blaža prepešenica.
Po nekoj mojoj logici bez obzira koliko je meka rakija jaka ili slaba prvo što će tokom prepeka ispariti je upravo alkohol, tako da nema veze da li je meka 10% ili 15% ili 20%.
Molim za objašnjenje šta se dešava u kazanu, pošto veoma očigledno nešto suštinski ne shvatam.

Две ствари овисе о јачини сирове ракије за препек: једна је температура на којој ће та ракија кључати а друга је какав ће бити састав пара које ће, прликом кључања, испаравати. То су физикалне одређености и ми их не можемо променити.

Ево поново ћу поставити ову криву:

Ту сад видите, рецимо, да 10%-на ракија (пратите плаву линију) кључа на 93 степена Целзијуса а у пари онда (сад то хоризонтално пренесите на црвену криву) имамо 55% алкохол.
Ако је сирова ракија 20% онда ће кључати на скоро 89 степени а у пари ће бити 70% алкохола.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #131 Poslato: 04. Januar 2010, 11:18:29 »

Hvala, sada je mnogo jasnije  Thumb
Sačuvana
rakac
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #132 Poslato: 06. Mart 2010, 18:09:53 »

Tokom odlezavanja u buradima,svakih 6 meseci ili godinu dana,vrsi se dolivnje destilovane vode u kolicini da jacina rakije opadne za nekoliko stepeni.Na ovaj nacin,nakon trece godine,dobicemo rakiju jacine 40-45 vol%alkohola.Pod uslovom da je rakija u startu bila 60 vol%
Sačuvana
rajkovski
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #133 Poslato: 06. Novembar 2010, 00:22:39 »

sve u svemu,
moze li neko da mi pojasni zbog cega je bolje rakija prvo da odlezi pa tek onda da se razblazi. jedino na sta sam naleteo je da nerazblazena zauzima manje prostora.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #134 Poslato: 06. Novembar 2010, 11:01:01 »

U pitanju su hemijski procesi (oksidoredukcijski, esterifikacija, acetalizacija,..) koji omogućavaju stvaranje mekših, blažih i zaokruženijih aromatskih kompozicija. Sve to još pojačano dozrijevanjem (starenjem) u hrastovim buradima u kojima dolazi do obogaćenja aroma rakije, materijama ispuštenim iz dužica hrasta. Ta jedinjenja utiču na aromu direktno ili  stupaju u reakcije sa materijama iz rakije. Za mnoge ove procese koncentracija vode je jako bitan faktor, ona na njih utiče u suprotnom pravcu, naime sa dodavanjem vode nastaju suprotne reakcije (reverzibilne), što bi onda za rezultat imalo lošiju konačnu aromu. Sve to u stvari znači, da ćemo dodavanjem vode u rakiju prije odležavanja-starenja: spriječiti, otežati, ili odvesti ove reakcije u drugom pravcu, i tako dobiti manje izraženu poželjnu aromu, a dodavanjem vode nakon starenja više nećemo biti u mogućnosti u tolikoj mjeri uticati na njih jer su ti procesi već u poodmakloj fazi.

Ima na forumu mjesta na kojima je to detaljnije objašnjeno. Pretraži još malo, pa ćeš naletjeti između ostalog i na ovo.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=153.msg4674#msg4674
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.06 sekundi sa 18 upita.