22. Mart 2025, 17:56:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan sa mesalicom ili prevrtac-prednosti i mane  (Pročitano 143850 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
stera
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #120 Poslato: 06. Septembar 2013, 15:17:14 »

Moj doprinos razresenju ovog problema bi se sastojao u sledecem: U svakoj prodavnici koja prodaje opremu za grejanje moze da se kupi ovaj termometar u kompletu. Evo jednog korisnog linka.
http://www.etazgrejanje.com/katalog.php?prodID=311
Znam i jednog momka iz Vrcina koji radi digitalne. U kapak uvucete sondu koja je povezana kablom sa displejem  koji moze biti udaljen i 5 metara od kazana. Nacicu njegov telefon pa kome treba moze putem PP da ga dobije, da ga ovde ne raklamiram.
Pravim kazan -ali za kuvanje piva i treba mi termostat kao sa linka. Jedino radije bi termometar sa inox sondom a toga nema. Ovi su mesingani. Da li moze i mesingani?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #121 Poslato: 06. Septembar 2013, 17:08:46 »

Može.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #122 Poslato: 13. Maj 2017, 09:50:29 »

Pročitah ovu temu celu koja se zove kazan sa mešalicom ili prevrtač i na kraju nevideh jasan signal koji je bolji.Prvo sam naziv teme nije baš najbolji jer itekako postoje kazani prevrtači sa mešalicom ali dobro jasno mi je šta je pokretač teme želeo da pita.Ja sam baš u dilemi šta da kupim.Moj dobar prijatelj ozbiljan je proizvođač rakije (5-6 hiljada litara godišnje) ima dva kazana jedan prevrtač bez mešalice i drugi sa mešalicom i ispustom za dćžibru.Iskustva su mu sledeća kod prevrtača radi jedan čovek opušteno ima rešetku i do sad mu nikad nje zagorelo .Ispust džibre i pranje kazana je gotovo banalno.Kod ovog drugog kazana sa mešačem i ispustom za džibru kako ga još zovu stabilni kazan rade dvojica i moraju gotovo stalno da okreću mešalicu.Sipanje kljuka,pranje kazana,ispust džibre daleko je komplikovanije i teže.
Dva konkretna pitanja
Isti kvalitet bakra ista lula ista tabarka ista zapremina kazana a jedan je klasičan prevrtač a drugi sa mešalicom i ispustom cena? veća je kod ovog sa mešalicom onoliko ... koji biste pazarili
drugo pitanje veličina kazana šta biste kupili 100.160,200 litara uzevši u obzir teoriju za koju nisam siguran da je tačna da za 24 sata uvek dobiješ istu količinu rakije pekao na bilom kom kazanu samo kod manjih kazana biće više kazana za dan a kod velikih kazana biće manji broj kazana za dan.
Zamolio bi ako može konkretno da se odgovori
Hvala

Zaboravih da napišem da bi 90% pekao šljivu i ostalo jabuku i krušku
Pitanje kako da ubacim sliku ,sve sam probao al neide
Pozdrav
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #123 Poslato: 13. Maj 2017, 11:19:39 »

Da je ispustanje dzibre komlikovanije kod kazana sa mesalicom prvi put cujem , cak naprotiv daleko je lakse. A to da dva coveka moraju da rade oko kazana, pa to zavisi od ljudi dzabe ti i njih petoro ako su nesposobni, ja radim sam sa 2 kazana od 200l. Sipanje sa pumpom a sto se tice mesanja kazi prijatelju da ne stedi vec da kupi ili nabavi motorcic od brisaca i resen problem.           Sa mesalicom  uvek....   A teorija ti je dobra
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #124 Poslato: 13. Maj 2017, 13:24:40 »

Da je ispustanje dzibre komlikovanije kod kazana sa mesalicom prvi put cujem , cak naprotiv daleko je lakse. A to da dva coveka moraju da rade oko kazana, pa to zavisi od ljudi dzabe ti i njih petoro ako su nesposobni, ja radim sam sa 2 kazana od 200l. Sipanje sa pumpom a sto se tice mesanja kazi prijatelju da ne stedi vec da kupi ili nabavi motorcic od brisaca i resen problem.           Sa mesalicom  uvek....   A teorija ti je dobra
Hvala Dekara, ispust džibre iz stabilnog kazana pa neznam tako sam čuo ja nikad nisam pekao rakiju na stabilnom kazanu već samo na prevrtaču kažu ne izađe sve pa mora da se ubacuje crevo da istera sve pa onda ide novi kljuk jebe.....
a za motorić kako ti kažeš pa on se prodaje al nije ni malo jeftin jedino to nešto budženo od brisača jel to pouzdano fercerali kolko to košta?
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #125 Poslato: 13. Maj 2017, 13:47:13 »

Zamolio bi ako može konkretno da se odgovori...
Kad već insistiraš i ja ću konkretno i bez okolišanja.

Isključivo sa mješalicom jer bez nje brate ne ide ni kod ajvara ili pekmeza a kamo li kod rakije. Ne samo zbog zagaranja nego i zbog ravnomjernije raspodjele toplote po cijeloj zapremini kljuka u kazanu.

Namjesto dvojice ide elektomotor.

Dekara je već rekao da sipanje, pranje i ispust nisu nikakav problem, za sve one koji tradicionalno prave rakiju na ovakvim kazanima, a ja ću samo dodati da sam mnogo puta ćuo slićne razloge i mislim da piju vode u istoj mjeri i istom logikom koliko i razlozi za sipanje vina i rakije u galone umjesto u flaše.

A za teoriju, nema teorije da je tačna. Bez obzira na veličinu kazana destilacija traje cca. isti broj sati. Može  kazan biti od 100 i od 1.000 litara, za isto vrijeme će obaviti destilaciju. Da bi u toku dana sa ovim od 100 litara napravio istu količinu rakije trebao bi to raditi uporedo na 10 kazana.  

Ja bih, ako ne mogu veći, kupio ovaj sa maksimalnom litražom na tvojoj listi, 200l. Kazani srednje veličine su bolji zbog veće mogućnosti podešavanja raznoraznih proporcija koji onda utiću na parametre kod destilacije.

Polovni motor za pomične kapije je nekih 50 EUR-a. Ima sve što treba a nema mu smrti, i isplati se u odnosu na onu dvojicu odmah sutradan.  Smiley Isproban gotovo pa bez gašenja u trajanju od nekih mjesec dana.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #126 Poslato: 13. Maj 2017, 14:50:11 »

Motorcic  polovan sa otpada 3 eura mi traje celu sezonu i obavezno remenica i kais. Neko stavlja na zubcanike ali se desava neka kostica pa zaglavi , zato kais prokliza  a ostalo ti je bistrica rekao
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #127 Poslato: 13. Maj 2017, 18:18:55 »

Ok ako sam dobro shvatio dekara i bistrica vi savetujete da kazan obavezno ima mešalicu, e sad dali kazan može da bude prevrtač ili stabilni ,dali je to svejedno?
Drugo vidim da se ne slažete oko teorije da skojim god kazanom pekao rakiju mali veliki se na kraju dana dobije slična količina rakija.Iskreno ja nisam probao al mi je nekako logično da ću nomilna dobiti nešto više rakije sa velikim kazanom u odnosu na mali samo je pitanje koliko više dal taj višak opravdava ulaganje duplo više sredstava i u kazan i u vreme i u drva.
Trenutno sam najbliži kupovini kazana prevrtača 100l najverovatnije sa mešačem debljina dna 4mm lula 3,5 m f40mm tabarka 470l ali videću
Nego jel neko može da mi objasni kako da turim sliku na forumu
Hvala i pozz
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #128 Poslato: 13. Maj 2017, 19:55:04 »

Još nisam vidio da postoji kazan prevrtač sa mješalicom pa ako ga neko ipak pravi postavi sliku da procjenimo kvalitet izvedbe.

Za postavljanje slika imaš ponešto ovdje.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=336.msg4004#msg4004
Ako ne ide pošalji mi na mail sveovinu@gmail.com pa ću je ja postaviti u poruku koju napišeš.

Kod kazana od 100 i 500 litara, čija se različita veličina može iskazati u proporciji 1:5, parametri rezultata i potrošnje za isti period neprekidnog rada bi bili slijedeći:
- Količina dobivene rakija u proporciji 1:4-5, u zavisnosti od količine alkohola u kljuku. Za voćne rakije je to gotovo pa 5 puta više kod ovog većeg kazana.
- Toplotna energija ili materijal za loženje u proporciji 1:3. Dakle na manjem kazanu kod ove proporcije trošiš više nekih 67% drva.
- Potrošnja vode sa nekih 1:2, Dakle kod manjih kazana veća nekih 2,5 puta.
- I još utrošeno vrijeme. Ono je 5 puta veće za destilaciju iste količine voćnog kljuka.
Sačuvana

dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #129 Poslato: 13. Maj 2017, 21:55:10 »

Slazem se sa bistricom, ni ja nisam video prevrtac sa mesalicom
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #130 Poslato: 14. Maj 2017, 07:31:13 »

Danas video prevrtac sa mesalicom proizvodi ih subotica destilatori  doo
Sačuvana
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #131 Poslato: 15. Maj 2017, 00:01:54 »

Ja danas prvi put i cuh da postoji prevrtac sa mesalicom. Covek uci dok je ziv. Ali, ne pije mi to vodu da oko kazana sa mesalicom moraju da opsluzuju dvojica. Po meni , nema nista lakse od kazana sa mesalicom. Jos uz sve to , ja i nemam motoric, pa polako na svako malo rucno zavrtim rucicu. Ali, za ovu sezonu ugradjujem motoric.
Sačuvana
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #132 Poslato: 15. Maj 2017, 22:27:46 »

Da se mora izabrati između kazana sa duplom stijenkom ali bez mješača i kazana sa mješačem ali sa običnim dnom,koji bi bilo bolje izabrati ?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #133 Poslato: 15. Maj 2017, 23:02:48 »

Sa duplom stijenkom su pitanju potpuno drugačije temperature pa je mješalica nepotrebna.
Baš zbog tih temperatura nema mogućnosti zagaranja ali ni stvaranja aroma kao kod kazana za direktnim zagrijavanjem, pa je izbor klasični kazan sa mješalicom i debljinom dna od 6-8mm u zavisnosto od veličine. Normalno kontrola vatre, i toplote koja ne bi trebala direktno dopirati, naročito u uskom prolazu, do bočnih stijenki lonca kazana koje nisu pokrivene kljukom u prvoj destilaciji.
Sačuvana

Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #134 Poslato: 21. Maj 2017, 18:17:40 »

Nisam bio pri računaru, dakle ovo sa ubacivanjem slika neverujem da je moglo komplikovanije,ali vidim da ste pronašli i da ih prave i DES  i Destilatori obe firme su iz subotice s tim što kod destilatora možete da dogovarate debljinu dna veličinu i dužinu lule  itd ovakva je ideja prevrtač 100 l 157000 din stabilni 120l 196500
oba kazana imaju bakar 4mm lula fi 40 3m mešalice motorne,cilindar razlika je 40000 din a u litraži 20l lakše se pere prevrtač
štabiste vi uzeli?
Inače bezobrazno je skup motor oko 22000 do 25000
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 21 upita.