Zamolio bi ako može konkretno da se odgovori...
Kad već insistiraš i ja ću konkretno i bez okolišanja.
Isključivo sa mješalicom jer bez nje brate ne ide ni kod ajvara ili pekmeza a kamo li kod rakije. Ne samo zbog zagaranja nego i zbog ravnomjernije raspodjele toplote po cijeloj zapremini kljuka u kazanu.
Namjesto dvojice ide elektomotor.
Dekara je već rekao da sipanje, pranje i ispust nisu nikakav problem, za sve one koji tradicionalno prave rakiju na ovakvim kazanima, a ja ću samo dodati da sam mnogo puta ćuo slićne razloge i mislim da piju vode u istoj mjeri i istom logikom koliko i razlozi za sipanje vina i rakije u galone umjesto u flaše.
A za teoriju, nema teorije da je tačna. Bez obzira na veličinu kazana destilacija traje cca. isti broj sati. Može kazan biti od 100 i od 1.000 litara, za isto vrijeme će obaviti destilaciju. Da bi u toku dana sa ovim od 100 litara napravio istu količinu rakije trebao bi to raditi uporedo na 10 kazana.
Ja bih, ako ne mogu veći, kupio ovaj sa maksimalnom litražom na tvojoj listi, 200l. Kazani srednje veličine su bolji zbog veće mogućnosti podešavanja raznoraznih proporcija koji onda utiću na parametre kod destilacije.
Polovni motor za pomične kapije je nekih 50 EUR-a. Ima sve što treba a nema mu smrti, i isplati se u odnosu na onu dvojicu odmah sutradan.

Isproban gotovo pa bez gašenja u trajanju od nekih mjesec dana.