27. Oktobar 2025, 10:09:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Određivanje tehnološke zrelosti grožđa  (Pročitano 153268 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Deksa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #60 Poslato: 08. Avgust 2010, 23:31:45 »

Veliki pozdrav za sve sa foruma Sve o Vinu.

Posto sam apsolutni pionir u razvijanju vinogradarstva u citavom zapadno-moravskom vinskom regionu i nemam mogucnosti da se poredim sa vinogradarima iz okoline(jer i ne postoje  :'() na danasnji dan sam na najzrelijim bobicama Sauvignon Blanc ocitao i do 64 Oe ,
pa me zanima kako je stanje zrelosti ove sorte na drugim mestima.

Ako je neko vrsio merenja bio bih mu veoma zahvalan da mi to i napise.
Sačuvana
vladale016
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #61 Poslato: 19. Septembar 2011, 21:58:14 »

Ljudi pomoć ...

Pošto je ova godina jako sušna i prinosi groždja su slabiji u odnosu na kišnu godinu...

Da li bi bilo pametno i koliko dodati količinu vode prilikom muljanja grožđa jer grožđe ima više šećera u odnosu kad je godina kišnija?

Na koliko kg krožđa koliko litara vode ?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #62 Poslato: 20. Septembar 2011, 08:15:51 »

Ma kakva voda,secera i treba da bude.Jedino ako hoces da dobijes na masi a onda gubis na kvalitetu.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #63 Poslato: 20. Septembar 2011, 08:19:02 »

Eto ga sad, godina idealna za sazrevanje, grožđe nikad boljeg kvaliteta i ti bi to pokvario vodom Sad
Sačuvana
vladale016
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #64 Poslato: 21. Septembar 2011, 18:54:04 »

Ok, ali sam mislio da dodam malo a količini ništa više.

Ali ako je tako ne diram ništa.
Sačuvana
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #65 Poslato: 21. Septembar 2011, 21:27:37 »

Meni se cini da ovo nije bas idealna godina. Loza je bila pod stresom bez vode, visoke temperature. Prvo je kasnila posle je sve bilo na silu. Ali ako covjek se zanese pa mu odu seceri, mislim da je u redu da doda destilovanu, to jeste problematicno ali kome treba vino sa previse alkohola.
Sačuvana
vladale016
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #66 Poslato: 21. Septembar 2011, 21:30:52 »

Pa dobro sad jedni dodaj, drugi ne .... sta je pametno ...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #67 Poslato: 21. Septembar 2011, 21:52:08 »

Nece biti previse alkohola,dodavanjem vode poremetice se i odnos bojenih materija,aroma i jos dosta sastojaka koji su sada u dobroj koncentraciji.Nije tako jednostavno,onda bi u losoj godini samo dodali secer i dobili dobro vino,medjutim onda bi nedostajalo sve ono sto imamo u dobroj godini kao sto je ova.Vino sa vise alkohola se bolje odrzava nego vino koje nema dovoljno alkohola.Ako nekome bas smeta sto ima vise alkohola neka u casu sipa par kapi vode i problem resen.Bolje je to nego razblazivati celu kolicinu.A niste naveli koji procenat secera je u pitanju da vidimo koji procenat alkohola ce biti.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #68 Poslato: 25. Septembar 2011, 13:46:55 »

U dilemi sam : imam vinograd sa Frankovkom i Merloom i mislim da je grožđe zrelo ali sam ipak rešio da sačekam još 10-ak dana sa berbom i muljanjem...ali , primetio sam da ga napadaju osice i pčele pa se sada lomim: da li da sačekam kako sam i hteo ili da sutra oberem vinograd jer će mi šteta od insekata biti veća od eventualne dobiti par stepena šećera više. Šta mislite , poštovane kolege? Hvala unapred!!
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0

« Odgovor #69 Poslato: 25. Septembar 2011, 16:17:53 »

dobro razmišljaš ali ne bi trebalo da misliš da li je zrelo već da izmeriš količinu šećera u grožđu. ako ima dovoljno slasti beri i ne čekaj jer su i na mom terenu osice krenule da buše u početku m.hamburg i vranac a sada sve redom i ljudi i zbog njih beru ubrzano. ne zaboravi da tamo gde bušnu osice sledeća nastupa siva trulež i to u ovim toplim danima istog trenutka što znači da moraš da brineš ne samo o količini šećera već i zdravstvenom stanju grožđa.
merlo je kod nas zreo za berbu pa ne vidim što ne bi bio i u Jagodini.
za 5-7 dana braće se kaberne sovinjon i to tamo gde ide za mali podrum Radovanović jer se meri procenat šećera. onaj za prodaju se već uveliko bere jer narod neće da šteti na kilo.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #70 Poslato: 25. Septembar 2011, 19:52:06 »

Ok , tako sam i ja mislio. Hvala , berem ga sutra . Thumb
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0

« Odgovor #71 Poslato: 26. Septembar 2011, 02:19:03 »

ajd kad čovek nema šta da radi...
zrelost grožđa određuju kiseline koliko i šećeri ali procenat šećera određuje koliko će vrenjem biti stvoreno alkoholnih jedinica a pošto se po jedinici alkohola u vinu plaćalo stono(rinfuzno) vino, to se odomaćilo u praksi da se samo merenjem šećera(refraktometrom ili širomerom) određuje stepen zrelosti grožđa odnosno trenutak berbe. kiseline su retko merene jer za njih morate imati laboratorijske uslove(biretu isl.). naravno da to nije ispravno ali se i na ovaj način može odrediti vreme berbe višestrukim merenjima grožđanog soka pa kad procenat šećera prestane da raste tad treba brati.
i danas se kod vinarija, pema novim pravilnicima strogo mora voditi računa, i to opet o alkoholnim jedinicama.
kako kod ulaza(količina grožđa x procenat šećera), tako i kod izlaza(količina vina x procenat alkohola).
te dve cifre bi rebalo da se razlikuju za šepurinu, talog i dobrog računopolagača!
pa ko šta ućari
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #72 Poslato: 01. Oktobar 2011, 21:57:53 »

kako kod ulaza(količina grožđa x procenat šećera), tako i kod izlaza(količina vina x procenat alkohola).
te dve cifre bi rebalo da se razlikuju za šepurinu, talog i dobrog računopolagača!
pa ko šta ućari
Eh utopije, Laugh da nema vode i kristal šećera sve bi to bilo OK.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #73 Poslato: 02. Oktobar 2011, 23:17:55 »

Ljudi pomoć ...

Pošto je ova godina jako sušna i prinosi groždja su slabiji u odnosu na kišnu godinu...

Da li bi bilo pametno i koliko dodati količinu vode prilikom muljanja grožđa jer grožđe ima više šećera u odnosu kad je godina kišnija?

Na koliko kg krožđa koliko litara vode ?
Ljudi molim Vas da ne postavljate ovakva pitanja na strucnom forumu za vinarstvo. To su seljacke spike i ovdje im nije mjesto...
Vina moraju bit odraz godine u kojoj je grozdje sazrijevalo i ono nikad nije u okvirima kako si ih neki zacrtaju
Sačuvana

samar
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Symbian OS 9.2 / Nokia N95
Browser:
Safari

« Odgovor #74 Poslato: 19. Januar 2012, 14:23:02 »

Našao sam povoljno refraktometar marke ATC ima jednu skalu 0-32Brixa, uz njega tablica za preračunavanje Brix Oe Bo %šećera/litri ... Ali nema automatsku kompenzaciju temperature. Kažu da je namenjen merenju šećera u voćnim sokovima sa manjim koncentracijama šećera  Mogu li sa ovim refraktometrom odredjivati tehnološku zrelost voća i groždja to jest meriti šećer u njima. Dali mora da ima automatsku kompenzaciju temperature, šta ako je nema vrši li se tad korekcija očitanih mera kako i po kojoj formuli. Šta predlažete, kupiti il potražiti neki drugi i koji preporučujete. Pozdrav
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.08 sekundi sa 21 upita.