10. Decembar 2024, 03:58:50 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Gorčina u vinu  (Pročitano 112038 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.2
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 10. Januar 2014, 18:36:38 »

Problem je sto sam to groydje kupio, pa i nemam podatke o tome kako je njegovano i kad je tacno obrano. Znam da je bilo na nekim mjestima pljesnivo a secera je bilo oko 180g nal mosta. Ne secam se tacno koliko sam dodavao secera ali vino je sad na oko 12.5 promila. Vino je za Đurđic konzumirano u vecoj kolicini i bilo je fantasticno dok sad osjetim tu gorcinu. Miris mu je normalan otprilike, ne primjecujem da je nesto losiji. Planiram da ga tretiram zelatinom i vinobranom ali me muci otvoreni ili zatvoreni pretok?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 10. Januar 2014, 19:34:25 »

Klasična situacija za gorčinu, isuviše nedozrelo grožđe koje mora imati povišene kiseline i fenolna jedinjenja (tanine) naroćito one iz zelene sjemenke koji najviše doprinose toj gorčini. Ne boj se otvorenog pretakanja mladog crnog vina, ako ti je dobar sadržaj SO2, jer će ono pospješiti dozrijevanje. Da si to radio više u maceraciji i nakon fermentacije možda sada ne bi morao ovo ni raditi.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.2
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 10. Januar 2014, 20:47:40 »

Kako mislis "vise", jer nakon maceracije i otakanja jednom sam ga otvoreno pretocio i sad sam planirao drugi put. Jeli stvar u tome da sam trebao ranije ili... da znam za drugi put. Hvala ti na trudu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 10. Januar 2014, 21:02:30 »

Ovi više se prije svega odnosilo na maceraciju. U njoj je poželjno miješanjem i prepumpavanjem u kome će mošt raspršen po cijeloj površini klobuka dobiti kiseonik i tako će biti ukrupnjeni tanini (polifenoli) koji onda daju osjećaj manje trpkosti i manje gorak ukus. Nakon fermentacije, pa i u njoj u manjim dozama, je isto tako poželjno unositi kiseonik zbog procesa dozrijevanja, ali ne u prevelikoj mjeri da to vino ne oksidira.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 1.0

« Odgovor #34 Poslato: 10. Januar 2014, 21:55:12 »

Koju kolicinu zelatina a koju vinobrana bi mi preporucio? Vidis prepoznao sam gresku, dok je trajala macedacija bio sam kratko na putu a otac je to radio kad je stigao, samo je mesao i potapao klobuk bez da je vrsio areaciju.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 10. Januar 2014, 22:12:05 »

Preporučio bih ti i brzinu vožnje u zavisnosti od uslova na putu, kvaliteta automobila, vozačkih sposobnosti i sl.  Smiley Malo karikiram ali je ista stvar. Količina vinobrana koja se dodaje je stvar održanja nivoa SO2 u vinu, pa možda ne treba nikako jer ga imaš previše. Želatin kod crnog vina zbog tanina ne može izazvati u tolikoj mjeri loše efekte kao kod bijelog vina ali se ni tu ne isključuje njegova proba na maloj količini. Traži se negdje od 10-15 grama na 100 litara.
Sačuvana

strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 01. Mart 2014, 21:55:05 »

Ajde da ovde postavim pitanje iako nije u pitanju gorcina.
Chardonay sam nalio posle pretakanja u novo prohromsko bure i jako sam zadovoljan vinom, kiseline i secer, alkohol, miris, svezina, sumpor...samo na zavrsnici ukusa osecam plastiku. Onaj ukus kada smo kao mali glodali grlic plasticne flase pa u grlu i zadnjem delu usta pojavi onaj glupi ukus.
Ako je neko imao slicnu situaciju neka javi da znam da li je u pitanju neadekvatno pranje novog suda ili mana vina. Jos jednom da podvucem, oseca se na ukusu a miris je ok.
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #37 Poslato: 05. Mart 2014, 23:58:19 »

Ubaci mesavinu cipsa od hrasta kitnjaka i luznjaka u medijum nagorelosti i neka odstoji samo 24 sata, pa onda probaj, ili jos bolje, samo 12 sati, pa proba.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 07. Mart 2014, 20:37:29 »

ocu cika Peco, probacu na manjoj kolicini  Thumb
izgleda da je definitivno neadekvatno oprano novo inox bure...
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 07. Mart 2014, 20:59:41 »

Inox obicno bude mastan,pa ga treba dobro oprati pre prve upotrebe.
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 09. Mart 2014, 16:44:45 »

Kako se pere inox bure?
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 09. Mart 2014, 16:51:24 »

Ja ga perem vrucom vodom vise puta i ispiram dosta dugo.Bez upotrebe deterdzenata.
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 10. Mart 2014, 20:16:08 »

ja sam dugo prao kompresorom pod pritiskom...taman posla da sam samo sipao vino...
Jedan moj prijatelj pere sa blazim rastvorom sode i kaze da mu je super...ja sam tako prao staklene balone ali nisam prohrom...probacu ovo sa cipsom pa javljam rezultate, ocekujem da ga cips malo zamaskira ali videcemo
Sačuvana

d3pop
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 01. Oktobar 2015, 12:37:03 »

Meni treba pomoc oko crnog vina?
Ove godine sam sam pravio prvi put crno vino kupio sam 3 vrste grozdja  (Merlot i Prokupac i malo gambe zbog boje)
Savetova osam se sa par ljudi koji se godinama bave pravljenjem vina i uradio sam sledece
Otocio sam vino 8 dan a u tih 8 dana sam mesao grozdje 3 puta na dan, a da stavio sam 7 kesica vinobrana na 800 kg grozdja
Slader je bio 21
Imao sam 800 kg i dobio oko 350l vina.
Vino ima super boju i pitko je ali ima neku gorcinu koja mi se ne svidja i malo jacu kiselinu
A vino sam otocio pre 7 dana.
Moje pitanje je kako da se resim te gorcine i kiseline?

Hvala
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 41.0

« Odgovor #44 Poslato: 01. Oktobar 2015, 14:46:51 »

Pusti vrijeme da ucini svoje. Smiley
Ako na proljece i dalje bude gorkasto, ubaci zelatinu i malo tanina.
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.02 sekundi sa 22 upita.