Након вишедневног коришћења сваког слобоног тренутка, стигох да прочитам све на темама које се баве ракијом од јабуке (+ калвадос, као бонус)
До сада сам правио ракију само од шљиве, па сам на овај начин покушао да се упознам са искуствима других и да разрешим неке недоумице. Нажалост, пар ствари морам питати директно:
Пошто имам казан без мешалице, мали превртач од 60л, који је најбољи начин за припрему кљука, како не би загоревао (чак је и са шљивом успевао да "залепи" понеку шљиву која прође кроз решетку, није долазило до загоревања, али видим из ваших постова да је јабука мало склонија томе)? Да ли да, након третмана ензимима, цедим сок (немам никакву пресу, сем могућности да импровизујем нешто овог типа
https://practicalselfreliance.com/build-a-diy-cider-press-for-free/) - пишете да се тако губи део ароматичних једињења која остају у чврстом делу? Или да самељем и уситњено дестилујем (делује као најгора варијанта, са готово сигурним загоревањем)? Или да крупно сечене јабуке укомим и надам се да приликом прве дестилације комади неће проћи кроз решетку?
Сваки од начина које сам разматрао има неки очигледан недостатак, а не позајмљује ми се казан са мешалицом, многи људи би радије дали жену на зајам него казан на пар дана.
У питању је пар стотина кг, углавном златног делишеса.
Остали детаљи су врло аргументовано и сликовито објашњени, на чему сам бескрајно захвалан свима који су учествовали у дискусији током ових 10-12 година.