15. Januar 2025, 23:49:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 40 41 [42] 43 44 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od jabuka - jabukovača  (Pročitano 484340 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bubba_kr
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 34

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #615 Poslato: 10. Septembar 2020, 20:20:36 »

Kod mene je bilo 61 Oe.

Poredjenja radi, brat je uzeo istog dana, isto jabuka od istog vocara. Bile su na dozrevanju isto koliko i moje (jedva me je poslusao Cheesy). Ja sam radio sve ps-u a on ju je samo samleo na mojoj masini. Dakle on na "tradicionalan nacin" ja uz primenu svih enoloskih sredstava. Sledeceg jutra, sam ga pozvao da vidi moju kominu, posto se vidi kroz foliju. To je ova slika u mom predhodnom postu. Kod njega je to daleko, daleko suvlje.
Dakle ocigledno dejstvo enzima.

Ipak je konsttatovao na kraju: Ma j...s ti tu tvoju hemiju, ja pecem rakiju, kako su nasi stari uvek radili.  dohfly
Koja količina enzima se dodaje na 100kg jabuka,u pitanju je lallzyme hc ? Sada još nevezano za jabuke,koliko se dodaje u šljivu ( Požegaču ) ?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #616 Poslato: 10. Septembar 2020, 22:52:35 »

Dovoljna doza za enzim je od 1.5 gr, a maksimalno 2 grama.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bubba_kr
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 34

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #617 Poslato: 13. Septembar 2020, 19:58:00 »

Pozdrav članovima
Jeste li kada radili rakiju od divljih sitnih jabuka ( divljaka) koje se inače koriste za proizvodnju sirćeta,je li to ima smisla raditi i koji je ispravan način ?
1.Kada se obavlja berba ?
2.Način ukomljavanja i dodavanja enoloških sredstava ?
3.Pavilna destilacija ( jačina meke rakije i jačina prepeka) ?
Hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #618 Poslato: 13. Septembar 2020, 20:43:15 »

Potpuno isto kao kod bilo kojih jabuka.
Treba među njima birati one aromatičnije i ne previše trpke. Nisu ni mnoge od njih baš najkvalitetniji izbor za rakiju. Mnoge su su naročito sklone oksidaciji pa obavezno dodavanje askorbinske kiseline u brzoj preradi. Oko 5 grama na 100 kilograma. Enzim je isto tako poželjan zbog sporijeg otpuštanja soka. Kvalitetno pasiranje na granulaciju od maksimalnih 2-3 mm se naročito ovdje podrazumijeva. Imaju manji sadržaj šećera pa ih ne bi bilo loše miješati u fermentaciji sa nekom kvalitetnijom plantažnom sortom jabuka.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
janke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #619 Poslato: 22. Septembar 2020, 20:08:26 »

Dobar dan
Treba mi pomoć ili savet kako već. Ukomio sam jabuku 10 septembra, samlevena i dodati enzim, kvasac i hrana za kvasac. Burad zatvorena i nije mešano. E sad pošto burad nisu kod mene nisam mogao ni da ih obilazim ali čovek kod koga su kaže da se najlon par dana naduvao ali ne mnogo i nije gledao da li su mehuri izlazili  u flaše.
U subotu sam pogledao tj otvorio jedno bure malo ga promešao i nisam video da radi.
Danas sam uzeo uzorak i izmerio pomoću indikatora vrenja koji pokazuje između nule i jedinice, da li je to pokazatelj da je vrenje već završeno.
Ne bih vam dosađivao ali su već krenule prozivke da to ne može bez šećera,mešanja svaki dan,  itd
Sve najbolje pozdrav
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #620 Poslato: 22. Septembar 2020, 20:13:18 »

Kog indikatora? Kako misliš između nule i jedinice?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
janke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #621 Poslato: 22. Septembar 2020, 20:31:30 »

Indikator vrenja komine u Oe stepenima
Sačuvana
janke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #622 Poslato: 22. Septembar 2020, 20:33:57 »

Na njemu piše čini mi se da je vrenje završeno kada je od 4 - 12, a kod mene između o i 1. Da li je tu uopšte bilo vrenja, mada kada sam danas probao sok nije bio sladak.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #623 Poslato: 22. Septembar 2020, 21:37:24 »

Završetak vrenja kod jabuke je od 4-12 Oe.

Da preskočimo priču o srednjovjekovnim vračevima koji praškaju kristale u kljuk, miješaju i osluškuju jel mrda. Mislim, nije problem ni da otvorim temu kako u 21.vijeku prave rakiju druidi iz srednjeg vijeka pa rasteretimo ostale.
Sačuvana

Čehov
janke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #624 Poslato: 22. Septembar 2020, 21:41:46 »

Pa kako je moguće da mi pokazuje ovako malu vrednost  Scratchhead
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #625 Poslato: 22. Septembar 2020, 23:08:48 »

Sve je moguće kad se instrumenti ne koriste ispravno.
Sačuvana

Čehov
hrotgar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #626 Poslato: 24. Septembar 2020, 13:54:11 »

Након вишедневног коришћења сваког слобоног тренутка, стигох да прочитам све на темама које се баве ракијом од јабуке (+ калвадос, као бонус)  Grin
До сада сам правио ракију само од шљиве, па сам на овај начин покушао да се упознам са искуствима других и да разрешим неке недоумице. Нажалост, пар ствари морам питати директно:
Пошто имам казан без мешалице, мали превртач од 60л, који је најбољи начин за припрему кљука, како не би загоревао (чак је и са шљивом успевао да "залепи" понеку шљиву која прође кроз решетку, није долазило до загоревања, али видим из ваших постова да је јабука мало склонија томе)? Да ли да, након третмана ензимима, цедим сок (немам никакву пресу, сем могућности да импровизујем нешто овог типа https://practicalselfreliance.com/build-a-diy-cider-press-for-free/) - пишете да се тако губи део ароматичних једињења која остају у чврстом делу? Или да самељем и уситњено дестилујем (делује као најгора варијанта, са готово сигурним загоревањем)? Или да крупно сечене јабуке укомим и надам се да приликом прве дестилације комади неће проћи кроз решетку?  Sad
Сваки од начина које сам разматрао има неки очигледан недостатак, а не позајмљује ми се казан са мешалицом, многи људи би радије дали жену на зајам него казан на пар дана.
У питању је пар стотина кг, углавном златног делишеса.
Остали детаљи су врло аргументовано и сликовито објашњени, на чему сам бескрајно захвалан свима који су учествовали у дискусији током ових 10-12 година.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #627 Poslato: 24. Septembar 2020, 14:06:53 »

Mešanje u destilaciji nije bitno samo zbog zagorijevanja, ali hajd.
Dok ne ugradiš mješalicu meni se ova varijanta sa sokom čini najbezbolnija.

Ali, podvlačim to ti nije rešenje.

p.s. suzdrži se ubuduće od tog komentarisanja pozajmljivanja žena, i kazana neukusno je. Smiley
Sačuvana

Čehov
hrotgar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #628 Poslato: 24. Septembar 2020, 14:23:00 »

p.s. suzdrži se ubuduće od tog komentarisanja pozajmljivanja žena, i kazana neukusno je. Smiley
Слажем се, неумесно поређење  Embarrassed
Хвала на одговору!
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #629 Poslato: 24. Septembar 2020, 15:13:16 »

Sve ok. Samo neću da tolerišem šovinističke ispade na bilo kojoj temi.  Smiley

I gledaj da uzmeš i veći kazan, i mješalicu za kvalitetniju destilaciju.
Sve ostalo su ti kompromisi koji dalje uskraćuju kompletnu sliku.
Sačuvana

Čehov
Stranice: 1 ... 40 41 [42] 43 44 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.021 sekundi sa 21 upita.