28. Oktobar 2025, 16:51:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od jabuka - jabukovača  (Pročitano 505228 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.2

« Odgovor #30 Poslato: 29. Septembar 2008, 00:00:33 »

Ti si NSM, tvoj posao završio kako treba, sada će to da samo šuška, i eto nama uskoro jabukovače na radost svih. Predpodstavljam da nisi burad skroz zatvorio i da imaju vazduh za fermentaciju. Nebi bilo loše da ih malo "ušuškaš", tojest obaviješ burad sa nekim starim krpama, ako su napolju na hladnom, a prekosutra otvori pa potopi jabuku na dole, slično kako se potapa crno grožđe kad ispliva, pa onda u svako bure odozgo ubaci po 5 grama vinobrana bez mešanja, samo posoli po površini, pa onda ih ponovo ovlah poklopi ili poveži sa nečim, da bi zaštitio otpražnjeni prostor da se neuseli sirćetna bakterija!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.2

« Odgovor #31 Poslato: 29. Septembar 2008, 00:07:08 »

E hvala ti Peco.
Stavio sam ih u neku zgradu gde ne duva ali se ni ne greje:) I jesam malo umotao u neke krpe.
I da, rece da nije svrha ovoga neko nadmudrivanje i dokazivanje ko je u pravu. To svakako, pa nismo nadam se sujetni i neozbiljni, ali eto namestilo se da se proveri u praksi jedan od metoda  a ne kosta mnogo (ma nista:).
Hvala jos jednom i eto, praticemo i sta god da se dogodi nije strasno.

Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.2

« Odgovor #32 Poslato: 29. Septembar 2008, 00:19:53 »

Spremi se za posrednu destilaciju (kazan na kazan), sremi bure za budući kalvados, i evo ti i proračuna(realnog) za dobijenu rakiju: 800kg, jabuke x 5% alkohola= 4000alc. stepena + 2500alc.stepena od ubačenog šećera, što ukupno čini 6500alc.stepena, minus 10% kalo pri peči i manipulaciji i eventualnom promašaju jačine alkohola dobijenog od čiste jabuke, što nam ostaje 5850:47 jačina dobijene rakije= rezultat ti napiši!
Sačuvana

Hemingvej
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.2

« Odgovor #33 Poslato: 29. Septembar 2008, 00:30:12 »

hehe teras me da racunam, ali izmislili digitron, lako mi je. Oko 124 l:)
I svakako cu raditi tom metodom pa ako uspe, da to negde probamo:)
Moze i neka teta da sa nama,... nek se nada, kako ti jednom rece:)
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.17

« Odgovor #34 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:43:42 »

Juce sam konacno stavio jabuke u kacu od 500 litara. Iseckao sam ih na 4-5 delova i stavio sam 10 kg secera i 50 litara vode. Ja sam prezadovoljan to izgleda super. Sta dalje Peco. Kaca je plasticna i nalazi se u drvenom objektu ( kacari ). Na sta da obratim paznju, koliko ce dugo da fermentise. Ima li potrebe za kvascem, vinobranom i sl.
Verujem u uspeh i to cu dokazati svima u Rakiji, bice to odlicni Gledicki kalvados ( novo hrastovo bure od 50 l sam vec sprmio ).
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #35 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:50:32 »

Eeeee, to deki!!
Ja mislio da si odustao od kalvadosa a on mudro cuti i radi Cheesy
Mozda bi mogao dodati neke kvasce koji "rade" na nizim temperaturama ali to vidi sa Pecom..
Nema potrebe da ti napominjem da nas izvestavas o napretku, jos to propratis slikama i bice  Thumb
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #36 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:51:07 »

Idi preventivno 10 grama vinobrana odozgo, pošto će jabuke isplivati na površinu, svaki drugi dan ih potapaj , samo nemoj da koristiš metal. Poveži lepo kacu odozgo, i ušuškaj je sa strane sa nekim starim ćebetom ili sličnom "ponjavom". Predpostavljam da si vodu u kojoj si rastvarao šećer blago zagrejao, pa će i ovo toplo vreme, a i topla voda omogućiti spontano vrenje do kraja. Još dok su topli ovi dani iskoristi kada je najtoplije napolju pa otvori prostoriju u kojoj ti je kaca da toplota spolja uđe unutra, ali nemoj da zaboraviš da je uveče zarvoriš, pošto su noći hladne!
Sačuvana

Hemingvej
sablja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #37 Poslato: 16. Oktobar 2008, 22:45:53 »

Nemam bas mnogo vremena da komentarisem ali evo nekoliko slika o pripremi tog cuvenoig kalvadosa JABUKOVACE.

Slike su mozda losijeg kvaliteta jer je slikano sa telefonom
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #38 Poslato: 26. Oktobar 2008, 17:44:59 »

E Peco, ja resio sutra (27.10) da krenem sa pecenjem one jabuke koja je, izgleda, zavrsila sa fermentacijom...Vec nekoliko dana se ne cuje nista a i (koliko ja mogu da osetim) nema ni malo slatkastog ukusa...
Ako me veceras ne nagovoris da odlozim, idem sutra onom Varijantom kazan na kazan pa cemo videti sta i koliko izlazi:)
Pozdrav
Sačuvana
dr.strangelove
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.17

« Odgovor #39 Poslato: 29. Oktobar 2008, 01:22:23 »

Pozdrav drugari!

da pohvalim prvo, forum je sjajan, i meni mladom proizvodjacu pruza sasvim dovoljno informacija Smiley

Ispekao sam slivu i komovicu i taman mislio sezona gotova - ocistio kazan i sl., kad ono dobio najveci poklon u zivotu - 2 tone jabuka. Slusao sam jos i ranije price o kalvadosu i pronalazio tu i tamo neke recepte, ali ovo sto sam ovde video na prvi pogled mi deluje najbolje i najrealnije...

Planirao sam da iseckam sve jabuke na cetiri dela pa da ih tako stavljam u burad. Imam plasticnu burad koju cu da prekrijem sa prekrivacima - nisu originalni poklopci i ne dihtuju dobro sto sam provalio kada vidim vinske musice unutra i pored toga sto su zatvorena. Inace svakoga dana mesam kominu sa motikom - ali nije mi neko rece da se jabuke ne trebaju mesati metalom???

Inace, umesto secera stavljam cist alkohol. Skoro duplo jeftinija metoda, a dosta kvalitetnija - pretpostavljam da secer svojim vrenjem proizvodi jos neke dodatne nusproizvode (laik bi reko aldehide i ketone:)) koji kvare ukus rakije. To sam dokazao na malom eksperimentu - breskvovaca od prosle godine u koju je isao secer ima mnogo jaci i ljuci ukus nego ova od ove godine proizvedena sa cistim alkoholom. Inace alkohol stavim dan dva pre nego sto cu krenuti sa pecenjem, kada kom vec prevri.

Sad ne znam da li da rakiju koju napravim - pretpostavljam da ce biti 200l - odmah prodam odnosno pakujem u plasticne kanistre, ili da nadjem neku burad da je pustim da stari.

javim vam se puno pozdrava iz sombora
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #40 Poslato: 29. Oktobar 2008, 09:41:50 »

NSM i sta je izaslo iz kazana?  Smiley

dr.strangelove previranjem secera nastaje samo alkohol i CO2, nusproizvodi koje pominjes nastaju od razlicitih komponenata sirovine koja previre ili se neki od proizvoda fermentacije prevode u neke druge oblike dejstvom raznih mikroorgnizama, enzima itd...

Koliko alkohola dodajes? Pretpostavljam onoliko koliko bi nastalo previranjem secera da si ga dodao u kom...

Peca je u prvom postu pominjao hrastovu burad i starenje, on ce detaljnije o tome  Wink
Sačuvana
dr.strangelove
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.17

« Odgovor #41 Poslato: 29. Oktobar 2008, 11:48:25 »

Citat
dr.strangelove previranjem secera nastaje samo alkohol i CO2, nusproizvodi koje pominjes nastaju od razlicitih komponenata sirovine koja previre ili se neki od proizvoda fermentacije prevode u neke druge oblike dejstvom raznih mikroorgnizama, enzima itd...

Jasno mi je, ali kako onda definisati tu promenu ukusa? da li je moguce da je svemu uzrok drugaciji rod breskve u odnosu na prethodnu godinu. Znam kako ide alkoholno vrenje, ali pretpostavljam da nije tako i u praksi, mora postojati barem mala tj minimalna frakcija nusproizvoda.

Citat
Koliko alkohola dodajes? Pretpostavljam onoliko koliko bi nastalo previranjem secera da si ga dodao u kom...

Naravno, pokusavam da rakija ostane sto prirodnija (da ne kazem domacija), u lozu sam na 250l koma dodao 7l 96% alkohola i dobio 40l rakije, sasvim dovoljno:)
Ovde kontam da na 100kg stavim 3 litre
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #42 Poslato: 29. Oktobar 2008, 22:23:31 »

NSM i sta je izaslo iz kazana?  Smiley

Ne znam, ne smem da probam:))
Sala naravno...izgleda da ipak nije bilo 800 kg jabuka ili sam ja negde gresio....mozda nisam isao bas do nule?
Dobio sam oko 70 litara jacine 47.
ali definitivno je da se jabuke ne moraju mleti, tucati ili slicno, dovoljno ihh je iseci da bi fermentirale.
I jos nesto, dobijena rakija je malo mutna, mutno-bela? citam da je to nesto u vezi kalcijuma i magnezijuma, i da je treba ponovo destilovati...?
Jbg kad ne znam da sakrijem mane svoje rakije, ko mi je kriv:)
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #43 Poslato: 29. Oktobar 2008, 23:11:36 »

Hajdemo da vidimo te probleme. Prvo oko količine jabuka,: ako su sudovi u kojima su ti bile jabuke na fermentaciji zapremine 800litara, u njih nije moglo da stane 800kg. jabuka. Dali si išao do nule pri peči ti to dobro znaš, i količina šećera u jabukama je predpostavljena. To su  neka pitanja koja ujedno daju odgovor na neispunjena očekivanja količine rakije.
Mlečno-bela, kako kažeš, boja je opaliscirajuća ili "parna" boja nove rakije koja se posle 10-20 dana izgubi i to nemoj da te brine. Da neulazim u hemisku analizu te pojave jer mi nije jača strana hemija, no to se moglo izbeći sa 10 klipova kukuruza u svaki kazan pri pečenju. Uostalom budi strpljiv tih 20-tak dana i videćeš rezultat, a dotle rakija neka stoji u nekom drugom sudu, a ne u buretu za starenje, pa ćeš je posle tih 20-tak dan prebaciti u bure za starenje, ako želiš.
Nisi nam napisao ništa o aromi i ukusu nove rakije, ili je bolje da malo legne, pa onda daj tvoje mišljenje.
Sačuvana

Hemingvej
Opusten
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #44 Poslato: 31. Oktobar 2008, 03:25:42 »

Koje su sorte jabuke dobre za dobru jabukovacu i koje sorte daju losu jabukovacu, ako jabukovaca moze biti losa ?  Wink
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 23 upita.