Gofer
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
|
 |
« Odgovor #300 Poslato: 15. Novembar 2010, 21:13:05 » |
|
Za mene ima razlike kada se doda šećer. kao prvo pečem da bih dobio što bolju rakiju tako da dodavanjem šećera dobijate samo na količini a nikako na kvalitetu. Kada podbiram jabuke koje su popadale onda ih moj ćale secka i stavlja u bure koje potom nalijemo vodom. To je uglavnom sa ranim sortama tipa petrovače koje stižu juna u našem kraju. Od njih dobijem odprilike 10-13 litara 12 gradi meke od 80L komine, što recimo nije 80kg jabuka pošto za 80L komine treba manje jabuka ( od prilike 50kg ) ali ja nikad nisam kupovao jabuke nego brao svoje tako da je podatak čisto pretpostavka. Sorte kao što su delišes i kasnije uglavnom meljem pa nalijem vodom i od njih se kreće oko 15 litara meke - sve zavisi od sorte i godine. Od 80 litara meke dobijem od prilike 4 litara 30-32 grada glave, koliko se sećam 27 litara 24 grada koju razblažim sa destilovanom vodom na 19 gradi ( valjda mi je ispalo oko 35 litara pa ovo i količinu rakije od 24 gradi uzmite orijentaciono jer mi ni količine ne igraju neku ulogu pa ih i ne pamtim). Ovo sve što sam napisao važi samo za destilaciju sa kazanom koga ovde nazivaju "slovenački", koji tera sporije i maksimalno je da za dan uradite tri kazana, ili četri ako baš podranite i ostanete kasno. Istu džibru ili goto istog kvaliteta peći sa kazanima od 120L kojih ovde zovu "tepsijari", koji su plitki i kojima je plitak kapak a lula široka i teraju po 7 -10 dnevno, prosto je nemoguće, pa ako pečete sa njim sve će vam manje ispasti i naravno mnogo lošije a da i ne pominjem da sa njim ne možete ni približno da dobijete jačinu prvenca kao na "slovenačkom". Tako ako imate kazan od 120L kao većina u mom kraju sve će vam izgledati kao naučna fantastika, pa je recimo moj prijatelj sa tim kazanom dobio od 200L meke od 10 gradi 45L ljute od 20 gradi i to postupkom tako što ne odvaja glavu i rep već klasično pomeri kad mu u postavi bude odgovarajuća jačina. takvu rakiju ja zovem acetonuša jer se oseća aceton na kilometar, i to je ono što pričaju da je taza rakija opora, što nije tačno ako pri pečenju znate da odvojite aceton po ukusu i tada je taza rakija pitka i dobrog ukusa i mirisa.Dal nešto zaboravih da napišem.....  ehh da ... kada pečem kominu ne stavljam vodu, i kada prepecam meku ne stavljam vodu. mislim da sam sad sve razjasnio.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bokimiha
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #301 Poslato: 15. Novembar 2010, 23:03:14 » |
|
Ok.hvala na odgovoru,sve je to lepo kad znas da uradis sve kako valja.a sta ce biti ako imas da prepeces 100 litara meke rakije a kazan je 80l???  ja u tom slucaju bi podelio po 50l + 30l vode i tako imao prepek za 2 kazana.a sto se tice secera mislim da na dodatoj maloj kolicini nemoze da se primeti u alkoholu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
|
 |
« Odgovor #302 Poslato: 15. Novembar 2010, 23:24:24 » |
|
Čemu svrha dodavanja šećera? dobiti još malo alkohola? pa malo je malo obrni okreni a boljitka nigde! Ja nebih nikad peko 50L+30L vode jer se meni tako lošije pokazalo već bi peko 80L a onih 20L za iduću sezonu ili turu. A i nisam siguran da bi ti više ispalo ljute da pečeš 2x50+30 nego jednom 80L meke a uz to bi i ljuta bila sigurno takša, makar u po mom iskustvu, a uz to bi ti ostalo 20L meke za drugi put. kada u moj kazan stavim samo meku, dobijem ljutu koja kreće na početku 32 grada kojoj aceton i drugi loši mirisi pre prestanu da teku i srce ostane jače, a kad se razblaži meka sa vodom, ljuta na početku je manje jačine i nekako duže se održe lošiji ukusi i mirisi, pa kad sve to lepo odstraniš dobiješ dužu glavu i slabiju na uštrb srca rakije koje je onda kraće i slabije i tako kad uporediš dobijene količine finalne rakije ispade približna količina od 2x50+30 i jednom 80, a uz sve to slabijeg kvaliteta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko09
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #303 Poslato: 16. Novembar 2010, 14:00:55 » |
|
Da li je tko probao krupno samljevene jabuke prokuhati a zatim ukomiti ? Čuo sam da se tako dobija bolja rakija ali nisam imao priliku probati .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #304 Poslato: 16. Novembar 2010, 16:06:53 » |
|
Poznato je da termička obrada utiče ne samo na promjene nestabilnih aromatskih jedinjenja voća, nego i na jedinjenja koja imaju značajnu, pa i presudnu, ulogu u stvaranju aroma tokom fermentacije, tako da to što si čuo ne može da bude tačno ni u kom slučaju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
vinakija
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #305 Poslato: 17. Novembar 2010, 00:17:44 » |
|
Da li je tko probao krupno samljevene jabuke prokuhati a zatim ukomiti ? Čuo sam da se tako dobija bolja rakija ali nisam imao priliku probati .
Kuvanjem se ubijaju divlji kvasci i eliminise stetni enzim polifenoloksidaza. A sto se tice kvaliteta, pa to je subjektivna stvar, ali sta vise mirise. 10 jabuka na stolu ili kompot od 10 jabuka. Meni kompot. Dakle, po meni kuvanjem se razvijaju bolje arome. Proba je najbolja, jer sto vazi za jednu, ne mora znaci da ce vaziti za drugu sortu jabuka. Kuvanje ima drugu prednost. Kasa dobivana kuvanjem moze da se pretvori u skoro bistru corbicu ako se odda enzim pektinaza. Vece iskoriscenje soka, vise rakije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #306 Poslato: 17. Novembar 2010, 00:35:41 » |
|
...svi pricaju da dodavanjem 3 procenata secera nije nista.I voleo bih da znam da li ima razlike u rakiji sa secerom i bez?
Pusti neutemeljene priče, normalno da ima razlike i to očigledne. Na voće koje prirodno ima stvarno dobrih 10 do 15% šećera, kada dodaš ovih 3%, povećao si stvoreni etanol za 20 do 30%. Time si bitno uticao na „razrjeđenje“ aroma, jer one su se tako rasporedile na recimo trinaest litara rakije, umjesto na prirodnih 10. U ovo se jako lako možeš uvjeriti ako bi probao dobivene rakije, na ova dva načina. Sve isto u tehnologiji, samo je razlika dodavanje šećera. Drugi negativni efekat je povećanje količine etil acetata u rakiji (miris na ljepilo i aceton-odstranjivač laka za nokte). Zbog njega bi morao povećati količinu odvojenog prvenca a time i bitno smanjio količinu nekih drugih estera koji isto isparavaju na početku destilacije, a predstavljaju jednu od najvažnijih aromatskih grupa jedinjenja ne samo u rakiji nego u svim jakim alkoholnim pićima...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 62
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #307 Poslato: 21. Novembar 2010, 22:42:43 » |
|
Pitao me komšija koji je imao oko 180 kilograma prošlogodišnje komine od jabuke da mu je ispečem... kominu je uradio po propisu , jabuke je tucao u koritu , stavio određenu količinu šećera u nju i ...ostavio je da stoji godinu dana u podrumu. Pošto sam pekao moju rakiju , pristanem i ...od te količine , dobio sam 10 litara polu-prepeka 50 % i nikako ne mogu da ga ubedim da je to maximum od te količine komine + koja je odstajala godinu i jače...Naravoučenije : rakiju peci odmah , po isteku optimalnog vremena vrenja..i trudi se da gazda komine bude prisutan... Da li je tko probao krupno samljevene jabuke prokuhati a zatim ukomiti ? Čuo sam da se tako dobija bolja rakija ali nisam imao priliku probati .
Za jabuke ne znam ali moj komšija redovno ukuvava dunje i posle od toga peče rakiju koja je sasvim finog ukusa...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bokimiha
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #308 Poslato: 19. Mart 2011, 00:15:49 » |
|
Juce sam zavrsio sa pecenjem  prvog dana 4 kazana od 80l,drugog dana 9 i treceg dana 3 prepeka,izaslo je 58l na 48stepeni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #309 Poslato: 19. Mart 2011, 23:19:33 » |
|
...drugog dana 9...
Cega 9? Kazana?!?!? Za dan?!?!? Prebrzo si pekao, tj bila ti je suvise jaka vatra.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
whisky
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #310 Poslato: 20. Mart 2011, 15:45:25 » |
|
Ja mislim slično. Od 80 litara komine ne bi trebalo brže da se destiluje od 3 litre na sat. S obzirom da će se prepicati možda da dozvolimo da prva destilacija bude brža ali opet ne brže od 5 litara na sat. Sa periodom od otprilike 1 sata dok ne procuri ispada da za jedan kazantreba minimalno 4 sata, a realnije je računati 5 sati. Dakle, teoretski, na 24 sata, bez prestanka, može najviše 5 kazana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bokimiha
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #311 Poslato: 21. Mart 2011, 22:11:09 » |
|
Kazan je bio spreman zalozen ujutru u pola 7 a poslednji tj 9 kazan zavrsio sam oko 11 uvece u proseku manje od dva sata sam imao po kazanu  a pustao sam od 13-16 litara na 20stepeni.prepek je normalno isao sporije ali opet brzo oko 3,5 sata u proseku 19-20litra.svi koji su probali rakiju kazu da je dobra ali to je mozda sto sam vec raspodelio 20l  ne stvarno ja je ne pijem i neznam kakva je a stvarno se svima svidja cim mi traze da im prodam.ja sam sa kosova ovde se cena krece od 5-6e mislim samo kazem ja nemam rakiju za prodaju niti je pijem  ali imam dosta svoje jabuke i kupujem grozdje a imam i veliku familiju i prijatelje pa svima po neku litru i to je to 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bokimiha
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #312 Poslato: 21. Mart 2011, 22:19:58 » |
|
3 litra za 1 sat?mozda je to neko pravilo ali ja to nikad ne bi mogo umro bi pored kazana  ovaj kazan sto ima komsija siba kao lud za 40min procuri,normalno jaka vatra i treba mu jos 50-60min da iscuri minimum 12l.a jedan moj prijatelj ima zidani kazan pa je prepravljen e njemu treba oko 4-5 sata to jes 3 kazana dnevno.a sto se rakije tice ista i jedna i druga su ljute  stvarno nema razlike
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #313 Poslato: 23. Mart 2011, 21:01:25 » |
|
3 litra za 1 sat?mozda je to neko pravilo ali ja to nikad ne bi mogo umro bi pored kazana  ovaj kazan sto ima komsija siba kao lud za 40min procuri,normalno jaka vatra i treba mu jos 50-60min da iscuri minimum 12l.a jedan moj prijatelj ima zidani kazan pa je prepravljen e njemu treba oko 4-5 sata to jes 3 kazana dnevno.a sto se rakije tice ista i jedna i druga su ljute  stvarno nema razlike Ma nije 3 l na sat pravilo, posto to zavisi od velicine kazana. A i napisa ti covek da on to primenjuje na kazancetu od 80. Doduse, i meni se cini da je 5h po kazanu mozda malo suvise revnosno, ali bilo kako bilo, od cika zore do duboko u noc ne bi valjalo da se pece vise od 4 kazana. Nego, ne siba kazan k'o lud, nego taj koji ga podlaze siba k'o lud, bolje bi mu bilo da se prijavi na trke parnih lokomotiva, a podlaganje kazana da ostavi nekom smirenijem  Nema razlike? Pa normalno kad je ne pijes  Kad bi je pio, itekako bi osetio razliku (ako ne odmah, a ono sutra ujutru  ).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
whisky
Stariji član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #314 Poslato: 23. Mart 2011, 21:12:47 » |
|
 Ako je hladionik dobro dimenzioniran, ili još bolje - predimenzioniran, može svaki kazan da šiba kao vrelo neke reke! Tek kad vidimo da na lulicu izlazi para moraćemo da kočimo. Ali tako se ne destiliše rakija. Zašto ne? Duga priča.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|