27. Oktobar 2025, 15:31:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 453384 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vucki
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #135 Poslato: 18. April 2010, 11:10:44 »

MOLIM VAS DA LI POSTIJE ODREDJENE VRSTE DUNJE ZA PRAVLJENJE RAKIJE I KOJE SU VRSTE ZA PREPORUKU.AKO JE MOGUCE DA LI NEKO ZNA GDJE SE TE SADNICE MOGU KUPITI.
POZDRAV
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #136 Poslato: 19. April 2010, 01:00:05 »

Vucki
to ti je relativno jednostavo. imaš samo jednu vrstu dunje dostupne u Srbiji. Leskovačka dunja. Vranjska je DUNJAC od kojeg nema rakije, moraš ih imati u nekom procentu u voćnjaku-oprašivači.
Voćari su mi pričali i o nekim drugim vrstama ALEKSANDRIJA, TRIUMF, GOLD GF (ili UF - nesećam se) što su nove sorte Francuske i Turske ali niko ne zna da mi to potvrdi ili ospori. jedan voćar se kune da je zasadio TRIUMF dunju ali je nisam video, nisam video plod, pa ne mogu da tvrdim.

Inače, uprkos tome što je cenjena, rakiju od dunje je najlakše praviti, jeste da se malo dobije ali je zato skeč napraviti. Mada, mora se "ispoštovati" kao i svaka druga voćka i svakako jako pažljivo iskontrolisati fermentacija.

i nije to problem, najveći problem je navika ljudi da po restoranima piju "veštake", upošte se ne zezam.

naša Dunja (HUBERT1924) je "6 u glavu" za većinu komercijalnih dunja koje su jeftine i pitke-veštaci. naša miriši na slatko od Dunja, izuzetno aromatična rakija, ali neće mnogo da je piju, kažu.."nije to to" i šta da im radiš, ispeku ljudi jabuku i samo je aromatiziju dunjom i super. i sada sam tek shvatio što mnogo beže od dunje, kao ...vo od krsta, skupo te košta a nemaš kome da je prodaš.

sadnice dunje imaš koliko hoćeš ali nemoj kupovati bez sertifikata i garancije, zbog ervinije, koja može da ti uništi zasad ako sadnice nisu "genetski čiste" mom prijatelju u voćnjaku nije ostalo ni jedno drvo od 120 za 5 godina, Strašno.

Razmisli i srećno

Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #137 Poslato: 19. April 2010, 13:19:21 »

leskovacka dunja je samooplodna, tako da joj nije potreban oprasivac. a ima ih svuda po srbiji da se kupe a i po hrvatskoj i bosni  ukoliko ne budes nasao nigde javi se na pp za broj telefona gde ima da se nabavi da ne reklamiramo besplatno kalemare  Grin a do jeseni ima jos dosta ...

a slazem se u potpunosti sa milanom da je rakija dunjevaca jevtina u odnosu na sljivovicu ili lozu i da na takvu cenu nije moguce proizvesti rakiju dunjevacu od Dunje a sa tim bi mogli da se pozabavo neki malo veci od nas pa mozda ovi iz ministarstva neke stvari izmene jer ispada da jure i donose zakone samo za one koji proizvode pravu prirodnu rakiju.

stvar je samo u jednom  u neobavestenosti ljudi sta piju verovatno niko kao ni ja nije obracao paznju sta pije dok nije poceo sam da pece rakiju ili da pravi vino a tome su svi krivi a mozda najvise proizvodjaci takvih pica gde uvek nadju nacin da se kupcu ne kaze sta je u flasi .
Sačuvana
imperian
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #138 Poslato: 30. April 2010, 09:13:22 »

pozdravljam gospodina pecu
vase poznavanje problrmatike prizvodnje rakije od dunje je na zavidnom nivou .
jednostavno receno svaka cast prijatelju.Dunjevaca je najbolja rakija moje je misljenje mozda i bas zato sto se tesko prizvodi pa mnogi prizvodjaci vocnih rakija izbegavaju od njene proizvodnje.
kalkulacija koju je gospodin peca dao je tacna ali samo  u idealnim uslovima u prizvodnji ode cak i do 30 kg dunje po litru rakije od 40 %.
nebih hteo da ovde reklamiram svoj prizvod ali bih vas zamolio a posebno pecu da pokusa naci dunjevu rakiju
pod imenom IMPERIAN proba i kaze svoje misljenje ovde.
mozete pogledati sajt as-slivovitz.com za vise informacija ali mnogo bi mi znacilo pecino misljenje o mojoj dunjovaci
pozdrav svima koji vole rakije od voca.
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #139 Poslato: 30. April 2010, 12:48:14 »

Poštovanje, hvala na pohvali

DA, imam dosta iskustva sa dunjom i evo ove godine i VELIKU ZLATNU NS SAJMA ali šta to vredi kada nam "veštaci" određuju cenu. dolazim sve češće u situaciju da mi vlasnici restorana kažu, nije loša,ali mi navikli na....a ono sve vrišti od umetnih aroma.
skoro sam nabavio malo arome u rastvoru čistog alkohola pa sam pomislio da im to nosim da uporede sa tim što "IM PRIJAJU" ali nestižem da putujem.
znam da su Radulovićeva DUKAT Dunja, Atlićeva RADOVATCHA, Civrićševa Dunja i Naša Prave i jako dobre, bukvalno ih nijanse razlikuju a IMPERRIJAL nisam probao, u stvari jednom mi je neko doneo neku žutu dunju iu Banja Luke, da li je to Vaša? nesećam se tačno ukusa, bilo je odavno.

U svakom slučaju, jeste komplikovano napraviti Dunju, ali verujte mi. VILJAMOVKA I KAJSIJA su prava muka.....
to treba znati i moći napraviti kada je fermentacija na +30

pozdrav
Milan
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #140 Poslato: 10. Maj 2010, 11:08:32 »

Čitajući na forumu da neko kuva Dunje za rakiju a neko ne odlučio sam da probam obe metode spremanja.
Dunje sam spremao na sledeći način:
Opale plodova Dunje sam ostavljao na sunčano mesto da malo dozreju tj. dok nije počeo jedan deo plodova da trune. Posle toga sam ih očistio od dlačica, odstranio truli deo,košticu i drvenasti deo ( rekli su mi da taj drveni deo počne brzo da ubuđa pa može da pokvari rakiju ).
Polovinu Dunja ( oko 200 kg ) sam malo obario i zalio ih sa vodom u kojoj su obarene.
Drugu polovinu Dunja sam samleo na mašini za meso sa otvorom 10 mm.
Dodao sam u oba slučaja po 5 % šećera rastopljenog u mlakoj vodi i po jedan suvi kvasac na bure komine.
Kominu sam mešao dva puta na dan.
Dobio sam istu količinu rakije u proseku po 6,5 litara, jačine 46 stepeni na 100 kg komine.
Rakija od obarenih Dunja je imala daleko blaži miris od rakije koju sam samo samleo.

Ove godine neću bariti Dunju već samo samleti.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #141 Poslato: 10. Maj 2010, 11:23:20 »

Из вашег писма, али и из других писама на овој теми, мени је јасно следеће:
Они који су дуњу барили тврде да се на тај начин добија "блажа" ракија, што ће ваљда рећи боља, иако не умеју на теоретском плану да објасне зашто је то тако.
У реду, ако је то тако није ни потребно никога убеђиватати да и без објашњења теоретске основе бари дуње пре укомљавања. Треба само веровати овима што то раде и тврде да је тако боље.
Међутим, мени је нејасан закључак вашег писма. Иако сте констатовали да је ракија од барених дуња "блажа" (боља?) ипак кажете да ове године нећете барити него само млети!
О чему се ради? Нећете бољу ракију него лошију?
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #142 Poslato: 10. Maj 2010, 11:50:46 »

Alabamik nisam možda dobro napisao, ukus rakije nije značajno promenjen ali mnogo jači i lepši miris ima rakija  koju nisam bario.
Sačuvana
Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #143 Poslato: 10. Maj 2010, 11:59:58 »

Čitajući na forumu da neko kuva Dunje za rakiju a neko ne odlučio sam da probam obe metode spremanja.
.........................Rakija od obarenih Dunja je imala daleko blaži miris od rakije koju sam samo samleo.
Ove godine neću bariti Dunju već samo samleti.

Из вашег писма, али и из других писама на овој теми, мени је јасно следеће:
Они који су дуњу барили тврде да се на тај начин добија "блажа" ракија, што ће ваљда рећи боља, .....................Међутим, мени је нејасан закључак вашег писма. Иако сте констатовали да је ракија од барених дуња "блажа" (боља?) ипак кажете да ове године нећете барити него само млети!
О чему се ради? Нећете бољу ракију него лошију?

@alambik
Blaži miris ne znači da je rakija "bolja",  Huh?,  Scratchhead, već da manje miriše na dunju, tako da ne stoji Vaše: "Нећете бољу ракију него лошију?"
Lično se uverio u ovo prošle godine, tj. dobije se rakija ista ječine, ali je rakije od nekuvane dunje aromatičnija i bolje miriše, tako da se potvrdjuje teza, koju je čini mi se na početku ove diskusije izneo peca50 (kao protivnik kuvanja, blanširanja dunja), koji je napisao nešto u smislu "da od kuvanja, parenja, blanširanja .... itd., imaju koristi samo komšije do kojih se širi lepi miris dunje"!!!  dohfly
Sačuvana

"Deli svoje znanje, to je način da budeš besmrtan"
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #144 Poslato: 10. Maj 2010, 13:53:59 »

tako da se potvrdjuje teza, koju je čini mi se na početku ove diskusije izneo peca50 (kao protivnik kuvanja, blanširanja dunja), koji je napisao nešto u smislu "da od kuvanja, parenja, blanširanja .... itd., imaju koristi samo komšije do kojih se širi lepi miris dunje"!!!  dohfly

Mala ispravka, to je moja konstatacija Grin
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #145 Poslato: 10. Maj 2010, 16:13:40 »

Да, ево, посипам се пепелом.
Читао сам "дијагонално" па сам уместо "блажи мирис" прочитао "блажи окус" а онда то превео са "мање пали у устима".
Ја сам само једном, пре 3 године, правио нештто мало ракије од дуње и тада сам дуњу нарибао на ренде. Оно мало, за кухињу (онда можете мислити колико сам мало имао!)
И поред прилочно велике количине доданог шећера (вишеструко више него што сам икад додавао у јабуку или неко друго воће) ракија је испала јако лепа. И баш је мирисала на дуњу јако, толико јако, да кад је успем у чашице цела соба замирише на дуње.
Sačuvana
Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:

« Odgovor #146 Poslato: 10. Maj 2010, 17:02:33 »

tako da se potvrdjuje teza, koju je čini mi se na početku ove diskusije izneo peca50 (kao protivnik kuvanja, blanširanja dunja), koji je napisao nešto u smislu "da od kuvanja, parenja, blanširanja .... itd., imaju koristi samo komšije do kojih se širi lepi miris dunje"!!!  dohfly

Mala ispravka, to je moja konstatacija Grin

Izvini dioda, mada sam se malo ogradio i rekao "čini mi se ..... peca50", ali mrzelo me da ponovo čitam početak diskusija, no u svakom slučaju svidelo čim sam zapamtio, a pokazalo se i tačnim!

ThumbRoll Eyes
Sačuvana

"Deli svoje znanje, to je način da budeš besmrtan"
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #147 Poslato: 10. Maj 2010, 18:57:46 »

Ma sta se izvinjavas, sve je OK, samo sam se nasalio Wink
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #148 Poslato: 10. Maj 2010, 20:44:17 »

Pošto je sezona rakije od dunje već podosta prošla, barem kad se tiče prošle berbe, hajde da vam prenesem moja prava iskustva. Kažem prava jer sam imao i dunjevaču od jabuke, ali i pravu dunjevaču od samo dunje. i još nešto da vam ovjasnim, ja lično nemam ništa od proizvodnje, ali uz moju tehnološku podršku su moji prijatelji odradili preradu, fermentaciju i destilaciju dunjevače (njih petoro). Svuda je isti sitem , način, primenjivan: seckanje, enzim, ekstrakcija 24-48h, presovanje, zasejavanje sa selekcionisanim kvascima za bela vina (feraromicblanc), fermentacija od 20-25 dana, posle 10 dana od završetka fermentacije destilacija isključivo kazan na kazan sa izdvajanjem metila i dodatkom u svaki kazan 10-12 klipova kukuruza.
Rezultat je skoro identičan kod svih: odličan organoleptički ukus, aroma starto slabije izražena, jer se prvo oseća alkohol, ali samo u startu. Sada posle skoro 4 meseca zrenja i skidanja postepeno jačine, ukus još bolji a aroma fantastična:puna usta voćke dunje, pljuvačne žlezde popizde na miris dunje. Malo da se i našalim, najlakše se uči kod drugoga, ne boli mnogo, a i sto batina po tuđem dupetu neboli. Ali sada ozbiljno sav ovaj posao sam radio i za malo novčane nadoknade(nije žalba: 25 meseci nisam primio platu), i da je sve ovo što sam pomogao da se uradi ispravno urađeno i na najbolji mogući način potvrđuje i to što još pišem, jer bi mi polomili ruke da sam zajebao, a za leđa da nepričam.
I na kraju moj savet: ovo što sam dosad ispisao je nesebično i potvrđeno u praksi, normalno i malo nauke. i zato nemojte da eksperimentišete na veliko, ako hoćete nešto da probate, probajte na malo, ali ako imate ozbiljne namere, pa primenite ovo što je napisano i nećete se pokajati.

Imam neke zamerke u smislu : što im sve objašnjavaš nek se muče i greše, neka uče, nemoraju sve da znaju do kraja.....   e tu nemogu drugačije nego do kraja!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
roxygiga
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #149 Poslato: 16. Maj 2010, 13:05:01 »

Molim za savet,
pekao sam rakiju od dunje, ali
"gorči". Kako da je popravim?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.063 sekundi sa 18 upita.