28. Oktobar 2025, 12:55:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vino od jabuka  (Pročitano 178669 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #135 Poslato: 30. Septembar 2018, 23:43:27 »

Citat
i radman se razlikuje za 10% naravno u korist enzima

..aha,sad mi je jasno za randman od 70%,imaš dobru taktiku pored dobre mašine. Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #136 Poslato: 30. Septembar 2018, 23:58:27 »

Može sa takvom vrstom prese i na 80%.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #137 Poslato: 01. Oktobar 2018, 19:44:05 »

Temperatura koma je 16,5c, ocekivao sam od bayanus soja da manje peni. Nije strasno al sam prosli put imao zbog prepunjenog balona stalno penu u vrhu. Da li je neko uocio razliku u proizvodnji pene pri fermentaciji kod razlicitih sojeva kvasaca?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #138 Poslato: 01. Oktobar 2018, 19:59:57 »

To je normalno da različito pjene. Često im se ta osobina navodi i kod opisa kvasca.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #139 Poslato: 23. Decembar 2018, 22:08:09 »

Ove godine sam pravio vino, al sam zbog cene iste vise eksperimentisao i mislim da ima bas zanimljivih varijacija. Naime jednu kombinaciju sam pravio sa 1g zelene stevie na 1l vina pre fermentacije i mogu vam reci da je ispalo ČUDO. Bojao sam se boje od stevie kao i njenog ukusa al je proslo sve ok, mada mislim da treba ici sa manjom kolicinom jer sad kad tako dobijeno vino kupaziram sa cistim dobija se pun pogodak.
Ostaje da se na prolece jedan deo kupaziranog sampanjizuje.
Sačuvana
Nikolaqq
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #140 Poslato: 28. April 2019, 14:31:53 »

Pozdrav svima. Citam ovaj forum vec neko vreme, ali sada prvi put pisem. Imam nekoliko pitanja o "gaziranju" jabukovog vina, a i nekih drugih pitanja pa bih molio nekoga da me malo uputi. Prvi put sam pravio vino i apsolutni sam amater pa bih voleo da mi ukazete na greske.

Prica je sledeca:

1) U jesen sam sam kupio ekstra kvalitetne jabuke po mizernoj ceni i odlucio da prvi put pravim vino, ali sam odmah u startu pogresio jer sam imao mnogo greni smit jabuka, a manje zlatnog delisesa, ajdared i nekih iz baste koje ne znam ni koje su. Rezultat je da vino malo kisi, ali ne puno, mada je sam ukus i miris jabuka pomalo izostao. Da li se to inace javlja kod jabukovog vina ili je greska sto sam koristio pogresnu sortu?

2) Sok od jabuka sam iscedio i dodao 10g vinobrana i ostavio da stoji 24h i potom dodao kvasac i sacekao da se zavrsi fermentacija i onda pretocio neka 2 puta.

3) Obzirom da sam retko kuci nisam mogao da flasiram vino na vreme pa sam zakasnio i pojavio mi se neki beli sloj na vrhu vina. To sam probao da resim sa 5g vinobrana i potom ga pretocio kroz gazu, a nakon toga sam i pokusao nekih 5L da izbistrim bentonitom jer me tako savetovao jedan komsija. Sada cu cekati

Uglavnom, dobio sam fino vino, koje je u pocetku bilo savrseno bistro, ali se usled mog neznanja i nemanja vremena malo zamutilo.  Sada cekam da li sam uspeo da se resim tog belog filma na vrhu i da li je bistrenje bentonitom uspelo.

Zanima me da li sam napravio mnogo gresaka i koje su i zanima me (ako sam ga uspeo izbistriti) kako da ga gaziram? Da li sam sa onih 5g/l vinobrana ubio kvasac kada sam pokusao da se resim tog belog filma i sada trebam ponovo da dodam malo kvasca i secera i da onda flasiram ili je kvasac i dalje tu uprkos dodanom vinobranu? Takodje, ako treba da se doda kvasac, u kojoj kolicini i koliko secera po litri?

Izvinjavam se na dugackom postu i nadam se da ce neko odg. Puno pozdrava iz Sombora Smiley
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #141 Poslato: 28. April 2019, 19:27:18 »

Naveo si mnogo stavki koje je tesko pratiti bez vise informacija ali idemo redom. Sok od jabuka da ali mozda si mogao mlevenu jabuku sa vinobranom pa onda cediti sok ali to je finesa, beli sloj ili ti cvet je redovan pri nesto vecim temp. 10 pa na gore i tesko ga je izbeci bez  kontrolisanih uslova tem. i posuda (oksidacija). Bentonit nikako u jabukovo vino jer je vec tanko sa aromatskim delom. 5g vinobrana nije ubilo ili sta vec, kvasce mozes dodat i 5g secera na 0,7-1l vina i zatvoriti krunskim ili vec kako mozes hermeticki, ako je dobro na ukusu i izbistrilo bice i posle sekundarne fermentacije ok. Nisi greske pravio u postupcima verujem vec u momentima tj vremenu reagovanja. Mozda ti ovo nije razumno ali svaki pocetak je "uzbudljiv" ako postoje nedoumice pitaj konkretno ili navrni pa da resimo dileme.
Sačuvana
Nikolaqq
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #142 Poslato: 28. April 2019, 21:16:07 »

Hvala na informacijama i brzom odgovoru... polako kontam neke stvari Cheesy Zanima me da li se takvo (mutno) vino sme piti ako ne uspem da ga izbistrim? I postoji li neki efikasniji nacin da probam da se resim tog vinskog cveta kod jabukovog vina?
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #143 Poslato: 29. April 2019, 08:07:06 »

Nije za pice cak mislim ni za sicetnu fermentaciju. Jedini nacin je da od pocetka pravovremeno pretakanje i puniti sudove do vrha bez vazduha, znaci bure sa plivajucim i sto hladnije prostorije. To nije vino za dugo cuvanje pa i flase kad napunis mora se voditi racuna o temperaturi cuvanja.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #144 Poslato: 31. Oktobar 2019, 13:30:58 »

Temperatura koma je 16,5c, ocekivao sam od bayanus soja da manje peni. Nije strasno al sam prosli put imao zbog prepunjenog balona stalno penu u vrhu. Da li je neko uocio razliku u proizvodnji pene pri fermentaciji kod razlicitih sojeva kvasaca?

Kad si postavio ovo pitanje nisam ni znala da ću se naći i na ovoj temi što se tiče fermentacije jabuke.
Ne znam koji si bayanus koristio ali meni R2 je toliko bio miran da sam se pitala jel živ uopšte. Grin
Mada to je u cijeloj priči mislim najmanje bitno.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #145 Poslato: 31. Oktobar 2019, 20:41:08 »

Fermentacija usporava al si mi zagolicao ovo sa šampanjizacijom daj neki kurs kraci ono sto sam nasao na netu je oprecno mada mislim da cu pokusati sa jednom kolicinom. Imam tri gajbe pivski flasa za pocetak.

Da,mene je vaš razgovor naveo da se okušam i kod šampanjizacije jabuke.
Onako gledam to vino u čaši,boje sovinjona,na ukusu čak bolje od nekih belih vina.(doduše probala sam svašta  Grin)
I pomislila sam,što da ne.

Posebno mi se sviđa ovaj deo oko pivskih flaša.Zamisao da izvadim hladnu pivsku flašu,i otvorim čep a oseti se miris jabuke i pri tom preko 8vol% u toj flaši mi je itekako primamljiva.

A kvasac..pa qa23. Grin

Samo,Vladimire koja je razlika tačno kad si koristio steviu i običan šećer?
Ja sam u stvari razmišljala o konc.širi.
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #146 Poslato: 31. Oktobar 2019, 21:36:55 »

Stevia je zaslađivač a ne šećer pa kvasci ne bi imali šta fermentirati. Ne bi stvarali CO2.
Sačuvana

Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #147 Poslato: 01. Novembar 2019, 07:51:37 »

Upravo to, posle fermentacije vino je sladunjavo  Thumb. Stevia nije fermentabilna, ali je veoma aromaticna pa je za mene bilo kljucno koja kolicina. Za sada koristim samo svoju mlevenu, zelenu steviu i to 0,8g po litri pre fermentacije, jer posle fermentacije dolazi do zamucenja koje nisam mogao da skinem.
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #148 Poslato: 16. Decembar 2020, 18:10:30 »

E moram da Vam prenesem bar malo od ovogodisnje ture. Vino je pravljeno od greni, zlatni, crveni i fudžija. Sve standardno al sam se odlucio da pri samom kraju, 1-2dana, fermentacije dodam hmelj koji je bio oko 10dana, pa prvi pretok. Sad sam ga pretocio drugi put i sasvim je bistro a ukus hmelja Idaho gem je dodao notu da popuni malu praznjikavost vina koje nije carbonizovano,bas onoliko koliko mu je mozda falilo da bude VRH.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 8 9 [10]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.041 sekundi sa 18 upita.