31. Oktobar 2025, 11:02:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 243315 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
MilanR
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #405 Poslato: 03. Decembar 2012, 14:19:54 »

pretpostavljam enovitis?
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #406 Poslato: 03. Decembar 2012, 15:51:05 »

ladjarevic  Angry
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #407 Poslato: 03. Decembar 2012, 16:52:34 »

ladjarevic  Angry
takodje  Angry
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #408 Poslato: 03. Decembar 2012, 19:01:36 »

ove godine ili ranije
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #409 Poslato: 03. Decembar 2012, 22:09:56 »

Ove godine,prijem je bio manji od20% ,inace je na svim sadnim mestima pravljena humka prilikom sadnje. Izgleda da su kalemovi izmrzli u rasadniku
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #410 Poslato: 04. Decembar 2012, 13:47:21 »

to sam i ja pomislio za moje Sad
Sačuvana
vidak
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #411 Poslato: 13. Decembar 2012, 21:38:56 »

Interesuje me vase misljenje za sadnju cokota vinskih sorti u paru..
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #412 Poslato: 14. Decembar 2012, 07:19:49 »

Kod racunanja oprerecenja cokota vazna je povrsina zemlje koja pripada jednom cokotu. Sadnja po jedan ili dva cokota nije od uticja na prinos vinograda. Primera radi, na jedan AR (100 m2) mozes zasaditi 50 cokoti, pa sad da li ces saditi po dva cokota na rastojanju od 2 m medju cokotima ili po jedan na rastojanju od 1m medju cokotima svejedno ti je sa aspekta prinosa. Ako planiras da obradu zemljista vrsis sa bocnom frezom pipalicom onda jos kako ima smisla sadnja po dva cokota i rastojanjem od 2m medju cokotima cime je omogucena primena ovakve mehanizacije. Ako to planiras, moras voditi racuna o vosini prve zice kako bi mogla freza komotno prolaziti ispod zice.
Prinos po jedinici povrsine zavisi od sorte. Neke sorte bolje podnose povecanje prinosa dok kod nekih  sorte pri malom povecanju prinosa dolazi do znatnog poda kvaliteta.
Na primer, kod merloa, rezidbom na jedan luk i jedan kondir se moze postici 2 pa i 3 puta veci prinos od optimalnog ali kvalitet znatno opada, pa se zelenom rezidbom mora odstraniti vise od polovine lastara kako bi dobio odgovarajuci kvalitet.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #413 Poslato: 14. Decembar 2012, 21:14:24 »

Mislim da se gospodin Paprić, sa Novosadskog  fakulteta ne bi u potpunosti složio sa ovom konstatacijom  koju je izneo Vladan. Naime vršena su istraživanja na institutu u Sremskim Karlovcima koja su dokazala da pri sadnji vinove loze u par, jedna loza uvek zaostaje za drugom. Čak je i izumiranje loze brže i češće. Naime loze veoma utiču jedna na drugu . Dokazano je one pored toga što jedna drugoj uzimaju vlagu, hranu itd. , da postoji čak i biohemijski uticaj, tj. tihi hemijski rat za prevlast. Tako da na institutu u Sremskim Karlovcima, mišljenja su da parnu sadnju treba izbegavati. Barem su imali to mišljenje pre par godina kada sam kupovao sadnice kod njih. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #414 Poslato: 15. Decembar 2012, 06:30:03 »

Ako se iz onog sto sam napisao ne vidi da ja nisam pristalica sadnje po dva cokota zajedno, zao mi je. Naveo sam jedini slucaj kada je to opravdano. Stara je izreka, da vinograd ne podnosi ni jednu biljku u svojoj blizini a da sam ne smeta ni jednoj biljci.
Mislio sam, da sam dovoljno jasno rekao da nema opravdanja udvojene sadnje radi povecanja prinosa (pa sam naveo i primer) a da opravdanost postoji samo zbog primene spomenute mehanizacije. Cak i kod obrade freaom sa pipalicom moglo bi se postici isti prinos sadnjom po jedan cokot na rastojanju od 2 m ali kad jedan cokot ugine, rastojanje, udaljenost od sledeceg cokota je 4m sto je nepovoljno sa aspekta opterecenja cokota.

Ja nisam pristalica udvojene sadnje! 
Sačuvana
vidak
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #415 Poslato: 15. Decembar 2012, 11:15:23 »

Hvala,

Ovde http://www.psss.rs/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?3484 sam naisao na text o karlovackom uzgojnim obliku i parnoj sadnji. Medjutim u ,,Vinogradarstvo" od Kuljancica (str. 192) stoji da parna sadnja ne daje cokote iste bujnosti. Interesovalo me je vase misljenje.
Sačuvana
MilanR
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #416 Poslato: 09. Januar 2013, 08:22:31 »

Postovani imam dilemu...

Pripremio sam zemljište za prolecnu sadnju (nadjubreno, bacen npk, izrigolovano).
Imao sam ideju da sadim Hidroburom, medjutim, sad posle citanja vasih iskustava dvoumim se!

Pitanje: Ako bih isao na klasicni nacin "Asovom", da li ima potrebe uopste ispostovati nacin sadnje ( mislim
na stavljanje djubriva u rupe) a s obzirom na jesenju pripremu zemljišta?

hvala unapred
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 17.0

« Odgovor #417 Poslato: 09. Januar 2013, 11:31:58 »

i ja imam isto pitanje,ja vrsim popunu osusenih sadnica,zemljiste sam dobro nadjubrio prosle godine,i sad dok sam kopao rupe nailazio sam na dosta stajnjaka u zemlji
Sačuvana
tomak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #418 Poslato: 12. Januar 2013, 15:47:07 »

Postovani forumasi. Citajuci polako Vase komentare uvidjam da ipak malo znam o vinogradarstvu. . Isina je da imam vinograd vec petnaestak godina 250 kalemova, cisto za svoju dusu, i da je sasvim pristojan, ovde je toliko informacija i misljenja da se covek moze i zbuniti malo. Ipak sam resio i vec jesenas pripremio parcelu od 60 ari da podignem novi vinograd pokraj postojeceg. Sada sam u dilemi oko soritmenta. Inace javljam se iz okoline Zrenjanina tacnije 25 km od Zrenjanina ka Beogradu. Razmisljanja sam da zasadim vinske sorte i to cca 60% crnih i 40% belih sorti. Molio bih forumase sa puno vise znanja i iskustva od mene da mi pomognu u odabiru sorti i preporuce dobavljaca kalemova. Postovanje i hvala unapared.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 18.0

« Odgovor #419 Poslato: 12. Januar 2013, 17:01:10 »

trebalo bi vec da narucis brzo ce mart
Sačuvana
Stranice: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 18 upita.