26. Oktobar 2025, 22:41:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 85   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1087774 puta)
Zvijer i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
t1tan1
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 56

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 13.0.1

« Odgovor #270 Poslato: 07. Septembar 2012, 08:50:34 »

dali neko moze da  postavi ili posalje na pp slike kako da se napravi dobar kazan za pecenje na lozovacu, posto zelim da napravim takav kazan, pogledao sam na forumu dosta tipova na kazana koji je kazan dobar da se koristi za lozu . plan je da kazan bude oko 200 L i da vadi dobru rakiju, dali moze neko da pomgne

eve jedan link  mozda nekome zatreba http://www.hillbillystills.com/copper_moonshine_still_p/hbf001.htm
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #271 Poslato: 07. Septembar 2012, 21:23:54 »

Citat
dali neko moze da  postavi ili posalje na pp slike kako da se napravi dobar kazan

Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #272 Poslato: 07. Septembar 2012, 23:57:10 »

Ovo bi dosad bio naj kraci odgovor od Bistrice  Thumb s koim se u potpunosti slazem Sa gore pokazanim se moze napraviti jako dobar kazan Cheesy
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #273 Poslato: 08. Septembar 2012, 15:19:26 »

T1tan1,
bistrica ti je dao najbolji predlog.  Grin
Dobar kazan ti je od 2000-2500 eur. Ali ako si kazandzija i nas "rakijase"pitas ko je najbolji za nas -to je nesto drugo.
Ako ne,onda idi kupi sebi dobar kazan gde ustedis na vreme,muke i novac.
Evo ti na http://www.schnapsbrennen.at/anlagen.php par slika kako prave amaterske kazane,a za kvalitet dobijenog destilata mozes da presudis sam.

Korekcija linka.
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
t1tan1
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 13.0.1

« Odgovor #274 Poslato: 08. Septembar 2012, 20:03:00 »

Cheesy ma ja hteo nesto drugo da pitam posto svi kazete pravi dobar kazan treba da izgleda ovako ili onako daj neka kaze neko kako treba da bude izradjen dobar kazan. a problem je sledeci ja sam iz makedonije i ovde ne prave kazan za rakiju kao sto vi imate kod vas sa mesalicu i ostalo kazan je klasican onaj stari . ja sam hteo da napravim kazan sa mesalicu i da ubacim onaj deo za rashladu (podove  za kondenzaciju ako sam dobro zapamtio )u njega dal ima neko ideju da mi pomogne kako to treba da bude izradjeno ( neko od vas sto bi od sraca hteo da ima takav kazan ) , znaci trebajumi dimenzije i ostalo neki nacrt pa da pocnem da trazim ko moze to da uradi ovde. ovaj vas forum me je naterao da to otpocnem do sada nisam mogo da nadjem ove informacije ovde tesko neko da objasni kao na ovaj forum svaka cast, zato i trazim pomoc od vas svi ste pro ovde hvala i pozzz svima nadam se da ce neko da pomogne ako ima ideju a vidim da ideje ima dosta  Wink

Jon hvala na linku  Thumb

ja sam imao zelju da uradim ovaki kazan ali nemam nikakve informacije u smislu dimenzije i ostalo info kako da se to uradi  i dali taj kazan bi peko dobrog kvaliteta rakiju i kako se sa njime radi
http://www.schnapsbrennen.at/popup/imgWindow.php?imgName=anlage107.jpg
ako moze neko da pomogne oko izbora tipa kazana hvala svima

Spajanje poruka.
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #275 Poslato: 08. Septembar 2012, 21:18:24 »

E gje bas nadje onaj"naskuplji" Grin
Takve prave samo profesionalci, i taj pocinje od 7000eur pa navise(do 20.000eur)za kazan od 200l.
Imas ovakav kod Arnold Holstein,pogledaj tamo negde ima i dimenzija ali bolja ti je bistrina varijanta...
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #276 Poslato: 08. Septembar 2012, 21:41:45 »

Citat
ja sam imao zelju da uradim ovaki kazan
Uz dužno poštovanje i uvažavanje hajdemo ipak u svijet realnosti. Koje količine rakije namjeravaš raditi i jesi li svjestan cijene, karakteristika, kao i načina rada ovog kazana?. Djelu je mi kao izbor za kupovinu helikoptera da bi se njime išlo na posao, a najblaže rečeno heliodrom je dalje nego mjesto stanovanja.

P.S. Dobronamjerna preporuka, za početak pročitaj ovu temu pa onda podforum pečenje rakije-destilacija. Ima jako puno toga o onome što bi trebao znati, ako te nešto zanima.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
t1tan1
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 13.0.1

« Odgovor #277 Poslato: 08. Septembar 2012, 22:50:37 »

znaci ovako ja planiram za pocetak da pravim  negde od 200 do 400 L rakije ako se pokaze plan da ide kako treba da povecam proizvodstvo i pocnem sa time da se bavim malo po malo, znaci nije da ja zelim najskuplji kazan da napravim ( a ko ne bi hteo ) zato pitam za preporuke sta vi mislite da treba da se ima za pocetak za dobru proizvodnju a posle toga da se iskoritsti da ne stoji a da se kupuje opet novi kazan . dosta sam procito na forumu svaka cast mnogo pitanja su mi sada jasna al za kazan zaglavio ne znam sta da imam a da ne promasim zato daj neak neko da neki predlog za 100 l i za 200 l kazan sta bi bilo dobro .

PS . bistrice brate ja za nekoliko dana skoro pola foruma procito i da znas odusevio sam se svaka cast dobar forum i mnogo moze da se nauci daj pomozi oko ovoga 2 god se mucim sta da uradim oko tog kazana daj koji ti kazan mislis da je ok
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #278 Poslato: 09. Septembar 2012, 00:39:00 »

Vjeovatno bi ti bila primjerena veličina od 100-120 litara, a usput je i duplo jeftiniji. Kasnije ako povećaš količinu možeš ga koristiti za prepek. Mislim da ti ništa posebno osim okvirno  ne mogu pomoći ni fotografije (a imaš ih u vidu preporuka na ovoj temi, pa i mojih) osim ako bi bile dopuna stvarno duge i opsežne analize koja je velikim dijelom već iznesena na forumu. Nije problem da ti dam ugrubo pregled elemenata na koje treba obratiti pažnju kod namjere kupovine ili pravljenja kazana. Detalje imaš na raznim temama foruma.
1.   Kvalitet materijala, što čistiji bakar;
2.   Njegova debljina, naročito na dnu i bočnim stjenkama posude izložene plamenu (lonac kazana);
3.   Oblik, dimenzije i mjere svih bitnih elemenata lonca kazana za rakiju: njegova stvarna zapremina do obrve lonca, prečnik i udubljenost dna, visina i kosina bočnih stranica, širina prečnika odnosno površina u zoni isparavanja, vanjski zaštitni obrub za plamen, prečnik suženja poklopca lonca, rješenje za spojna mjesta i dihtovanje elemenata kazana,
4.   Kvalitet urađenih elemenata i njihov raspored i položaj, ujedno i visina kompletnog sistema u odnosu na pod ili ploču na kojoj stoji kazan u radu: mjesto za punjenje, pražnjenje, dimnjak i vrata ložišta;   
5.   Kvalitet mehanizma mješalice i motora sa reduktorom;
6.   Oblik površina i zapremina kape kazana,
7.   Elementi prečnika dužine i položaja parovodne cijevi,
8.   Dimenzija, površina i zapremina kondenzatora, njegov položaj u tabarci, zapremina i dimenzije tabarke, kao i rješenje načina dopunjavanja vodom
9.   Rješenje za odvođenje isparenja tabarke ako se destilacija radi u zatvorenoj prostoriji, vjerovatno sam nešto i zaboravio istaći…

P.S. Uostalom kao kod svakog uređaja. Dobra paralela je automobil. Svaki detalj često značajno utiče na kvalitet vožnje. 
Sačuvana

MAJSTOR_VINA
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 35

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #279 Poslato: 30. Oktobar 2012, 15:28:46 »

Posto bih zeleo da udjem u manju proizvodnju (kucnu, za prijatelje) kvalitetne domace rakije, zeleo bih da kupim kazan za rakiju, naravno za pocetak onaj u standardnoj izvedbi( bez desitilatora i 100 cuda) od 100litara.

Da li neko ima iskustva i da li je kupovao od Mandarica u Novom Sadu, kod njega su kazani na ceni skupi( 2700e od 100l), a mene prvenstveno zanima kvalitet lima, debljina lozista, kvalitet vara, oblik  itd...

A cini mi se da su njegovi kazani ok. Da li sam u pravu?

PS: Ne reklamiram nikoga samo bih da se informisem ko trenutno u Srbiji pravi dobre kazane za rakiju.
Zanima me kolika je debljina kotla pozeljna za 100-120l kazan, takodje molio bih nekoga iskusnijeg da mi pomogne i skrene paznju na sta da obratim paznju konkretno. npr trazi da dno bude toliko i toliko mm itd..

Spajanje poruka.
Sačuvana

Mi sve sto mozemo to i uradimo, sto ne mozemo to obecamo...
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #280 Poslato: 02. Novembar 2012, 10:05:18 »

Debljina dna kazana 5-6mm, za ostalo imaš precizne smjernice u poruci iznad tvoje.
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #281 Poslato: 05. Novembar 2012, 09:27:01 »

Imao bih ja jedno pitanje, naime kazan je poceo pomalo pustati na mestu gde se spaja sa kapkom. E sad ja sam video da je ceo taj krug kapka ili ti kanal koji naleze na kazan ispunjen gumom. Ona je koliko mi se cini vilkanizirala(otvrdla) pa me interesuje cime bih mogao kanal ponovo napuniti kad izvadim staru gumu? Mislim na vrstu gume, silikona ili mozda kanapa? Hvala unapred!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #282 Poslato: 05. Novembar 2012, 09:50:46 »

Prehrambena silikonska „guma“ dimenzija utora na kapku. Može i jutani kanap, prirodni i neobojeni i što tvrđi. Obrati pažnju na postojeću debljinu materijala, odnosno onu dimenziju koja utiče na visinu kapka da bi mogao raditi njegovo kvalitetno i lako dotezanje.
Sačuvana

vojce
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #283 Poslato: 18. Novembar 2012, 21:07:49 »

Поздрав члановима овог форума . Занима ме ваше мишљење о типу словеначког казана .Тек почињем са том делатношћу која ми је потуна непознаница а набавио сам овај тип казана који се врло мало користи у мом крају. Највише ме занима начин рада са оваквим казаном .Унапред хвала ,поздрав из Ћуприје.

Ово је тај тип казана какав имам.

Spajanje poruka.
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #284 Poslato: 18. Novembar 2012, 21:30:51 »

Uh, ja sam imao isti ovakav. Sta mu sve nisam radio ali nije vredelo. Na moju beskrajnu srecu, uspeo sam da ga prodam.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 85   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 18 upita.