26. Oktobar 2025, 23:20:28 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 85   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1087803 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
macak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #330 Poslato: 25. Oktobar 2013, 20:53:30 »

Posjedujem rostfrajni kazan za rakiju. Znači kazan. ložište, čabar cijev, nogare... sve je napravljeno od rostraja, jedino je lanac od mehanizam za lanac od (ja mislim   Huh?) mesinga tj. isti je kao i kod bakarnih kazana. Dosta sam se raspitivao da nađem odgovor da li postoji razlika u destilatima destilovanih  između rostfrajnog i bakarnog kazana ali sam prihvatio jedno objašnjenje prof.tehnoloških sistema koji mi je rekao da u suštini ne postoji razlika u kvaliteti dobijenog destilata između ove dvije vrste kotla. Upitao sam zbog čega se kod nas rakija tradicionalno peče u bakarnim kazanima? Rekao je da je u doba kada su se na našim prostorima počeli proizvoditi kotlovi rostfraj bio nepoznat,  a i da je bio u opticaju da li bi tadasnje kazandžije lakše obradili bakar (koji se može kuckati čekićem ) ili rostfraj koji je daleko tvrđi? Još je rekao da bi trebao kvalitet destilata biti zdraviji iz rostfrajnog kazna (od rostfraja se rade medicinski instrumenti ...). ja sam lično prihvatio ove teze, a pored toga razmišljam da je zdraviji destilat iz rostfrajnog kazana jer koliko znam kada se kupi bakarni kotlić za čorbe prvo mora da se kalaiše jer je taj bakarni oksid ili šta već štetan po zdravlje.   Huh?
Interesuju me vaša iskustva

Vraćen sadržaj poruke.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #331 Poslato: 25. Oktobar 2013, 21:20:24 »

Može iz ličnog iskustva.
U nekim ne tako davnim vremenima oni koji su nosili titulu profesora su to radili sa velikim uvažavanjem, i poštovanjem prema samoj tituli. Često ih ostali smrtnici nisu mogli razumjeti kada nisu htjeli suviše duboko da ulaze u ono što nije bilo u domenu njihovog prevashodnog interesovanja. Danas na žalost često nije tako. Mnogi trućkaju gluposti misleći da se nedostatak znanja može nadoknaditi samo zvanjem i titulom.   
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #332 Poslato: 26. Oktobar 2013, 00:04:04 »

Nemci proizvode najkvalitetnije kazane. Danas kao i nekad prave kazane samo od bakra. Verovatno nisu culi za inox pa ih treba posavetovati. U mom selu za takvog strucnjaka ( tog profesora ) kazu : "dobar mali samo sto krade grozdje."
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
bdad
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #333 Poslato: 29. Oktobar 2013, 08:18:26 »

Vjeovatno bi ti bila primjerena veličina od 100-120 litara, a usput je i duplo jeftiniji. Kasnije ako povećaš količinu možeš ga koristiti za prepek. Mislim da ti ništa posebno osim okvirno  ne mogu pomoći ni fotografije (a imaš ih u vidu preporuka na ovoj temi, pa i mojih) osim ako bi bile dopuna stvarno duge i opsežne analize koja je velikim dijelom već iznesena na forumu. Nije problem da ti dam ugrubo pregled elemenata na koje treba obratiti pažnju kod namjere kupovine ili pravljenja kazana. Detalje imaš na raznim temama foruma.
1.   Kvalitet materijala, što čistiji bakar;
2.   Njegova debljina, naročito na dnu i bočnim stjenkama posude izložene plamenu (lonac kazana);
3.   Oblik, dimenzije i mjere svih bitnih elemenata lonca kazana za rakiju: njegova stvarna zapremina do obrve lonca, prečnik i udubljenost dna, visina i kosina bočnih stranica, širina prečnika odnosno površina u zoni isparavanja, vanjski zaštitni obrub za plamen, prečnik suženja poklopca lonca, rješenje za spojna mjesta i dihtovanje elemenata kazana,
4.   Kvalitet urađenih elemenata i njihov raspored i položaj, ujedno i visina kompletnog sistema u odnosu na pod ili ploču na kojoj stoji kazan u radu: mjesto za punjenje, pražnjenje, dimnjak i vrata ložišta;   
5.   Kvalitet mehanizma mješalice i motora sa reduktorom;
6.   Oblik površina i zapremina kape kazana,
7.   Elementi prečnika dužine i položaja parovodne cijevi,
8.   Dimenzija, površina i zapremina kondenzatora, njegov položaj u tabarci, zapremina i dimenzije tabarke, kao i rješenje načina dopunjavanja vodom
9.   Rješenje za odvođenje isparenja tabarke ako se destilacija radi u zatvorenoj prostoriji, vjerovatno sam nešto i zaboravio istaći…

P.S. Uostalom kao kod svakog uređaja. Dobra paralela je automobil. Svaki detalj često značajno utiče na kvalitet vožnje. 

pozdrav svima

prijavio sam se samo da pitam bistricu gdje u Bosni da kupim ovakav kazan na kojem je sve rijeseno kako je on to opisao.
ja sam iz okoline Tuzle i imam oko 12 duluma sljive u drugoj godini pa neznam ni koliki kazan da kupim.razmisljam izmedju 120 i 200litara.znam da imam jos vremena za kazan ali ja bi kazan iznajmljivao pomalo dok ne prispije moja sljiva a i ucio u medjuvremenu.
hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #334 Poslato: 29. Oktobar 2013, 10:28:44 »

Ako si iz Gradačca onda znaš ko tamo radi najbolje kazane. Ja sam ga još davno prekrižio kod nekih svojih kupovina zbog pretjerivanja u cijeni i još nekih „sitnica“, a trenutno se ne mogu sjetiti imena. Onaj koji meni leži u svemu osim možda u kvaliteti bakra (a možda mu se samo potrefila loša isporuka) je Majstorović iz Brčkog. Doduše kod njega se ne ide ako ne znaš šta hoćeš i ne postavljaš svoje konkretne zahtjeve za svaku poziciju. Kao što i sam kažeš potrebno je da stekneš malo iskustva, neke stvari će ti biti jasnije kada je u pitanju kazan, i neki elementi koji ti trenutno možda i ne izgledaju toliko bitni. Pogotovo na malo većim količinama.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bdad
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #335 Poslato: 30. Oktobar 2013, 09:15:12 »

ja sam iz lukavca ali ni meni se ne svidja pretjerivanje u cijeni pa bih odma preskocio tog majstora.
mozes li mi bistrice nekad kad budes raspolozen ispisat ovde ili u privatnoj poruci kakvi su to konkretni zahtjevi da ja to ispisem na papir i odem Majstorovicu da mi uradi.
procitao sam ovih 30 stranica i vjerovatno sve sto meni treba je tu napisano ali nesiguran sam previse pa se vama obracam za pomoc. velike se pare daju za kazan pa bih volio to odraditi bez i najmanje greske.
nadam se da ne trazim previse
pozz
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #336 Poslato: 30. Oktobar 2013, 09:51:32 »

Žao mi je ali puno je to pisanja, i još više opisivanja. Ipak ćeš se dijelom morati osloniti na vlastito iskustvo, a vjerujem da će ti pomoći i ono što je napisano na forumu.
Sačuvana

baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #337 Poslato: 07. Novembar 2013, 19:31:18 »

Da li je bitna kosina bočnih stranica lonca kazana za rakiju, veličine do 150 litara, ili je prihvatljivo da stranice budu vertikalne?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #338 Poslato: 07. Novembar 2013, 20:03:31 »

Bitno je da se i one mogu zagrijavati temperaturom ložišta i da otvoreni plamen ne dodiruje njihovu površinu iznad tečnog dijela kljuka. Da li imaju kosinu ili ne od manjeg je uticaja ako kazan ima mješalicu. Ako je nema onda posuda sa kosinama pojačava konvekciju toplote, jer je konvekcija osjetljiva na oblik i dimenzije posude. Drugačije rečeno utiče na ravnomjernije zagrijavanje cjele zapremine smjese u kazanu, pa time i ravnomjernije isparavanje.
Sačuvana

baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #339 Poslato: 07. Novembar 2013, 21:05:57 »

Hvala na brzom odgovoru. Mislio sam na kazan sa mešalicom.
Kod prikazanih kazana iz Rume, čini se da otvoreni plamen ne  dodiruje površinu stranica iznad tečnog dela samo na početku, kad je kazan pun koma. Kako teče destilacija, nivo tečnosti u loncu opada i otvoreni plamen dopire iznad tečnog dela. Možda bi trebalo da gornji deo lonca kazana bude iznad ložišta zbog zaštite od plamena. Ili se ugrađuje neka zaštita unutar ložišta.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #340 Poslato: 07. Novembar 2013, 21:51:16 »

Kod svih kazana teoretski postoji ista ta mogućnost zbog konstrukcije ložišta i načina na koji se vješa sama bakarna posuda u koju se sipa materijal za destilaciju. Potrebno je, isto tako teoretski, zatvoriti prstenom od lima prostor na nivou najnižeg kljuka u bakarnoj posudi, između nje i ložišta. Normalno uz ostavljanje prolaza za odvođenje dima. Kažem teoretski jer se kod propisane brzine destilacije, loženjem drvima i sl., rijetko dešava da plamen dodiruje veći dio dna kazana na njegovoj sredini a kamo li da to uradi bočnim stranicama.
Sačuvana

baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #341 Poslato: 14. Novembar 2013, 21:00:09 »

Hvala za objašnjenja.
Pokušaću da uradim skicu kazana do 150 litara pa ću onda zamoliti za komentar.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #342 Poslato: 17. Novembar 2013, 19:16:58 »

Nisam baš siguran u koju temu spada ovo što ću reći ali mislim da je najpribližnije "rakijskom" delu foruma.
Dok sam surfovao(u nedelju ujutru oko pola 4), i tražio neke tabele u Excelu, naleteh na program "Distillation simulator".
Imam iskustva sa drugim programima i programiranjem u cilju prognoze suše (Cropsystem i sl.), ili nekih drugih situacija vezanih za meteorologiju, međutim, ovakav program teško da će mi trebatii, a verujem ni većini forumaša, ali opet, šteta da se baci.
www.vaxasoftware.com
Koliko sam ja provalio postoji mogućnost "montiranja" kontinuirane destilacije i tu sam se pomalo pogubio.
Mali problem su reklame ako ne registrujete program.
Verujem da bi bistrici, i naravno svima koji smatraju ovo za korisno, poslužilo da lakše objasne kako se i šta dešava kada je destilacija u pitanju.
Naravno, čitav model se odnosi na idealne (laboratorijske uslove), i rastvor alkohola u vodi bez primesa.
Zaboravio bih ja to ali sam instalirao prokletinju pa mi sad otvara neke gluposti prilikom pretraživanja (kada instalirate program, od-čekirajte sve).
Inače će biti..."Woman seeking TG/TV"
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #343 Poslato: 18. Novembar 2013, 09:30:29 »

Imam kazan prevrtač od 80L kao ovaj na slici: http://img4.imagetitan.com/img.php?image=5_kazan-za-rakiju-d70d9.jpg
Hladilo koje imam je ovdje: http://www.sveovinu.com/index.php/topic,394.msg24658.html#msg24658
Pekao sam na plinsku bocu i kuhalo - plamen sam se trudio držati uvijek konstantnim.

A sad pitanje...prilikom pečenja vrlo često sam imao problem s održavanjem ravnomjernog toka destilata na lulici. Hladilo je cijelo vrijeme disalo - uvlačilo i ispuhivalo zrak, često uz zvukove Smiley Ovo se događalo neovisno o temperaturi vode u hladilu, dakle i kad je voda na vrhu bila hladna, a i kada je u radu bila zagrijana na 65 stupnjeva. Vatra pod kazanom bila je ravnomjerna, kazan nigdje nije puštao. Radi uvlačenja i ispuhivanja zraka, tok rakije njie bio neujednačen, na trenutke bi čak zastao, da bi par sekundi iza hladilo ispljunulo veću količinu tekućine...

Pretpostavljam da je razlog u razlici u tlakova, odnosno razlikama u temperaturi zraka u različitim dijelovima sustava, no kako spriječiti da se ovo događa Huh?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #344 Poslato: 18. Novembar 2013, 13:12:58 »

Koliko sam razumio imao si problem samo sa hladionikom. U pitanju je ista stvar kao kod prosipanja tečnosti iz pune flaše vode. Dok se ne otvori prostor na grlu flaše kroz koji bi ulazio vazduh stvara se u njoj vakum efekat pa klokoće. Ista stvar je i kod tabarke u tvom slučaju. Problem je što imaš "zatvoreni sistem" na izlazu tople vode. Treba ga napraviti otvorenim, bez ventila, česme u tvom slučaju. Izlaz sa većim prečnikom (3 cm) i na njemu dovoljno široko crijevo za odvod, da ostane prostora za nesmetani tok vazduha. Može i varijanta da staviš neki lijevak na postojeće crijevo kako bi samo na tabarci-hladioniku imao otvoren sistem, a neka onda klokoće samo u crijevu.  Smiley

Lozar! Nisam otvarao program baš zbog posljedica koje si naveo ali po elementima sa linka sam vidio o čemu se radi.  Thumb U pitanju je model koji uzima u obzir brzinu isparavanja različitih hemijskih jedinjenja u zavisnosti od koncentracije i na osnovu njih vrši određena izračunavanja za projekciju broja podova na rektifikacionoj koloni i još ponešto.... Primjenjuje se ono što je poznato o njihovom ponašanju tokom destilacije a o čemu smo i mi pričali na forumu u par navrata.

P.S. Ako si "čačkao" po elementima u modulu onda te mogla zbuniti koncentracija zato što se u ovakvim slučajevima ne uzima kao element zapreminski procenat, nego težinski ili još češće molni udio komponente.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 85   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.044 sekundi sa 18 upita.