17. Jul 2024, 19:21:28 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Određivanje završetka vrenja voćnog kljuka  (Pročitano 125979 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
deki
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55
Lokacija: Kraljevo
Poruke: 302

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.17


« Poslato: 01. Novembar 2008, 21:42:20 »

Evo i od mene malog doprinosa za proizvodjace vocnih rakija koji koriste Ekslov sirometar.
Tabelarni prikaz fultrata prevrelog vocnog kljika pojedinih vocnih vrsta, odnosno okvirne vrednosti.Podaci su uzeti iz Prirucnika za spravljanje rakije dr Slobodana Jovica


ПРЕВРЕЛИ КЉУК            ЕКСЛОВИ СТЕПЕНИ
Јабуке                                       4-12
Круске                                      6-16
Круске виљемовке                   10-16
Трешње                                   12-20
Шљиве пожегаче                     16-20
Малине, купине,боровнице        4-8
џенарике                                 8-16

Uzgred gde se moze kupiti Ekslov sirimetar, jer ga u mom kraju  nisam pronasao, iako sam obisao sve poljoprivredne apoteke i zaduzbine.
Sačuvana
peca50
Zlatni član
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 73
Lokacija: Krnjevo(pomoravlje) Ratković (levač)
Poruke: 1.105

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3


WWW
« Odgovor #1 Poslato: 01. Novembar 2008, 22:26:34 »


Evo jednog priloga preuzetog sa sajta poljoprivreda info, o određivanju završetka vrenja, kao i slike ekslovog širomera. Nažalost još nisam pronašao ko prodaje atestirane ekslove širomere(pre je to bila jugolaboratorija u bgd-u), a zagrebački TLOS je bio najpouzdaniji kao proizvođač iz našeg okruženja, no naćićemo i to!


Određivanje završetka vrenja voćnog kljuka

Da bi pristupili destilaciji kljuka od voćnih plodova neophodno je da je sav prevreo. Ako kljuk nije prevreo dobićemo manje destilata. Zbog toga je neophodno pravilno odrediti završetak vrenja voćnog kljuka.

Da bi odredili da li je sav šećer u kljuku prevreo u alkohol, moramo na ispravan način uzeti uzorak za ovo određivanje. Kljuk u sudu treba izmešati (homogenizovati), potom uzeti količinu od 1/2 litre i filtrirati. Filtriranje ima za cilj odvajanje čvrstih delova kljuka i grubih čestica mutnoće od tečnog dela. Sadržaj ekstrakta se ispituje u tečnom delu.

Ekstrakt u voćnom kljuku koji nije prevreo čine, pored šećera koji nas najviše zanima, još i mineralne materije, organske kiseline (neisparljive), glicerin, sorbit, manit i dr. materije koje nisu šećeri i ne previru, a zaostaju u kljuku i nakon njegovog vrenja i doprinose njegovoj gustini. Čvrste čestice u kljuku koje potiču od voća, takođe povećavaju gustinu i ako bi određivali ekstrakt u samom kljuku ili loše profiltriranom kljuku, ne bi dobili realan rezultat. Stoga je potrebno dobro profiltrirati kljuk i odrediti gustinu, tj. sadržaj ekstrakta. Ekstrakt je uvek viši u neprevrelom kljuku, jer sadrži šećer koji predstavlja glavni sastojak ekstrakta i daje gustinu kljuku. Ekstrakt čine sve materije koje su neisparljive i zaostaju nakon isparavanja vode.

Najpre je potrebno dobijeni filter prevrelog voćnog kljuka nekoliko puta u nekoj posudi dobro promućkati, kako bi se oslobodio ugljendioksida (stvara se pena i oslobađaju se mehurići gasa). Potom filtrat polako sipamo u staklenu menzuru od 500ml uz zidove kako se ne bi stvarala pena, a potom pažljivo u menzuru sa filtratom uronimo Ekslov širomer. Ekslov širometar je staklena naprava koja prevashodno služi za određivanje sadržaja šećera u širi od grožđa na osnovu njene gustine, tj. specifične težine. Nama je taj podatak i potreban, jer se u načelu zna koliku gustinu treba da pokazuje filtrat prevrelog kljuka pojedinih voćnih vrsta.

Ekslov širomer je izrađen od stakla, vretenastog je oblika, u donjem proširenom delu nalazi se ugrađeni termometar, a ispod ovoga metalna sačma koja daje težinu širomeru. Gornji deo ima izgled šuplje staklene cevi u kojoj se nalazi skala sa podeocima od 0-130. Ovi brojevi predstavljaju Ekslove stepene. Uronjeni Ekslov širomer u filtrat voćnog kljuka potone do izvesnog nivoa, u zavisnosti od gustine filtrata. Ukoliko je filtrat ređi širomer tone dublje i pokazuje manji broj ekslovih stepeni.

Ekslov širomer ima radnu temperaturu od 15C. Ukoliko je temperatura niža ili viša treba vršiti korekciju. Korekcija se vrši na taj način što se za temperaturu kljuka nižu od 15C za svaki stepen celzijusa oduzima 0,2 ekslovih stepena, a za temperaturu višu za 1C od 15C dodaje 0,2 Oe.

Filtrat prevrelog voćnog kljuka pojedinih voćnih vrsti treba da pokazuje okvirno sledeće vrednosti: jabuke 4-12 Oe, kruške 6-16 Oe, trešnje 12-20Oe, šljive požegače 16-20 Oe, maline, kupine, borovnice 4-8 Oe, dženerike, renklode 8-16 Eslovih stepeni.

Ukoliko se vrednosti prevrelog kluka ne nalaze u navedenim granicama to znači da vrenje nije izvedeno do kraja.

Drugi način na koji može da se utvrdi da li je kljuk prevreo do kraja i da li može da se destiliše, je sledeći: profiltrira se količina kljuka potrebna da se dobije oko 500 ml filtrata, dobro promućka u nekoliko navrata i pažljivo sipa (da ne peni) u staklenu menzuru od 500ml. U to se uroni Ekslov širomer i očitaju ekslovi stepeni na širomeru. Potom se filtrat sipa u bocu od 0,7l, doda se 5g pekarskog kvasca i sadržaj u boci dobro promućka. Boca se zatvori sa malo vate i ostavi u prostoriji temperature 20-25C. Povremeno sadržaj u boci pažljivo promućkati i nakon dva dana tečnost se odlije u menzuru i razdvoji od taloga i u nju se uroni Ekslov širomer. Ukoliko postoji razlika između vrednosti očitanih Ekslovih stepeni pre dodavanja kvasca i nakon izvedene probe sa kvascom, kljuk nije potpuno prevreo i ne treba ga još destilisati. Normalno je da ovo drugo očitavanje treba da pokaže nižu vrednost Ekslovih stepeni ukoliko kljuk nije bio prevreo.

konsultovana literatura
"Spravljanje rakije" - Dr. Slobodan Jović
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
johanan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49
Lokacija: Нови Сад
Poruke: 36

OS:
Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.10


« Odgovor #2 Poslato: 15. Jun 2009, 10:26:05 »

У којим границама треба да је филтрат преврелог кљука кајсије и дуње?
Sačuvana

Јоханан
dioda
Osnivač foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.373

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11


« Odgovor #3 Poslato: 15. Jun 2009, 18:31:28 »

Kajsija 6 - 14 oOe
Dunja 5 -12 oOe
Sačuvana
Gogy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38
Lokacija: Tuzla
Poruke: 13

OS:
Windows XP
Browser:
Safari


« Odgovor #4 Poslato: 20. Oktobar 2009, 21:32:21 »

Pozdrav;

Novi sam clan na forumu i kako vise citam ove kvalitetne tekstove imam sve vise pitanja, naime prije par dana sam kupio refraktometar koji ima tri skale (Oe, Babo, Brix) i namijenjen je za određivanje količine šećera u vocu, sokovima, medu, itd i tamo gdje sam ga kupio covijek mi je rekao da se taj koristi i za kljuk ali kad sam prije par dana gledao secer u kljuku sljive ocitao sam 45 Oe a nasao sam da kad je zavrseno vrenje treba da ima 16-20 Oe a kljuk je stajao gotovo mjesec dana i ipak sam pristupio destilaciji i dobio jako puno rakije. Takodje sam pokiselio 1300 kg dunje i prije5-6 dana sam mjerio kolicinu secera i ocitao sam 17 Oe a danas sam ocitao 16Oe, e sad dali ja grijesim u postupku mjerenja ili moja sljiva stvarno nije bila zavrsila vrenje ili je nesto sasvim trece.

Unaprijed hvala
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.373

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3


« Odgovor #5 Poslato: 20. Oktobar 2009, 22:52:14 »

Procitaj uputstvo koje si dobio sa refraktometrom...
Jesi li mu podesio nulu pre merenja?
Sačuvana
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.727

OS:
Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0


« Odgovor #6 Poslato: 20. Oktobar 2009, 23:34:34 »

Refraktometri su aparati koji rade na principu različitog prelamanja svjetlosti na osnovu ćega se određuje procentni sastav šećera, alkohola, suhe materije i sl.
Prema tome refraktometar ne može poslužiti za tačno mjerenje količine preostalog neprevrelog šećera u širi ili kljuku u kome je započelo vrenje, iz razloga što se u noj nalazi određena količina alkohola koja će uticati na lom svjetlosti na naćin da će dobijeno oćitanje uvijek biti veće nego što je to stvarna kolićina preostalog neprevrelog šećera i suhe materije koja inaće ne podliježe previranju.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dioda
Osnivač foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.373

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3


« Odgovor #7 Poslato: 21. Oktobar 2009, 00:25:09 »

Bistrice, pricamo o orjentacionim mernjima. Ako se fermentacija moze pratiti siromerom zasto nebi mogla i refraktometrom?
Za tacna odrednjivanja preostalog secera se koristi hemijska metoda.
Sačuvana
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.727

OS:
Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0


« Odgovor #8 Poslato: 21. Oktobar 2009, 01:25:05 »

Normalno da pričamo o orjentacionom mjerenju gdje nam refraktometar može poslužiti kao instrument kojim pratimo fermentaciju, na naćin da stalno oćitavamo niže vrijednosti u toku njenog trajanja, ma šta te vrijednosti stvarno predstavljale.
Ali pitanje se odnosilo na završetak fermentacije, a u odnosu na sveprisutnu konstataciju da je fermentacija šljive završena na  16 - 20°Oe.
Samo konstatujem da ako mjerenje vršimo refraktometrom, zbog prirode mjernog uređaja, tih 16 - 20°Oe nikada nećemo dočekati iz razloga što je na mjernoj skali interferiran podatak prisutnog alkohola.
Dokaz: Na refraktometar ukapati par kapi desetpostotnog alkohola (rakije) i oćitati rezultat.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
m_117
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 65
Lokacija: Beograd
Poruke: 68

OS:
Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0


« Odgovor #9 Poslato: 21. Oktobar 2009, 09:06:01 »

Zdravo Deki!
Ja sam Ekslov širomer proizvodnje Tlos Zagreb kupio u Mega Marketu Metro u Beogradu i košta oko 1000 din. Video sam ga i u Slovenačkom marketu Merkur, tamo je oko 1100din. Ako kod tebe u okolini postoje takvi marketi pokušaj tamo.
Pozdrav!
Sačuvana
Gogy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38
Lokacija: Tuzla
Poruke: 13

OS:
Windows XP
Browser:
Safari


« Odgovor #10 Poslato: 22. Oktobar 2009, 19:40:30 »

Ok onda ako refraktometar nemoze mozetel mi dati adresu merkura u beogradu jer ja vam pisem iz bosne a cesto dolazim u beograd.
Sačuvana
Gogy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38
Lokacija: Tuzla
Poruke: 13

OS:
Windows XP
Browser:
Safari


« Odgovor #11 Poslato: 22. Oktobar 2009, 19:46:35 »

I dali sigurno u Merkuru ima ekslov siromjer? Jos jednom hvala!
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 63
Lokacija: Jagnjilo-Mladenovac
Poruke: 300

OS:
Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0


« Odgovor #12 Poslato: 22. Oktobar 2009, 20:03:29 »

Kompletna laboratorijska oprema može da se nabavi u SUPERLAB-u, u Beogradu, 011 22 22 222.
www.super-lab.com
Ja sam tamo kupio alkoholometar sa termometrom i tablicom, Ekslov širomer sa termometrom i tablicom, Menzuru od 1000ml, ma imaju sve. Način plaćanja: Pošalju ti predračun E-mail-om i instrukcije za plaćanje (upustvo za popunjavanje uplatnice), kada vide uplatu na računu za jedan do dva dana, obaveste te da možeš da preuzmeš robu. Ne znam, da li šalju robu poštom! Ja sam lično preuzimao pošto sam često u Beogradu.
Gogy, mislim da to treba da ti odradi neko ko živi u Srbiji, zbog dinarskog plaćanja (preko računa) i samog preuzimanja.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
Gogy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38
Lokacija: Tuzla
Poruke: 13

OS:
Windows XP
Browser:
Safari


« Odgovor #13 Poslato: 22. Oktobar 2009, 22:33:42 »

E hvala puno na ovim informacijama, imam u srbiji nekog ko ce mi to uradit!
Sačuvana
Gogy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38
Lokacija: Tuzla
Poruke: 13

OS:
Windows XP
Browser:
Safari


« Odgovor #14 Poslato: 06. Novembar 2009, 14:30:50 »

Evo mene opet sa svojim pitanjima, naime kupio sam ekslov siromjer i alkoholmetar firme tlos zagreb ali na upustvu za siromjer sam procitao ovo, citiram: s obzirom da se mjerenje postotka šećera bazira za mjerenju gustoće mošta važno je da uzorak bude bistar (procijeđen ili izbistren dodatkom "vinobrana"). rezultat mjerenja sadržaja šećera u mutnom moštu ili u moštu kod kojeg je započeo proces vrenja odstupa od stvarne vrijednosti jer krute čestice ili mjehurići plina ometaju uranjanje mjerila za mošt. završen citat. Također sam procitao u knjizi Slobodana Jovića da se ekslov siromjer koristi prvenstveno za mošt i da se pri mjerenju procijedi sira i to je to. E iz ovog svega meni nije jasno dali uopšte mogu koristiti ovaj ekslov siromjer za tacno određivanje završetka vrenja.

Hvala
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin


Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.069 sekundi sa 22 upita.