sasac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 53
|
|
« Odgovor #135 Poslato: 17. Novembar 2011, 20:49:27 » |
|
Hvala jos jednom,sacekacu da se ugraje pa ako ne krene uradicu kao sto ste mi preporucili.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #136 Poslato: 17. Novembar 2011, 21:52:58 » |
|
Malo sam pregledao tvoje prethodne poruke, ako si za krušku kupio i stavio onaj „univerzalni kvasac za vina i voćne rakije“ koji navodiš, onda je lako moguće i gotovo sigurno da uspiješ samo zagrijavanjem, jer tamo se nalazi otporan i pouzdan kvasac kome je očito smetala samo niska temperatura.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
vatrogasac93
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #137 Poslato: 24. Novembar 2011, 10:23:21 » |
|
Pozdrav svim ljubiteljima prirodnih proizvoda i vocnih rakija. Voleo bih da mi neko uputi par sugestija jer po prvi put pripremam rakiju od Viljamovke samostalno bez oca koji ima svoje "tvrde metode" od kojih ne odustaje. Samleo sam oko 300 kg Vilijamovke koja od juce stoji u kaci. kupio sam kvasce i hranu za njih i naravno imam i odredjenu kolicinu shecera koju bih eventualno upotrebio u pripremi koma. NAJVAZNIJE PITANJE KOJE ME INTERESUJE... KAKVE SU SHANSE DA USPESNO IZGURAM FERMENTACIJU NA OVAKO NISKOJ SPOLJNOJ TEMPERATURI(oko 2-3stepena) UZ UPOTREBU KVASACA??? jesu li kvasci uopste aktivni na ovim temperaturama? unapred hvala i pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #138 Poslato: 24. Novembar 2011, 14:01:51 » |
|
Nisu aktivni. Samo specijalni kvasci mogu raditi na nižim temperaturama, ali ne na ovako niskim kako navodiš, ali nije to jedini problem, postoji onaj sa aktivnošću enzima i prekursora aroma, tako da je relativno stabilna temperatura prostorije jedina opcija.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #139 Poslato: 25. Novembar 2011, 07:56:09 » |
|
A i ja bih pitao ako ti to ne smeta otkud ti sad viljamovka? Iz hladnjace? Ako je iz hladnjace mene bas interesuje kako se ponasa i moze li da dozri t.j. da pozuti i bude socna i secerna?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sasaobr
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #140 Poslato: 15. Decembar 2011, 17:36:15 » |
|
I ove godine sam pekao rakiju i mislim da je ispala jos bolja. U odnosu na prethodnu godinu promenio sam par stvari: kruske sam par dana ostavljao na suncu, muljao sam ih u muljaci, i u kljuk sam dodao pekarski kvasac. Krusaka sam skupio 300kg na tu kolicinu sam dodao 5% secera i 120g kvasca. Iz prepeka i nakon blazenja destilovanom vodom na jacinu od 42%, dobio sam 35l.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #141 Poslato: 09. April 2012, 07:58:53 » |
|
A kad bi se u ispasiranu kominu dodao dobro ali ne previse zagrejan med u odnosu 5 ili 10 posto(meda u odnosu na kominu) bez razmucivanja u vodi da li se on uspesno razblazio u komini da bi mogao da fermentira? Naravno da se sve to posle dodavanja dooobro izmesa?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #142 Poslato: 09. April 2012, 08:17:41 » |
|
Može, samo bi tu gornja granica bila ovih 5 kg meda na 100 kg kljuka, jer on u sebi sadrži cca. 4 kg šećera (ukupni šećer maksimalno 15-17%). Miješanje je najbolje obaviti onim dodatkom na bušilicu koji služi za miješanje ljepila za pločice i sl..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #143 Poslato: 09. April 2012, 09:44:49 » |
|
Taj dodatak sam prosle godine namenski napravio i kruske je ispasirao vrhunski, sa njim sam i mesao sta god je trebalo. To znaci da bi se na 500 kg komine dodalo najvise 25 kg meda, koliko bi otprilike trebala da bude ukupna koncentracija secera u komini posle toga?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #144 Poslato: 09. April 2012, 10:06:33 » |
|
Normalno da sve zavisi od one prirodne koncentracije koju dobiješ u kruškama (nakon dozrijevanja), tu je negdje oko procenta koji sam naveo (15-17%).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #145 Poslato: 09. April 2012, 16:51:20 » |
|
Pretpostavljam da ce biti lepsa rakija il nije vredno truda? Ma probacu pa sta bude.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
atomac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
May the Dionis be With You!
|
|
« Odgovor #146 Poslato: 09. April 2012, 21:52:31 » |
|
Probao sam od poznanika rakiju viljamovku koja je pre fermentacije doslađena sa medom. Ne sećam se koliko je dodao meda u kljuk, ali je rakija ispala delikates. Uopšte ne može da se ''pronađe'' mirisna nota od meda, a retronazalni miris skoro da vas ubedi da jedete krušu viljamovku, a ne da pijete rakiju .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #147 Poslato: 09. April 2012, 23:30:21 » |
|
Kruška, banana, grejpfrut, limun, krastavci, zelena paprika, sirovi krompir, cvekla, bijeli luk, badem…, sve su to namirnice kod kojih je aroma posljedica uticaja prije svega samo jednog hemijskog jedinjenja, koje i određuje karakter namirnice. Jako je teško imati ga u količinama koje su ispod senzorskog praga, u mnogo čemu što se pravi od njih. Kome to uspije trebao bi dobiti nagradu za izuzetne napore.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
atomac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
May the Dionis be With You!
|
|
« Odgovor #148 Poslato: 10. April 2012, 09:04:34 » |
|
Kome to uspije trebao bi dobiti nagradu za izuzetne napore. Mislim da poznajem neke šampione i u toj oblasti .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nebojsanext11
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #149 Poslato: 11. Decembar 2012, 12:51:54 » |
|
imam problem sa pokretanjem fermentacije. u pitanju je kruška kaluđerka. izmuljao sam je dodao kvasac, ali ona ne kreće usled hladnog vremena. interesuje me da li će krenuti kada malo porastu temperature. i šta mi je činiti u krajnjem slučaju?
hvala unapred!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|