27. Oktobar 2025, 13:39:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 37   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 405365 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #435 Poslato: 13. Oktobar 2019, 19:43:36 »

Citat
Sve urađeno kako je naučeno ovde na sajtu.
Da je tako ne bi tek sad pitao kako da spasiš nešto kad je već napola propalo. Intervenisao bi onda kada je bilo potrebno.
Obezbjeđenje pogodnih uslova za fermentaciju, njeno svakodnevno ili često praćenje, i eventualna pravovremena intervencija su osnovni postulati bez kojih ne vrijedi ni ulaziti u tu priču.  
Pod obavezno provjeri nekim drugim instrumentom, na neki drugi način a možeš i probavanjem šire. Za ostalo nemam volje. Možda će neko drugi.  Smiley  
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #436 Poslato: 13. Oktobar 2019, 21:07:17 »

Sve urađeno kako je naučeno ovde na sajtu. Od odležavanja kruške do stavljanja kvasca.
Kruška pasirana 19.septembra i izmereni šećer bio 68-70 Oe.
Kace stoje napolju, bilo par lepih dana i posle zahlađenje.
27.septembra stavljena hrana za kvasce i mereno 45 Oe.
Posle opet bilo hladnih dana ali zadnjih 7 dana je lepo vreme, kace na Suncu.
Danas izmerim šećer i on 38 Oe, skoro da ne mrda.
I nema ‚‚kolača‚‚ gore na vrhu, nego je sve tečna masa. Baš lepo miriše na krušku.
Otvorio sam najlon samo malo da uvučem drvo da izvadim komine da merim šečer.
Šta dalje?
Ovo je stalo vrenje ili se nešto dešava?
Šta treba da uradim?

Zašto si stavio hranu za kvasce gotovo deset dana nakon pokretanja fermentacije?
I očito da su ti varirale temperature u kljuku kad si ih ostavio na milost i nemilost napolju.Može biti da ti je prekinuta fermentacija,a za njeno ponovno pokretanje trebaće ti i bolji uslovi i ceo protokol a opet je pitanje da li će uspjeti.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
timotije
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 69.0

« Odgovor #437 Poslato: 13. Oktobar 2019, 23:06:16 »

Kace stoje napolju kao i kod mnogih, jer nemam gde drugo.
Znam, čitao sam o fermentaciji, ali nemam uslova drugih.
Hrana za kvasce posle 8 dana?
Pa tako piše na hrani, ne odmah već posle 1/3 i 2/3 fermentacije.
Bilo je par hladnih dana i zato sam dao 8.dan, čim je malo otoplilo.

Ako može neki savet, hvala.
Ako ne može, opet hvala.
Pečem sledeći vikend pa koliko izađe.
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #438 Poslato: 14. Oktobar 2019, 06:52:49 »

Sve si uradio kako si naumio i pečeš sledeći vikend pa kolko izađe.Činimi se da ti ne tražiš savet već podršku i tapšanje po ramenu.Bojim se da to neće pomoći u kvalitetu rakije.
Ja bi sad na tvom mestu gledao u nebo i termometar najavili su sedam dana toplo vreme.Svaki dan bi proceđen kljuk merio i kad tri dana pokaže isto pekao odmah
Sve dok pada nebi dirao
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
timotije
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 69.0

« Odgovor #439 Poslato: 23. Oktobar 2019, 00:35:49 »

Bila je greška u merenju šećera.
Uređaj, da ga tako nazovem, je ostao na karoseriji i pao sa kola kada su krenula.
Ima 3 skale merenja šećera i automatsku korekciju rezultata u zavisnosti od temperature.
Na žalost nešto mu se desilo posle pada i više ne radi kako treba.

Od 1840 kg kupljene viljamovke izašlo je 540 litara meke rakije jačine 30 stepeni u prihvatnom sudu.
Svaki kazan išao do 5 stepeni i to vraćeno u sledeći kazan.

Pitanje:
1.na kazan od 250 litara treba li dodati 25-30 litara komine prilikom prepeka?
2.čovek koji je radio na pečenju rakije u poznatoj fabrici kaže da su oni prilikom prepeka dodavali vodu da obore jačinu na 25 stepeni, kaže "bolji je ukus i pitkost kada se alkohol kuva na vodi, dodajte vode".

Ovo je u suprotnosti sa napisanim na nekim temama. Opet, to je priča iz iskustva industrijskog.
Poslušati ove savete ili ne?
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #440 Poslato: 23. Oktobar 2019, 07:12:44 »

1. Ne treba. Zasto radis prepek ako opet imas sirov materijal u njemu?
2. Velike fabrike prave rakiju od voca? Jos ce poceti i vino od grozdja da prave Cheesy Bez vode naravno.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #441 Poslato: 23. Oktobar 2019, 08:24:45 »

Trebalo je u prvoj destilaciji da ideš do 3vol% na luli,ali šta je tu je.Dešava se.
To ne možeš vratiti nekim zakašnjelim potezima,niti dodavanjem bilo čega tako da uradi prosto drugu destilaciju meke rakije.Uostalom, razmisli sam,kako možeš dobiti na koncetraciji aroma ako nešto razblažiš vodom?

U šta ćeš poverovati to je do tebe.Niko nema namjeru da ubjedjuje drugoga pa kad već sumnjaš provjeri na kazanu.
I ne znam samo čemu svo ovo komentarisanje oko industrijskog vina ili rakije sa takvim generalizovanjem na ovoj temi.Okanite se nečega čiji prag niste ni prešli pa stavljate sve u jedan koš.Neozbiljno je,prije svega.Samo se držite teme i svog kazana.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #442 Poslato: 23. Oktobar 2019, 08:25:21 »

Da, ali na drugoj strani ima meke rakije za više od jednog kazana. Priliku da proba različite varijante, pa se uvjeri i sam.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #443 Poslato: 23. Oktobar 2019, 08:31:34 »

Ibrik ti je ovo iskreno i malo brutalno objasnio.Odakle nekima ideja za dodavanjem vode i kljuka u pečenju rakije?Ja sam gotovo sve pregledao na internetu što je prof.Nikićević napisao i rekao i u više navrata kaže da je voda blagotvorna da usporava procese i da je se netreba plašiti i da dodamo deset posto i u prvi destilat i u prepek.Kod kljuka kaže pošteno je do deset posto dodati u prepek.Zašto tako misli i zašto taj tvoj koji ti peče rakiju mislinisto?
S jedne strane imaš profesora koji je doktorirao na rakiji a sa druge ovaj forum.Ja sam se to isto pitao .U jednom momentu naučio sam nešto jako bitno i važno od bistrice a to može da se sažme u jednu reč
Probaj
I probao sam
Jedan kazan ovako a jedan onako
Finale punija mi je rakija u koju nisam dodavao vodu.
Da je bilo obrnuto sigurno bi dodavao vodu pa makar se ceo forum popeo na trepavice sa sve razrednom na čelu.
Tako da ako neznaš kako a mrzite da istražuješ na dobrom si mestu.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #444 Poslato: 23. Oktobar 2019, 08:36:32 »

Citat
I ne znam samo čemu svo ovo komentarisanje oko industrijskog vina ili rakije sa takvim generalizovanjem na ovoj temi
Ovo je trebala da bude mala sala, aluzija na starog vinara koji je na samrti i zove sinove da im oda najvecu tajnu o vinu. Kad dodju on im kaze da vino moze da se pravi i od grozdja. Necu vise, obecavam da cu od sada da budem samo ozbiljan  Grin
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #445 Poslato: 23. Oktobar 2019, 11:02:13 »

Ne moraš mi objašnjavati šta je šala,a šta teorije zavere,rekla-kazala i lovačke priče,pa sve to u jedan lonac.
Samo kažem da nema potrebe da sa svim tim "razvodnjavamo" temu.

To je sve.

Sačuvana

Čehov
timotije
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #446 Poslato: 25. Oktobar 2019, 23:26:56 »

Trebalo je u prvoj destilaciji da ideš do 3vol% na luli,ali šta je tu je.Dešava se.
Išao sam do nule, zadnja cifra na gradu je 5 pa sam zato napisao.

Inače, danas je ispečen jedan kazan od 140 L meke jačine 30 stepeni.
Dobijeno 50 L jačine 62 stepena.
I nekih 30 L patoke.
Već od 50 stepeni na luli prihvatao sam u flaše od litra. Prva koja se osetila na patoku bila je na 45 stepeni. I to veoma blago se osetila ali smo sve to odvojili u patoku.
Brzina destilacije.....umalo da zaratim sa posmatračima. Bilo između 6-8 litara na sat, zavisno kako plane drvo, merio sam često jer mi je bilo dosadno da ih slušam. Kažu "nagari to, ne valja tako, to mora da pršti, samo dva kazana za celi dan do kasno uveče....."
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #447 Poslato: 26. Oktobar 2019, 00:23:59 »

Citat
Prva koja se osetila na patoku bila je na 45 stepeni.
Thumb Nije loše za početak ali na godinu kad uđeš sa spoznajom da se prihvatna posuda sa rakijom uklanja prije nego se osjete patočni tonovi bit ćeš još bolji.  Smiley
Sačuvana

timotije
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #448 Poslato: 26. Oktobar 2019, 21:57:31 »

Da, sklonio sam prihvatnu posudu već na 50 stepeni.
I onda hvatao u flaše od 1,5 litra.
A imam tih flaša mnogo od vode.
Kad sam poređao flaše tačno se vidi prema Suncu od koje počinje zamućenje.
Po ukusu i mirisi malo pre toga krenula je patoka.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #449 Poslato: 26. Oktobar 2019, 23:08:31 »

Ne opterećuj se takvim stvarima nepotrebno jer ni jedno od to dvoje nije mjerilo pravovremenog rezanje frakcija destilata.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 37   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 18 upita.