26. Oktobar 2025, 12:19:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Čišćenje aparata za destilaciju  (Pročitano 158239 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tuki16
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #30 Poslato: 13. Septembar 2011, 22:56:41 »

Gde se moze nabaviti vinska soda? Kod mene u Uzicu niko ne trguje hemikalijama. Danas zvao firmu Gordeks u Cacku, imaju natrijum karbonat-vinsku sodu, ali je najmanje pakovanje 50kg? Jeste da je cena skromna 30d/kg, ali sta cu sa 50kg?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #31 Poslato: 13. Septembar 2011, 23:13:13 »

Ako je manja količina u pitanju možeš je i sam napraviti. Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) se stavi u čistu i suhu tepsiju i peče u zagrijanoj pećnici-rerni, na najvišoj temperaturi u trajanju od jedan sat. Soda bikarbona otpušta po jednu molekulu CO2 i H2O zagrijavanjem, i prelazi u natrijev karbonat (kristalna ili vinska soda).
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Symbian OS 9.3 / Nokia E52-1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #32 Poslato: 14. Septembar 2011, 13:09:44 »

A koliko bi otprile trebalo da stane litara u kondenzator kazana od 200 litara, pitam zbog kolicine vode i sode za pranje?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #33 Poslato: 14. Septembar 2011, 16:17:17 »

Zavisi od onog koji ga je pravio, ali teško da je više od 20 litara.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #34 Poslato: 16. Septembar 2011, 08:25:34 »

Kad se iskuva 100 litara vode i 1kg sode kako izgleda kazan t.j. da li ga taj proces ispolira ili sta znam vec? Znam da je pitanje glupo ali nemam kaza a planiram kad stigne za pecenje da ga ocistim po ovdasnjim upustvima ali ne bih voleo da mi gazda kazana sta zameri(a ljudi su cudni) pa me interesuje kako ce izgledati posle pranja?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #35 Poslato: 16. Septembar 2011, 10:25:15 »

U pitanju je najobičnije pranje u kome soda razlaže bjelančevine. Bakru se ama baš ništa ne može desiti, naprotiv izgledat će kao nov.  Jedino pripazi da time ne prskaš po eventualno nekim aluminijumskih vanjskim dijelovima konstrukcije kazana.
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #36 Poslato: 16. Septembar 2011, 10:45:55 »

Hvala. Ma ja cu ga oprati a posle 10 kazana viljamovke nece bas izgledatai kao nov i svi ce biti zadovoljni.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #37 Poslato: 18. Septembar 2011, 20:16:30 »

Ako moze slikaj pre i posle pranja, cisto da se vide efekti...
Sačuvana
niki
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #38 Poslato: 04. Oktobar 2011, 21:37:19 »

Pozdrav svima! Pitanje: Kako se i čime se najbolje čisti kondenzator (u tabarci) sa spoljne strane, pošto kad sam ga zadnji put kontrolisao bio je pun kamenca?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #39 Poslato: 04. Oktobar 2011, 22:20:33 »

Ako je u pitanju čišćenje kamenca sa vanjskih bakarnih dijelova možeš to efikasno uraditi solnom kiselinom (HCl). Koristi se i u domaćinstvu. Pazi da ti ne nagrize limenu tabarku. Najbolje je da kondenzator izvadiš, pa onda to radiš. Ako je naslaga kamenca nešto veća, probaj naći 20%-tnu ili jaču, ići će brže. Možeš je nanositi špricaljkom za čišćenje stakla i sl., sačekaš da odreaguje pa ponovno.
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #40 Poslato: 04. Oktobar 2011, 23:44:21 »

ako  su naslage kamenca velike, a obično jesu pri vrhu tabarke, odnosno kondenzatora, onda nalij kazan sa vodom, postavi kapak i lulu kao da u kazanu imaš sirovinu za destilaciju. Podpali vatru i forsiraj maksimalno. Tabarka mora biti prazna do pola.kada pristigne vrela vodena para iz kazana ona će ugrejati gornji deo kondenzatora, toliko da će naslage kamenca početi da puckaju. Uzmi crevo  sa hladnom vodom i polij jakim mlazom pregrejani deo aparata, ponovi to nekoliko puta i više od 90% procenata kamenca će samo odpasti. ostatak možeš očistiti sa HCL-om. Pazi da nepreteraš sa zagrejavanjem aparata.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
milorad
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #41 Poslato: 20. Oktobar 2011, 20:02:28 »

peco gde da nabavim živu sodu milorad

ludi kažite mi ja sam nov u ovome gde da promenim dno na kazanu a da me to nekošta mnogo

još jedno za vas verovatno glupo pitanje ali ja sam laik koje su mane prohromskog kazana u odnosu na bakar
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #42 Poslato: 21. Oktobar 2011, 23:35:56 »

Mnja provodljivost toplote i daleko, daleko lošiji kvalitet dobijenog destilisanog proizvoda.
Sačuvana

Hemingvej
V48
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #43 Poslato: 18. Novembar 2011, 14:22:46 »

Pozdrav svima

Da bi bio siguran da si i kondenzator maksimalno očistio i pripremio,  i pored prolaza destilata  iz kazana, možeš da kroistis 10% rastvor vinske sode i sa njime napunih kondenzator do vrha, normalno da ćeš izlaz na kondenzatoru predhodno zatvoriti, na isti nacin ćeš potom isprati kondenzator obicnom hladnom vodom i to par puta puneći i prazneći kondenzator.

Zbunjuje me pojam "vinska soda". Interesuje me navedeni procenat (10%) dali se odnosi na Na2CO3 ili na Na2CO3*10H2O ili na nesto trece.

Bez obzira koja se soda upotrebljava, kristalna ili kaustična, u ovoj situaciji nijedna nije u stanju da isparava, pa time ni da kondenzuje. Kazan se čisti na način da se razblaženom sodom moraju nakvasiti svi unutrašnji dijelove aparata za destilaciju, ali ni soda ne može sve uraditi trenutno, zbog debljine naslage pa se predlaže ribanje.
Interesovalo me je: zasto KUVATI ako NaOH isparava tek preko hiljadu trista stepeni!!!???Nema logike!!!Sta se nalazi u toj pari?

Svakako da soda ne moze da isparava, medjutim moje nislenje je da se stvaraju se sitne kapljice (maglice) koje zajedno za vodenom parom dospevaju na ne bas velike visine ali verovatno uspevaju da dospeju do konzenzatora i tako obave posao.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #44 Poslato: 18. Novembar 2011, 15:41:36 »

Mislio sam na sodu za pranje vinskih sudova, ne na kaustičnu, a koja je formula te vinske sode, stvarno neznam pa mi nemoj zameriti.
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 21 upita.