ogarski
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #390 Poslato: 26. Jul 2019, 14:22:08 » |
|
Izgleda mi da bez refraktometra stvarno ne treba ići u odabir voća. pogotovo što svako svoga konja hvali.
Što se tiče kvaliteta rakije, ipak sam očekivao više. Istina nisam je ni spuštao na pitku jakost, ali vidi se to. Probao sam malo ispod lule prilikom skidanja. Nedostaje miris pre svega, ali da sačekam nekoliko meseci pre konačne ocene.
Idemo dalje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #391 Poslato: 26. Jul 2019, 15:49:53 » |
|
Ma normalno. Jako losa godina za ovako rano voce.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
chadjo
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #392 Poslato: 28. Jul 2019, 20:55:08 » |
|
Evo i mojih konacnih rezultata: 1. Novosadska kajsija, kupljeno 3650kg 2. Ispasirano i upakovano u kace, ukupna zapremina 3360l 3. Ispeceno 20 kazana, poslednji propao, dobijeno 530l meke rakije na 27% 4. Zavrsen prepek u 4 dana, prosek po kazanu 7h, dobijeno 165l rakije na 69%. Aroma se osecala svo vreme i u prepeku, a narocito oko 50% jacine. Trenutno se odmara do nove godine, pa cemo za bozic testirati. Hvala Vam jos jednom na savetima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #393 Poslato: 28. Jul 2019, 22:42:48 » |
|
Kako misliš poslednji je propao,jesi radio njegov prepek?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
|
Dimitrije
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Druga rakija.
|
|
« Odgovor #395 Poslato: 30. Jul 2019, 14:30:53 » |
|
Poštovanje svima. Provodim na ovom forumu podosta vremena, uvek učeći ponešto novo i vredno. Zahvaljujem se svima na bespoštednom stavljanju sopstvenog znanja i iskustva na raspolaganje.
Kratko pitanje - koje Oe vrednosti se okvirno mogu očekivati ove godine na završetku vrenja kljuka kajsije? Uslovi su bili anaerobni, sa postavljenim odušcima, plastična burad od 220 litara sa prstenastim zatvaračem potpuno zaptivenim. Selekcionisan kvasac, kompleksna hrana, enzim i pH snižen na oko 3, bez dodavanja vode. Temperatura podruma prilično konstantna na 20°C.
Jedno bure je ručno otkošten plod a drugo mašinski ispasiran (iznenadila me je vodenastost mase). Radi se i o dva različita voćnjaka iz dve regije u Vojvodini, različitih mikro-klimatskih uslova. Mali eksperiment. Sorte su slične, Mađarska najbolja i dve Novosadske u oba slučaja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #396 Poslato: 30. Jul 2019, 20:50:10 » |
|
Nedavno smo pričali o tome pa da se previše ne ponavljam na uopštenim kategorijama. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=347.msg59993#msg59993Naprosto je nemoguće preciznije jer varira hemijski sastav voća, kao što varira i šećer. Zavisi od sorte, geofrafskih, klimatskih, pa i konkretnih uslova ko što su navodnjavanje i sl. U pitanju su rastvorljive nefermentirajuće materije kod kajsije. Prije svega sorbitol, kiseline, rastvorljivi pektini i sl. Za ovaj prvi je karakteristično na primjer da u sušnom periodu služi kao osnovni transportni mehanizam materija od lista do ploda. Njegovu količinu u plodu može promijeniti ne samo kiša ili suša nego i navodnjavanje, a može u kajsiji biti zastupljen i do nekih 3%. Normalno zavisi i od sorte.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Remooz
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #397 Poslato: 31. Jul 2019, 21:16:08 » |
|
Bistrice, u subotu pečem svoju prvu rakiju. Ja ću da kažem ukratko šta ću da radim, a molim te da me ispraviš ako sam negde pogrešio. Meku rakiju ću peći dok rakija u masi ne bude oko 27 %. Onda tu rakiju odvajam, a nastavljam destilaciju patoke, dok na luli ne padne na 2-3 %.. Tu patoku posle dodajem u sledeći kazan i to je to. Rakija na luli treba da izlazi na 13-15 u prvoj destilaciji, a u drugoj destilaciji na 17-19 stepeni toplote. Prepek kad budem radio, odvajam prvenac i patoku, a srce rakije bi trebalo da ima oko 68% alkohola..
To je ukratko. Ako negde grešim, please reci mi. Hvalaaaa
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #398 Poslato: 31. Jul 2019, 21:36:57 » |
|
Evo napravio sam u tvojoj poruci malu korekciju. To je okvirno ono što si htio čuti. Normalno da rez za odvajanje rakije od patoke u drugoj destilaciji zahtijeva kvalitetan kazan. Prije svega mislim na njegov dobar refluks. Brzina destilacije koja je itekako bitna i u ovom segmentu se podrazumijeva.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Remooz
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #399 Poslato: 31. Jul 2019, 22:49:11 » |
|
Hvala puno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dimitrije
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Druga rakija.
|
|
« Odgovor #400 Poslato: 31. Jul 2019, 23:00:43 » |
|
Jasno. Hvala na skretanju pažnje na post koji mi je promakao. Jedno bure je danas bilo na 8 Oe (mašinski pasirano), drugo (ručno odvojena koštica) 10 Oe. U subotu ću proveriti ponovo, i ako promene nema, destiliram.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #401 Poslato: 31. Jul 2019, 23:03:19 » |
|
Normalno, a još bolje bi bilo uvažiti postojanje četvrtka i petka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dimitrije
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Druga rakija.
|
|
« Odgovor #402 Poslato: 31. Jul 2019, 23:27:40 » |
|
U tom duhu, biće i sutra očitavanja. Stavljao sam danas jabuku (stare letnje sorte) u fermentaciju, pa i nju valja obići i oslušnuti preko poklopca kako joj je.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dimitrije
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Druga rakija.
|
|
« Odgovor #403 Poslato: 08. Avgust 2019, 18:15:38 » |
|
Završena destilacija kljuka. Meka rakija na 28%. Plinskim gorionikom od 12kW (kazan od 80l) uspevao sam održati veoma konstantno curenje od oko 70-80ml u minuti, od početka do kraja prve destilacije. Aromatski potencijal obećava. Prepek sledi u subotu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #404 Poslato: 11. Avgust 2019, 15:59:36 » |
|
Prepek sledi u subotu.
Kako je prošlo? Sticajem okolnosti ja sam ove godine sa jednim manastirom destilisala kajsiju. Sorte:roksana,mađarska najbolja,novosadska rodna,segedinski mamut.Sadržaj šećera je varirao od sorte do sorte od 12-16 brixa,a pH 3.4-3.6.Koristila sam kvasac qa23.Materijal je na kraju imao sadržaj alkohola oko 5.3vol%. Destilacija odmah nakon fermentacije,meka rakija do 27vol%,druga destilacija 68vol%. Moj neki utisak jeste da je mogla biti bolja,aromatičnija i sa više potencijala ali svjesna sam da sama godina nije bila idealna. Takođe je tu malo oduzeto i u fermentaciji jer je temperatura bila u improvizovanim uslovima od 20-22C. Videću šta će pokazati odležavanjem.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
|