|
bistrica
|
 |
« Odgovor #105 Poslato: 15. Jul 2012, 19:58:27 » |
|
Kakav je kvalitet ploda, zrelost? Možda si mjerio i šećer?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #106 Poslato: 15. Jul 2012, 20:06:11 » |
|
Plod je super, sazreo na grani a rastao na juznoj padini fruske gore oko 300 metara nadmorske visine. Secer nisam merio jer ne znam kako da ga izmerim ,masa je jako gusta kad se ispasira a nisam otvarao kacu otkad sam je "spakovao" da ne bi usao vazduh. Ne znam kako bih izmerio secer u takvim okolnostima?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #107 Poslato: 15. Jul 2012, 20:17:51 » |
|
Drugi put probaj na sokovnik pa filtriranje, iako bi u stvari u ovoj situaciji refraktometar bio najbolje rješenje. Nije bitna količina šećera zbog količine rakije koju ćeš dobiti, nego zato što ona govori mnogo o aromatskom potencijalu.
Kad završiš meku rakiju napiši koliko si dobio litara i koje jačine.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #108 Poslato: 15. Jul 2012, 20:26:26 » |
|
To me interesuje, na koliko da prekidam prvo pecenje i da li odmah da prepicem ili da sacekam neko vreme?
Naravno da cu napisati inace kazan sam morao remontovati kod majstora koji ga je i pravio, uradio mi je novu stranicu kompletnu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #109 Poslato: 15. Jul 2012, 20:34:50 » |
|
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg17507.html#msg17507Što znači da prvu destilaciju "guraš" do nekih 3-5 stepeni na luli, ali pod uslovom da ostaneš u okviru njene jačine od ovih 25-32. Obzirom na kvalitet voća i kazana imat ćeš to bez problema. Odmah radi prepek.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #110 Poslato: 15. Jul 2012, 20:44:14 » |
|
Prepek 65-72%?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #111 Poslato: 15. Jul 2012, 20:49:10 » |
|
Na tvom kazanu bi donja granica bila i za par stepeni veća. Normalno treba poštovati i brzinu destilacije, bar približno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #112 Poslato: 16. Jul 2012, 12:31:35 » |
|
Hvala tako cu uraditi!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #113 Poslato: 27. Jul 2012, 21:45:09 » |
|
Neko nam je ostao dužan rezultat pečenja meke rakije od kajsije?  Trebalo bi da je gotova, ako nije onda bar zadnje mjerenje Ekslovim širomjerom. Najbolje bi bilo oboje, ako može.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #114 Poslato: 29. Jul 2012, 14:26:35 » |
|
Evo sad sam dosao iz sela pa da oduzim sto dugujem! U sredu 25-og merio kominu i pokazala je nekih 14OE. U cetvrtak sam poceo peci i prva ali bukvalno prva rakija koja je potekla grad je potonuo u menzuru skroz. Sad ja ne znam da li je tako trebalo ali ja to nisam ocekivao, destilaciju sam odradio polako i natenane(uzeo sam odmor inace) i radio klasican prepek bez mesanja sa kominom! Dobio sam nekih 26 litara jacine 67 stepeni sto je daleko iznad mojih ocekivanja i bez dodavanja secera u bilo kom obliku! O ukusu mi je rano da pricam ali na malom uzorku od 2 deci koje sam razblazio na 45 stepeni jaaakooo mi se svidja e sad videcu kad prodje period odlezavanja i stabilizacije(dva meseca planiram)! Hvala jos jednom na savetima i kucaj ako sam sta izostavio ili ti se nesta ne uklapa, pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #115 Poslato: 11. Avgust 2012, 21:24:53 » |
|
Izgleda da ova suša nije naudila kvalitetu tvoje kajsije. Zato me je i zanimala količina i jačina dobivene meke rakije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #116 Poslato: 12. Avgust 2012, 18:45:55 » |
|
Ma ja sam odusevljen pre svega kolicinom a bogami i ukusom, doduse ocekujem da to bude jos bolje posle odlezavanja! Jel moze to i sa viljom da se dobije? Mozda cak i malo vise, zar ne?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #117 Poslato: 12. Avgust 2012, 20:31:11 » |
|
Normalno da može, pogotovo u voćnjaku sa navodnjavanjem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gnusmas
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #118 Poslato: 11. Septembar 2012, 21:25:48 » |
|
Da li je moguće da se za 6 dana završi proces vrenja 500 kg Kajsije? ili je proces prekinut iz nekog razloga.
Nije dodavan šećer, juče je izmeren 13 OE
Kajsija je izmuljana u kaci koja je pokrivena najlonom i najlon zategnut gumenom trakom, bilo je burno vrenje (najlonski pokrivač se preko dana dobro naduvavao, dok mu nisam podvukao crevce i spustio u teglu sa vodom da mušice ne ulaze), pa dva dana normalno i juče slabo i čini mi se da je danas stalo.
Znam, napravio sam dve greške: prva je što je toliko narasla pogača (kajsija se popela u najlonski klobuk) , da sam morao da otvaram i prebacujem u drugo bure, tako je nastala i druga greška jer sam tada (kad je već sve otvoreno) dobro izmuljao obe kace. A mnogi kažu da to ne treba raditi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #119 Poslato: 11. Septembar 2012, 21:41:07 » |
|
Znam, napravio sam dve greške Ima tu malo vise gresaka....  1.Nisi odrzavao temperaturu koma kod burnog vrenja 2.Anaerobna fermentacija 3.Enzimi,pH vrednost,kvasci,prihrana................itd. ali zato ti je avatar TOP! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
|