28. Oktobar 2025, 19:09:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 281103 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Kanački
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #195 Poslato: 19. Decembar 2013, 09:56:56 »

hvala bistrice, recite mi jos kakav je vas stav o redestilovanoj vodi , navodno dva puta destilovana voda
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #196 Poslato: 19. Decembar 2013, 10:08:30 »

Jednom sam već navodio količinu materija koje vodi daju tvrdoću uz napomenu da se voda sa količinom ispod 40 mg/l smatra mekom, a sve ispod 10 a naročito 5mg/l je itekako zadovoljavajuće.

demineralizirana voda     2 mg/l
destilirana voda              3 mg/l
redestilirana voda           1 mg/l
vodovodna voda         332 mg/l
Prolom voda               175 mg/
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #197 Poslato: 11. April 2014, 16:24:00 »

Samo da skrenem pažnju prilikom razblaživanja rakije odnosno pri kupovini "destilovane" voda iz prodavnice da svaka nije baš pogodna. Kupovao sam od više proizvođača i svaka je izazivala mućenje rakije neka više neka manje sve nakako do 47-48 stepeni, pogotovo kad sam odrđenu količinu hteo da spustim na 43 stepena željene jačine. Međutim otišao sam u labaratoriju i kupio destilovanu vodu visoke čistoće koja se koristi i u medicinske svrhe. Posle dodavanje te vode, rakija je ostala bistra kao sunce i na 43 stepena. Ja prezadovoljan Cool.

Zato moj je savjet, ako imate kakvu labaratoriju koja proizvodi vodu u vašoj blizini uzmite kod njih ili kupiti neku probnu količinu od nekog proizvođača, pa ako budete zadovoljni kvalitetom onda tek veću ili konačnu kolčinu.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #198 Poslato: 14. April 2014, 09:35:58 »

Moram reći da nemam slično iskustvo...
Svoju rakiju od jabuka sam spuštao isključivo s takvom "laboratorijskom" vodom i mutila se u svim fazama razblaživanja, naravno najviše ispod 45%.

Radim u labosu koji ima aparat za tzv. ultra čistu vodu. Aparat se "hrani" običnom destiliranom vodom, a u njemu se u više stupnjeva filtracije i deionizacije uklanjaju gotovo svi ioni i sve (eventualne) bakterije.
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #199 Poslato: 14. April 2014, 14:54:16 »

Ne znam koja je mjera bila upitanju ovde gde sam uzmao destilovanu (nisam pitao laboranta). Uglavnom na displeju za čistoću je pisalo 0.01 Huh? (ne znam čega). Ustvari ova voda "Destilovana"se dobija pomoću nekih ruskih filtera i visokog pritiska odnosno meni više liči na demineraliziranu vodu. Uglavnom aparat proizvodi oko 320 l za sat vremena i plaćen je preko 10 000 evra. Tako je bar meni rakao, a što je najbitnije rakija se na muti sa ovom vodom.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #200 Poslato: 14. April 2014, 23:19:39 »

Moje iskustvo "govori" da zamućenje nije samo stvar destilirane vode i njene čistoće i ako je to jako bitno već utijeće i način destilacije kao i sirovina koja je ušla u kotao (njene osobine i uvjeti fermentacije) a na forumu sam naučio da je jako bitan i način kondenzacije destilata.
Imao sam primijer s komovicom od dvije vrste grožđa destilirane na vrlo sličan način (dok su u istim uvjetima fermentirale sa istim kvascima i istim dodavanjem hrane itd..) samo je dan kod destilacije bio hladniji kod jedne od vrsta i manje mi se muti ona rakija koja je imala bolje uvijete kondenzacije.
sve u svemu mislim da je tu dosta faktora ali većinom ako se pravilno razrijeđuje kroz duže vrijeme i u tankom mlazu uz stalno miješanje do 50vol. alk. mi se rakija nikad nije zamutilab dok ispod 45 još nisam uspio da bude bistra.
I da probo sam propustiti rakiju kroz filter papir (rakija je bila razrijeđivana naglo sa 70 na 42)i recimo da se izbistrila uredu, vjerojatno da je ostajala bila bi bistrija.
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #201 Poslato: 15. April 2014, 16:24:19 »

Citat
Moje iskustvo "govori" da zamućenje nije samo stvar destilirane vode i njene čistoće i ako je to jako bitno već utijeće i način destilacije kao i sirovina koja je ušla u kotao (njene osobine i uvjeti fermentacije) a na forumu sam naučio da je jako bitan i način kondenzacije destilata.

Tačno i to sve stoji.  Ali ponavljam još jednom, džaba sav trud ako je voda lošeg kvaliteta. Bar sam ja imao takvih problema. Ja sam znači iz istog bureta tj ista rakija sa dve razlićite destilovane razblaživao i s jednom se zamuti, a sa drugom ostne bistra.

Citat
dok ispod 45 još nisam uspio da bude bistra.

Kad dođeš do 48 stepeni onda po malo dodavaj vodu u većim razmacima, ja obično svakih 10 tak dana (nekad i duže kad se sjetim) oborim po jedan stepen. Čak sam razmišljao da ugradim u bure i crijevo od infuzije pa da npr kapa jedan litar vode par dana.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
goran92
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #202 Poslato: 17. April 2014, 10:22:15 »

Ja sam vodu destilovao u kaznu za pecenje rakije i dodavajuci tu vodu u rakiju izazvao sam zamucenje.
Hoce li se sa vremenom izbistriti?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #203 Poslato: 17. April 2014, 17:28:55 »

Tri najveća razloga ovakvog magličastog zamućenja su: tvrda voda, mikroorganizmi u njoj, i srednje i dugolančane masne kiseline i njihovi esteri.
Upotrebom ispravne, odnosno bilo kakve korektno destilovane i demineralizovane vode prva dva razloga otpadaju, i sva priča o njima postaje suvišna. Ostaje samo onaj treći, koji kako je već rečeno zavisi od mnogih faktora. Najvažniji su uslovi fermentacije i destilacije. Nije zanemarljiva ni temperatura i brzina odnosno intervali u kojima se obavlja miješanje. Ovo zamućenje je malte ne nemoguće izbjeći u zonama ispod 45 stepeni. Nekada je to manje a nekada više izraženo ali idealne bistroće sigurno nema. Manje će biti izraženo ako smo kasnili sa destilacijom pa dozvolili da se kvasci istalože i kada talog sa dna posude nismo uopšte ubacivali u kazan. Međutim to je nešto što daje slabiji kvalitet rakije, pa se i ne radi osim kada se mora. Ne radi se kada je fermentacija dobro obavljena i ako se radi propisna destilacija. Tako zamućeni destilat se stabilizuje vremenom i zamućenje može biti gotovo neprimjetno. Ako se nekome žuri ili ga ne može drugačije ukloniti rješenje je u propuštanju kroz filter papir. Određenog uticaja na aromu ima. Ako filtriranje nije prejako i nije na preniskim temperaturama, uticaj je gotovo neprimjetan, pa čak i pozitivan.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #204 Poslato: 19. April 2014, 19:58:32 »

Tako je, najcesci razlog zamucivanja je nepravilna fermentacija i destilacija.
Ja gotovo svaku svoju rakiju svodim na jacinu od 42-43 % i mnogo retko se primeti bilo kakvo zamucenje.
Na startu je to i od vazdusnih mehurcica koje se javljaju odmah nakon razredjivanje destiliranom vodom, ali kad oni nestanu ponovo je sve bistro.Ja probusim burgijom ili klincem dve rupice (4mm)na kapak od flase dest.vode i probodem iglu od infuzije u dno flase za vazduh i pravilnom laganom mesanjem razredim svoju rakiju.

Nije do destilirane ili demineralizirane vode ili njen kvalitet, najcesce je do kvalitet rakije....  Smiley
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
goran92
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #205 Poslato: 04. Maj 2014, 18:51:38 »

Ja sam sam sebi vodu destilovaona rakijskom kaznu,mozda je tu doslo do greske  Huh?
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #206 Poslato: 05. Maj 2014, 02:02:04 »

I ja destiliram vodu za razredjivanje destilata u svom kazan nakon detaljnog pranja ali mogu samo da ti ponovim:
"Nije do destilirane ili demineralizirane vode ili njen kvalitet, najcesce je do kvalitet rakije....  "  Smiley
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
goran92
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #207 Poslato: 09. Maj 2014, 07:01:49 »

Morati cu na to obratiti paznju ove godine.
Sta mislis koja jacina mora biti gornja i donja granica za smanjivanje procenta alkohola destilovanom vodom?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #208 Poslato: 09. Maj 2014, 10:09:04 »

Granica kvaliteta, okvirno od 40-45.
Sačuvana

goran92
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #209 Poslato: 10. Maj 2014, 10:19:01 »

Ja sam isao na 46-47 stepeni,a rakija kojoj sam smanjivao jacinu bila je oko 60 tak stepeni.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.071 sekundi sa 17 upita.