Prse333
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #225 Poslato: 28. Avgust 2016, 13:07:38 » |
|
Bistri, pa kazi mi tvog favorita koju da kupim, daj link ako imas 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Prse333
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #226 Poslato: 01. Septembar 2016, 18:36:37 » |
|
Hvala na odgovoru, pa prepek sam terao do nekih 35 stepeni, a meku dok nije pocela da se oseca kiselina i da nece da gasi vatru, prvenac na prepek odvojio 1 litar
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #228 Poslato: 02. Septembar 2016, 21:20:18 » |
|
Imali smo jednog forumaša koji bi zasigurno iz napisanog izvukao zaključak da će se i rakija pokvariti nakon proteka roka upotrebe vode, ako se takva voda dodaje u rakiju. Još bi i umislio kako je time otkrio Ameriku i da mu to otkriće više niko ne može zanijekati, a ako treba svim sredstvima će ga braniti, do groba... ili do banovanja. Ne boj se, kvarenje demineralizovane ili destilovane ima svoju logiku i suštinu dešavanja koja je bitno drugačija kada ona više nije sama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Prse333
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #229 Poslato: 02. Septembar 2016, 23:59:26 » |
|
Hvala Bistri, puno mi znaci savet i uputstvo sta i kako,posto ovo radim prvi put, oko 12h danas sam stavio vodu i rakiju koja je takodje bila u plasticnim flasama zajedno da stoje zbog temperature, bio sam znatizeljan pa sam malopre razblazio 3 litara rakije sa 30 gradi na 27, cisto radi probe, mogu ti reci da je rakija ostala ista po bistrini, ali bas bas ista, ostavicu je da odstoji 10-ak dana pa cu da je spustim opet, ne znam da li da je spustim odma na 24 gradi ili da to uradim jos iz dva puta?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #230 Poslato: 03. Septembar 2016, 00:07:47 » |
|
U ovoj zoni alkoholne jačine se neće zamutiti ni kada bi spuštanje uradio odjednom. To sam ti već rekao, kao i ono da je ipak bolje spuštati u više navrata uz poštivanje postupka miješanja. Zbog jačeg i dužeg pada koncentracije alkohola u pojedinim dijelovima posude što utiče na aromatičnost i kvalitet rakije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Prse333
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #231 Poslato: 03. Septembar 2016, 00:15:04 » |
|
Znam, mesao sam u krug a tanak, bas tanak mlaz (probisio zatvarac sivecom iglom) sam pustao u posudu pri kraju gde je krug najveci...hvala jos jednom, sad samo da se bacim na posao 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Prse333
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #232 Poslato: 11. Septembar 2016, 09:55:50 » |
|
Zavrsio sam prvo spustanje na 27 gradi, nego me zanima posto mi je rakija u staklenim flasama da li da stoje jos drvca koja sam stavljao posto ima vec 40-45 dana kako sam je pekao a stavio sam ih odma, inace dudova drvca sam stavljao, uzeto samo srce(sredina) duda, ono zuto 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
zicanin
|
 |
« Odgovor #233 Poslato: 28. Februar 2017, 20:18:41 » |
|
Бистрице, још једно питање... да ли је добра Деминерализована вода за разблаживање ракија? Ако није, који су могући негативни ефекти?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #234 Poslato: 28. Februar 2017, 20:55:05 » |
|
U principu jeste dobra, na isti način kao i destilovana. Obje su dovoljno omekšane, odnosno iz njih su u dovoljnoj mjeri uklonjeni elementi koji vodi daju tvrdoču. Da nisu onda bi oni kod razblaživanja stvarali jedinjenja sa aromatskim materijama iz rakije i tako pravili zamućenje. Nije samo zbog zamućenja kao takvog nego što ono rakiji u ovom slučaju oduzima arome.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
zicanin
|
 |
« Odgovor #235 Poslato: 04. Mart 2017, 07:55:12 » |
|
Колико, Бистрице, траје хармонизација ракије и дест. или дем. воде после разблаживања(2 града мање) ?
И да ли би негативно утицала на сирову ракију када би одједном, израчунату количину дем. воде, изручили у балон или у буре где је ракија... дакле, без танког млаза?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #236 Poslato: 04. Mart 2017, 20:37:49 » |
|
Minimalni period stabilizacije je nekih 10-15 dana. Normalno ako se ima vremena da je bolje sačekati i duže, za drugi turnus razblaživanja.
Bi uticalo negativno i zato se ne preporučuje odjednom nego postepeno uz miješanje. Alkohol i voda se ne miješaju trenutno nego im je potrebno vrijeme. Što je na pojedinim mjestima veća razlika u koncentraciji to je i vrijeme uspostavljana ravnoteže duže, jer se u pusudi na mjestima do kojih je doprla voda stvara podkoncentracija alkohola. U toj zoni se između ostalog značajnim dijelom dešavaju procesi koji negativno utiču na aromatičnost. Veliki broj od aromatskih jedinjenja, estera, acetala,... biva razbijeno na svoje sastavnice, čak i 40% kod pojedinih grupa. Vremenom će se oni dijelom ponovno formirati ali će dio njih ostati bez te prilike. Upravo iz tog razloga ide i ona preporuka da se kod razblaživanja nikada ne sipa rakija u vodu, nego voda u rakiju.
Zato lagani mlaz vode uz stijenku posude i kružnim pokretima napraviti vrtlog kako bi miješanje bilo što bolje. Normalno u turnusima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
zicanin
|
 |
« Odgovor #237 Poslato: 11. Mart 2017, 19:35:56 » |
|
Бистрице, проф. Јовић пише да стабилизација ракије и дест. или дем. траје "најмање 3 месеца". Што се тиче другог турнуса разблаживања не треба чекати 15- ак дана па и нешто дуже( да се стабилизује ), већ сваких 6 месеци или годину дана, у подједнаким периодима. ? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #238 Poslato: 12. Mart 2017, 01:17:13 » |
|
Nešto od toga što navodiš je stvarno napisao ali ipak kao jednu od dvije i po njemu moguće varijante, da ne bi ostala samo ona jedna koju je prepisao kao i većinu priručnika. Jović je nesumnjivo autoritet i poznavalac u oblasti vina, i nije mu trebala ova blamaža sa rakijom jer to nije njegova sfera interesovanja i mjesto gdje bi mogao reći nešto vrijedno pažnje, ili pričati a da ne napravi niz propusta. Izvadak iz njegovog priručnika...  Originalni tekst izgleda ovako... REDUCTION AU DEGRE DE CONSOMMATION La plupart des distillats (coeur) présentent une teneur en alcool supérieure au degré de consommation de 40-45 % vol. et doivent être abaissés après la fin du stockage, c'est-à-dire coupés avec de l'eau. ... što bi u slobodnom prevodu bilo... Svođenje rakije na konzumnu jačinu Većina destilata (srce rakije) ima udio alkohola veći od onog koji je poželjan za konzumaciju, 40-45% vol., i on se treba svoditi na pitku jačinu nakon završetka odležavanja, tako da se razblaži vodom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
|
 |
« Odgovor #239 Poslato: 12. Mart 2017, 07:58:28 » |
|
EVo i ja da se uključim u diskusiju posle više godina odsustva sa ovog fenomenalnog foruma i sa još boljim članovima, naravno sve što savetuje Bistrica je i logično i poučno, ja uvek razblažujem rakiju jer je po meni nemoguće da po završetku destilacije dobijete destilat željene jačine, zavisno od voća, godine i drugih faktora destilat je od 24-27 gradi, razblaživao sam i sa dem. vodom i sa dest. vodom i odlične su za to. Ja sam destilaciju najviše usavršio kroz izučaavanje destilacije viskija, svaki viski odležava u buretu na većoj jačini od 40 procenta na koliko je flaširan, po neki se pakuju sa jačinom sa kojom je odležavao u buretu ( cask strenght i barrel proof ) koji su od 60 do 65 posto alkohola. Posle višegodišnjeg odležavanja u buretu pre flaširanja se razblaže na željenu jačinu i onda odležavaju još jednom od 3 do 6 meseci da bi se viski sjedinio kako treba i fiziči i hemijski, mada kažu da je neki minimum 40 dana i neke destilerije uzimju to kao donju granicu od razblaživaja pa do punjenja flaša, tako a svao ko razblažuje posle pećenja rakije trebalo bi da sačeka taj period pre konzumiranja, mada je to u našem kraju teško, pili bi i sa lule  Još da dodam da destilerije ne koriste dem vodu ili dt. vodu već koriste bunare sa mekom i odgovarajućom vodom zbog količina koje su im potrebne, koji su na velikim dubinama, tako ako imaš pristup takvim izvorima ili bunarima, a koje bi trebalo prvo da ispitaš, u suštini i takva voda bi mogla da dođe u obzir.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|