28. Oktobar 2025, 16:57:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 281079 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #210 Poslato: 10. Maj 2014, 10:26:07 »

Ako je više godina kvalitetno odležavala u buretu onda sigurno može da prođe i pod tom jačinom, mada bi i njoj prijalo onih 45. Ako je bezbojna onda je preporučljivo ići još malo dole, pod uslovom da ne želiš maskirati nedostatke. Odnosno ako u sebi sadrži sve što bi trebalo da sadrži jedna kvalitetna rakija.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
goran92
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 33

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #211 Poslato: 11. Maj 2014, 19:07:03 »

Nije,jesenas sam je pekao i odmah frisku smanjivao destilovanom vodom.
Sačuvana
urdhak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #212 Poslato: 11. Oktobar 2014, 17:23:55 »

Kupio sam danas pakovanje od 5 l destilirane/demineralizirane vode kojom mislim razrijediti komovicu prepečenicu od 60% alk/vol. Međutim, na njoj piše da nije za piće... pa me malo strah staviti je u rakiju da ne pokvarim. Je li uobičajeno da to piše na destiliranoj vodi? Je li u redu da to stavim u rakiju?
Sačuvana

Rakija - neotkrivena, podcijenjena i marketinški neiskorištena kraljica svih jakih alkoholnih pića.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #213 Poslato: 11. Oktobar 2014, 21:07:23 »

Jeste.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #214 Poslato: 20. Januar 2016, 22:00:42 »

Pozdrav ljudi,
Sve mi je jasno što se tiče dovođenja rakije na određenu jačinu, ali me zanima nešto praktično. U čemu vi razblažujete,tj. mešate rakiju?
Meni rakija koju treba tek da smanjim "čeka"u flašama od 5L. I kad hoću da razblažim presipam u veliku teglu od 5L i onda sipam vodu uz mešanje , pa vraćam nazad. I to je baš dosadan proces kad se ima više flaša... dohfly
Dajte mi neku ideju...  Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #215 Poslato: 20. Januar 2016, 22:39:42 »

Uvijek je rješenje u poštovanju postupka.
Za rakiju je poželjno da dozrijeva u većim posudama i flašira se nakon isto tako poželjnog i korisnog postepenog svođenja na finalnu jačinu. 
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #216 Poslato: 14. Mart 2016, 10:06:23 »

Imao sam 23 l. komovice na 68 stepeni. Račun mi je lepo pokazao da dodam 11 l destilovane vode da bih je sveo na 46 . I tu sada nastaje dramski zaplet.... dohfly
Na poslu imam destilator pa sam izdestilovao 3 flaše od po 5 l vode. ali , avaj , to ne behu od 5 nego od 6 l. I tako ja lepo sipam 2 flaše + još malo iz treće....umesto 11 ja nalio 14...  :'(
Kada sam malo kasnije izmerio u zbirnom sudu , vidim 40 stepeni.....avaj , odmah sam shvatio pogrešku. Zato ću danas ponovo da prepečem komovicu i da ponovim , ali sada pažljivije , razblaživanje destilovanom vodom... dohfly
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #217 Poslato: 14. Mart 2016, 12:58:56 »

Zabavište
Sačuvana
Prse333
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #218 Poslato: 20. Avgust 2016, 00:04:01 »

Pozdrav svim forumasima.  Evo registrovao sam se bas kod vas jer mi se cini da ovde ima dosta kompetentnih ljudi za sve sto mene interesuje oko vina i rakije,mene kao pocetnika... Smiley

Za sada imam jedan problem, tacnije trebam savet iskusnih znalaca oko rakije. Ispekao sam rakiju od grozdja (komina mi je bila samo zrna i corba peteljke sam odvajao i bacio), posle prepeka sam dobio 50 litara rakije jacine 30 gradi (to mu dodje valjda 75%). Tu rakiju bih da spustim na 24 gradi. Citao sam malo sta pisete ali bih da mi neko iskusan izracuna koliko mi treba ove demineralizovane vode za to, u koliko tura da je spustam i po koliko gradi? Znam da cete mi reci da je to i dalje mnogo jako (24 gradi) ali kod mene se takve rakije piju i sto je jos bitnije prodaju se samo tako Grin

Eto, bio bih bas, bas zahvalan na odgovoru... ovo pecem tek drugi put rakiju, prvi put pekao nesto malo, oko kazan ipo sljive i to nije bilo potrebe razblazivati...inace sada mi vec unajvece vri komina od sljiva (oko 1.200kg imao sljive ranke) a tek ce biti i grozdja oko 1.500 kg (po nekoj mojoj proceni) pa bi da se polako edukujem oko ovog veoma zahtevnog i slozenog postupka pravljenja dobre "svete vodice"  Cheesy
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #219 Poslato: 20. Avgust 2016, 10:41:40 »

Za 50 litara rakije od 75 stepeni potrebno je 13,2 litra vode da bi se spustila na 60 stepeni. Tačnije 13,207 l. Ovo su tačne zapremine miješanja na temperaturi od 20 stepeni celzijusa.

Tim što piju tako jaku rakiju slobodno u jednom turnusu spusti na željenu jačinu.
Iz dva razloga. Prvi je da se na 60 stepeni zbog jačine rakije ne mogu primijetiti ni veće razlike u kvalitetu nego što je ona koja nastaje nepoštivanjem postupka postepenog svođenja na pitku jačinu. Drugi, da je u ovoj zoni smanjenja jačine gubitak kvaliteta najmanje izražen pa se može smatrati i zanemarivim. Ovdje bi bilo važnije ono vrijeme stabilizacije, odnosno protek vremena za odležavanje nakon svođenja na željenu jačinu.
Sačuvana

Prse333
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #220 Poslato: 20. Avgust 2016, 16:19:01 »

Hvala bistrice, znaci 13 litara da je kupim vodu, ako mi mozes dati neke svoje favorite koju vodu da kupim koja se moze naci u slobodnoj prodaji?? Hoces mi malo pojasniti to oko vremena stabilizacije, sta je tu vazno??? I da,ili te nisam razumeo ili mi nisi napisao, iz koliko puta da je spustim na 60%,i po koliko da je spustam? Unapred hvala  Roll Eyes
Sačuvana
Prse333
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #221 Poslato: 20. Avgust 2016, 16:27:18 »

Jao, bas sam tupav,pa odgovorio si mi za spustanje, evo sada kad sam po drugi put procitao tvoj upis skapirao sam,znaci mogu je odmas spustiti na 60% odjednom jer je to i dalje jako i ne gubi se mnogo na kvalitet, jel tako?  Procitao sam ovde, da voda i rakija prenoce zajedno zbog izjednacavanja temperature pa tek sutradan razblazivanje...a posto sam ovde takodje procitao da treba obilno mesanje i pomalo sipanje vode u rakiju da li da to sipam iz flase onako odokativno recimo kao kad tece rakija iz lule (tim intezitetom) ili postoji neki bolji nacin, tj. treba jos sporije ili kako vec je najbolje??
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #222 Poslato: 21. Avgust 2016, 17:54:39 »

Da, nekim štapom pokreneš kružno kretanje rakije u posudi i dosipaš vodu u tankom mlazu, što dalje od centra zbog veće rotacije, pa postižeš brže miješanje.

Tako se izbjegava ono što u stvari negativno utiče na kvalitet. izraženiji, veći i dugotrajniji, pad koncentracije alkohola na pojedinom mjestu u posudi.

Podijeli vodu i miješaj u tri ture sa razmakom od bar 15 dana između tura. Nakon toga joj treba 1-2 mjeseca da se stabilizuje. Uspostavi potpuna ravnoteža poremećena dodavanjem vode u smjesu, i zablista punim aromatskim potencijalom.
Sačuvana

Prse333
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #223 Poslato: 28. Avgust 2016, 11:39:20 »

https://shop.maxi.rs/online-market/demineralizovana-voda-365-5l/2304975.html 

http://prodavnica.car.rs/prodavnica/demi-voda-demineralizovana-voda

http://online.idea.rs/#!/products/60036703/destilovana-voda-demi-1l-panonija

Evo neke vode koje sam nasao pa me interesuje koja je dobra i valja li uopste neka pa da narucim, ili mi dajte link neke koja po vama najbolja tj. najkvalitetnija??? UNAPRED ZAHVALAN

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #224 Poslato: 28. Avgust 2016, 12:01:04 »

Ma dobra je svaka koja je demineralizovana uz poštivanje standarda kvaliteta. Bez prisustva stranih primjesa i mikroorganizama koji mogu nastati greškama u pakovanju, skladištenju i sl., jer je kao takva više pogodna njihovom razvoju.

Dakle, u principu je dobra svaka kao što je dobar i svaki drugi prehrambeni proizvod koji zadovoljava te uslove, a ponekad se ipak desi nešto drugačije zbog slučajnih propusta, ponekad i diletantizma.

Ako već biram kod koga inače kupujem da bih izbjegao diletante onda dajem prednost standardnim atributima: profesionalno, pouzdano, uvjerljivo, poslovno i tehnološki zaokruženo, duže prisutno na tržištu i sl. 

Sačuvana

Stranice: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 17 upita.