28. Oktobar 2025, 07:10:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 281038 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #60 Poslato: 21. Novembar 2009, 15:25:32 »

Auh bre alimpik pa ovo je za ginisa. Litar ili ti 10003 je mera za gbarit=zapreminu=volumen i on prestavlja mernu jedinicu, a ovo o čemu pričate je sasvim nešto drugo što nije teško objasniti ali mislim da ne bi bilo zanimljivo za ovakav forum.

Ја нисам алампик а ви сте, изгледа, свима изузетно иритантни са тим лупетањима као максим по дивизији, те вам овом приликом, као један од уредника овог форума, упућујем прво упозорење за недолично понашање на форуму.
Sačuvana
jerry
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 75

Windows XP
Browser:

« Odgovor #61 Poslato: 21. Novembar 2009, 15:35:01 »

Bistrice, zaista ste lepo iskopirali ovaj post sa @eskola.chem.pmf.hr, a sam taj fenomen mi je zaista dobro poznat, mada imam sasvim drugo objašnjenje za njega. Upuštanje u objašnjenje istog zaista prevazilazi teme ovog foruma. Moje mišljenje ostaje dosledno po pitanju razblaživanja 2,21 l po stepenu na 100 l rakije, a da li ćete ga vi ili ko drugi primenjivati pa to je zaista vaša stvar. Nema potrebe za dodatnim pametovanjem.
Sačuvana
jerry
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:

« Odgovor #62 Poslato: 21. Novembar 2009, 15:43:39 »

Poštovani uredniče Alambik, izuzetno sam uznemiren vašim strogim upozorenjem na nedolično ponašanje, no ako sebi diozvoljavate da drugima držite pridiku o "obučenoj pameti" i "lupetanjima" onda se Vaši stavovi zaista zasnivaju na argumentu sile a ne na sili argumenata. Pa sretno Vam bilo.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #63 Poslato: 21. Novembar 2009, 16:00:13 »

Bistrice, zaista ste lepo iskopirali ovaj post sa @eskola.chem.pmf.hr, a sam taj fenomen mi je zaista dobro poznat, mada imam sasvim drugo objašnjenje za njega. Upuštanje u objašnjenje istog zaista prevazilazi teme ovog foruma. Moje mišljenje ostaje dosledno po pitanju razblaživanja 2,21 l po stepenu na 100 l rakije, a da li ćete ga vi ili ko drugi primenjivati pa to je zaista vaša stvar. Nema potrebe za dodatnim pametovanjem.

Prvo tvrdiš:"... litar je jedinica mere za zapreminu, i 1litar + 1litar su uvek 2litra, nezavisno čega..",
pa onda kažeš da ti je pojava kontrakcije dobro poznata, a zbog te pojave je ukupna zapremina smjese manja od zbira pojedinaćnih zapremina vode i etanola, dakle 1litar + 1litar nisu uvek 2 litra.

Jedno i drugo ne ide zajedno, odluči se.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #64 Poslato: 22. Novembar 2009, 00:31:09 »

Sad vidim da ste se i ovde "zakačili". Moj primer jednostavnog svođenja rakije na željenu jačinu je amaterski i približno ćemo dobiti željenu jačinu, i mislim da nije važno dali je dve linije jača ili slabija. Kod profesionalnog svođenja se koristi isti sistem, stom razlikom što se posle prvog svođenja rakija uzorkuje (posle mešanja), pa se na osnovu kompletne analize stručnjaka vrši korekcija da bi deklarisana jačina na etiketi, ili propratnom dokumentu (kad se prodaje u rinfuzi), odgovarala napisanoj jačini. Mislim da je bespredmetno podizati tenziju obične diskusije na maltene nivo svađe. Hajdemo da nastavimo polako i opušteno, pa ko je u pravu, a ko je u krivu, može se sa manje žustrine dokazati.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #65 Poslato: 22. Novembar 2009, 10:10:05 »

Jedno pitanje: Da li se pod alkoholom smatra cist 97%-tni alkohol ili je to rakija koja ima jos raznoraznih sastojaka(molekula) koji vec zauzimaju prostor pa molekuli vode ne mogu da se uguraju?
Da li je neko probao da pomesa litar rakije i litar destilisane vode, koliko je dobio?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #66 Poslato: 22. Novembar 2009, 17:46:37 »

Kada već neki traže dlaku u jajetu a nikako da je nađu, pokušat ču kratko odgovoriti.
Tokom alkoholnog vrenja na približno 100 grama etanola nastane 1 gram aromatskih spojeva gdje preovladavaju viši alkoholi sa 50%-tnim učešćem. Dakle rakija od 50 stepeni jačine se od čistog etanola razlikuje za presudnih 5 grama aromatskih spojeva koji u pretežnom dijelu imaju i veču molekularnu masu (što je vidljivo i iz njihovih tačaka isparenja), pa ni u kom slučaju ne mogu popuniti mjesta između molekula etanola nego to ostavljaju molekulima vode kao posebnu privilegiju.

P.S. Usput da kažem da i sam kod razblaživanja rakije izračun radim najprostijom matematičkom proporcijom ali pri tom ne negiram postojanje pojave kontrakcije kod te smjese.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #67 Poslato: 22. Novembar 2009, 20:02:49 »

Bistrice ne trazim dlaku u jajetu nego sam hteo da mi neko razjasni problem oko koga su se strasi ovoliko uzburkale.
Inace mi tvoj odgovor bas i nije jasan.  Prvo kakve veze sad ima vrenje, drugo ja sam pitao na sta se misli pod alkoholom na rakiju ili spiritus.
Uzgred ja ne merim uopste nego dodajem odokativno i merim gradom posle mesanja.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #68 Poslato: 22. Novembar 2009, 21:57:43 »

Pod alkoholom se podrazumeva sadržaj količine alkohola u nekom alkoholnom piću, izražen u alkoholnim stepenima. Najčešće se iskazuje da neko alkoholno piće sadrži recimo 45%, što podrazumeva 45 alkoholna stepena u jednom litru tog pića.
Sačuvana

Hemingvej
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #69 Poslato: 25. Novembar 2009, 11:54:50 »

Уобичајен начин изражавања садржаја алкохола у неком (алкохолном) пићу је волумним постотком алкохола (етанола) у њему. Дакле, ако на етикети неке ракије стоји да је она 42% вол. онда то значи да су 42 волумне јединице, од 100 волумних јединица, алкохол етанол а преосталих 58 волумена све остало.
Овај начин изражавања јачине није најсрећнији иако јесте најупотребљаванији.
Ако, рецимо, ту ракије мало загрејемо онда литра неће више бити литра, него више (и течности, баш као и чврсте ствари, растежу се кад се загрејавају), међутим, на сву срећу, сви се састојци, или бар они који чине главнину ракије, пропорционално растежу, па ће таква загрејана ракија, и кад је топлија, још увек бити 42%, или довољно приближно толико да занемаримо евентулно одступање. Да то није тако, и да се рецимо при загрејавању, алкохол знатно више шири од воде, јасно је да би онај на почетку речени податак да је ракија 42% вол. важио само за одређену температуру.
Е сад, и ако, дакле, 42% вол. остаје толико, или довољно приближно толико, без обзира на температуру ракије, друга је ствар шта меримо на различитим температурама. А то зависи од мерног инструмента.
У мерењу ракија убедљиво најчешће примењивани инструмент је хидрометар, прилагођен мерењу специфичних тежина које имају раствори воде и етанола. Дакле, градима меримо специфичну тежину ракије и онда ту тежину одмах преводимо на проценат алкохола у ракији. И ту, код превођења може да настане велика грешка ако се температура ракије разликује од оне на којој је хидрометар "баждарен".
Дакле, ако рецимо имамо ракију на 15 степени Целзијуса, и хидрометар уоадне у њу до одрешног нивоа, то може значити да је та ракија, њена специфична тежина 980 грама по литри, али на скали хидрометра очитавамо не тај резултат него резултат да је то 40% алкохола вол. (бројеви су произвољни!)
Ако сад ту ракију мало загрејемо и поново је меримо видећемо да је специфична тежина сад мања (што је тачно јер се ракија "растегла"), и да је ракија сад, рецимо, 970 грама по литри  и очитати да је то 60% алкохола вол., што није тачно, то јест јесте тачна специфичма тежина али превод на постотке алкохола није тачан јер та ракија има и даље 40% вол. алкохола као што је имала и пре загрејавања.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #70 Poslato: 25. Novembar 2009, 19:55:28 »

i zbog toga se pri utvrđivanju prave količine alkohola koriste korekcione tablice gde se očitana jačina traži pod očitanom temperaturom i na taj način se dobija prava jačina. Pri očitavanju jačine lice koje oči lica koje očitava moraju biti u visini nivoa tečnosti u menzuri u kojoj je uronjen alkoholometar. Nivo očitane vrednosti je ispravan ako se očita srednji nivo na površini tečnosti. To znači da se neočitava gornji kalus, niti udubljenje, već tačno nivo koji je u istoj ravni sa tečnošću koja se meri. Možda ovo izgleda nevažno u amaterskoj proizvodnji, a možda i jeste. Ali u profesionalnom bavljenju, gde se recimo, obavlja promet po 50000litara alkoholnog pića, gde nepravilno očitana jačina naprimer za dve linije stepena, pa prevedeno na korekciju temperature, može da znači i veliki gubitak za onoga ko kupuje, ili pak za onoga ko prodaje.
Sačuvana

Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #71 Poslato: 25. Novembar 2009, 20:25:58 »

Ne mogu da verujem da se toliko kolicine prodaju pomocu odokativnih metoda, a  ne preko laboratorijskih analiza.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #72 Poslato: 25. Novembar 2009, 23:23:23 »

Па не знам, дукс, овде може бити на губитку само држава, због акцизе, и нико више.
Ако сам ја на пример купац ваше ракије, а ви продавац, ја нећу пристати (зашто бих?) да платим вишу цену јер се испоставило да је ракија за 1% јаче него што смо мислили (једино ако то није финални производ, тад повећање цене има смисла), али држава ће због тога добити доста мање новца за акцизу која се плаћа по теоретској литри шистог 100%-ног шпирита. Зато је законски одређена максимална величина допуштеног одступања и она је, бар овде где сам ја, 0,4%. А толику прецизност мерења, кад су ракије у питање, имају професионални ракијашки хидрометри као што су, на пример, они које производи ТЛОС из Загреба.
Sačuvana
mitrodus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #73 Poslato: 26. Novembar 2009, 01:37:14 »

Dakle moram da se ukljucim u ovu malu diskusiju jer mislim da mojim odgovorom odgovoricu svima.Kad kazem mislim onda znaci da samo moisli lai i ne tvrdim.To kazem jer sam sigurno pocetnik u pecenju rakije,oko dve godine,ali zato znam neke druge stvari.Naime koliko sam procitao sve vase opise kako da se rakija "oslabi" vidim da je jedna stvar dominantna u vasim opisima a to je da svi uglavnom tezite da se doda voda.To nije nista lose,specijalno ako je kljuk gust.Svakako bez vode bi zagoreo.Ali to je sve sto voda cini.Mislim da svi znatefizicke osobine vode,na kolio stepani kljuca, i tako isto preverelog kljuka odnosno secera koji se pretvorio u alkohol.Kao sto vam je mozda poznato specificna tezina alkola je mnogo manja od vode kao prvo.Kao drugo mora se imati u vidu da alkohol kao takav ima znatno nuzu tacku ljucanja a samim tim i isparavanja od vode.Vi kazete da bi se dobila rakija umesto 60% recimo treba dodati vode eto toliko koliko ste rekli.Mislim da ako dodate duplo vode nego navedeno nema nikakve veze sa jacinom rakije koja bi iz tog kazana pocela izlaziti,umesto60% recimo 50%.Treba da se objasni i zasto.kao sto verovatno svi znate rakija -odnosno jacina iste zavisi od secera u vocu koje se priprema za rakiju nezavisno od vrste voca jabuka,sljiva itd.Znaci secer je taj majstor koji je odlucujuci faktor u jacini rakije.Mozete staviti na 100 kila kjuka 500 l vode a sve sto ce se desiti da ce kazan prokuvati mnogo kasnije,a jacina ce biti ista,jer alkohol ide prvi u destilaciju-isparavanje.A kako se rakija dobija recimo na 45% pa valjda to svi znamo.Ako je prvenac odvojen recimo tri deci,onda da kazemo da je prva flasa 60% i tako redom dok ne dobijemo mesanjem ostalog protoka zeljenu jacinu od 45%.To znaci ako je bilo "eks" litara od 60% pa onda 55%....pa sve do mozda 10%.To izmesano bi dalo ajde recimo 45%.A ako zelite prepek,ili prepecenicu ista stvar samo manje naravno.Svakako da se destilisan voda moze dodati ali to je druga prica i nije isto kao kada se radi kao sto sam naveo.Svakako da u rakiji ima i vode ali to nije isto kao kada se voda doda ili ne.Mislim da sam u pravu a mjstor Peca bi to najbolje potvrdio ili neko drugi, ili ne.Tako sam radio i radim i rakija izlazi izvrsno i imajte na umu da zivim u Kanadi gde su vremenski uslovi mnogo losiji nego u nasoj bivsoj Jugo.Pozdrav svima
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #74 Poslato: 26. Novembar 2009, 07:11:07 »

Ja se slazem,jer sam istog misljenja kad je voda u pitanju.Mada licno zelim da pravim sto jacu (ciscu)rakiju,a zatim dodavanje destilirane vode i spustanje na zeljenu jacinu.Novi jesam u ovom poslu i dosad sam ispeko samo nekoliko kazana od raznog voca.Sto se proizvoda tice ja sam prezadovoljan,takodjer kad mi netko dodje pa ga pocastim svako mi kaze da je dobra,sacuvan okus i miris odredjene vrste voca,lijepe boje (bojano grancicom od sljive) i prilicne jacine 19 G.kasnije cu sve spustati na 17-18 G.Sad ovih dana imam pecenje od limuna i bas sam nestrpljiv.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.07 sekundi sa 21 upita.