01. Novembar 2025, 12:33:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija  (Pročitano 234699 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #195 Poslato: 04. Oktobar 2012, 15:30:16 »

Aha pa vidim ja da sam došao na pravi forum.Ok hvala a recimi za šećer neznam nikog da nije stavio šećer jer svi su mi rekli da 3-6%  mora da se stavi da bi se potstaklo vrenje ja sledeći put neću ni gram ali jel ima neki kvasac ili šta se već stavi da bi se pokrenulo vrenje i prokomentarišimi čuvanje džibre i po nekim mišljenjima maksimalni rok 21 dan posle kao navodno puca košpica i rakija nakon pečenja bude gorča jel ima tu istine.
puno hvala
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #196 Poslato: 04. Oktobar 2012, 20:58:55 »

Uh, druze prvo doooobro procitaj postojece tekstove pa onda pitaj. Pozdrav!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #197 Poslato: 04. Oktobar 2012, 21:00:00 »

Citat
…a recimi za šećer neznam nikog da nije stavio šećer
Upravo si ušao na mjesto na kome ima i takvih. Nije nikakva sekta nastranih čudaka, ne boj se.  Cheesy
Citat
jer svi su mi rekli da 3-6%  mora da se stavi da bi se potstaklo vrenje ja sledeći put neću ni gram
Time se ništa ne podstiče, nego samo otežava.
Citat
ali jel ima neki kvasac ili šta se već stavi da bi se pokrenulo vrenje
Imaš na forumu posebne teme o kvascima, pa pogledaj.
Citat
i prokomentarišimi čuvanje džibre i po nekim mišljenjima maksimalni rok 21 dan posle kao navodno puca košpica i rakija nakon pečenja bude gorča jel ima tu istine.
Neće košpica da puca, dovoljno je da je prisutna u fermentaciji da bi ostavila neki trag na aromu, pogotovo kod šljive kod koje je ta košpica veća i poroznija, pa će kroz njenu košpicu lakše proći iz sjemenke ono što je gorko i otrovno u većim koncentracijama. Dakle ona bi se trebala vaditi i nikako ne stavljati u posudu za vrenje. Ovo za 21 dan je isto kao priča o vilama i vukodlacima kojima su se djeca plašila noći i mraka. U pitanju je samo strah od nepoznatog što vrenje u stvari i jeste. Razlog je stvarna potreba obavljanja destilacije odmah po njegovom završetku, a što prije svega zavisi od temperature. U pitanju su još mnogo ljepša vremena i manje stresna svakodnevnica u kojoj se vrijeme nije računalo na minute i sekunde nego na sedmice i mjesece. Ovo 3-4 sedmice je sasvim, pa i više nego dovoljno za potpuni završetak vrenja šljive koja se nalazi negdje na toplom kako je inače ovih dana.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
hogar strasni
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 12.0

« Odgovor #198 Poslato: 14. Oktobar 2012, 09:11:01 »

ne znam gde da postavim pitanje,cini mi se da ovde lepo lezi,imam 100l belog i 100l crnog vina,hocu da ispecem rakiju od toga.kako?unapred hvala,pozdrav svima
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #199 Poslato: 14. Oktobar 2012, 10:17:57 »

Isto kao bilo koju drugu rakiju, ispeci pa prepeci. Ovdje vjerovatno imaš dva problema. Ako si radio sumporenje tih vina to će se osjetiti na rakiji. Što je ta količina sumporenja vina manja i taj problem je manji. Pokušaj to ublažiti na način da dobro opereš kazan i sve njegovge unutrašnje dijelove prije svake destilacije, i pokušaj još uhvatiti nekih 2-3% prvenca. Kod crnog vina imaš još dodatni problem zbog negovih fenola, tanina i boje, taj efekat se naprosto ne može ublažiti.
Pa sretno i javi rezultat.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #200 Poslato: 14. Oktobar 2012, 11:42:13 »

Ja da se javim po meni rakija mi je ispala dosta dobro imam utisak da je sad znatno bolja (posle mesec dana ) .Boju sam postigao sa srcem od šljivinog drveta i nekako mi se čini da je boja jako važna svakako ne najvažnija ali upotpunjuje užitak konzumiranja rakije.znam dosta ljudi koji ne vole bela pića.Prvu turu sam pakovao u staklene flaše od rosa vode 0.75 l  sa čepom na navoj (to sam našao) punio sam ih do vrha što znači da je stalo 0.8 l i zalio sam ceo čep sa voskom .Znam da čep sa lozom ne naliva voskom ali sam ja ipak uradio em da zaštitim od ulaska vazduha i vetrenja em nekako lepše izgleda
uradio sam nalepnicu da bi upotpunio utisak  Smiley
evo prilažem sliku i nadam se da će iz vaše savete sledeće godina rakija biti bolja a planirao sam za sledeću godinu da vadim košpice.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
hogar strasni
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 12.0

« Odgovor #201 Poslato: 14. Oktobar 2012, 19:00:45 »

za sumporenje ne znam,nije moje vino,makedonsko neko sto ga salju za nemacku.da li mora da se radi prepek?kazan mi je od 200l,da li da ih pecem posebno ili zajedno?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #202 Poslato: 14. Oktobar 2012, 19:28:23 »

Prepek bi trebalo raditi, ali obzirom na veličinu kazana to je ovaj put neizvodljivo. Isto tako zbog količine vina koje imaš ne bih ti preporučio da ideš posebno. 
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #203 Poslato: 14. Oktobar 2012, 19:32:47 »

@hogar strasni,
bistrica ti dao dobar savjet,a moj savjet ti je,procitaj ovu temu
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.0.html
i bit ce ti jasnije zasto,a i vreme ti brze prolazi  Smiley
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #204 Poslato: 14. Oktobar 2012, 22:26:42 »

ne znam gde da postavim pitanje,cini mi se da ovde lepo lezi,imam 100l belog i 100l crnog vina,hocu da ispecem rakiju od toga.kako?unapred hvala,pozdrav svima

koji ti je kapacitet kazana na kome hoces da ispeces rakiju.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #205 Poslato: 14. Oktobar 2012, 22:29:35 »

za sumporenje ne znam,nije moje vino,makedonsko neko sto ga salju za nemacku.da li mora da se radi prepek?kazan mi je od 200l,da li da ih pecem posebno ili zajedno?
Sačuvana

hogar strasni
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 12.0

« Odgovor #206 Poslato: 19. Oktobar 2012, 22:10:08 »

sve ovo je super,ali poprilicno zbunjujuce...ako moze,voleo bih savet tipa:prvi put peci do toliko stepeni,drugi put do toliko itd.pozdrav svima,nadam se da nisam bezobrazan
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #207 Poslato: 19. Oktobar 2012, 22:27:12 »

Ma nisi bezobrazan ovim pitanjem o rakiji. Za ovo nadam se da nisam bezobrazan, rano mi je da o tome prosuđujem…
Konkretan odgovor, na ono što si vjerovatno pitao, imaš ovdje i na još deset mjesta na forumu. Možda su i detaljnija.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg17507.html#msg17507
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,444.msg13598.html#msg13598
Pošto ovdje imaš vina samo onoliko koliko ti može stati u jedan kazan, onda ne možeš raditi drugu destilaciju-prepek, jer ti za to u principu trebaju tri kazana meke rakije. Pogledaj drugi link i kreni nekom istom logikom kod ove jednokratne destilacije na koju si prinuđen, pa probaj izvući najviše što možeš u smislu kvaliteta. Odvoji nekih 2% prvenca, čak i malo više zbog sumporenja , moraš to raditi degustacijom. Rakiju hvataj tako što ćeš ukloniti prihvatnu posudu na nekih 65 stepeni jačine, ostalo hvataj odvojeno pa nakon degustacije eventualno pomiješaj ili baci u patoku za na godinu. Uostalom opisano je na drugom linku. Ovako imaš uhvaćeno sve isto kao i da si hvatao meku rakiju, samo u više posuda, pa ako nisi zadovoljan nađi neki manji kazan pa je prepeci.

Izvini ako nije u formi recepta.  
Sačuvana

dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #208 Poslato: 15. Jul 2014, 11:51:43 »

Pozdrav ljudi.Skupio sam oko 250 kg dzanarika(ringlova),ima najmanje 4 vrste i sva je dobro zrela.Stavio sam je  u burad pa me zanima,posto hocu prvi put da je pecem,da li na nesto narocito treba da napazim? Da li ko ima iskustva sa pecenjem rakije od nje? Ne znam koliko baca i da li treba da joj se kiseline regulisu i tako to? Puna je vode,slatka je ali ne bas puno a oko kospe je kiselkasta.Ne bih da je mesam sa kajsijom i te fore nego bih cistu dzanariku prepekao i mislim da bi bila odlicna posto je to ipak divlje voce ali koga god pitam oni je,vidim,podcenjuju.Verovatno sto nije aromaticna ali pio sam rakiju od divlje kruske i to mi je bila jedna od lepsih rakija koje sam probao,ako ne i najlepsa pa posto je i dzanarika divlja vocka verujem da bi bila lepa. Unapred hvala na odgovorima.....i da,danas cu da stavim 4-5kg secera na tih 250kg  Scratchhead
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #209 Poslato: 15. Jul 2014, 16:38:37 »

Od ringlova se može dobiti dosta dobra rakija, neutralnog ukusa i mirisa. Od bureta od 200 litara komine može se dobiti i do dvadesetak litara prepečenice. Korekcija kiselina ne treba da se radi, jedino treba obratiti pažnju da komina ne iskipi iz bureta, ako stavljaš celo bure odjednom. Bure drži u hladu, nikako na suncu. Rakiju prepecaj kada komina legne. Inače komina nije osetljiva i dosta teško se ukiseli. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.07 sekundi sa 20 upita.