24. Januar 2025, 23:45:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Deflegmatori, rektifikaciona kolona  (Pročitano 80899 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 33.0

« Odgovor #30 Poslato: 21. Novembar 2014, 11:40:50 »

* U potpunosti se razumijemo Thumb.

@bistrice Hvala po kozna koji put na iscrpnim i preciznim tekstvima. Svaki put ostanem oduševljen. Sad su stvari mnogo jasnije (bar meni) Grin, šta se u stvari dobija i šta se gubi sa ovim "filtrom".
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
dm
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #31 Poslato: 16. Septembar 2016, 13:36:31 »

Dali neko može da mi detaljno objasni kako se koristi deflagmator.Posedujem deflagmator na kazanu od 300 l ali ga retko koristim pošto imam nedoumice oko toga kako on u stvari treba da se hladi i kolika temperatura treba da bude na kaskadama.Dosad sam ga koristio tako da sam u početku hladio vodu tako da bude na oko 50c, (na drugoj-srednjoj kaskadi) i pratio da na cevi teče umereno kako bi jačina opadala ja bih pojačavao vatru(kazan se greje na gas) i čekao da jačina rakije padne na oko 40%vol. potom sam zatvorio vodu,sklonio destilat i hvatao patoku.Prvenac sam skidao u količini od 1,5% od količine kljuka.Primeti sam i to da kazan mora biti napunjen do vrha da rakija nebi pulsirala prilikom izlaska iz cevi iako je jaka.
Hvala unapred 
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 17. Septembar 2016, 22:23:46 »

Citat
Dali neko može da mi detaljno objasni kako se koristi deflagmator.
U principu jako jednostavno, na način da se jednokratnom destilacijom treba dobiti rakija jača od 40 stepeni, i da se svaki deflegmator u nizu nastoji hladiti na cca. 5 stepeni nižu temperaturu od one na kojoj se dešava isparavanje smjese, ili svakog slijedećeg deflegmatora, kako se ne bi previše uticalo na aromatičnost dobivenog destilata.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dm
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #33 Poslato: 19. Septembar 2016, 08:34:09 »

Ok.U svakom slučaju hvala Bistrici na odgovoru ali ako bi moglo malo preciznije.Koliko je to stepeni(dali ste mislili da se ravnam prema onom koji je na vrhu ili onom dole)?,Kolika bi emperatura trebala biti na deflagmatoru po kojem se ravnam?,zbog čega se dešava da destilat pulsira prilikom izlaska iz hladnjaka?dali se svaki deflagmator hladi posebno ili je dovoljno pustiti vodu samo na najviši pa sa njega pustiti da se hlade i donja dva?Unapred hvala na odgovoru.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 19. Septembar 2016, 22:43:39 »

Vodeno alkoholna smjesa jačine 6% ključa na cca. 95°C. Ako imaš tri kondenzatora onda ide na prvom do kazana 90°C. Na slijedećem 85 i na najvišem 80°C. U tabarci držiš gornji pojas vode na nekih 70-75. Vodu na gornji kondenzator dovodiš iz gornje zone tabarke i puštaš je da se sliva nadole po kondenzatorima. Startnom temperaturom vode i brzinom protoka regulišeš željene temperature. Ako "mašinerija" nije dobro dimenzionirana onda to dodatno regulišeš prečnikom cijevi ulaza i izlaza vode sa svakog kondenzatora i eventualnom dodatnom linijom dovoda ili odvoda vode sa pojedinog kondenzatora, kako bi mu dao priliku da eventualno odglumi kvalitetniji deflegmator.

Destilat pulsira zbog naravnomjernog isparavanja uzrokovanog neravnomjernim zagrijavanjem kljuka. Naročito na početku destilacije i naročito ako je smjesa gusta, i vatra prejaka. Tada sa površine kljuka ide intenzivno isparavanje, ono iz mase po dubini je slabije i neravnomjerno pračeno klobucima. Kada se temperatura izjednači u cijeloj smjesi onda pulsiranje prestaje. Ovom pulsiranju doprinosi i dubina kazana bez mješalice. U toku destilacije zbog nagle promjene brzine miješanja ili njenog prekidanja i započinjanja.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 20. Septembar 2016, 21:59:00 »

Imas li spiralu ili cilindar
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 20. Septembar 2016, 22:21:20 »

Koja bi to bila bitna razlika u slučaju jednog ili drugog, kada su deflegmatori u pitanju?

P.S. Samo zbog priče dok me još drži, jer kada prođe nekoliko dana dok se poneki "novokomponovani" članovi jave nakon postavljenog pitanja nije mi više zanimljivo.
Sačuvana

dm
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #37 Poslato: 28. Septembar 2016, 13:22:27 »

Izvinjavam se Bistrici što kasnim sa odgovorom ali još nisam probao u praksi pa ću se javiti kad počnem sa destilacijom jabuke.U svakom slučaju hvala i nemojte zameriti što sam ređe na forumu pošto sam zauzet sa mnogo drugih obaveza.
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 07. April 2019, 23:41:14 »

Dvije stvari....

prva je
vezana za moj posjet konferenciji SPIRIT OF RAKIJA gdje se okupio popriličan broj ljudi iz tog svijeta sa Balkana, Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Poljske pa čak i Portugala itd.....
Dosta se raspravljalo o vrsti kazana pro, kontra koji je bolji.
Moglo se čuti o vakum destilaciji, kontinuiranoj destilaciji i klasičnim alambicima kao i oni sa destilacijskim kolonama
Njemci su me posebno impresionirali što se tiče tehnologije koje posjeduju siguran sam da imaju skuplju opremu-kazane u laboratoriju od većine proizvođača koji su se tamo našli.
Međutim puno su oni promovirali te kolone i uspoređivali sa klasičnim alambicima.
 Na kraju balade zaključak je da oni što imaju bolju sirovinu pokušavaju isključivati što veći broj podova tako da npr.. za šljivu koriste max. dva poda od 3 za krušku jedan od 3 (ako se dobro siječam) itd....

Bilo je i izlaganja da do 6 podova se može ići bez gubitka aroma pa je tom prilikom i dano neke šljive na probu koje su bile dosta aromatski prazne.

Vrijedno je spomena sveućilište iz Austrije koje testira vakum destilaciju... otvoreni su za usporedbe klasične destilacije i njihove metode na istim sirovinama i dosta otvoreno govore o manama i prednostima te destilacije i otvoreno priznaju pomanjkanje karaktera i tijela te destialcije ali navode prednosti u vidu voćnih aroma svojstvenih za određenu sirovinu.

Nažalost u svim tim istraživanjima nije detaljno obijašnjen postupak dobivanja destilata na klasičnom kazanu a tamo gdje jeopisan vidljivo je da  postupak nije dobro proveden. Tu sa sigurnošču mogu reči da većina njih tj. svi rade grube  greške u destilaciji na klasičnom kazanu. Treba uzimati sa rezervom takva istraživanja i razumijeti sve aspekte i uvijete koji su donjeli do nekih rezultat.

Zašto to pišem jer sam vidio "masu" ljudi koji padaju u nesvijest kada vide takav kotao, misle evo da ovo imam imam i dobru rakiju. Puno novaca se potroši a rezultat nije da je loš ali teško da je bolji nego na klasičnom alambiku koji je i jeftiniji. Te tvrdnje bih volio potvrditi vlastitim pokusom.....jednog dana.

Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 07. April 2019, 23:47:23 »

Drug STVAR

imam u planu nabavku novog kazana i zanima me ako mi itko može pojasniti …
Sa promjerom poda kazana  od 93 cm i debljinom 6mm dali mogu navući zapremninu od 300 l i dali bi utijecalo nakvalitet rakije.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 08. April 2019, 00:39:08 »

Puno novaca se potroši a rezultat nije da je loš ali teško da je bolji nego na klasičnom alambiku koji je i jeftiniji. Te tvrdnje bih volio potvrditi vlastitim pokusom.....jednog dana.

Lovranski, ja bih to isto ovako rekao: rezultat nije loš ali nije ni senzacionalan, i ono što izdvaja destilate iz ovih kazana jeste dobar odnos cena-kvalitet. I samo to. Znači, neki kvalitet koji se može opisati kao standardni, "konfekcijski", ali po veoma niskoj ceni (u poređenju sa klasičnim alambikom).
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 08. April 2019, 08:01:47 »

A da mada je u startu jako skup a kasnije razliku radiš samo na potrošnji plina na količinu se isplati.
Što se tiče vremena tu se uštedi.
Ja bih htio za komovicu koju koristim kao bazu za likere možda peči na nekoj inačici tj. destilacijsku kolonu koju bih spojio na sadašnji kazan u svrhu dobivanja čišćeg destilata.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 08. April 2019, 11:10:51 »

Možda da odeš do Vižinade, to ti, relativno  noje daleko. U vinariju Rossi. Imaju vino na visini a i jednu dobru kolonu za destilovane nuzproizvode. Međutim, destilati su im očaj! Mislim da odeš, pogledaš, porazgovaraš i pitaš gde su nabavili kolonu. Šta više, kao ideja, da ti oni, po tvojim instrukcijama, na koloni rektifikuju tvoju sirovu komovicu na na nekih 86%, a ti dtugi deo ns svom alambiku, i onda blenduješ, 20:80 recimo, u korist rafinade.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 08. April 2019, 14:16:53 »

lovranski,
što se rezultata na kraju tiče i ovdje kao i na šarantskom tipu uredjaja prije svega zavisi od sirovine koju koristiš.
I ne samo to,sam način destilacije takođe diktira sirovina.

Tako da teško da ćeš dobiti neke preciznije podatke kako bi to izgledalo kod tvojih komovica,ali evo da pokušam približno da ti odgovorim.Za razliku od kolonskog uredjaja sa dve kolone,gdje prva ima i 13 podova a druga je kolona za jačanje,uz deflegmatore itd. koji radi u kontinuitetu,na kojem inače radim,ovaj tip uređaja sa prekidnim radom sam samo par puta vidjela u radu.
Baš ovako izvedeno,povezano na kazan od 300lit i samo kolona koja je s jedne strane povezana za kazan,s druge za hladionik.
Razlika kod istog materijala za destilaciju na tom kazanu bez upotrebe kolone (u pitanju je bilo vino u ne baš najboljem zdravstvenom stanju),jeste da je destilat bio čistiji sa njom posebno što je vino u startu imalo visoku isparljivu kiselinu,a pri tom i sumporisano.
Kod kvalitetne sirovine bi mu neminovno bio oduzet i prijatan aromatski profil pa prednost šarantskog tipa u odnosu na ove uredjaje je iz tog razloga.

I kad pominješ likere meni se upravo i sviđa kod tvog likera od višnje taj blagi miris komovice koji se ne nameće već ga čini drugačijim i autentičnim u odnosu na likere pravljene od rafinade a ti sam procjeni na kraju.

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 08. April 2019, 22:31:59 »

Moram razmisliti. Mislio sam da sa 4 poda kolona daje dosta jaki destilat. Vjerojatno kontinuirani tip destilacije zahtijeva kolonu za jačanje jer se sirovina neprekidno iscrpljuje pa treba sve iskoristiti.
Kada bolje razmislim nameće mi se jedno pitanje:
Kako se odvajaju frakcije ako konstantno ulazi nova sirovina u sistem?
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.07 sekundi sa 21 upita.