27. Oktobar 2025, 12:37:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izvori energije koji se koriste za zagrevanje kazana za pecenje rakije  (Pročitano 230906 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 25. Oktobar 2012, 16:14:07 »

evo "majbaha"...

Jako lijepo za vidjeti i nadasve pedantno i kvalitetno urađeno. Da i ne govorimo o niskoj cijeni koštanja i mogućnosti za uradi sam. To je inače klasično i najčešće rješenje plamenika za neke namjene plinskog roštilja i slične stvari. Može eventualno da se koristi i kod kazana ali ne bih rekao za one nešto veće od nekih 100l.

Kažem eventualno jer tu postoje i dva specijalna zahtjeva. Snaga plamenika negdje oko 12kW na zapreminu od 100l proporcionalno, za sami start destilacije, a nakon starta stabilan rad koji mora biti podložan finoj regulaciji negdje na snazi od  2-3kW.
Kolika je snaga ovog tvog plamenika sa slike?  

A ovo je krupni plan jedne dizne sa polidoro plamenika, koju sam i pominjao. Njena dimenzija je 30x12mm.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #106 Poslato: 25. Oktobar 2012, 18:12:30 »

Snaga je uvijek problem za plamenike koji rade samo na 30 mbara , to je najgori mogući tlak a datira iz vremena kada ventil nisu bili dovoljno kvalitetni da podnesu veći , današnja oprema podnosi 60 mbara sa lakoćom no mi se i dalje držimo starih normi mada su ih mnoge zapadne zemlje napustile odavno

Već sam spomenuo da ovaj plamenik sa slike jednako kvaliteno radi i na tlaku od 2 bara , kolika je to snaga sa diznom od 1,6 mm morao bi mjeriti potrošnju ali ima je ohohoh  

Njegova prednost je što može raditi kao predtlačni, prisilan protok zraka a onda dizna može i do 3-4 mm

Najvažnije je da je jeftin i da ga može svatko uraditi za jedno pre podne

Na ovom videu se može vidjeti princip rada predtlačnog plamenika koji korisiti plin niskoga tlaka i puno puno zraka

http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=AIgojia0HY8

Sačuvana

ne slušajte tuđe savjete, idotske odluke možete donijeti sami
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #107 Poslato: 27. Oktobar 2012, 10:14:39 »

Evo ovako, na 0,6 bara (dizna 1,5 mm ) potrošnja plina na sat je 2,2 kg što oko 28 kW, Čelična ploča debljine 10 mm koju sam stavio iznad plamenika za 10 minuta zagrijala se do 400 C , plamenik sam ugasio kako se ploča ne bi otopila  Smiley

Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 27. Oktobar 2012, 11:23:36 »

Da to je velika snaga.  Thumb  
Vidim da si debelo u tome pa koristim priliku da nešto naučim, bar u dijelu koji mene zanima. Može li se sada na ovom pritisku i snazi plamenika efikasno raditi sa njim i na snazi koja je 14 puta manja od maksimalne. Već sam rekao da je u ovoj zoni potrebna fina regulacija pa me zanima ima li neko jednostavno rješenje za tako nešto? I ono drugo samo radi moje orijentacije i usporedbe, kolika je snaga istog ovog plamenika kada bi se radilo sa klasičnim pritiskom kao što je to na plinskim uređajima u domaćinstvu? Ako sam dobro razumio tu si spominjao pritisak od 30 mbara.  
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #109 Poslato: 27. Oktobar 2012, 13:10:28 »

Da to je velika snaga.  Thumb 
Vidim da si debelo u tome pa koristim priliku da nešto naučim, bar u dijelu koji mene zanima. Može li se sada na ovom pritisku i snazi plamenika efikasno raditi sa njim i na snazi koja je 14 puta manja od maksimalne. Već sam rekao da je u ovoj zoni potrebna fina regulacija pa me zanima ima li neko jednostavno rješenje za tako nešto? I ono drugo samo radi moje orijentacije i usporedbe, kolika je snaga istog ovog plamenika kada bi se radilo sa klasičnim pritiskom kao što je to na plinskim uređajima u domaćinstvu? Ako sam dobro razumio tu si spominjao pritisak od 30 mbara.   

Nisam mjerio za tlak od 30 mbara no odokativno je oko 4-5 kw ako ventil otvoriš do kraja , ako ga pritvoriš onda ta snaga može pasti do 1-2 kW, sve je ovo odprilike jer sam pravim dizne čiji promjer ovisi o boreru , ako je razlika samo !/100 mm onda mogu biti ne mala odstupanja

Ako korisitiš tlak od 0,6 bara naravno da možeš imati super finu regulaciju ali tako da smanjuješ tlak na regulatoru ili pritvoriš ventilić na plameniku

ako ti treba mnogo veća snaga isključivo na tlaku od 30 mbara onda i tu postoji rješenje ,mogu da ti pošaljem nacrt , radi se o elementima koji svaki za sebe ima diznu a slažeš jedan do drugoga kao ovi polidoro, prosto ko pasulj a dela boli glava

Sačuvana

wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #110 Poslato: 27. Oktobar 2012, 13:32:55 »

objašnjenje za ovaj lim (pocinčani od 0,5)  koji se postavi unutar cijevi, on služio kao razdjelnik da bi se tlak ravnomjerno raširio po cijelom plameniku, Tu se mora eksperimentirati za svaki plamenik, rupe su recimo 10 mm s tim da ih u sredini gdje ulazi venturi cijev ne smije biti

umjesto ove 40x40 za plamenik od 500 mm može bez problema ići i 30x30 a za venturi 20x20 ,

Za venturi cijev uvijek koristim kvadratne jer se u njih lako može ugraditi "čok" za usporavnje brzine protoka
Sačuvana

draganpan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 70

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #111 Poslato: 27. Oktobar 2012, 21:12:21 »

Plin je meni jako stran, drva su uglavnom osnovni izvor energije za moj kazan, ali ovih dana sam malo usparao na drvima pomocu sisarki od kukuruza. Naime kada krunim kukuruz ja sisarke odlazem u dzakove od 20 kg ( ostatak od koncentrata) i kada zaspem kazan za rakiju ubacim 1 dzak sisaraka pa kada sagori ja jos jedan i rakija polazi... e tada prelazim na drva...
Sačuvana

Lako ti je kad te hoće, izdrži kad te neće...
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #112 Poslato: 27. Oktobar 2012, 22:01:44 »

Nisu mi strana ni drva ni kočanj od kukuruza, kao ni činjenica da je to mnogo jeftinije rješenje.
Mogli bi se koristiti zbog uštede, uz veliku pažnju, u prvoj destilaciji. Druga bi ipak zahtijevala isključivo plin, zbog mogućnosti bolje kontrole brzine protoka.
Sačuvana

Robert
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 29. Oktobar 2012, 08:12:40 »

Za venturi cijev uvijek koristim kvadratne jer se u njih lako može ugraditi "čok" za usporavnje brzine protoka

Možeš li nam pokazati kako izgleda Venturijeva cev u tvojoj izvedbi?

Korekcija citata.
Sačuvana
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #114 Poslato: 29. Oktobar 2012, 15:12:36 »

Uklanjanje nepotrebnog citata.
Sačuvana

Robert
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 30. Oktobar 2012, 07:51:39 »

Da li je ona linija desno od ventila slučajno povučena  ili ne? I čemu služi onaj deo ispod od 100 mm?

Ja sam pokušao da napravim venturijevu cev i dobio sam nešto poput sa slike ispod. Ali nisam imao vremena da razradim sistem pošto je 2 tone komine čekalo na pečenje... E sad kod tvog sistema ne vidim dobro kako si rešio ove uglove od 50 i 14 stepeni.

Sačuvana
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #116 Poslato: 30. Oktobar 2012, 14:58:13 »

Lim od 100 mm ubacim u cijev, na početku cijevi ga zavarim a onaj šlic postavim na suženi dio vijka kako bi mogao da ga spuštam i podižem u cijevi a samim tim  povećavam i smanjujem presijek odnosono povećam ili smanjujem otpor protoku mješavine, to je nužno ako se radi sa povećanim tlakom kako se plamen ne bi odvajao od plamenika   

ovo na sici hmmm?? možda ima opravdanja jer je cijev relativno malog promjera pa na ovom suženom dijelu podtlak povuče nešto veću količinu zraka , ako ? Vjerojatno priča stoji ali nikada ovo nisam vidio u praksi , ideja je dobra ali ako se uloženi trud ne potvrdi u praksi sve uzalud 
Sačuvana

wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #117 Poslato: 30. Oktobar 2012, 18:19:37 »

tek sad vidim da se nismo razumjeli , nije to ventil nego vijak M8, ventil nije nacrtan a nalazi se tamo gje je strelica
Sačuvana

wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #118 Poslato: 31. Oktobar 2012, 13:48:50 »

Nisu mi strana ni drva ni kočanj od kukuruza, kao ni činjenica da je to mnogo jeftinije rješenje.
Mogli bi se koristiti zbog uštede, uz veliku pažnju, u prvoj destilaciji. Druga bi ipak zahtijevala isključivo plin, zbog mogućnosti bolje kontrole brzine protoka.

Na plinu se može strašno uštedjeti ako se gorionik postavi jedno 50 mm kod kazana od 200l , naravno da to nije moguće sa svakim gorionikom ,zavisi od konstrukcije, nedavno sam mjerio brzinu zagrijavanja 5 l vode do ključanja ( manja friteza) , Jedan plamenik sam odmaknuo 50 mm i trebalo mi je 30 minuta , drugom gorionik drukčije konstrukcije koji dozvljava da ga primaknem na 20 mm bilo je potrebno 10 minuta (za istu količinu vode) iako je imao promjer dizne oko 10% manju , ušteda je nevjerojatna ako si pomislim da se i ušteda od samo nekolko posto u današnje vrijem smatra velikim uspjehom

Na koju udaljenost od kazana možete postaviti ove polidoro plameneike a da im ne poremetite kvalitet sagorjevanja ??
Sačuvana

wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #119 Poslato: 31. Oktobar 2012, 13:53:46 »

Da li je ona linija desno od ventila slučajno povučena  ili ne? I čemu služi onaj deo ispod od 100 mm?

Ja sam pokušao da napravim venturijevu cev i dobio sam nešto poput sa slike ispod. Ali nisam imao vremena da razradim sistem pošto je 2 tone komine čekalo na pečenje... E sad kod tvog sistema ne vidim dobro kako si rešio ove uglove od 50 i 14 stepeni.

ova izvedba kvrckanjem je komplikovana do nepodnošljivosti , ako želiš da uradiš nešto slično uzmeš cijev, komad Al šipke , odeš do tokara da ti iztokari unutrašnje konuse i tako urađen uložak turiš u cijev
Sačuvana

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.064 sekundi sa 20 upita.