Koristim kazan od 35l, precnika 46cm I gorionik
http://gasiks.rs/online_prodaja-400-industrijski_plinski_gorionik_090_metaloplastika.html. Precnik 13cm, snaga 9,5kW-13,4kW.
Destilacija traje predugo, 4 i po sata, 5 sati..prepek sam radio cak I 6, mozda 7 sati, kad sam sklonio sat da vise ne gledam vreme, I to na ovom malom kazancetu, pa mi dodje da batalim i pijenje rakije a ne samo pecenje
. Za ovaj mali kazan potpuno neisplativo raditi na ovaj nacin, ali sam to kasno saznao da destilacija traje koliko I na vecim kazanima, mozda I duze…
Prvo sam koristio regulator niskog pritiska, I u pocetku mislim da je sve bolje funcionisalo (2 potrosene boce), da bi nakon toga plamen postajao toliko mali da ne mogu ni da zavrsim destilaciju. To se uglavnom desavalo posle nekog perioda koriscenja boce, ali ne pri dnu kada ostane, vec mozda cak I od polovine..i to sa vise boca. Promenio regulator, ista situacija.
Nakon toga kupio sam regulator visokog pritiska, I to onaj turski za koji su pisali ovde na strani 6,7, situacija jeste bolja, ali opet nije to to. Kada je puna boca radi na 4. ili 5. stepenu od 10, a posle nekog perioda praznjenja boce na potpuno odvrnutom regulatoru (10), je jedva dovoljan. Probao sam da polozim bocu, plamen se pojaca, ali je regulaor hladan I vlazan.
Da li je opasno koristiti bocu polozenu?
Do cega je problem I sta da menjam. Regulator, gorionik?
Da li je taj turski regulator stvarno nebezbedan (slike su na stranama 6 I 7), ili je prosto los u smislu rada,preciznosti?
S obzirom da je gorionik na prve mozda dve boce, radio solidno, da li je moguce da je zaprljan, I kako to ocistiti?
Koliko je normalno da traje destilacija na ovom malom kazancetu?
Neko je spomenuo isti gorionik samo precnika 20cm za kazan 100, pa je dakara napisao da mu se to nece isplatiti. Ukoliko mozes da pojasnis zbog cega? Los gorionik, lose dimenzije ili nesto drugo?