06. Decembar 2024, 09:41:48 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izvori energije koji se koriste za zagrevanje kazana za pecenje rakije  (Pročitano 218941 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #225 Poslato: 25. Jun 2020, 21:23:03 »

Zaista nema potrebe da mi mijenjaš teze.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #226 Poslato: 25. Jun 2020, 22:11:22 »

Nisi me razumio ali manje bitno jer valjda se više nećemo gađati takvim stvarima.
Ništa ljudsko čovjeku ne bi trebalo biti previše strano i nepoznato. Pa ni meni pomalo rogobatne jezične konstrukcije i uobičajeni stereotipi poput onog o đavolu. Nije baš da me to privlači kao ni ova priča o pravim linijama, ali kad već kopaš po onom što piše u Wikipediji evo ti i par slika koje očito pokazuju da to zna biti i poučno, ali zna dobrano lupetati i fulati. Ovaj put perverzno o onom što je strano ljudskom rodu, i još profulati za „samo“ nekoliko hiljada godina. Onoliko koliko je stara ova drevna civilizacija i onoliko koliko je stara njena arhitektura. Doduše oni su đavola malo bolje poznavali pa možda zbog toga.  Grin

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #227 Poslato: 26. Jun 2020, 03:30:12 »

citat...
Nije to ni bila tema...

Citajuci temu kazan, zatim izvori energije, provlaci se taj sukob, drvo - plin
Spominje se pozitivno jace zagrevanje ali ne na istom mestu konstantno
Plamen koji lize... Stvaranje razlicitih pozitivnih komponenti pri razlicitim
temperaturama u smesi za destilaciju

Meni zaista logican zakljucak je da drvo ima prednost,
upravo zbog nacina izgaranja, oscilacija...
Na pomalo saljiv nacin sam napisao da bi i gorionik mogao oscilirati plamenom
a srednja vrednost bi bila koja je potrebna.
Cak i u ritmu muzike, a po nekom sablonu, cini mi se dosta lako izvodljivo.
Sačuvana

Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam...
...cuvaj, sklanjaj staklo, bice srce, vaskrsavam.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #228 Poslato: 26. Jun 2020, 09:47:58 »

Normalno da nije tema pa smo zato i eliminisali ono što iskače ili je vodi na mjesta koja nemaju nikakve bitne veze sa rakijama i kazanima. Možemo se njoj i vratiti.

Tematski gledano uopšte ne vidim sukob jer su i drvo i plin izvori za isto stanje stvari koje je ovdje poželjno imati.
Otvoreni plamen. On je taj kojim se vodi destilacija i on je taj „krivac“ zbog kojeg dolazi do nastajanja određene količine i proporcije aromatskih komponenti koje će dati doprinos kvalitetu konačne rakije.
Drvo će doduše i na mene ostaviti veći dojam pri izgaranju ali je to tek do pjesničke ili sanjalačke duše koja posmatra buđenje i rasplamsavanje ognja koji iz njega nastaje. Ne može rakija doživljavati, ona može tek ostavljati utisak i stvarati doživljaj, ako je pravljena u okvirima koji pogoduju nastajanju njenog kvaliteta. Za okvir je ovdje bitan otvoreni plamen koji će proizvesti potreban temperaturni nivo a nebitno čime ćemo to postići nego na koji način ostvariti željeno a izbjeći ono što vodi ka degradaciji i propadanju.
Ne važi slučajno za vatru da je ona dobar sluga a loš gospodar.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #229 Poslato: 26. Jun 2020, 12:40:29 »

Mozda su u pitanju zanemarljive nijanse, ne znam, ali neka ostane zapisano.
Licno i dalje mislim da na plameniku treba razbiti konstantan plamen.
Sačuvana

Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam...
...cuvaj, sklanjaj staklo, bice srce, vaskrsavam.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #230 Poslato: 26. Jun 2020, 12:58:56 »

Da ne ispadne opet kako to nije bila tema, ostavit ćemo ono što jeste.

Ne vidim u čemu je to problem sa konstatnim plamenom, onom koji daje konstanto poželjne temperturne uslove. Takav je i kod drveta u destilaciji. Takav je i kod janjetine na ražnju. Kod krušne peči, ispod peke, kuhanja u zemljanim posudama... Nešto drugo je razlika kod impresije, slikovitosti, ugođaja, pa i kod piromana, ali su to ipak bitno drugačije sfere, sa drugačijim zahtjevima.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #231 Poslato: 26. Jun 2020, 14:59:52 »

Radovao bi me poneki uvjerljiv argument ili bar nešto smislenije, jer ne vodi mi se forum u šuplju priču kojoj nema kraja. Ima takvih mjesta isuviše pa niko ne može biti zakinut odabirom puta kojim ide.  Smiley
Sačuvana

bubba_kr
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 34

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 80.0

« Odgovor #232 Poslato: 16. Septembar 2020, 20:55:14 »

Za 400 litara. Može on i za 55 minuta al je štetno za kvalitet rakije pa idem na 90. Nekih okvirnih 10-12 kW na 100 litara je sasvim dovoljno ako je kvalitetan plamenik.
Koje je poželjno vrijeme zagrijavanja  kazna od 220l ?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #233 Poslato: 16. Septembar 2020, 22:04:51 »

Od 75 do 90 minuta.
Sačuvana

bc201
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #234 Poslato: 30. Septembar 2020, 10:55:28 »

Koristim kazan od 35l, precnika 46cm I gorionik http://gasiks.rs/online_prodaja-400-industrijski_plinski_gorionik_090_metaloplastika.html. Precnik 13cm, snaga 9,5kW-13,4kW.
Destilacija traje predugo, 4 i po sata, 5 sati..prepek sam radio cak I 6, mozda 7 sati, kad sam sklonio sat da vise ne gledam vreme, I to na ovom malom kazancetu, pa mi dodje da batalim i pijenje rakije a ne samo pecenje Smiley. Za ovaj mali kazan potpuno neisplativo raditi na ovaj nacin, ali sam to kasno saznao da destilacija traje koliko I na vecim kazanima, mozda I duze…
 Prvo sam koristio regulator niskog pritiska, I u pocetku mislim da je sve bolje funcionisalo (2 potrosene boce), da bi nakon toga plamen postajao toliko mali da ne mogu ni da zavrsim destilaciju. To se uglavnom desavalo posle nekog perioda koriscenja boce, ali ne pri dnu kada ostane, vec mozda cak I od polovine..i to sa vise boca. Promenio regulator, ista situacija.
Nakon toga kupio sam regulator visokog pritiska, I to onaj turski za koji su pisali ovde na strani 6,7, situacija jeste bolja, ali opet nije to to. Kada je puna boca radi na 4. ili 5. stepenu od 10, a posle nekog perioda praznjenja boce na potpuno odvrnutom regulatoru (10), je jedva dovoljan. Probao sam da polozim bocu, plamen se pojaca, ali je regulaor hladan I vlazan.

Da li je opasno koristiti bocu polozenu?
Do cega je problem I sta da menjam.  Regulator, gorionik?
Da li je taj turski regulator stvarno nebezbedan (slike su na stranama 6 I 7), ili je prosto los u smislu rada,preciznosti?
S obzirom da je gorionik na prve mozda dve boce, radio solidno, da li je moguce da je zaprljan, I kako to ocistiti?

Koliko je normalno da traje destilacija na ovom malom kazancetu?

Neko je spomenuo isti gorionik samo precnika 20cm za kazan 100, pa je dakara napisao da mu se to nece isplatiti. Ukoliko mozes da pojasnis zbog cega? Los gorionik, lose dimenzije ili nesto drugo?

Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #235 Poslato: 30. Septembar 2020, 15:45:46 »

Ostavljam bistrici ili nekom drugom ostatak ja bih samo ovaj deo stavila u dilemu.
Citat
Za ovaj mali kazan potpuno neisplativo raditi na ovaj nacin, ali sam to kasno saznao da destilacija traje koliko I na vecim kazanima, mozda I duze…

Postoji nešto u stvari mnogo zajebanije u cijeloj priči. Koliko god se trudio da postigneš brzinu destilacije na ovako malom kazanu neminovno ubacuješ patoku u glavnu frakciju.

I na kazanu od 100 lit sam imala problem, ne smijem zamisliti šta bi bilo na dvostruko manjem.

U sudu i dalje jak destilat, a na luli ozbiljna patočna impresija mirisa i ukusa.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bc201
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #236 Poslato: 30. Septembar 2020, 17:37:06 »

Jasno...Zeznuo sam se pri kupovini.
Imam nekih 30-ak razlicitih vocaka, koje i sazrevaju u razlicito vreme. Imao sam izbor ili duze da mi stoji kljuk dok se ne nakupi za veci kazan, ili da uzmem manji pa da destilisem odmah po zavrsetku vrenja...skupljam u burice isto od 35l i odmah pecem...
i tako zavrsih sa ovim losim kazanom samim po sebi, plus izgubim gomilu vremena za malu kolicinu rakije...a mislio sam da radim pravu stvar Smiley
Da zavrsim ovu sezonu pa verovatno ide na prodaju.Ovo je ipak previse voca za ovo kazance...pa cu da vidim sta mi je dalje ciniti...
Svakako me interesuje zasto me pored sve muke i ovaj plamen zeza Smiley 
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #237 Poslato: 01. Oktobar 2020, 09:28:37 »

Također pečem na plinsku bocu i regulator na kojem mogu precizno dozirati količinu plina i imao sam u početku probleme koje opisuješ... nikako potrošiti bocu do kraja. Dok je puna radi kako treba, ali čim padne pritisak, javljaju se probleni koje opisuješ. Svašta sam isprobavao da bi kroz nekoliko godina došao do sustava koji mi funkcionira.

Dok se boca prazni, u njoj pada pritisak plina pa je normalno da se hladi, a s time i sve manje plina izlazi van. Kad boca stoji uspravno na podu, znalo mi se i inja (leda) uhvatiti, ako je plamen jak. Zbog toga bocu plina u principu držim blizu kazana na povišenom mjestu da plin ne mora još uzbrdo s poda ulaziti u gorionik. Uz to u blizini kazana je toplo pa se boca cijelo vrijeme lagano grije i učinkovitije izlazi plin van.  Ovako na povišenom mjestu u principu držim bocu dok se ne potroši otprilike polovina plina iz nje.

Kad je boca polu-puna i kad krene zezati s plinom imam drugi pristup, koji je nešto kompliciraniji. Bocu pomoću špage vješam na pripremljene  kuke (sidrišta) na zidu da visi u horizontalnom položaju. (Sve ovo je također u blizini kazana pa se boca i dalje pomalo grije). Kad se stabilizira plin u njoj, upalim plamenik i pečem s bocom koja je horizontalna. Kako se boca prazni, tako popuštam špagu na prednjem kraju boce. Na ovaj način mogu polako i kontrolirano bocu naginjati prema dolje da plin lakše izlazi. Za pravilno gorenje plamena na plameniku ključno je ovo polako i kontrolirano, vrlo mali pomaci - inače izlazi previše plina, plamen krene goriti žuto neučinkovito, dimi.... ukratko ne valja.

Ovako to otprilike izlgeda:

Jest komplicirano, ali kad sam jednom posložio sustav - radi odlično, a svaku bocu potrošim do kraja!
Uz to, dno i stjenke kazana sam za ovu sezonu iznutra obložio šamotnim ciglama debelim 6 cm. Ulaganje je nikakvo, a potrošnju plina sam skoro pa prepolovio. Nije samo stvar u financijskoj uštedi, nego i imam manje tog zezanja s bocama...

Sačuvana
mouton
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #238 Poslato: 01. Oktobar 2020, 10:41:24 »

Pečem na plinsku bocu ali je držim u maloj plastičnoj kaci i kad se isprazni na pola ili više ulijem vruće vode iz tabarke, tako da je boca do pola u vrućoj vodi i tlak se podigne i uspijem izvući plin iz boce skoro do kraja. Funkcionira odlično.
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #239 Poslato: 01. Oktobar 2020, 11:43:02 »

Imam u nekim mojim opcijama sličan plamenik i regulator na boci i radi dobro.
Za neko dobro riješenje, kada se boce lede, moraš spojiti 2 ili 3 boce nekim mostom (imaš za kupiti sigurno) i to če smanjiti protok i leđenje boce. Plus očisti dizne i trebao bi biti u mogućnosti normalno raditi. Možda je zbog vanjske temperature ali ja sa jednom bocom i jačim plamenikom nisam imao problema nikad, jako malo plina bi ostalo u boci.
A za ovakvo naginjanje boce nisam nikad čuo ali izum je fantastičan, svaka čast. Moram priznat da me nasmijao ali u pozitivnom smislu. Jednom sam ja to napravio i maknuo se od kazana na 15 min....kada sam se vratio imao sam što vidjeti.....na spoj za dimnjak  pol metra plamena....skoro sam sve zapalio od tada boca stoji uspravno.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 21 upita.