28. Oktobar 2025, 16:28:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od jabuka - jabukovača  (Pročitano 505212 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #450 Poslato: 11. Novembar 2015, 21:18:57 »

Pozdrav ljudi,
da podelim sa vama svoje iskustvo. Od 280L komine dobio sam 59L meke na 30stepeni. Danas uradio prepek , izaslo 21L na 69 stepeni i jos 3L uhvatio posle na 45% . i Jos sam iz zadnjeg kazana ostavio 3,5L na 52% koju nisam prepekao da uporedim posle...i ta rakija je bas super!!!
Naslušao sam se raznih priča dok sam trazio da kupim jabuke, tipa - šta ce ti jabuka, malo daje, moras secer, moras vodu i slicna sr..a...
Pitam koliko je to malo, kazu 5-6L sa dodatim secerom.
Ja sam koristio RS zym koji sma kupio u Revinu u BGu(zahvaljujem im se ovim putem na svemu, vrlo su profesionalni i fini ljudi). Posle dve nedelje komina je bila kao kaša, fantastičnog mirisa, zlatni delicious 100%...tecni deo (vino) je bilo jaaako lepog ukusa . Širomer po babou propade koliko je mogao da propadne Smiley   
Namestio kiselost na oko 3,2....   Ubacio kvasce Aroma white, opet po preporuci ljudi iz Revina, i hranu...Anaerobno vrenje. Kada sam otvorio bure prvi put, na vrhu nije bilo onog lošijeg dela što treba da odbacim, kao što sam kod kruške. Sve je bilo identične boje...
I posle, neka mi neki kaže da ne valja rakija od jabuke. Kad sve saberem mislim da me litra ove rakije košta oko 200din...Pa gde ima rakije po toj ceni a da nema šećera u njoj... 
Hvala na pažnji, moza de nekom koristiti ovo sto sam napisao, pre svega pozitivno iskustvo sa preparatima!!!
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #451 Poslato: 11. Novembar 2015, 21:26:53 »

U tvoja zapazanja sam se uverio pre nekoliko godina i da dodam jabuka je za mene vrh u rakiji samo sam dosao do zakljucka da prepek jabuka na 67 i vise stavim u hrastovo bure(sto bolje ne staro) a onda nastupa rapsodija.
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #452 Poslato: 11. Novembar 2015, 21:45:52 »

Thumb
Nemam drvenu burad, najveca posuda mi je 25L  dohfly  a da li bih mogao da ubacim hrastove grančice ili onaj čips(valjda sam tako video negde da piše) u staklene posude, pa da dobijem tako nešto kao ti? 
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #453 Poslato: 12. Novembar 2015, 07:26:15 »

Moze, al onda vodi racuna koliko ce da stoje u rakiji provera ukusa na mesec npr uzmes malo razblazis I probas ovo zbog toga sto ako predugo stoji moze da pokvari tj bude gorca . Ja sam prvu tako radio al ako ti se svidi nabavices bure jer ono ima jos dodatnih pozitivnih činioca koji utuču na rakiju.
Sačuvana
Rade Aleksic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #454 Poslato: 08. Januar 2016, 00:41:36 »

Zdravo drugari,imam jednu nedoumicu i voleo bi da mi neko kaže šta je pravo da ne lutam.Ovih dana stavio bi jabuku u buriće da provri.Svi mi govore da treba da ugrejem kominu da bi otpočelo vrenje tako da sam ja nabavio i neke prohromske grejače sa termostatom da bi inicirao fermentaciju.Ne stidim se da ovo pitam jer nikakvo iskustvo nemam sa vrenjem u toku ovako hladnih dana.Molio bi da mi neko odgovori šta da uradim i šta mogu da očekujem od ovog pokušaja.Unapred hvala
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #455 Poslato: 08. Januar 2016, 09:16:00 »

Skupo će te koštati ta rakija.odradi sve zatvori hermetički i čekaj proleće
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #456 Poslato: 08. Januar 2016, 10:55:27 »

Ako burad ne stoji vani nego imaš mogućnosti da ju smjestiš u neku prostoriju - ne mora biti ništa skupo...

Kad pripremaš voće za fermentaciju bitno je da temperatura jabuka ne bude pre niska. Temperatura je bitna radi kvasaca koji su živi organizmi i "rade" u nekom rasponu temperatura. Npr za Uvaferm CM je deklarirano da radi do 13 stupnjeva - za svaki kvasac piše na vrećici u kojem rasponu temperatura radi. Dobro je u teškim uvjetima fermentacije također dodati i hranu za kvasce (po uputama na vrećici).

Dakle za najbolji rezultat - zagrij jabuke, samelji, ubaci kvasce i hranu (+ regulacija pH, zatvoreno vrenje, bez mješanja...). U prvoj fazi fermentacije (24-48 h) se razvija najviše topline tako da vanjski hladni uvjeti ne bi trebali biti problem, nego upravo suprotno - poželjni su. U toj početnoj fazi je bitno da temperatura koma nikako ne prelazi 20 stupnjeva. U kasnijoj fazi mirne fermantacije bačve ćeš morati dogrijavati (najviše noću) i održavati ih u rasponu od 15 - 19 stupnjeva. Ja sam to radio tako da sam ih prekrio s 2 plastične cerade i ispod njih stavio električnu grijalicu koja je na timer grijala - najviše noću...
U mirnoj fazi fermentacije je najbitnije da ti temp. ne padne ispod one minimalne za tvoj kvasac jer ćeš imati zastoj u fermentaciji i sve probleme koji s time idu...

Kako mjeriti temp. u bačvama? To je najjednostavnije i najjeftinije na slijedeći način:
http://www.ebay.com/itm/LCD-Digital-Fish-Aquarium-Thermometer-Water-Terrarium-FREE-Extra-Batteries-e-/111862048441?var=&hash=item1a0b7f66b9:m:msUMif0SvkkmsRupBcqZ6Uw
Žicu od termometra zalijepiš na štap i tako mjeriš temp. kroz vrenjaču u svim djelovima bačve (pri dnu je najniža temp.). Cijela aparatura košta par kuna, a radi izvrsno!

pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #457 Poslato: 08. Januar 2016, 21:55:26 »

Thumb Jako lijep odgovor, detaljan i precizan. Sa užitkom sam ga pročitao pa nisam mogao odoliti da ne komentarišem. Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #458 Poslato: 08. Januar 2016, 22:27:57 »

Svaka varijanta sa grejačima je skupa. Električno ćebe koje se koristi za razne rasade u povrtarstvu je najbolja varijanta,malo troši ima termostat
Sačuvana
početnik.12
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #459 Poslato: 11. Oktobar 2016, 22:11:55 »

pozdrav bistrice, reci molim te koji enzim koristiti za jabuke (zl. delišes i ajdara)
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #460 Poslato: 11. Oktobar 2016, 22:40:53 »

Evo ja cu ti preneti moje iskustvo sa Zym Rs, kupljen u Bgu, Revin...
Jabuka je bila mucu i ajdara.  Kupio sam više jabuke nego što sam imao enzima tako da nisam u svako bure sa komin9m stavljao.  Definitivno je komina sa njim bila tecnija i kasastija, bez dodavanja vode ni u kominu ni u kazan.  Moj stariji komšija nije nikako mogao da shvati da ne stavljam vodu u  kazan.  Danas sam bas destilisso tu kominu. Takođe ga nisam ubedio da nisam stavio ništa šećera. 
A što se tiče sorti jabuka, prema ovoj mekoj, sledeći put ajdaru neću ni uzimati, jer je mucu i proslogodisnji zlatni delises ukusniji... Mucu pogotovo, komina je bukvalno bila tečna  kao od viljamovke, za razliku od ajdare , koja je bila primetno gusca i za nekih 25% manje meke rakije po kazanu...
Eto, možda nekom ovo koristi
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #461 Poslato: 12. Oktobar 2016, 00:32:20 »

pozdrav bistrice, reci molim te koji enzim koristiti za jabuke (zl. delišes i ajdara)
Širok je spektar proizvođača i enzima koji se mogu koristiti za različitu namjenu. Razlika može da postoji u zavisnosti od toga šta se stavlja na vrenje. Pasirani kljuk ili sok od  voća, sa i bez prisustva sjemenki i koštica. Tekst sa malim uvodom i konkretnom ličnom preporukom za kljuk koštičavog i sjemenastog voća je na linku
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1213.msg28805.html#msg28805
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #462 Poslato: 12. Oktobar 2016, 14:59:46 »

Jako korisno.
Sačuvana

060 311 05 44
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #463 Poslato: 25. Oktobar 2016, 11:13:24 »

Trenutno se u Srbiji ne isplati dodavati šećer u jabukovaču, jer je 10 dinara kg.jabuka a šećer je 80 din kg.= 8 kg jabuka.
Ima čak i po 8 din. kilogram ali se ne isplati zbog prevoza, itd.

E sad, imam priliku da za po dinar po kilogramu izvršim pasiranje sa odvajanjem semena i pokožice, ali mi se ne dopada apsolutna aromatska neutralnost takve jabukovače.
Stoji to da se u prepek dodaje eventualno sveža jabuka( samo ne znam da li vaditi semenke), ali opet trebalo bi nekako dobiti i fermentacijske arome.
Da li onda napraviti kompromis pa samo deo pokožice i semenki izbaciti pre vrenja?
Sačuvana

060 311 05 44
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #464 Poslato: 26. Oktobar 2016, 22:44:49 »

Pokožicu ne diraj a sjemenke same je malte ne nemoguće izbaciti.
O ovako nečemu se razmišlja ako se ima problema sa kvalitetom rakije zbog onog što se izdvaja ili nastaje u fermenticiji. Onda je rješenje maceracija na 24 sata pri nižoj temperaturi i nakon toga odvajanje soka na vrenje. Tako se postiže nešto drugačiji aromatski profil i dobiva jedna od najkvalitetnijih rakija na planeti. Kalvados. Normalno uz kvalitetno dozrijevanje.

Za potpuni efekat u oba slučaja bi morale biti prisutne i sorte jabuka koje ne liče na većinu onih koje se danas masovno gaje.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 21 upita.