cip
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 66
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 23. Oktobar 2008, 19:46:50 » |
|
CITAT: Po tvom opisu, rekao bih da si kupio dunjce, kojima je meso mekše od dunje, i vrlo su malo aromatični Znaci da od Dunjci ne valja praviti dunjevacu? 8) Dobro je znati jer ko zna za sto to moze posluziti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 24. Oktobar 2008, 00:08:35 » |
|
Neznači da od dunjaca ne treba peći dunjevaču, ali će kvalitet rakije biti daleko slabiji, da nekažem, lošiji, jer je kvalitet ploda dunjca daleko ispod dunje, po svom sastavu i aromatičnosti, Po čemu se može raspoznati , ili razlikovati dunjac od dunje. Plod dunjca je izdužebog kruškastog oblika i najčešće je za jednu polovinu krupniji od ploda dunje. Meso dunjca je meko i kad odstoji malo, čak sunđerasto, a vrlo često posle malo dužeg stajanja dobije još više mekoću i promeni boju u svetlo do tamno smeđu, kao kruška kad ugnjili. Po sastavu ima manje kiselina i tanina.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
NSM
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 64
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 26. Oktobar 2008, 17:56:07 » |
|
Dunjac i dunja: Autohtone sorte vocne vrste dunja, Vranjska i Leskovacka..najzastuplenije sorte u Srbiji (a i sire) Vranjska dunja (narodni naziv dunjac) nesto losijeg kvaliteta ali voce sa najkrupnijim plodovima od kontinentalnog voca. Pojedini plodovi dostizu tezinu i do 1,5kg. Leskovacka dunja najzastupljenija sorta dunje kod nas, kvalitetnih plodova. Znam da nije preterano bitno ali ne se nadje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 15. Novembar 2008, 10:12:35 » |
|
Moze li neko da prepozna koja je ovo sorta dunje i sta moze da se ocekuje? Ima lep miris, vrlo je suva i ima 11% secera. HELP!!! Ne mogu da ubacim sliku samo ispise i nista se ne desava?!?!?!? Pretrazivao sam po Help-u ali nema nista na ovu temu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 15. Novembar 2008, 10:34:08 » |
|
Bagzi pogledaj ovu temu, tice se postavljanja slika - link
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 15. Novembar 2008, 10:47:16 » |
|
thanx I jos jednom evo slika:
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djedov do
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 20. Novembar 2008, 05:34:58 » |
|
da li je bolje dunje cediti preko presa ili samo tradicionalno praviti kom koji pritisak kg/cm2 se koridti kod ovih presa i kako izgledaju?
pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 20. Novembar 2008, 06:59:57 » |
|
Ja sam moje posle pranja i uklanjanja kostica mleo na masini za meso Ali tako nesto je vrlo tesko izvodljivo sa kolicinama preko 100Kg, mnogo muke i vremena.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 20. Novembar 2008, 10:30:00 » |
|
Ја сад први пут чујем да постоји подела на дуње и дуњце, при чему се врањанска дуња назива дуњац! У једној књизи о узгоју дуња коју имам нема говора о таквој подели него се говори о две врсте дуње. Иначе, у свету постоји тек неколико (5-6) врста дуња. Две су чак из Јужне Србије (врањанска и лесковачка). Трећа је бугарска пазарџијска дуња.
Ја имам једно стабло дуње код куће. Биће да је реч о врањанској дуњи јер има крушколики плод и изузетно је крупна (плодови су просечно 600-700 грама). Након две добре родне године ове године је заказала и имао сам само 11 плодова на њој што је било довољно за китнкез (6-7 килограма). Али прошле године имао сам 104 комада! Како је дуња калемљена на танкој основи која никако да се подебља (још увек нема ни 10 цм у пресеку), и како јој круна уопште није бујна (пре се може рећи да је кржљава и мала) има сам доста посла да подупирем све гране да их тежина плодова не поломи. Е, тада сам, дакле лане, не знајући шта да радим са тим дуњама, испекао дуњевачу. Овако сам то урадио: Изрибао сам свеже дуње на треницу при чему сам језгро бацао. Тада сам насуо воде да нарибане дуње огрезну и према количини потребне воде додао шећер тако да у сваких 5 литара додане тешности буде 1 кг шећера. Сад сам заборавио да ли сам комину закиселио или не, али се сећам да сам додао селектовани квасац и преврео. После врења комину сам у двократној дестилацији дестилисао (препек, дакле). Резултат је била ракија изузетно јаке ароме (и поред препека и пуно шећера!) Било је неких 6-7 литара 40% ракије.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djedov do
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 20. Novembar 2008, 10:59:08 » |
|
Zasadio sam 1000 komada leskovacke dunje (5 % vranjske zbog oplodnje) sve legalno sa rasadnika registrobao vocnjak 4 kj (oko 2,2 ha) pre 4 godine . sada kada su dosle na rod vidim da ima i 10 % Vranjske (valjda nisu imali Leskovacke) krupim je na krupacu (kao i jabuku), Izvadim sito i kroz onaj bocni otvor za detelinu stavim onaj nastavak za detelinu i ubacujem dunje. Koja nemoze da prodje sekirom je presecem na pola. Sve to vreme pustim blagi mlaz vode da tece unutar da se dunja ne lepi za zidove. Jos je bolje ko ima prikljucak za secenje stocne repe Ove godine je bilo oko 7 tona . 3 tone sam stavio u rakiju. Hocu ovim ozbiljno da se bavim i to samo dunjom i treba da registrujem destileriju pa me interesuju preporuke za opremu (kompletnu od kazana ,buradi do inox sudova) Hocu da prosirim vocnjak i da imam za nekugodinu oko 5 vagona dunje u preradi. Interesuje me samo vrhunska rakija. Da li treba da vadim sredinu iz dunje i odbacujem na posebno vrenje?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 22. Novembar 2008, 14:41:02 » |
|
Ja ću ti taksativno nabrojati šta ti je neophodno potrebno a ti se odluči za kapacitet:
-modifikovana seckalica za šećernu repu, koja neće mrviti dunju, već je seći na režnjeve. -razni sudovi za ekstrakciju(maceraciju) i za fermentaciju, može pvc kade i inox tankovi, -presa za presovanje ekstraktirane iseckane dunje -kazan za destilaciju, pošto se radi o ozbiljnoj količini, bolje veći, -sudovi za čuvanje dobijenog destilata dunje(preporučljivo inox ili staklo)
Pošao sam od predpostavke da ćeš isečenu dunju potapati u vodu, delovati sa enzimima za razbijanje pektina, zatim tu masu presovati, pa tek onda zasejavati kvascima za dirigovanu fermentaciju, i to sa kvascima i enzimima koji pospešuju što više oslobađanje arome.
Ostatak mesa ispresovanog, možeš naliti sa vodom, eventualno pojačati sa šećerom i pustiti da fermentiše.
ovakav način pripreme i fermentacije dunje ima svoje prednosti jer se eliminiše rizik zagorevanja, a i pregrevanja, što bi aromu dunje pokvarilo, dobija se malo manja aroma, ali sa kvascima, enzimima i destilacijom kazan na kazan se do nadomešćuje.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
djedov do
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 24. Novembar 2008, 12:14:11 » |
|
koliki su pritisci potrebni za presovanje ( kg po cm2) -jer bi se odlucio za hidraulicnu presu Mi u gumarstvu koristimo oko 60 kg po cm2
Za fermentaciju komovice -sta koriste fabrike - betonske bazene ,prohromske sudove ili poliester.... kako mesaju kominu u tim bazenima ?
Da li treba da vadim sredinu dunje -zbog kospica i etericnih ulja- ili ne treba?
Posle pecenja mislim da rakiju ubacim u burad na starenje nekoliko meseci a onda u prohromski sud do flasiranja.
ako ne bih presovao i izdvajao sok onda je solucija kazan sa indirektnim grejanjem bar ja mislim.
Do sada su to bile male kolicine i isao sam 50 l vode na 100kg dunje i tiha vatra i kazan na kazan tako da nisam imao problema
Ali to je bila kucna varijanta
pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
krajnji
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
ja
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 25. Novembar 2008, 19:25:24 » |
|
draga gospodo!citajuci vas razgovor dosta toga sam naucio o dunjevaci! e sad jedno pitanje za sve! kupio sam 300 sadnica leskovackih dunja i podizem vocnjak sa dunjama.sta mislite dali sam pogresio sa izborom vocne vrste ili ne?ako jesam zasto?i kakvu prodju ima dunjevaca kao rakija? a da i gde mogu da nabavim neku literaturu o dunjama?unapred hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 25. Novembar 2008, 23:09:40 » |
|
Prema preporuci dr.Nikicevica najbolje sorte dunje za proizvodnju rakije su: 1.Leskovacka 2.Vranjanska ( dunjac ) 3.Sampionka I to bas ovim redom, znaci krajnji to je bio najbolji izbor za rakiju od dunje. Puno uspeha i pisi kako ide sa podizanjem vocnjaka Za djedov do: posalji neku sliku vocnjaka i pisi nam malo o samom vocnjaku ( kako ide odrzavanje, kakav je rod, koristis li hemiju itd) 1000 stabala pa to je ozbiljna kolicina
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djedov do
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 26. Novembar 2008, 04:08:51 » |
|
deki hocu cim dodjem u Srbiju a to je 26.12 jer sam u Sri lanci vec dve godine i sada se vracam
prskanje -jesenje -plavi kamen dupla doza dok jos ima 50% lista -zimsko-zuto ulje ili zamena -u cvetu protiv crva i protiv monilije na sledecu jesen sirim za jos minimum 500 komada,boze zdravlje
krajnji mislim da nisi pogresio ide obicno oko 5% vranjske (dunjca) zbog oprasivanja.Ja sam sadio 4,5 x4,5 i mislim da je to dovoljno Ako ogradjujes vocnjak zicom, do komsija ostavi minimum 3 m da mozes da obradjujes jer sam ja ostavio 2,5m i nije dovoljno Molim te kazi mi gde si nabavio koliko su stare sadnice i koja je cena
cena je oko 10 eura rakije sa secerom
pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|