zdenko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
|
 |
« Odgovor #1380 Poslato: 15. Oktobar 2015, 15:37:04 » |
|
Hvala, Temperatura je bila konstantno 19C a jedino što je moglo da zasmeta je možda količina jer bilo je oko 70 litara komine u buretu od 150 litara, naravno sa zatvorenim poklopcem i gumom okolo i vranjem na poklopcu. Belo vino sa istom temperaturom samo u bocama od 55 lit nije imalo taj miris i miriše perfektno. Sve ovo pišem da bi shvatio zašto se ovo desilo, e pa ako nije zbog manje količine vina u buretu onda možda zbog pesticida jer grožđe je bilo zdravo. Znači nisam pogrešio što sam dodao oko 3 gr vinobrana u 40 litara tog crnog vina i što sam pretok radio na promaji sa razbijanjem mlaza 2 puta ( to sam pročitao na forumu da tako treba  ). Miris se smanjio i nije tako intenzivan. Mada i dalje se oseća kad sam posle dva dana sipao vino u čašu ili otvorio poklopac bureta. Da li bi bilo pametno da ostavim bure otvoreno pa da mirisi isparavaju (ako uopšte prođu kroz parafin). Ili da skratim vreme pretakanja na 10 dana i da ponovo pretočim sa razbijanjem mlaza i dodavanjem vinobrana ? Koju količinu vinobrana bi trebao da koristim pri sledećem pretakanju na 40 litara vina. Hvala na pojašnjenju oko sumpora, stvarno nisam odmah shvatio makar sam i čitao forum. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #1381 Poslato: 15. Oktobar 2015, 19:10:32 » |
|
U crnom vinu se cesce javlja jer nema talozenja i imas puno krupnih cestica poput sjemenki itd.. Ako vidis da se smrad javlja zasumpori sa 4g na 40l i pretoci za dan dva, opet uz jace zracenje. Nemoj ostavljat otvoreno bure, oksidirat ce ti bez obzira na ulje...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zdenko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1382 Poslato: 15. Oktobar 2015, 22:36:45 » |
|
Hvala vam Koshpa na konkretnom savetu. Jasnije mi je sada ponešto...
U subotu ću uraditi još jedan pretok sa razbijanjem mlaza i staviću vinobran oko 4 gr.
Javiću rezultate, ali mislim da već sada ide na bolje zahvaljujući ovom forumu.
Od svega ovoga sam zaključio da je jedina greška (možda) što nisam uradio pretakanje odmah posle burne fermentacije nego sam čekao da se završi i tiha fermentacija, a to sam se vodio iskustvom pravljenja belog vina.
Pokušaću da ispravim grešku pa vam javljam kako je ispalo već u nedelju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zdenko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1383 Poslato: 18. Oktobar 2015, 15:32:21 » |
|
Juče sam pretočio vino ponovo. Radio sam provetravanje a vino sam propuštap dva puta kroz plastična sita da bi se što više izgubio miris. Posle pretakanja miris trulih jaja se izgubio da kažem 90% ali malo se oseća na prilikom mućkanja vina u ustima  . Takođe sam primetio posle dizanja plivajućeg poklopca da još uvek traje fino vrenje jer je bilo pene ispod poklopca. Rizikovao sam i dodao još tri grama vinobrana. Pratiću dešavanja, a vino ću da ponovo pretočim sa razbijanjem mlaza negde oko 20 novembra. Ako smatrate da sam negde napravio grešku pišite.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #1384 Poslato: 18. Oktobar 2015, 18:49:26 » |
|
Ako ti je vino i dalje radilo nisi trebao da sumporises dodatno i time rizikujes prekid vrenja i time rizikujes probleme oko naknadnog vrenja. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
preod
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1385 Poslato: 19. Oktobar 2015, 16:29:18 » |
|
Zdravo svima.Posto su sada najaktuelna tema vino i rakija,ja sam na poslu gde radim naveliko pricao o ovom forumu.Jedan kolega se pozalio da ove godine je "promasio" crveno vino.Dok je trajala fermentacija zbog hladnog vremena ona je prekinula pa posle nekoliko dana opet krenula.Kada je sve bilo gotovo,otocio sa grubog taloga.Problem je sto kada se proba vino oseca se kiselost.Ta kiselost se ne javlja istog trenutka vec,kako on kaze,u nepcima usta.Probao da odvoi malo vina ,stavio u zamrzivac i posle opet degustirao.Opet isti utisak.U to vino stavio sodu bikarbonu,neznam u kom odnosu,i stvar se malo promenila ali njemu se ne dopada.Resio covek da to vino destilise u rakiju.Radi se o 70 litara vina.Moze li se nesto uciniti da se vino spasi? Fermentacija je bila otvorena ali on kaze da svake godine tako pravi vino.Hvala u moje i njegovo ime.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gonzo
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1386 Poslato: 19. Oktobar 2015, 17:08:08 » |
|
Dobar dan dragi forumaši  Ubrali smo oko 45kg groždja sorte "tamjanika", po riješismo da se oprobamo kao vinari  Dobro smo umljeli groždje i nastali kljuk stavili u dva bijela plastična bureta od 25 litara. U menzuru sam stavio nastali groždjev sok, a areometar je pokazao količinu šećera jačine 6%.U oba bureta sam stavio po 5gr. vinobrana.Vinski kvasac D 254 lallemand 10 grama stavio sam u čašu tople vode, prekrio celofanom i nakon 20 minuta, promiješao, i pola čaše sipao u jedno bure, a pola u drugo..Od kilograma smedjeg šečera napravio sam šerbet i sipao sadržaj po pola litra u svako bure. Nakon toga sam dodao vitamin C, po dvije šumeće u oba bureta. Burad sam zatvorio, tako što sam prije poklopaca na otvor stavio celofan, pa onda zatvorio poklopcima. Dan poslije sam otvorio i površinski kljuk potisnuo na dolje, osjećao se jak miris kvasca, promiješao površinski i opet zatvorio burad.Danas sam opet ponovio isti postupak, kvasac se manje osjećao, a kad promiješam tečnost unutra izgleda kao da je slabo gazirana. Inače temperatura podruma u kojem su burad je od 12C do 18C. Ne čujem nikako šištanje iz buradi, prošlo je 2 dana otkako sam sve stavio, imam li razloga za zabrinutost, da nijesam promašio nešto krupno, ili je zasada to tako normalno, imajući u vidu da tzv.divlja fermentacija traje oko 7 dana? Zamolio bih nekoga da mi objasni.. Hvala vam svima na odgovoru
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1387 Poslato: 19. Oktobar 2015, 20:04:40 » |
|
 Ukratko, sve si pogrešno uradio. Na 45kg tamjanike imaš oko 30 i nešto litara kljuka, od čega bi trebalo da bude nekih 20 litara samotoka, na tu količinu si stavio 10 grama vinobrana, koji ide na 100l vina, u prevodu presumorisao si sok jedno 5x , teško će vrenje da krene! Šećer 6%  kakvo vino očekuješ od toliko šečera, lično sumnjam da je toliki procenat istog, biće malo više po meni, usput pogrešno si merio isti i verovatno si trebao da dodaš, ali ne šerbet, ne praviš baklave  Šumeće tablete vitamin C, jel grožđe prehlađeno?!  10 grama kvasaca ide na količinu od 50-60 l šire, znači i tu si omanuo, tačnije preterao tri puta! Za sledeži put imaš dve divne teme ovde o amaterskoj proizvodnji vina, što belog , što crvenog, uzmi da čitaš, neće ti smetati  Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #1388 Poslato: 19. Oktobar 2015, 22:03:34 » |
|
Sa 6% secera vrenje i ne moze da krene pogotovo sa toliko vinobrana
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gonzo
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1389 Poslato: 19. Oktobar 2015, 22:28:08 » |
|
Dobro ljudi, hvala vam na odgovorima, čitao jesam, ali očigledno nisam dobro razumio  ima li nekog spasa, šta da radim  ? da nešto dodam, nije valjda sve tako crno, možda krene fermentacija? Možda da dodam još grozdja? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1390 Poslato: 20. Oktobar 2015, 08:22:43 » |
|
Ako imaš grožđa, napravi sve iz početka, nađi negde širomer izmeri šećer, pravilno dodaj daodatni šećer, vinobran i kvasac i strpljenje, sve korake imaš na prvoj strani topika od Pece i Diode ispisano, za ovo što si napravio mislim da nema vina od toga! Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gonzo
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1391 Poslato: 20. Oktobar 2015, 08:36:32 » |
|
Hvala Jasho  Čitao sam i gledao na Youtube kompletan proces, ali sam se vodio logikom "od viška glava ne boli"  Ne petlja mi se opet, da ovo prosipam, pa opet meljem  "skuplja pita od tepsije" I iduće će godine roditi loza iza kuće , pa ću biti oprezniji. Skinuću poklopce sa buradi, pa ako proces fermentacije u dodiru sa vazduhom krene dobro jes, ili možda da ga ostavim hermetički zatvoreno  a ako se nista ne desi, da smo zdravo!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1392 Poslato: 20. Oktobar 2015, 09:33:56 » |
|
Probaj da otvoreno sa visine sve to pretočiš, mada mislim da nema vajde od toga
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gonzo
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1393 Poslato: 20. Oktobar 2015, 09:40:40 » |
|
Probaću Jasho puno hvala još jednom  , pa se javljam sa rezultatima 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #1394 Poslato: 20. Oktobar 2015, 19:29:13 » |
|
Gonzo, nemoj previše da se nerviraš, nije to velika količina vina. Pogrešio jesi ali ima i spasa. Šećer si sigurno loše izmerio. Ako si probao širu i ona sladi tada je to sigurno. Uzmi dve vedre i pretači širu iz jedne u drugu desetak puta sa visine da izvetriš višak vinobrana, radi to nekoliko dana dok ne krene vrenje. C vitamin ne pomaže ali ni ne smeta u ovoj fazi. Inače niko se nije naučen rodio, svi mi grešimo, bitno je da si nešto naučio iz ovoga. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
|