Pozdrav,
Potreban mi je savet pošto prvi put pravim crno vino. Radi se o sorti "Burgundac".
15.septembra - posle muljanja i odvajanja peteljki gde je dodato oko 10gr sumpora na 100l komine, sve je to stavljeno u bure od 150l sa slavinom. Mešao sam sve po tri puta dnevno.
Posle 5 dana oko 19.septembra urađeno je otakanje i blago presovanje komine i šira je prebačena u drugo bure sa poklopcem i vreonikom da bi odradilo burno vrenje. Stavljeni su kvasci za crno vino. Burno vrenje je krenulo već sledećeg dana na temperaturi od 20 stepeni. Burno vrenje je trajalo otprilike 10 dana i onda je to vrenje nastavljeno manjim intezitetom do 4.oktobra.
Danas kad sam sipao malo vina u čašu, nevidim mehuriće a i prilikom probanja ne oseća se gaziranost, merio sam alkohol i ima oko 12% što se manje više slaže sa količinom šećera koji sam izmerio.
Tu nastaju moje nedoumice.

Koliko sam shvatio sad bi trebalo da skinem vino sa grubog taloga koji se na taložio posle burnog vrenja. Da li bi trebalo da stavim oko 5gr sumpora prilikom skidanja sa taloga i da stavim plivajući poklopac sa parafinom i zatvorim bure sa orginalnim poklopcom pri čemu rizikujem da zaustavim vrenje ako ga još ima, ili da skinem sa taloga i vratim u bure sa vreonikom do sledećg pretakanja što bi trebalo da bude za nekih 4-6 nedelja (bar po forumu)?

Ako istačem na slavinu primetio sam da povuče i malo grubog mulja. Da li je dovoljno da samo to procedim kroz neku maramu ili gusto sito ili to malo mulja što povuče nije problem?

Ako treba da skinem vino sa mulja ja bi to danas uradio ili sutra pa bi mi neki savet lepo došao.
Takođe me intresuje da li bi trebalo i u kojoj fazi da odradim bistrenje sa želatinom, mada preferiram da to bude prirodnim putem.
Ako sam nešto napisao pogrešno ispravite me. Na kraju čitanja ovoe teme i dalje mi je ostala nedoumica kad je najbolje prvi put skinut crno vino sa grubog taloga, jer sam odstarnio kominu pet dana posle muljanja a pre burne fermentacije.