Etanol
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #300 Poslato: 04. Oktobar 2020, 23:19:51 » |
|
Možeš, naravno. Kako je najbolje cuvati otvoreni kvasac? Zatvoriti ga. Samo da nema dodir sa vazduhom, obmotaš dobro nekom trakom i ostaviš na suvom i hladnom mjestu. ( nikako u frižideru) Preporučena temperatura skladištenja je od 4-10 celzijusa, zašto onda ne u frižderu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #301 Poslato: 05. Oktobar 2020, 08:48:21 » |
|
ostaviš na suvom Evo odgovora
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
Etanol
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #302 Poslato: 05. Oktobar 2020, 21:35:09 » |
|
ostaviš na suvom Evo odgovora Ali ako je dobro zatvoreno selotejpom i da nema dodira sa zrakom, ne vidim razliku bila prostorija sa 60% vlage ili 80%
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #303 Poslato: 05. Oktobar 2020, 22:25:00 » |
|
A ti ga stavi tamo, i stavi ovamo pa uporedi. Mislim, etanol čemu sad ovo.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #305 Poslato: 05. Oktobar 2020, 23:44:45 » |
|
I sad ja treba tebi ovdje da objašnjavam pojmove poput kondezacije, da bi eto objasnila što ne u frižideru? Pa otvorio si pakovanje nisi ga vratio na fabrička podešavanja selotejpom. Osim ako čovjek nema mašinu za sušenje veša u ostavi koja pravo bije kondezat na kvasac.
Zar zaista treba o nekim elementarnih stvarima koji se tiču logike osnovne škole da raščlanjujemo na proste činioce? Nema veze, što se mene tiče nastavi. Ne vidim poentu, niti bih se trudila pretjerano.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Etanol
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #306 Poslato: 06. Oktobar 2020, 00:10:46 » |
|
Sve zavisi što je u frižideru ako je pun povrća voća i drugih isparljivih stvari onda se podrazumijeva to što govoriš
Ali ako se u frižideru isključivo drže kvasci nisam primjetio nekakvu pretjeranu vlagu (doduše nisam nikada u životu niti čuvao otvoreni kvasac, opekao sam se nekoliko puta i na tvorničko zatvorenim tako da mi tako nešto ne pada na pamet), ništa više ni manje nego u prosječnim balkanskim podrumima...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #307 Poslato: 06. Oktobar 2020, 01:48:17 » |
|
Da, i u prosječnim balkanskim frižiderima se drži isključivo vinski kvasac. Zaista ne znam čemu sva ova priča. Ja sad na tu temu mogu da pišem što sve po hasapu treba oko magacina za enološka sredstva i slično. Nema problema.Jer,to mi je dio posla koji jezivo zamara.
No me stvarno mrzi da na temi o kvascima gdje je ključan njihov izbor pišem toliko o skladištenju.
Ili gde ih nabaviti.
Ništa lično no takve pojave znaju me baš isključiti iz dijaloga.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dzionik
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #308 Poslato: 06. Oktobar 2020, 04:18:33 » |
|
Frižider je sasvim dobro mesto za čuvanje kvasca samo ga treba spakovati ili u staklenu teglu ili vakum kesu. Obične kese ili plastićne posude propuštaju vazduh odnosno vlagu. Prilikom ponovnog korišćenja poželjno je dezinfikovati pakovanje pre otvaranja jer je frižider mesto sa najviše bakterija u kući.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
vlada78
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #310 Poslato: 06. Oktobar 2020, 12:44:07 » |
|
Kolika je temperatura u kljuku kad počne vrenje ako je u podrumu 15 stepeni? Kod kvasca uvaferm cm potrebna temperatura za fermentaciju je 20-30 stepeni, pretpostavljam da je u komini dosta viša temperatura zbog vrenja nego što mi je u podrumu. Do koliko noću može da padne temperatura a da kvasac nesmetano radi?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #311 Poslato: 06. Oktobar 2020, 13:15:09 » |
|
Kako misliš da je za cm potrebno 20-30C?Gdje je to napisano?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vlada78
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #312 Poslato: 06. Oktobar 2020, 13:28:47 » |
|
Čini mi se da sam tako pročitao na pakovanju, nije mi sad ovde. Jel sam nešto pogrešio, ne mogu sad da nađem na internetu ništa osim ovoga? http://prntscr.com/uu1de7 Da li je to temperatura koja se stvara u fermentaciji ili potrebna temperatura za rad kvasca? Znam da se za fermentaciju preporučuje 16-18C.. Da li ovom kvascu smeta ako noću temperatura padne na primer na 10 stepeni?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #313 Poslato: 06. Oktobar 2020, 13:32:39 » |
|
Ma ok, malo sam bacila pogled na tehnički list. Minimalna tempr. je 14C. Ograničiću se samo na niske temp, jer te to brine ali nema razloga. Posebno što je to egzotermni proces a uz to su ti sudovi na neki način termo izolacioni zbog materijala.
Prati po uzorku pad specifične na širomjeru i temperaturu uz to.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vlada78
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #314 Poslato: 06. Oktobar 2020, 13:34:58 » |
|
izvini ja sam izmenio post dok si mi ti odgovarala.. hvala ti, sve jasno, pozdrav..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|