05. Oktobar 2023, 01:37:54 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 23   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvasci, enzimi,... za voćni kom  (Pročitano 245775 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
rnovak
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 129

OS:
Windows NT 10.0
Browser:
Safari


« Odgovor #195 Poslato: 03. Jul 2019, 10:09:48 »

Bistrice, molim te pojašnjenje vezano uz ovu preporuku:

Citat
Nakon 72 sati trajanja fermentacije voćnog kljuka treba se pustiti temperatura na neka 22°C, kako bi se omogućilo stvaranje više etilnih estera i ništa manje bitnog smanjenja nastanka acetaldehida. Na nižim temperaturama će se stvoriti više nižih estera i više acetaldehida što je manje aromatski poželjno za rakiju. 

Dosad sam uglavnom na forumu nalazio preporuke za odvijanje fermentacije na temp. u rasponu od 15 - 20 °C (jabuka), oko 17 °C (Viljamovka). Ako dobro čitam ovaj tvoj gornji tekst - temperature koje sam naveo se odnose samo na razdoblje burne fermentacije, a nakon 72 sata je poželjno pustiti da se digne na 22 °C radi stvaranja više nižih estera i smanjenja stvaranja acetaldehida?

Da li je to opće pravilo, primjenjivo za sve vrste voćnih rakija?

hvala i pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.915

OS:
Linux
Browser:
Safari


« Odgovor #196 Poslato: 03. Jul 2019, 10:45:39 »

Temperatura je jedan od šest navažnijih faktora koji modeliraju aromatski kompleks nastao fermentacijom. Njen uticaj je do skora najcesce istrazivan u statickom, nepromjenjivom obliku. Cijelo vrijeme trajanja fermentacije. Ovim samo dokazano dobar dinamicki model sa promjenom temperature i njegov uticaj na kvalitet rakije uvodim na nase govorno podrucje. Nema recepata u smislu vjecnih istina.  Smiley Sve je do faktora utica i njihove kombinacije u konkretnim uslovima. Zato se to i imenuje tehnologijom.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
rnovak
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 129

OS:
Windows NT 10.0
Browser:
Safari


« Odgovor #197 Poslato: 03. Jul 2019, 12:03:03 »

onda ću barem barem biti manje nervozan kad nakon burnog vrenja krene kliziti prema gornjim granicama raspona... Grin
Sačuvana
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.915

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #198 Poslato: 03. Jul 2019, 22:59:51 »

Prije nekih 30-tak godina priča o selekcioniranim kvascima i rakijama, i ne samo rakijama, je bila u samim povojima. Na tržištu su uglavnom bili zastupljeni kvasci neutralnog aromatskog uticaja, i sa relativno sličnim karakteristikama. Mnogi, pa i oni najveći iz svijeta rakija su se radije opredjeljivali za autohtonu mikrofloru. Bilo je to maltene pravilo kod onih najozbiljnijih i najvećih. Od tada pa do sad se mnogo toga promijenilo. Razvili su se novi sojevi kvasca, naročito oni koji doprinose stvaranjem voćnih i cvijetnih aroma ili očuvanju primarnih aromatskih jedinjenja.

Sada je nezobilazno pravilo selekcionirani kvasac. Ide se i korak dalje u posljednjim godinama kod rakija. Izbacuju se na tržište sojevi kojima ne treba onako striktna rehidracija nego dijelom idu čak direktno po grožđu i voću još u gajbicama pri berbi, ili transportu. Specifično za rakije jer se tu voće i grožđe ne smije štiti sa SO2. Cijeni se svaki izgubljeni sat prije inokulacije zbog brzine ovladavanja prirodno prisutnom mikroflorom jer će to u konačnici u većoj ili manjoj mjeri uticati na hemijski sastav fermentisanog materijala i njegov kvalitet. Dijelom je to postala nužnost zbog klime a velikim dijelom i sve većeg onečišćenja i zaštite koja se sve više mora koristiti u klasičnoj šemi uzgoja voćnih monokultura. Kvasac na njih zna reagovati nepredvidljivo i skroz negativno.

Mijenjaju se i navike. Ne može više tako lako proći pod normalno svaka rakija sa izraženim manama. Na stršeće, resko, prodorno i oporo. Teškog tijela i jakih patočnih i kiselih tonova, sa smradom pa i zadahom koji smeta. Sa metalnim i bljutavim, užeglim okusom u ustima. Bar kod onih koji znaju cijeniti kvalitet. Hvala rektifikacionoj koloni koja nam je pokazala da itekako možemo i bez takvog maltretiranja. Vratila nas je na pravi put. Pravom kazanu i destilaciji prije koje jednostavno mora ići i pravi tehnološki postupak. Kao procesoru koji je nenadmašiv ako na raspolaganju ima kvalitetan input. Kvalitetan fermentisani materijal.  

On se u vrhunskom formatu ne može dobiti bez kvalitetnih kvasaca, i to ne više ni samo jednog. Preporučljivo je raditi sa najmanje dva soja. Odvoje se količine pa se u različitim posudama radi sa različitim kvascima. Za one sa znatno manje konvencionalnim uzgojem voća ili grožđa, dužom tradicijom i većim resursima, zbog kvasaca koji se zadržavaju na opremi i u podrumu, može i dio sa autohtonom mikroflorom. Jako prosto i nadasve jednostavno a dobije se bogatiji i kompleksniji krajnji rezultat. Naročito još ako se znaju karakteristike kvasca pa se uzmu sojevi koji se aromatski dopunjuju. Na isti način na koji se na primjer može dopunjavati kinetika fermentacije od bayanus-a sa aromatskim doprinosom od cerevisae.

Prirodno prisutni kvasci na voću, u konvencionalnom uzgoju monokultura, najčešće nisu više ni blizu u mogućnosti dati najkvalitetniju i najprefinjeniju rakiju ili destilat.
Stvaraju suviše acetaldehida, etil acetata, isparljivih kiselina, sumpornih jedinjenja, pa i ponekih viših alkohola. Nisu u stanju podariti ili zadržati sve one voćne, cvijetne i ostale poželjne aromatske impresije i sl. Nisu od tih nedostataka operisani ni selekcionirani pa je izbor kvasaca jako bitna stvar i kod pravljenja rakije.

Kvasci za rakiju moraju dati povećan sadržaj estera, a uravnotežen ili relativno niži sadržaj viših alkohola i dati niske isparljive kiseline. Moraju imati nisko stvaranja acetaldehida i etila acetata. Ne smiju stvarati previše sirćetne niti stvarati previše SO2, H2S i sličnih sumpornih jedinjenja. Kod određene vrste voća uz ne baš adekvatan postupak pravljenja rakije može itekako biti važno stvaranje povećanih količina metanola, HCN, etil karbanmata i sličnih po zdravlje štetnih jedinjenja koji su isto tako zavisna i od soja kvasca. Normalno nije sve ni do njega nego su jako bitni uslovi u kojima kvasac djeluje. Temperatura, prisutnost ili odsustvo kiseonika, pH ili kiselost, hranjive materije, stepen vlažnosti i inhibitori ili kočničari vrenja. Pored svih tih uslova koji su dosta poznati pa se mogu relativno kvalitetno regulisati ostaju različiti sojevi kvasca da daju glavni pečat različitoj proizvodnju aromastkih estera, viših alkohola, acetaldehida, SO2, H2S, sirćetne i drugih isparljivih kiselina. Podare nam unutar velikih i dominantnih grupa aromatskih jedinjenja njihovu pojedinačnu proporciju, za koju je inače utvrđena pozitivna aromatska korelacija. Poznato je da kvalitetne rakije imaju bolji omjer estera i viših alkohola, estera i isparljivih kiselina, aromatskih estera naspram etil acetata, aromatskih aldehida naspram acetaldehida, ostalih isparljivih kiselina naspram sirćetne...

Velike i ozbiljne firme koje godinama ne samo ozbiljno proizvode nego i detaljno analiziraju karakteristike svojih kvasaca će te njegove osobine precizno i pokazati. Bit će transparentne tako da svako zna šta kupuje i šta do određene mjere može da očekuje od tog kvasca.
Ovako to izgleda odgovoran i profesionalan opis osobina kvasca.
http://www.pavin.hr/proizvod/uvaferm-cm/

http://www.uvaferm.com/html/iframe/CGC62.html
  
Normalno uz još malo znanja o modernom marketingu i njegovom pravilu da sve što nije rečeno namjerno je prešućeno. Zamislite samo šta prešute svi oni koji o kvascu kažu tek par rečenica. U stilu evo to je upravo kvasac za vašu rakiju od voća. Nema boljeg. Jest da smo ga do sada uspješno prodavali za kukukuruz i kaktus tamo negdje na drugom dijelu planete ali evo sada ćemo za voće i to baš vama. Ozbiljna smo i velika firma i normalno imamo jak marketing pa vam nećemo ništa više reći. Pametnije nam je da prešutimo jer o njemu ne znamo ništa. Nismo se bavili ozbiljnijim istraživanjem, ili ono malo što jesmo nije nam dalo materijala kojima bi se mogli razlikovati ili isticati u odnosu na pekarski kvasac. Malo i karikiram ali nisam daleko od istine.  Grin

Normalno da svi kvasci koji imaju određene kvalitetne karakteristike mogu potpuno zadovoljiti svoju namjenu i da su neke razlike među njima u nekim suptilnijim aromatskim uticajima. Hoću da kažem da ne postoje ogromne razlike. Dobit ćete jako kvalitetnu rakiju sa svim takvim. U pravilu će ona sigzrno biti bolja nego što je to rakija dobivena sa autohtonom mikrofloroma. Ona rađena bez dodavanja selekcioniranih kvasaca uz ostale identične uslove. Naročito kod voćne kaše. Pa ću u nastavku namjerno bez ličnog kvalitativnog reda nabrojati najpriznatije komercijalne sojeve kvasaca za proizvodnju rakije. Neki od njih su nešto bolji drugi nešto malo manje dobri u konkretnim okolnostima ali svakako spadaju u elitnu grupu. Sve ostalo, uz ogradu da sam možda na ponekog i zaboravio, spada ipak u nižu kategoriju.
LALVIN FC9 EDV, Lalvin ICV D254, ZYMASIL AROMATIC. Fermivin SM102, Fermivin 7013, Fermiblan Arom, Lalvin QA23, Uvaferm CM, Enolevure AR, i Enolevure SL,  FERMOL SPIRIT, FERMIFLOR, Oenoferm Freddo, Lalvin EC1118, Anchor VIN13, Uvaferm 228, Uvaferm CGC62, SIHA DESTAROME,  SIHA Active 6...
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ibrik
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Lokacija: Jagodina
Poruke: 340

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #199 Poslato: 03. Jul 2019, 23:19:24 »

Vidim ovde i neke kvasce koje sam koristio za crvena vina. Mislio sam da treba koristiti one za belo vino.
Svakako odlicno opisano, tako cu i da postupim: podelicu u dva suda i upotrebicu dva razlicita kvasca. Naredne godine cu da znam sta vise prija komu u mikroklimi mojih prostorija.
Domaci zadatak za mene. Ipak hvala, cenim volju da se podeli znanje.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.915

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #200 Poslato: 03. Jul 2019, 23:21:41 »

Vidljivo je naznačeno da treba koristiti one koji imaju najbolje karakteristike za rakije.  Smiley Isključivo sa tog aspekta su nabrojani kvasci. Vina i voćna vina nasuprot rakijama nemaju iste zahtjeve niti isti uticaj istih aromatskih jedinjenja. To je bar jasno. 
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ibrik
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Lokacija: Jagodina
Poruke: 340

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #201 Poslato: 03. Jul 2019, 23:29:25 »

Imam od jesenas UVAFERM CEG i Lalvin ICV D254 koji sam koristio za Merlo. Stvarno je dao odlicno vino i nameravam da ga koristim ponovo. Upotrebicu ta dva. I za par meseci opisati sta sam dobio, mozda bude i korisno nekome.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
ogarski
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 139

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #202 Poslato: 04. Jul 2019, 16:38:00 »

Hvala Bistrice na odgovoru. Treba ipak teziti ka kvalitetu. Uradi ono sto moyes, a ne da stavljas a ne znas sta. Sada vidim da se prodaju i neki paketi za rakiju. Danas sam bio u tri poljoprivredne apoteke i imaju neke kesice na kojima ne pise koji je kvasac. Nasao sam u Revinu neki kvasac koji je samo za rakiju, kazu SB. A imaju i neki univerzalan EZ Ferm. Sutra idem da vidim o cemu se radi.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Lokacija: Jagodina
Poruke: 340

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #203 Poslato: 04. Jul 2019, 20:29:44 »

Taj "univerzalni" kvasac nisam koristio nikad. Neki moji poznanici jesu i moram da primetim da mi to mirise na malu prevaru. Odprilike trgovci sakupe sav neprodat kvasac od prethodne godine, pomesaju i eto univerzalnog. Ne kazem da je 100% tako, ali ako nije tako molim karakteristike. Sta pise na kesici tog kvasca?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
ogarski
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 139

OS:
Linux
Browser:
Safari


« Odgovor #204 Poslato: 04. Jul 2019, 22:17:41 »

Tako mi i rekoše u jednoj apoteci: kako mislite koji, pa kvasac je kvasac.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Lokacija: Jagodina
Poruke: 340

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #205 Poslato: 04. Jul 2019, 22:28:40 »

 Laugh Thumb
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica
*****

Van mreže Van mreže

Poruke: 1.389

OS:
Linux
Browser:
Safari


WWW
« Odgovor #206 Poslato: 05. Jul 2019, 15:37:11 »

Hvala Bistrice na odgovoru. Treba ipak teziti ka kvalitetu. Uradi ono sto moyes, a ne da stavljas a ne znas sta. Sada vidim da se prodaju i neki paketi za rakiju. Danas sam bio u tri poljoprivredne apoteke i imaju neke kesice na kojima ne pise koji je kvasac. Nasao sam u Revinu neki kvasac koji je samo za rakiju, kazu SB. A imaju i neki univerzalan EZ Ferm. Sutra idem da vidim o cemu se radi.

Imaš tehnički list o karakteristikama na enartisovoj stranici za EZ Ferm, kombinacija bayanusa i s.cerevisiae.

Slično radi i enovitis sa univerzalnim kvascem za rakiju, gde mi je jedan njihov predstavnik rekao da u stvari u njemu pakuju FC9, ali bolje izbjegavati nešto što nije pod svojim originalnim nazivom.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ogarski
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 139

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #207 Poslato: 05. Jul 2019, 19:03:37 »

Uzeo sam ovaj drugi, enartis FERM SB, saccharomyce cerevisiae ex r.f. bayanus. Proizvodi se u Italiji. Treba mi za sutra. Nisam znao da je nestasica kvasca. Da li se sve vise koristi ili je nesto drugo u pitanju?
Sačuvana
blue_moon
Urednica
*****

Van mreže Van mreže

Poruke: 1.389

OS:
Linux
Browser:
Safari


WWW
« Odgovor #208 Poslato: 05. Jul 2019, 19:32:13 »

Znači ipak je taj sb ferm enartis označen.I nije "samo za rakiju", koristi se i kod bijelih vina, šampanjca i rosea.

Nije nestašica kvasca nego svi oni uvoze iz francuske, italije itd. prvenstveno za potrebe vina a još je rano za berbu.To su preprodavci koji plasiraju robu za potrebe tržišta, pa se na vreme ide sa kvascem u dogovoru sa dobavljačima.Kod nas je tako sa enovitisom i ostalim apotekama.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.915

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #209 Poslato: 05. Jul 2019, 20:55:23 »

Da, Enartis Ferm SB je kvasac koji bi se mogao uzeti u ozbiljno razmatranje. Nisam ga koristio ali zavređuje pažnju nakon onog Uroševićevog rada gdje je apsolutno dominirao kod četiri različite voćne vrste. Doduše ne baš u valjanim tehnološkim uslovima kroz sve procese i ne baš u nekoj jačoj konkurenciji, ali očito da ima potencijala.  
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 23   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin


Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.022 sekundi sa 22 upita.