19. Januar 2025, 00:20:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 36   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 387540 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #255 Poslato: 21. Avgust 2015, 12:49:41 »

Peci to odmah, mada mislim da si debelo zakasnio. Bile su velike vrućine
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #256 Poslato: 21. Avgust 2015, 13:30:49 »

Peci to odmah, mada mislim da si debelo zakasnio. Bile su velike vrućine
Kaca mi stoji u šupi , u debelom hladu i kada uronim nos u nju oseća se samo jak alkoholni miris , ne i kiselost...
Hvala na odgovoru !
Sačuvana
bobang
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #257 Poslato: 24. Avgust 2015, 23:06:14 »

Pozdrav svima! Pročitao sam sve stranice ali i dalje imam dve dileme,
prva je: kada prekidati prvu destilaciju, na kojoj jačini na luli (mislim da je merodavnije meriti na luli nego u prihvatnom sudu, ili možda grešim)
druga: kada se radi prepek na kojoj jačini na luli onda prekinuti da bi se dobio najbolji kvalitet rakije, tj da ne bi patoku pomešao sa rakijom.

Naravno cilj je da se dobije najkvalitetnija rakija sa najboljom aromom. Prvi put pečem viljamovku iz koje sam izvadio semenke i peteljke i samleo u kašu. Stavio u burad sa vrenjačom i ostavio bez mešanja (takodje prvi put pošto sam do sada ostalo voće koje sam pekao uvek mešao dva puta dnevno kao što to svi rade u mom kraju). Ako nešto grešim ispravite me.

Ako imate neki savet rad sam saslušati. Wink
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #258 Poslato: 24. Avgust 2015, 23:50:55 »

Nisam neki veliki znalac , ali ,moje iskustvo je : meku rakiju prihvataj dok god ima alkohola , znači dok izlazi i 5 % na luli. Ako već radiš prepek , pošto je aromatična rakija u pitanju ( ja ne prepicam krušku , mislim da se gubi aroma) ne sakupljaj ispod 44 - 45 na luli.
Takvo je moje iskustvo sa rakijom od kruške....
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #259 Poslato: 25. Avgust 2015, 01:15:49 »

Pozdrav svima! Pročitao sam sve stranice ali i dalje imam dve dileme...
Napisao sam već više puta pa ću ovaj put po tačkama.
1.   Prva destilacija se izvodi sve do iscrpljenja alkohola, a to je neka 3 stepena na luli.
2.   Meka rakija se hvata jačine oko 27 stepeni.
3.   Kada se ukloni posuda sa mekom rakijom obavezno se u drugu posudu i dalje hvata destilat iz prve destilacije i ubacuje u slijedeći kazan sa kljukom.
4.   Druga destilacija se prekida kada u prihvatnoj posudi imaš najmanje jačinu od 65 stepeni.
5.   Da bi tačno vidio kada je to, 66, 67, 68, 69... uhvatiš uzorke na tim jačinama, razrijediš ih i uporediš.
6.   Kada budeš hvatao uzorke za degustaciju pogledaj i koja jačina ti u tim trenutcima izlazi na lulu.
7.   Tek kada ovo gore odrediš onda slijedeći kazan možeš odrediti i pratiti po jačini na luli, jer na tvom i na mom kazanu to nije ista veličina u trenutku kada nam je obojici ista jačina u prihvatnoj posudi. Ne zavisi samo od oblika kazana i refluksa nego i od jačine vatre, brzine destilacije, pa i vanjske temperature (noć, sunčan dan) ili jačine meke rakije.

P.S. Nemoj da te zbuni što će to biti preko 50 stepeni jer destilacija je postupak kojim se razdvaja tečna smjesa, na način što će različita jedinjenja iz smjese isparavati različitom brzinom, i zbog toga ćemo biti u mogućnosti izvršiti maksimalno koncentrisanje alkohola i aromatskih jedinjenja u datoj situaciji, a u takvoj patoci i kazanu ostaviti sve ono što bi tu koncentraciju razrijedilo, ili joj štetilo.
Logično, zar ne?  Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #260 Poslato: 14. Septembar 2015, 10:28:42 »

Juče sam ispekao kominu od kruške. Komina je stajala u 3 bureta , oko 150 - 160 litara. Kruške sam sakupljao od juna meseca ( 1 bure od 60 litara) i u poslednjih 20 - ak dana ( 2 bureta , 40 i 120 l.) Svako bure je bilo napunjeno oko 80% zapremine. Bure koje je stajalo najviše , od juna meseca , povuklo je i delimično se ukiselilo. Skinuo sam 5 - 6 cm sa vrha i prvo ispekao tu kominu. Meka rakija je bila svetlo-plave boje i osećala se na kiselost. Sipao sam kašičiću soda-bikarbone ( bilo je 8 l. meke) i svu rakiju sam vratio u sledeći kazan Od sledećeg kazana sam prvo odbacio stotinag grama prvenca a ostalo sakupljao u zbirni sud dok na luli nije potekla rakija ispod 45 % Rakija je bila lepe bele boje i nije se više osećala na kiselost. . Dalje sam radio sistem ,, kazan na kazan'' , prikupio sam svu ostalu meku rakiju pa u sledeći kazan.  I tu sam uradio isto , svu rakiju do 45 % u zbirni sud , ispod toga ponovo u kazan. Ukupno sam sakupio 16 l. rakije u zbirnom sudu jačine 54 % + 2,5 l. rakije jačine 43 % - to je rakija koju sam sakupio iz poslednjeg kazana posle prekida sakupljanja za zbirni sud na 50 % , sakupljao sam je dok nije poteklo na luli 39 %. Onih 16 l. ću svesti na 43-45 % destilovanom vodom.
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #261 Poslato: 14. Septembar 2015, 12:40:44 »

Kolega ja volim da komplikujem al mislim da si ti usavrsio eksperimentisanje. Sto bre ne ispece pa prepece sve I miran si?
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #262 Poslato: 14. Septembar 2015, 14:18:17 »

Kolega ja volim da komplikujem al mislim da si ti usavrsio eksperimentisanje. Sto bre ne ispece pa prepece sve I miran si?
Zato što mislim da ovako ostaje bolja aroma rakije od kruške. Prepicanjem se , moje je mišljenje , dosta gubi na aromatičnosti svih ,, mirišljavih'' rakija ( kajsijevača , breskovaša , kruškovača , jabukovača itd). Na tvoj način ja pečem šljivovicu , lozovaču i komovicu.
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #263 Poslato: 14. Septembar 2015, 16:31:46 »

Probaj jednom bar jabuku ona je jeftina da je prpepeces ali procedure da postujes kod ukomljavanja I zatvoreno vrenje pa da uporedis nebo I zemlja.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #264 Poslato: 14. Septembar 2015, 21:08:40 »

...Bure koje je stajalo najviše, od juna meseca , povuklo je i delimično se ukiselilo...
Ovako se čak ni iole kvalitetno sirće ne može napraviti, a kamoli vino i rakija. Za takav fermentisani materijal je gotovo svejedno kako će biti destilisan.
Ako se uspije sa kvalitetnijim načinom pripreme i fermentacije tek onda se može početi razmišljati i o destilaciji. Prije toga je neproduktivno gubljenje vremena, u nekim ozbiljnijim relacijama. Ako ćemo biti neozbiljni i neodgovorni, onda može bilo kako. Sve dok nas sama "rakija" ne oda  Wink

Citat
Prepicanjem se , moje je mišljenje , dosta gubi na aromatičnosti svih ,, mirišljavih'' rakija
Mogao bih i ja napisati da je zemlje ravna ploča i centar svemira, i neće me niko baciti na lomaču zbog toga, ali bi ga brate lupio da gore uši. 
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #265 Poslato: 15. Septembar 2015, 10:14:48 »

Prvi citat:
Ja radim terenski posao pa moram da pravim teške kompromise što se tiče domazluka jer kada sam kući čeka me puno drugih poslova tako da nemam puno vremena pa sam se , u dobrom delu leta , ograničio samo na punjenje bureta od 60 l. prvim stasalim kruškama a tek u poslednjih 20 - 25 dana sam se ozbiljnije posvetio prikupljanju krušaka i njihovom ukomljavnju. Rezultat komine iz tog bureta sam opisao u postu iznad.
Drugi citat:
Ja sam po struci elektroničar a pošto u dvorištu imam i voće i grožđe , amaterski pečem rakiju. Ovde sam izneo svoje mišljenje koje je zasnovano na konzumiranju takve rakije i kada sam prepicao i kada nisam ,( sakupljao sam samo meku rakiju od aromatičnih voćki dok na luli ne krene ispod prvo 35% pa san na kraju podigao prag na 45 %) i sada , kada sam 1. put radio sistem ,, kazan na kazan''. Možda je takav način pečenja rakije  stručnim licima jeres , ali ja to radim za sebe , ne za drugoga ili za takmičenja i svoje mišljenje zasnivam na ličnim impresijama i ukusu. Ne znači da , Bože zdravlja , sledeće godine neću postupiti tako i svu meku rakiju prepeći ali , sada sam zadovoljan izgledom i još više ukusom moje rakije od kruške ( imam oko 18 l. na 45 % ).
Znam ja da je spravljanje rakije čitav proces , da se zasniva na nauci i tehnologiji , ali , ponavljam , amater sam i radim po sopstvenom iskustvu pošto saznanja o svemu stičem u razgovoru sa drugim kolegama , čitanjem neke literature i čitanjem ovde diskusija na razne teme.
Ukoliko nekog interesuje nešto o DVBT-2 digitalnom načinu emitovanja Tv i , uskoro , Fm signala , mogu mu potanko sve objasniti jer se time bavim. Za rakiju sam , ipak , amater.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #266 Poslato: 15. Septembar 2015, 18:36:20 »

Citat
Ukoliko nekog interesuje nešto o DVBT-2 digitalnom načinu emitovanja Tv.... mogu mu potanko sve objasniti jer se time bavim.
TV inače rijetko gledam ali da sam „ovisnik“ o takvom načinu „ubijanja“ vremena i da me zanima tehnologija emitovanja signala vjerovatno bi posjećivao forum na kom se priča o takvim stvarima. Ne bih se ljutio i ne bih shvatio kao uvredu kada bi mi neko skrenuo pažnju da na forumu slobodno mogu iznijeti svoja zapažanja kod konkretne situacije i konkretnih problema kod prijema signala i kvaliteta slike i tona, ali da ne mogu očekivati da mi se nakon 6 godina boravka na forumu prečutno toleriše i blagonaklono gleda na napisanu glupost:“Zato što mislim da analogni signal omogućuje puno bolji i kvalitetniji ugođaj gledanja programa. Digitalnim signalom se, moje mišljenje, dosta gubi kod slike i tona naročito ako je slika koloritna a zvučnost konstantna i slojevita. Stalno su u velikoj mjeri prisutne prazne kockice i isprekidani ton.“

Takva generalna i ničim argumetovana opaska, čiji se stvarni uzrok i pojedinačni problem vidi iz aviona, pa još izrečena bez ikakve zadrške i ograde, bilo kakve smislene analize ili traženja uzroka konkretnog problema, zadire u suštinu svega što se godinama priča o digitalizaciji i grade temelji na kojima počiva „tehnološki“ pomak pa i sam smisao priče na forumu.

Nadam se da je sada jasnije zašto sam komentarisao tvoju zadnju poruku. Ako se smatraš "amaterom" ma šta to značilo, opusti se, uživaj, i nemoj se opterečivati generalnim postavkama "profesionalih i stručnih sfera", ma šta i to značilo.
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #267 Poslato: 15. Septembar 2015, 22:12:53 »

Citat
Ukoliko nekog interesuje nešto o DVBT-2 digitalnom načinu emitovanja Tv.... mogu mu potanko sve objasniti jer se time bavim.
TV inače rijetko gledam ali da sam „ovisnik“ o takvom načinu „ubijanja“ vremena i da me zanima tehnologija emitovanja signala vjerovatno bi posjećivao forum na kom se priča o takvim stvarima. Ne bih se ljutio i ne bih shvatio kao uvredu kada bi mi neko skrenuo pažnju da na forumu slobodno mogu iznijeti svoja zapažanja kod konkretne situacije i konkretnih problema kod prijema signala i kvaliteta slike i tona, ali da ne mogu očekivati da mi se nakon 6 godina boravka na forumu prečutno toleriše i blagonaklono gleda na napisanu glupost:“Zato što mislim da analogni signal omogućuje puno bolji i kvalitetniji ugođaj gledanja programa. Digitalnim signalom se, moje mišljenje, dosta gubi kod slike i tona naročito ako je slika koloritna a zvučnost konstantna i slojevita. Stalno su u velikoj mjeri prisutne prazne kockice i isprekidani ton.“

Takva generalna i ničim argumetovana opaska, čiji se stvarni uzrok i pojedinačni problem vidi iz aviona, pa još izrečena bez ikakve zadrške i ograde, bilo kakve smislene analize ili traženja uzroka konkretnog problema, zadire u suštinu svega što se godinama priča o digitalizaciji i grade temelji na kojima počiva „tehnološki“ pomak pa i sam smisao priče na forumu.

Nadam se da je sada jasnije zašto sam komentarisao tvoju zadnju poruku. Ako se smatraš "amaterom" ma šta to značilo, opusti se, uživaj, i nemoj se opterečivati generalnim postavkama "profesionalih i stručnih sfera", ma šta i to značilo.

Thumb
hahaha , definitivno si me oraspoložio komenntarom ! Brilijantno napisano , sa finim šmekom i duhovito !! Bravo !!
Naravno da mi je jasna svrha tvog komentara , ukazao si mi na nešto i na meni je sada da vidim kako dalje.
Pozdrav i svako dobro.
Sačuvana
darko1983
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #268 Poslato: 23. Septembar 2015, 22:04:47 »

Pozdrav ljubiteljima rakije,moze malo objasnjenje.
Da li je moguce da mi komina od kruske nije do kraja prevrela iako je proslo 20 dana. Recept vrlo jednostavan, malo selektivnog kvasca, 2% secera, malo vode. Vreme je bilo dosta toplo, ali ajde da u prostoriji nije bilo vise od 22-23 stepena. Kominu nisam mesao.

Vec danima na siromeru pokazuje jednu crticu u prevodu da ima jos secera. Sta mi je ciniti? Sta se desi ukoliko se za vikend odlucim za pecenje?

Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #269 Poslato: 23. Septembar 2015, 22:53:02 »

Nema vise secera ako pokazuje to sto kazes vec pokazuje nesto drugo . Peci slobodno sutra a ne za vikend
Sačuvana
Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 36   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 22 upita.