Sto bi reko tehnolog Vica :"ja kad vidim da je neko ljut,nadrndan ja ga u podrum ne pustam ce mi pokvari i vino i rakiju"
Ima neke načelne logike i u tome ali bi onda po njoj isto tako išlo da se vašarska vina i rakije prave u vašarskoj atmosferi.
Neka drugačija vina i rakije, ozbiljnija, u nekoj malo drugačijoj i ozbiljnijoj atmosferi. Međutim nije pravljenje vina i rakije toliko presudno zavisno od atmosfere koliko od ozbiljnosti tehnološkog postupka, pa bi moja jedina tajna bila da se nastojim maksimalno pridržavati postupka, i raditi na način koji ovdje na forumu opisujem riječima. Pričajući o zahtjevima za kvalitetom voća, njegove prerade, kvalitetetom fermentacije, destilacije pa kasnije i dozrijevanja.
Za uvid u elemente te jedine tajne, i stvaranje potpunije slike o rakiji koja se pravi, bar meni a vjerujem i svim onim koji to ozbiljnije doživljavaju, svakako bi puno više značile informacije o kvaliteti te kajsije. Njenoj sorti, stepenu dozrelosti, procentu eventualno trulih, i onih koje su dugo odležavale na zemlji prije kupljenja. Temperaturi fermentacije, dostupnosti kiseonika i sličnim stvarima. Nešto od toga se može dati i opisno poput naziva sorte kajsije, kvasca, količine i vrste dodate hrane, korištenju enzima, podešavanja ostalih bitnih elemenata fermentacije. Nešto bi ipak moralo ići i preciznije. Mjerenjem šećera. kiselina, pH, temperature i sl.
Za sve one nadrndane, vesele, ozbiljne, pa i one radoznale je vice u pravu. Ne samo da ih sve skupa ne puštam u podrum nego ni na kapiju imanja dok uživam i dok sam posvećen ritualima pravljenja. Kada radim potreban mi je mir, spokoj, blagostanje, opuštenost, iskren i potpun odnos prema mislima i materiji, prema onom što osjećam.
Za lumperaj ili druženja ćemo lako, i naravno poslije svega toga da bi imali šta kvalitetno i za popiti. Za mene je to u momentima posvećenosti pravljenju vina i rakije hram. Hram kojeg ne bih skrnavio praznom i nepotrebnom pričom, ljudskim manama, i svim onim što je nedostojno zidina u kojima počiva "ideologija" kvalitetenih vina i rakija. Toga ionako imam na pretek i na forumu.