23. Januar 2025, 15:38:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 29   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kajsijevača ili rakija od kajsije!  (Pročitano 298651 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
radisa89
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #270 Poslato: 20. Avgust 2017, 11:33:12 »

Hvala obojici.

Destilacija jeste obavljena brzo, s obzirom da nisam pekao sam i da kazan nije moj, čak je i vreme bilo malo ograničavajuće pa je sve to ispalo kako je ispalo. Planiram kupovinu kazana, pa će sledeća tura biti, nadam se, daleko bolja, naravno, ako bude kajsije do godine Cheesy
Što se aroma tiče, uopravo tako mnogo toga je ostalo u džibri. Rakija ima ukus kajsije ali ne onako kako bih ja voleo. Ostaviću ih tako odvojene tri meseca pa ću posle degustacije videti kakve su ove dve litre i na osnovu toga ću odlučiti da li da ih pomešam.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #271 Poslato: 20. Avgust 2017, 12:10:43 »

To nakon tri mjeseca je lošija varijanta po konačnu rakiju.
Miješanje bi se trebalo uraditi odmah. Možeš stvar degustirati na način da na jednoj manjoj količini u proporciji 13:1 napraviš jedan uzorak za probu. 13:1:1 napraviš drugi uzorak i onaj treći bi bio samo od nih 13 litara. Nakon upoređenja ta tri uzorka se donosi odluka. Razlika bi trebala biti relativno lako uočljiva.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
radisa89
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #272 Poslato: 22. Avgust 2017, 14:41:06 »

Poslušao sam savet, posle testa sva četiri uzorka pomešao sam samo ovih 13l (tačnije 13,9l, kod prvog merenja se neko zabrojao za jednu mericu Cheesy) i jedan jačine 48. tako da sada imam 15l jačine 67%. Sad sazrevanje pa razblaživanje.

Hvala na savetima još jednom.
Sačuvana
svetislav jovanovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #273 Poslato: 05. Septembar 2017, 16:28:59 »

Ispekao sam rakiju od kajsija, ukus i miris odlicni ali jedan problem ima kad se stavi u frizider zamagli se postane belicasta ispecena je pre mesec dana. Sta moze biti u pitanju?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #274 Poslato: 05. Septembar 2017, 18:21:51 »

Aromatska jedinjenja prirodno prisutna u rakijama. Prije svega esteri srednje i dugolančanih masnih kiselina. Dobro rastvorljivi u alkoholu i jačim alkoholnim rastvorima, a slabije u vodi i slabijim alkoholnim rastvorima. Kod rakije je to ispod 50 a naročito ispod 45 stepeni.

Rakija se inače ne čuva u frižideru i konzumira se na temperaturama od 14- 16 °C, za potpuni užitak. Isto tako je pravilo da se rakija ne počinje svoditi na pitku jačinu prije nego protekne neko minimalno vrijeme za njenu stabilizaciju, 2-3 mjeseca, a još bolje tek na proljeće. Tako da bi je prvo trebao pustiti da se stabilizuje, pa čak i ovu koja je razblažena.  
Ako ipak ne želiš tako onda je možeš filtrirati, ali ćeš izgubiti dio aroma.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
svetislav jovanovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #275 Poslato: 05. Septembar 2017, 20:12:03 »

Hvala na odgovoru,  Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #276 Poslato: 05. Septembar 2017, 20:44:38 »

Da zaboravio sam napisati i ono drugo jako bitno, iako je vjerujem vidljivo. Ova jedinjenja su slabije rastvorljiva na nižim temperaturama pa zato na njima daju zamućenje. Kada se rakija ponovno zagrije na neku normalnu temperaturu povećava se njihova rstvorljivost pa destilat ponovno postane bistriji i bez zamućenja.
Sačuvana

krango
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #277 Poslato: 07. Septembar 2017, 13:00:41 »

Moram da se obratim ovom forumu za pomoc ili savet.
Naime prvi put u životu sam peko rakiju, i to od kajsije-jedan kazan od 100l. Totalni pocetnik amater.
Ne znam da pecem, nemam kazan, pa sam angažovao prijatelje, Jedan je peko a drudi pozajmio kazan, tj. pekli smo kod njega.
I dobili smo zelenu rakiju. Niko nije pameten zašto.
Pretpostavka od bakarne patine.
Kazan je korišcen 2-3 nedelje pre nas takodje za kajsiju, i uredno je opran, pa se smatralo da ne treba detaljno da se cisti.
Njihova rakija nije bila zelena.
Da li može nešto da se uradi sa zelenom rakijom, da se bilo kako iskoristi ili može samo da se baci?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #278 Poslato: 07. Septembar 2017, 19:59:46 »

Možeš joj uraditi drugu destilaciju.
Mogao bi odmah dobiti odgovor i zašto ali ćeš više naučiti ako detaljno opišeš postupak od berbe do posude sa rakijom. Datumi i okolnosti.
Sačuvana

Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 61.0

« Odgovor #279 Poslato: 04. Jul 2018, 21:11:45 »

Pozdrav ,posto sam proslogodisnju proizvodnju rakije od kajsije prodao odavno odlucih se ponovo da napravim rakiju od kajsije.Ovog puta se nisam usudio da kostice vadim rucno vec se raspitah i kupih najbolju pasirku rucno pravljenu od vrhunskog majstora momka po imenu jagnjilac. Smiley
Koristim priliku da se javno zahvalim za odlican posao kao i za nesebicnu pomoc oko obrade 3,5 tona kajsije koju smo da nas struja nije zezala uradili mozda i za manje od tri sata.Kao snazna podrska bio je sa nama i hapy star takodje se i njemu zahvaljujem.Sjajna ekipa
merilismo i ph vrednost i sve odradili kako treba sad je na meni da to opet odradim do kraja i da opet dobijem dobar kvalitet.
Momci hvala jos jednom i zivi bili

PASIRKA JE IZVANREDNA
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #280 Poslato: 04. Jul 2018, 22:30:51 »

Bilo mi je zadovoljstvo, kod tako ljubaznog domacina i njegove porodice .

Pozz   Thumb
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #281 Poslato: 05. Jul 2018, 01:03:52 »

Goja,hajde sad budi dosledan do kraja,i podeli sve detalje koji su bitni za temu. Smiley
Od fermentacije,pa do destilacije,sa svim detaljima. Smiley

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 61.0

« Odgovor #282 Poslato: 05. Jul 2018, 07:35:40 »

Goja,hajde sad budi dosledan do kraja,i podeli sve detalje koji su bitni za temu. Smiley
Od fermentacije,pa do destilacije,sa svim detaljima. Smiley

Haha sve je to vec napisano vise puta i na papiru postoji ali ono sto nije napisano kao tajni sastojak je da kad se ovi poslovi vrse mora da budu bar dva dobra prijatelja bar dvojica komsija od koga jednog placas a drugi je na mobi mora da bude neko od tvoje loze i ono najvaznije da bude dobro raspolozenje,smeh,sala
Sto bi reko tehnolog Vica :"ja kad vidim da je neko ljut,nadrndan ja ga u podrum ne pustam ce mi pokvari i vino i rakiju".
 Smiley Cheesy
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #283 Poslato: 05. Jul 2018, 21:21:17 »

Citat
Sto bi reko tehnolog Vica :"ja kad vidim da je neko ljut,nadrndan ja ga u podrum ne pustam ce mi pokvari i vino i rakiju"
Ima neke načelne logike i u tome ali bi onda po njoj isto tako išlo da se vašarska vina i rakije prave u vašarskoj atmosferi.  Grin  Cheesy
Neka drugačija vina i rakije, ozbiljnija, u nekoj malo drugačijoj i ozbiljnijoj atmosferi. Međutim nije pravljenje vina i rakije toliko presudno zavisno od atmosfere koliko od ozbiljnosti tehnološkog postupka, pa bi moja jedina tajna bila da se nastojim maksimalno pridržavati postupka, i raditi na način koji ovdje na forumu opisujem riječima. Pričajući o zahtjevima za kvalitetom voća, njegove prerade, kvalitetetom fermentacije, destilacije pa kasnije i dozrijevanja.

Za uvid u elemente te jedine tajne, i stvaranje potpunije slike o rakiji koja se pravi, bar meni a vjerujem i svim onim koji to ozbiljnije doživljavaju, svakako bi puno više značile informacije o kvaliteti te kajsije. Njenoj sorti, stepenu dozrelosti, procentu eventualno trulih, i onih koje su dugo odležavale na zemlji prije kupljenja. Temperaturi fermentacije, dostupnosti kiseonika i sličnim stvarima. Nešto od toga se može dati i opisno poput naziva sorte kajsije, kvasca, količine i vrste dodate hrane, korištenju enzima, podešavanja ostalih bitnih elemenata fermentacije. Nešto bi ipak moralo ići i preciznije. Mjerenjem šećera. kiselina, pH, temperature i sl.

Za sve one nadrndane, vesele, ozbiljne, pa i one radoznale je vice u pravu. Ne samo da ih sve skupa ne puštam u podrum nego ni na kapiju imanja dok uživam i dok sam posvećen ritualima pravljenja. Kada radim potreban mi je mir, spokoj, blagostanje, opuštenost, iskren i potpun odnos prema mislima i materiji, prema onom što osjećam.

Za lumperaj ili druženja ćemo lako, i naravno poslije svega toga da bi imali šta kvalitetno i za popiti. Za mene je to u momentima posvećenosti pravljenju vina i rakije hram. Hram kojeg ne bih skrnavio praznom i nepotrebnom pričom, ljudskim manama, i svim onim što je nedostojno zidina u kojima počiva "ideologija" kvalitetenih vina i rakija. Toga ionako imam na pretek i na forumu.  Grin  
Sačuvana

kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #284 Poslato: 18. Maj 2019, 11:41:30 »

Ne videh u temi da li je neko pekao rakiju od domaće sorte Zaklopčanke ili Zaklopačke ruže pošto na jesen planiram da kalemim 500 sadnica za sada nemam sigurne kalem grančice Mađarske najbolje koja mi prvi favorit a imam fantastičan zasad Zaklopčanke u blizini 100% čista sorta jedino što je prodaje u konzum i nikada nije pekao rakiju.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 29   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.107 sekundi sa 22 upita.