|
jon
|
 |
« Odgovor #165 Poslato: 29. Oktobar 2012, 23:14:27 » |
|
Tako cu i napraviti! Uzecu 6 case za probu od 40-45%,malo hleba i jabuke pa gde stanem,stanem... Steta sto takva degustacija se nesme izvoditi "jacom hranom",jer bi bila manja mogucnost opijanja  A dali bi cigareta ili masna hrana znatno promenjili ukus i rezultat degustacije,jer iskreno neznam nikoga da pije dobru rakiju bez dobrog mezenceta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #166 Poslato: 29. Oktobar 2012, 23:23:10 » |
|
Ne šest, rano ti je za tako nešto. Samo dvije, pa sutra nove dvije, po sistemu pobjednik ostaje za stolom. Kad uđeš u fazon imaš još i mogućnost nekog improvizovanog oblika poznatog i uobičajenog senzorskog trokut testa. Po sistemu odbaci uzorak koji ne zadovoljava traženi profil arome, standard, ili je najslabiji po kvalitetu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
novi proizvođač
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #167 Poslato: 22. Septembar 2013, 16:37:19 » |
|
Komšija koji je skoro pekao rakiju nije dobro pročitao uputstva, a bilo ga je sramota da pita pa je uradio sledeću glupost. Ispekao je rakiju, u prepeku, na oko 60 stepeni sa namjerom da je razblaži. Međutim zbog neznanja on je rakiju odmah razblažio ali sa "običnom" izvorskom vodom. Da li je to greška i kako je popraviti?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #168 Poslato: 22. Septembar 2013, 17:32:40 » |
|
Jeste greška jer je to tvrda voda koja u sebi sadrži elemente koji pored zamućenja utiču negativno na kvalitet rakije, vezujući se za aromatska jedinjenja. Greška se ne može popraviti kada je u pitanju gubitak arome, ali se može otkloniti zamućenje i onaj dio blago metalnog i bljutavog ukusa propuštanjem kroz filter papir.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #169 Poslato: 08. Oktobar 2013, 20:58:16 » |
|
Na koliko gradi je preporučljivo spustiti kajsiju, a na koliko šljivu? I da li je tačno da rakija gubi snagu posle pečenja i ako se drži u staklenoj ambalaži? Našao sam neki podatak koji pretpostavljam da se odnosi na čuvanje u buradima :"Prosečan godišnji gubitak alkohola je oko 1%. (Puškaš, 2011)."
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #170 Poslato: 08. Oktobar 2013, 21:56:49 » |
|
Od 40-45 stepeni. Ovo drugo nije tačno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #171 Poslato: 10. Oktobar 2013, 22:28:11 » |
|
Kajsija koju sam probno spustio na 17 mi se zamutila, dok ona koju sam na 18 je savršeno bistra. Ko bi rekao da toliko znači jedan grad.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #172 Poslato: 10. Oktobar 2013, 22:36:26 » |
|
Ne znači toliko na drugim jačinama ali u zoni ispod 45 stepeni je naročito vidljiva pojava jačeg zamućenja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #173 Poslato: 11. Oktobar 2013, 08:25:24 » |
|
Jedan mali savet,kada spustate jacinu rakije destilovanom vodom gledajte da temperatura vode i rakije bude priblizna.Najbolje vodu ostaviti dan,dva u prostoriji gde se nalazi rakija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 62
|
 |
« Odgovor #174 Poslato: 11. Oktobar 2013, 20:39:40 » |
|
Moj prijatelj je ispekao šljivovicu , jačine oko 65 stepeni i razblažio je destilovanom vodom kupljenom u apoteci na jačinu od oko 45 stepeni. Posle par dana , rakija mu se zamutila. Ja godinama kupujem običnu demineralizovanu vodu za pegle i sl. koju kupujem u prodavnici ( obično vodu DEMI) i time razblažujem jaku rakiju i nikad mi se nije zamutila rakija. Da li ima razlike u dest. vodi iz apoteke i ove koju ja koristim?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #175 Poslato: 11. Oktobar 2013, 22:41:14 » |
|
Kvalitetnija je ona iz apoteke jer mora zadovoljiti rigoroznije standarde i bolju kontrolu. Inače bi obe trebale i morale da zadovoljavaju kriterijum za miješanje sa rakijom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #176 Poslato: 16. Oktobar 2013, 22:56:26 » |
|
Dali razblaživanjem, odnosno sažimanjem alkohola i vode raste temperatura? Naime, reče mi prijatelj da mu je prilikom razblaživanja rakije temperatura porasla za 2 stepena, ili je umislio ili šta?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #177 Poslato: 17. Oktobar 2013, 00:41:56 » |
|
Ništa čudno ni 7-8 stepeni ako se miješanje radi trenutno sa cijelom količinom vode.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #178 Poslato: 17. Oktobar 2013, 08:18:55 » |
|
Hvala na odgovoru, nisam za to još čuo. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #179 Poslato: 21. Oktobar 2013, 08:15:03 » |
|
Sad mi je jasno zašto mi amateri oko mene kažu da rakija posle pečenja brzo izgubi pola ili jedan grad. Očigledno im se smeša ugreje jer većina odmah odradi razblaživanje i odmah mere snagu pritom ne vršeći korekciju merenja alkometra koji tada pokazuje veću snagu rakije jer potone dublje. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|