10. Decembar 2024, 04:23:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 267831 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bc201
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #255 Poslato: 06. Novembar 2018, 12:54:22 »

Hvala na detaljnom odgovoru. Pozdrav
Sačuvana
početnik.12
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #256 Poslato: 09. Novembar 2018, 12:14:58 »

namjeravam određenu količinu prepeka od jabuke jakosti 68vol% čuvati narednih godinu dana pa onda spraviti na pitku jakost, nažalost ne raspolažem sa hrastovim bačvama nego će odležati u staklenim posudama sa enološkim srednje paljenim hrastovim štapićima. Znam da u prvim mjesecima treba vršiti oksidaciju povremeno otvarajući boce. Nedoumica je koliko dugo se vrši oksidacija pri takvom načinu čuvanja destilata u vremenskom roku od godinu dana jer će mi tada ta količina koju sam spremio trebati. Što se tiče hrastovih trijeski, koliko sam shvatio iz raniijih postova, one se drže u destilatu toliko dugo ovisno o tome koji intenzitet okusa pa i boje želimo postići
Sačuvana
mouton
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #257 Poslato: 21. Februar 2019, 10:13:16 »

htio bi razblažiti viljamovku koja je u staklenim balonima od 54l dali je smijem pretočiti u inox bačvu od 100l i razblaživati je
jer je u inoxu mogu miješati prilikom razblaživanja pa je opet vratiti u balon i tako sve do cca 40% vol?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #258 Poslato: 21. Februar 2019, 19:30:43 »

htio bi razblažiti viljamovku koja je u staklenim balonima od 54l dali je smijem pretočiti u inox bačvu od 100l i razblaživati je
jer je u inoxu mogu miješati prilikom razblaživanja pa je opet vratiti u balon i tako sve do cca 40% vol?

Ne vidim razlog što ne bi mogao...
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
mouton
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #259 Poslato: 21. Februar 2019, 20:43:21 »

Zbog gubitka arome, ako budem tako par puta pretocio dali se gube arome zbog doticaja s zrakom?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #260 Poslato: 21. Februar 2019, 21:05:50 »

Pazit ćeš kod pretoka, i voditi računa da bude zatvorenog tipa.
Crijevom iz jedne posude, na dno druge tako da ono bude uronjeno u rakiju svo vrijeme pretakanja.
Još bolje da sam pretok i dodavanje vode radiš istovremeno. Na način da koristiš princip venturijeve cijevi kao kod dodavanja hraniva za sistem zalivanja kap po kap. Dva crijeva sa većom razlikom u prečnicima. Za vodu možeš i ono tanko od infuzije. Spojiš crijeva blizu početka, povučeš rakiju, a ona sama protokom vuče vodu i miješa je. 

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Milan GK
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38

S verom u Boga i verom u sebe nebo je granica !

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #261 Poslato: 03. April 2019, 12:39:45 »

Pozdrav svim forumasima, slucajno sam vas nasao pre 2-3 godine i pazljivo citao postove pojedinih clanova, za koje smatram da su puni znanja i iskustva, i da dodam da su ovakvi forumi zlata vredni za nas amatere koji imamo volje i zelje da svoje skromne koicine voca i grozdja u amaterskim uslovima dovedemo do najvise moguce tacke kvaliteta pri spravljanju vina i rakijice

Sada bih se drzao rakije, ispekao sam rakiju od grozdja, kako sam zgmeljao grozdje tako je i peceno, nije vadjeno vino niti sam hteo da dodajem secer, iako je bio jeftin jesenas 55 din./kg.
Komina je bila perfektna i u prepeku sam dobio 150 litara rakije jacine 70%.  Od svaki prepek sam odvajao po 1 litar prvenca pa mozda i malo vise ako moj amaterski njuh proceni da to jos nije to, i patoku od prepeka nisam ubacivao u sledeci prepek.

Kazan mi je 120 litara , u prepek sam ubacivao 80 litara meke rakije, 20 litara otocenog vina koje sam otocio pre otvaranja bacve  i 10 litara vode. U prepeku sam prekidao sa sakupljanjem srca negde oko 40 %.  

Imam li gresaka negde u ovim postupcima i koje, to je prvo pitanje???

Oko spustanja sam valjda sve skapirao ovde , po tablici odmerim koliko DEMI vode treba i spustam prvo za 5 %, pa odlezi bar 2 nedelje pa opet tako, i na kraju po manje da spustam , da li je to tako ispravno, to je drugo pitanje
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #262 Poslato: 03. April 2019, 14:17:59 »

Zbog cega si dodavao vino i vodu u prepek? Jel ti to rakija iz prve destilacije bila prejaka? Suvise razlicitih postupaka, zabrljacu nesto na kraju i ja Cheesy
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
Milan GK
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #263 Poslato: 03. April 2019, 14:52:38 »

Pa iskreno nisam hteo da dodajem nimalo vode, ali u mom kraju svi su "majstori za pecenje" i svi mi pametuju sipaj vodu, sipaj vodu, ja sam izbegao pritisak sipanjem samo 10 litara, a verovatno nisam trebao, ne znam, valjda ce neko odgovoriti .
A vino sam ubacio u prepek zbog bolje arome i mirisa, nekako mi je to logicno, vino je bilo cisto, bistro, za pice  milina
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #264 Poslato: 03. April 2019, 15:00:33 »

Vodu dodaješ kod prepeka samo ako ti je sadržaj etanola veći od 32vol%,a i tada ne više od 10%.
Vino ne dodaješ uopšte jer tako ne da ne doprinosiš aromi u krajnjem destilatu, nego samo narušavaš ono što si dobio prvom destilacijom.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Milan GK
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #265 Poslato: 03. April 2019, 17:37:47 »

Vino kao grom , bistro ko izvorska voda a steti u kazan pri prepeku , e to nisam mogao verovati.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #266 Poslato: 03. April 2019, 17:56:16 »

Razblaži sa njim tako dobrim rakiju pa pogledaj dal ju je popravilo.  Cheesy
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 66.0

« Odgovor #267 Poslato: 04. April 2019, 17:36:12 »

Komina je bila perfektna i u prepeku sam dobio 150 litara rakije jacine 70%.

Tu si trebao stati sa postupkom destilacije i tu rakiju staviti u drvenu bačvu na odležavanje

I još nešto trebao si prije početka destilacije pitati za savjet
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
Milan GK
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #268 Poslato: 05. April 2019, 19:16:10 »

A nemam ja tako dobre drvene sudove za rakiju, a staviti u neki los drveni sud znaci upropastiti svu rakiju. Ja to prodam za 4-5 meseca , tako da nemam ni vremena da je cekam. Sto se tice saveta znam da ovde ima strucnih ljudi, ja pitam ili procitam pa ispostujem sve sto mogu u mom amaterskom radu.

Sačuvana
hrotgar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #269 Poslato: 04. Septembar 2019, 16:06:13 »

Након друге дестилације добио сам око 60л ракије од шљиве, јачине 24 града. Поставио бих неколико питања у вези са даљим поступком:
1) Какве су препоруке искуснијих чланова - на колико би је требало разблажити како би се у највећој мери сачували укус и арома?
2) Да ли је боље разблажити одмах, или након одлежавања?
3) Ако је ставим у ново храстово буре, колико треба да лежи у њему пре него што је разблажим?
4) Коју воду треба користити за разблаживање - више људи ми је рекло да треба да дестилишем своју воду, да ће купљена дестилована вода "покварити/замутити ракију" - не видим зашто би ако се испоштује начин и темпо мешања, има ли заиста разлике?

Знам да је сваки појединачни случај прича за себе, али би ми значило да чујем како бисте у принципу поступили.
Што се тиче начина мешања воде и ракије и неких других детаља, то сам већ пронашао прилично подробно објашњено на овој и другим темама.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.023 sekundi sa 22 upita.