01. Novembar 2025, 16:41:44 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija  (Pročitano 234729 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
PODMORNICA
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0

« Odgovor #45 Poslato: 18. Jul 2008, 16:48:34 »

Postoji li neko pravilo koliko se šećera dodaje voću u postupku vrenja?
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #46 Poslato: 22. Jul 2008, 00:06:39 »

Sve zavisi od toga koje je voće u pitanju.
Drugo, zavisi od toga koliko ima u sebi prirodnog šećera i da li je potrebno dodavati veštački.
Zakon dozvoljava do 5%.
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #47 Poslato: 09. Septembar 2008, 22:12:27 »

Sta je sa ovom temom, nije valjda rakija, ona koja je odrzala Srbiju, od sljive zaboravljena. Evo mog malog doprinosa ozivljavanju ove teme. Ups  Angry mislio sam da postavim par fotografija no nisam uspeo da ih upload-ujem, izbacuje mi nekakav eror.
Nema veze bice fotogrfija. Danas sam uspeo da sakupim ono sto je rodilo od cuvene Pozegace, nije ni toliko malo bice oko 6-7 kazana.
Ja nisam zaboravio lovacko-rakisko-vinski susret, poziv obnavljam pa ko moze neka izvoli. Ja sam do kraja septembra na odmoru, pa organizujte se.  Pedja  ti preuzmi organizaciju, Dioda obavestava sve i cuje se samnom mob. vino svi donose, mesta ima pa izvolite Kraljevo, selo Gledic, zaseok Rakija
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #48 Poslato: 09. Septembar 2008, 23:14:24 »

Nije rakija zaboravljena mada bi mogao da zapocnes novu temu o sljivovoci jer ne postoji takva a rakija od sljiva je broj jedan u Srbiji a i sire...
Jos ako tu temu zacinis slikama bice  Thumb
Uh, sto se lovacko-rakijsko-vinskog susreta tice vrlo rado ali je problem da se svi organizujemo i uklopimo... Pedja juri neki posao u BG, ja jurim ispite, za ostale zainteresovane ne znam ali na zalost tesko ce se svi uklopiti  Sad a ja bi tako rado dosao u Rakiju na druzenje...
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #49 Poslato: 15. Septembar 2008, 14:33:19 »

Jbt gde sam ja do sad bio:(
Peco nisi valjda odustao od ovog foruma?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #50 Poslato: 15. Septembar 2008, 15:08:10 »

Nikad nije kasno, dobrodosao na forum  Wink
Tu je peca, samo se strpi malo....
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #51 Poslato: 15. Septembar 2008, 16:30:48 »

Hvala za dobrodoslicu.
Vidim dilema da li prepicati golu rakiju ili ne.
A dok se to ne otkloni, da li se kod prepicanja gole izdvaja vise prvenca nego kod pecenja komine, koliko se izdvaja i sta je granica? Nivo alkohola ili neka organolepticka svojstva?
I ako neko nesto moze o starenju (odlezavanju) rakije.
Evo, ja mislim da nesto znam o vocarstvu, pitajte, ali ovde mi skripi:(
Hvala
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #52 Poslato: 15. Septembar 2008, 21:44:19 »

NSM, Dobrodošao na forum!
Pošto ja nisam zagovornik golog prepeka rakije, sem nekih gde je potrebno prepekom pored ostalog i odstraniti neki put i neprijatan miris, i kod industrijskog prepeka(mislim na kontinuirane destilerije), preporučit ću ti koliko je preporučljivo izdvajati prvenac kod posrednog prepeka. Dovoljno je od drugog kazana izdvojiti pola litra prvenca, stim da se ta polovina litra vraća u sledeći kazan, pa  tako do petog, vraćanje i prihvatanje nove polovine, tek se posle petog odstrani.
Rakije od prirodnih sirovina imaju metil alkohol, a najviše ima grožđe "otelo". Sve veštački proizvedene rakije od etil-alkohola, ili proizvedene od šećera nemaju meti-alkohol.

Starenje rakije se odvija isključivo uz prisustvo drveta. Da bi bilo jasnije vina sa malim , relativno, procentom alkohola, imaju tu mogućnost da stare i u staklu, jer nisu prošla proces destilacije, i po organskom satavu omogućuju rad raznih mikro faktora koji omogućavaju zrenje i starenje.
Rakija pored visokog procenta alkohola i dobijena destilacijom je faktički sterilna, pa je zato potrebno prisustvo drveta za dozrevanje, omekšavanje, tojest starenje, Na prvom mestu je hrast, pa druga vrsta drveta.
Kad kažem drvo mislim na sudove od drveta, metalne inox, staklene i od drugih materijala. Kod drvenih sudova mislim da je jasno, ali kako metalni, stakleni a drvo? Pa lako, u te sudove se stave drvene letve, piljevina, šuške ili čips od drveta.
Priprema, ovinjavanje drvenih sudova je posebna tema i ima je ovde na ovom forumu.
Kod suvih drvenih letvica, piljevine, šuške drvene, pre upotrebe je potrebno da budu potopljene 24 časa u hladnoj vodi, dobro da se ocede i prosuše pa tek onda u sudove i nalivanje rakijom. Piljevina i drvena šuška se obično pakuju u đžakove od "amerikan" platna, dok za letve nije potrebno.

Dužina starenja rakije je relativna i najbitnije je da se nepretera, jer u narodu kažu kad odstoji dugo u novom drvenom buretu, bure ga preduzme. Prevelika ekstrakcija boje, mirisa i ostalih materija iz drveta znaju i da upropaste rakiju, zato oprezno i pratiti stanje rakije.
Starenje u metalnim sudovima koji su napunjeni drvenim letvicama, piljevinom ili šuškama ima prednost da nema gubitka ili kala, ali je nešto slabiji kvalitet komparativno sa rakijom koja je starila u buretu ili bačvi, napravljenoj od drveta.

Možda nije iscrpno i detaljno ali je sa naglaskom za nezaobilazno kod starenja.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #53 Poslato: 15. Septembar 2008, 22:30:27 »

Hvala Peco,
I za dobrodoslicu i za odgovor.
Shvatio sam ono za odvajanje prvenca kod posrednog prepeka i naravno, postujem zalaganje za odredjeni postupak, ali mislio sam na prepicanje gole.
Evo, ja upravo krecem da pecem nesto oko 100 kazana i veruj mi nemam hrabrosti da menjam nacin, mada nisam siguran da je ovaj bolji.
Hajde, valjda cu se osmelilti da bar jednu kacu ispecem na taj nacin pa da vidim ima li razljike. Javljam naravno.
U svakom slucaju hvala.
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #54 Poslato: 16. Septembar 2008, 12:46:25 »

Citat
Evo, ja upravo krecem da pecem nesto oko 100 kazana i veruj mi nemam hrabrosti da menjam nacin, mada nisam siguran da je ovaj bolji.
Uh svaka cast, 100 kazana, toliko se kod mene u selu peklo pre 40-50 godina, a nadam se da cu ja toliko imati za 4-5 godina.
Pretpostavljam da se radi o sljivi, pa predlazem NSM da se prebacimo na temu sljivovica i otvorimo pravu diskusiju oko tehnologije  pecenja rakije od sljive-sljivovice. Nadam se da dioda  i ostali nemaju nista protiv
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #55 Poslato: 16. Septembar 2008, 12:52:46 »

Naravno da nemam, naprotiv!
Tema vec postoji pa samo izvolite  Thumb
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #56 Poslato: 16. Septembar 2008, 16:22:16 »

Pretpostavljam da se radi o sljivi, pa predlazem NSM da se prebacimo na temu sljivovica i otvorimo pravu diskusiju oko tehnologije  pecenja rakije od sljive-sljivovice. Nadam se da dioda  i ostali nemaju nista protiv

Da o sljivi se radi samo, sto ja tu bas i nisam ekspert:)
Radim na tradicionalan nacin, veci deo roda sam ili susio ili prodavao u svezem stanju a za rakiju je bilo ono sto niko nece:)
Sad nameravam da se malo ozbiljnije posvetim rakiji pa bih nesto da naucim.
Na internetu malo sta nalazim ali uporan sam:))
Evo nam Pece, pa ako ga pritisnemo i obecamo nesto (ne moramo i da ispunimo:)) mozda nam i kaze...
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #57 Poslato: 16. Septembar 2008, 16:50:35 »

Citat
Evo nam Pece, pa ako ga pritisnemo i obecamo nesto (ne moramo i da ispunimo:)) mozda nam i kaze...
Da obecamo, nego sta, a i da ispunimo ( poziv za "rakiju" i dalje stoji ). Nego bitnije je da nas Peca ubedi u sve to sto nam predlaze  Wink.
Citat
Sad nameravam da se malo ozbiljnije posvetim rakiji pa bih nesto da naucim.
I ja sam u slicnoj situaciji, stim da nemam toliko sljiva ( posedujem oko 250-300  stabala  Sumadinke i Pozegace ), i to dosta starih  koje imam nameru da postepeno podmladjujem. Ne zelim da taj biser  prepustim propadanju i od ove godine sam poceo intezivno da se bavim rakijom iz rakije
Pozdrav
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #58 Poslato: 17. Septembar 2008, 17:38:03 »

koja je razlika izmedju industriske i domace rakije,sta je tu kvalitetnije cistije. sto se mene tice ja sa navikao na domacu rakiju pa kad pijem kupovnu budem blesaviji nego inace,a i sto se tice vina,tu neki kazu da se prave od nekih praskova mislim na kupovna. sta je tu istina???
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #59 Poslato: 17. Septembar 2008, 18:46:43 »

37 punih godina se bavim prizvodnjom pića, i šta reći o svemu ovome? Moramo razbiti neke predrasude i čudnovate priče o praškovima, ekstraktima i raznim sitnim tabletama. Sa time se još nisam susreo, ali sam se susretao sa raznim pričama o dve-tri tablete plus voda i eto pića po želji potrošača. E toga nemaaa!
Postoji sirovina (grožđe, voće) i proizvod od toga: Vina, rakije i razni oblici istih tih proizvoda. Tu su i žitarice kao sirovina za proizvodnju viskija, votke, piva..

- imam pitanje za Nešu: na koje industrijske rakije misliš.
- i ovo mi nije jasno, šta treba da objasnim, šta mi to obećavate i neobećavate, tu sam evry open!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.034 sekundi sa 18 upita.