sapy
Stariji član

Van mreže
Starost: 60
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 08. Januar 2010, 11:22:35 » |
|
zanimljiva teorija  ,neznam trebalo bi probati pa analizom utvrditi postotak patočnog ulja u daljnjem destilatu iako je i ono potrebno u maloj količini jer veže tvari arome,ali ako je fermentacija provedena kvalitetno i izvršena lagana destilacija 3-4 h,onda je problem patočnog ulja sveden na minimum,naravno uz pravovremeno odvajanje patoke
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 08. Januar 2010, 13:38:18 » |
|
 Mnogo ako...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 08. Januar 2010, 15:40:00 » |
|
Dux, nećeš se ljutiti ako ja još jednom pokušam odgovoriti. Sada se ti i sapy ne razumijete, zbog upotrebe pojmova. Postoje dva pojma vezana za rakiju koja se samo nazivaju uljima, a po hemijskom sastavu su više ili manje kompleksni spojevi. To su eterična ulja koja čini negdje do 500 različitih spojeva, gdje preovladavaju terpeni, i takozvana patočna ulja gdje u stvari preovladavaju viši alkoholi. Ovo prvo (eterična ulja), zajedno sa voštanim materijama iz voća i još nekom drugima jedinjenjima koje nastaju kao proizvod vrenja (fermentacije) stvaraju naslage na u svim dijelovima kazana tokom destilacije. Te naslage će biti stvorene bez obzira da li je fermentacija bila idealna ili manje dobra, samo što će ih u prvom slučaju biti znatno manje. I te naslage ulaze u rakiju u vidu grudvica i manjim dijelom kao masnoće koje plivaju po površini rakije. To se sprečava, odnosno svodi na najmanju mjeru, redovnim pranjem svih dijelova kazana, i nikakvo puštanje preko vode ni u kojem trenutku ih ne može ni smanjiti ni povećati. Ovo drugo (patočna ulja), je samo drugi naziv za patoku koja se sastoji ogromnim dijelom iz viših alkohola. Isti ti viši alkoholi se inače nalaze u rakiji i poželjni su i važni za aromu i punoču tijela destiliranih pića. U trenutku kada izlazi patoka koncentracija tih viših alkohola je mnogo veća nego u rakiji. Pored veće koncentraciji bitan je međusobni odnos i zastupljenost najvažnijih viših alkohola. Zbog velike koncentracije, drugaćijeg međudobnog odnosa i drugih spojeva, ćija se koncentracija povećava u patoci, destilat odnosno patoka ima oštar miris, bljutav ukus i djeluje sluzavo. To je pogotovo izraženo na samom kraju curenja patoke. Ako na kraju hvatanja patoke pod lulu staviš neku malu praznu posudu primjetit ćeš ovo što sam nabrojao, jer to je nešto što izlazi iz kazana za destilaciju i nema veze sa hvatanjem rakije preko vode.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 08. Januar 2010, 20:05:13 » |
|
Kazes nisi me prozvao licno, ali kad napises: ...jer rakija je samo jedna i to od sljive... ...ja ne mogu da se ne osetim licno prozvanim. Moji osnovni proizvodi su lozovaca i medovaca, a ispade da ti tvrdis da to nisu rakije  Nego sta su? Soci mozda?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 08. Januar 2010, 20:50:10 » |
|
kizo ja mislim da ti gresis.pogledaj postove po redu pa ces shvatiti da ja tebe nisam nicim pomenuo pre tvoje odbrane bistrice i gdina svemoguceg ,jer su poceli da iznose kojekakve primedbe na moju licnost, a onda si se ti umesao, ne znam zbog cega ,jer ti nisi bio pomenut.ja licno ne zelim diskusije ovog tipa na forumu vec ako zelite da pricamo o temema foruma moze a ako ne, ne zelim.vidis kako si se lepo deklarisao kao proizvodjac a sto to ne ucine i oni koji pisu hiljade postova i sve znaju,. a rezultati?gde su rezultati.prema tome mislim da ovaj forum treba podeliti na dva dela.na velike industrijske proizvodjace i pocetnike ,tj amatere koji se bave iz ljubavi ,hobija i cisto sebe radi jer ocigledno termini nisu isti.pocevsi od zasada pa do kazana.tako ja mislim jer me smaraju pojedini tekstovi koji prevazilaze moje interesovanje svojom obimnoscu i izrazima koji mi nisu jasni a i ne zelim da se njima bavim.toliko nadam se da si me razumeo
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 10. Januar 2010, 09:40:13 » |
|
Bistrice nema zbog cega da se ljutim. Nisam ti odmah odgovorio posto sam ja laik, a mislio sam da Sapy imati nesto da kaze. Obzirom da ga nema samo se javljam, a mislim da je svima cilj da nesto saznamo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sapy
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 10. Januar 2010, 11:28:16 » |
|
u većini napisanog se slažem sa bistricom o eteričnim i patočnim uljima,osim u dijelu da se oni nalaze na stjenkama kazana,prao sam kazan limunskom kiselinom i opet se dešava isto,iz toga zaključujem da je stvar u komu.džibri
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 10. Januar 2010, 12:05:47 » |
|
Etarska (eterična ili esencijalana) ulja i voskovi koji potiču iz voća, prisutni su u komu i nakon provedene fermentacije. U procesu destilacije na svim djelovima kazana formiraju voštane naslage zajedno sa nekim drugim jedinjenjima. Zbog negativnog uticaja na kvalitet rakije, poželjno je obezbjediti da nam svi djelovi kazana budu od elekrolitičkog bakra i što čistije površine koja se obezbjeđuje stalnim pranjem, znaći što češće a ne samo jednom. To pranje je potrebno iz dva razloga. Prvi, da sprijeći prelazak tih jedinjenja u rakiju, tako što će ih čista površina bakra vezati za sebe. Drugi, da pranjem uklonimo tako formirane naslage koje bi stvaranjem debljeg sloja i temperaturnom degradacijom mogle da se odvoje i dospiju u rakiju u vidu grudvica ili drugačije. Vjerovatno je sad do kraja jasno.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
sapy
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 11. Januar 2010, 22:19:21 » |
|
evo našao sam odgovor što je bezbojna želatinasta masa koja se javlja u boci sa vodom-Glicerol (grč. glykys: slatko) E 422 je alkohol čije je puno ime je propan-1,2,3-triol. Spada pod triole jer sadrži tri hidroksilne skupine. U komercijalne svrhe se proizvodi hidrolizom masti. Glicerol je bezbojna i viskozna tekućina, gušća od vode
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 11. Januar 2010, 23:57:27 » |
|
Mislim da će posle ovog tvog otkrića, prestati njegova komercijalana proizvodnja postupkom hidrolize masti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 12. Januar 2010, 00:19:31 » |
|
Ја лично не верујем да се било каква слузаста маса скупља у флаши са водом (јер ништа слично нисам видио ни у ракији, без воде), али ако тога има, и ако је то глицерол, нема панике. Глицерол је без мириса и слаткаст је. Практично ни на који начин не мења органолептичка својства пића осим, дакако, што их заслади и што их учини нешто вискознијим (зависно од његове концентрације у пићу). Ја, а и многи други "ликераши", користим га зато понекад за заслађивање ликера јер се код великог броја ликера цени да имају велику вискозност.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 13. Januar 2010, 18:59:30 » |
|
Izoamilni alkohol je uljasta tečnost, a pored vode predstavlja najzastupljeniji sastojak patoke, ako ga neko ima u još većim količinama od uobičajene onda mu je dozvoljeno da takvu smjesu naziva i sluzavom. Normalno je da se ta uljastost ne primjeti u velikoj prihvatnoj posudi (osim na njenim stjenkama), ali se itekako da primjetiti u posebno uhvaćenim zadnjim "kapima" patoke.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sapy
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 13. Januar 2010, 19:33:59 » |
|
Izoamilni alkohol je uljasta tečnost, a pored vode predstavlja najzastupljeniji sastojak patoke, ako ga neko ima u još većim količinama od uobičajene onda mu je dozvoljeno da takvu smjesu naziva i sluzavom. Normalno je da se ta uljastost ne primjeti u velikoj prihvatnoj posudi (osim na njenim stjenkama), ali se itekako da primjetiti u posebno uhvaćenim zadnjim "kapima" patoke.
mislim da se ne razumijemo,riječ je o tome da se u prvencu javlja uljasta tečnost koja je lakša od vode i pliva na površini a to je glicerol
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 13. Januar 2010, 19:54:43 » |
|
Kod alkohola i vode nije bitno šta je lakše a šta teže. Alkoholi su rastvorljivi u vodi i ništa tu ne može da pliva, plivati mogu samo one supstance koje nisu rastvorljive. Glicerol ima tačku isparavanja na 290 stepeni celzijusa i zbog toga ga u prvencu ima u beznaćajnim količinama, ako ga tamo uopšte i ima. Glicerol u destilatu je nešto što i nije vrijedno pomena.
P.S. Nemoj se đaba zamarati u flaši sa vodom nema ništa posebno, nema čak ni one vode što je nasuta.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
boss
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 77
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 05. Septembar 2011, 13:26:31 » |
|
Čine ga hemijski spojevi koji pored vode dominiraju u patoci: 10 % etanol, 13 % n-propanol, 15 % i-butanol, 51 % i-amilni alkoholi, 11 % ostali spojevi. Karakteristika viših alkohola u ovoj koncentraciji i ovom međusobnom omjeru je jak i oštar smrad i ukus. Metanol, koji je prisutan sa 2 %, ne daje nikakav poseban miris ali itekako negativno djeluje na okus. Njegova koncentracija u patoci je izuzetno visoka, izmjerenih 19.155 mg po litri apsolutnog alkohola, usporedbe radi u prvencu ga ima gotovo dvostrukao manje, a zakonski dozvoljena količina u rakijama je cca 1.200 mg/l a.a., Od ostalih nepoželjnih spojeva u rakiji tu su još sirećetna kiselina (bezbojna tečnost karakterističnog mirisa i okusa), cijanovodonična kiselina (gorak ukus na košpicu i miris na gorki badem), benzaldehid (bezbojan, miris gorkog badema), etilkarbamat, furfulal (žuta do braon crvena tečnost karakterističnog mirisa).
Molim Vas, pojasnite ovaj sastav patoke, govori se o procentima, zbir je 100% uključujući etanol, a ne vidi se sadržaj vode. Ukoliko ste o tome već pisali, unapred se izvinjavam. Ja nisam uspeo da nađem odgovor, a podaci su mi potrebni jer želim da izračunam približnu gustinu patoke, odnosno "trećih jedinjenja - sve sem vode i alkohola" koji navodno učestvuju u rakiji, pa i u patoci, približno oko 1% vol.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|