|
bistrica
|
 |
« Odgovor #60 Poslato: 05. Septembar 2011, 18:27:18 » |
|
Izgleda da se opet šališ. Bavljenje trivijalnostima ne vodi nikamo. Reci šta te stvarno zanima, ili izloži ono što ti je na vrh jezika, nemoj se ustručavati.
U ovom tekstu gore ionako imaš priču o dva, od tri moguća različita pojma patoke. Ona iz rektifikacine kolone, čiji su procenti dati na početku teksta. Ona iz alambika, čije je opis dat u tekstu. Prije svega se radi se o Francuskom pojmu iz proizvodnje konjaka. Destilat koji se hvata na kraju i prve i druge destilacije a ima snagu cca. 3-7% alkohola . I one koja se ovdje ne spominje nego u drugim tekstovima, i koja je u stvari i najbliža pojmu koji se koristi na našim prostorima, destilata koji nam izlazi na lulu nakon što se prekine sa hvatanjem rakije. Sva tri imaju različit hemijski sastav.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
boss
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 78
|
 |
« Odgovor #61 Poslato: 06. Septembar 2011, 00:12:16 » |
|
Izgleda da se opet šališ. Bavljenje trivijalnostima ne vodi nikamo. Reci šta te stvarno zanima, ili izloži ono što ti je na vrh jezika, nemoj se ustručavati.
Nije nikakva šala. Stvarno me interesuje približni sastav "trećih jedinjenja" u rakiji kojih navodno ima ukupno oko 1%. Želim da utvrdim približnu gustinu ovog dela rakije, kako bih eliminisao njihov uticaj na "kontrakciju" zapremine rakije kod razblaživanja vodom. Dioda je postavio pre odprilike dve godine jedno objašnjenje sa prilogom nekog rada neimenovanog autora, a meni se to ne sviđa, mislim da tu ima nekih grešaka u objašnjenjima. U prilogu koji sam citirao pominje se da u patoci sa desetak procenta etanola ima 51% isoamila, što verovatno nije tačno. Ukoliko sada ne možeš da pronađeš prave podatke, nije mnogo ni bitno. Već sam utvrdio da većina jedinjenja iz ove grupe ima gustinu između 0,8 i 0,9 g/ml, pa i sobzirom na učešće u sadržaju rakije ne mogu bitno da utiču na "fenomen" kontrakcije. Uostalom standardni rastvori za baždarenje alkoholmetra su izgleda pravljeni mešanjem vode i čistog alkohola, sudeći po nekim nemačkim tabelama koje je svojevremeno postavio alambik.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #62 Poslato: 06. Septembar 2011, 01:04:19 » |
|
He, he, ti opet o kontrakciji. Sve to je samo jedna simpatična informacija, na koju ni ja ne obraćam pažnju kad svodim rakiju. Tačno je da je tabela rađena sa čistim alkoholom i vodom, ali je isto tačno da 1% primjesa ne može promijeniti taj odnos. Uostalom evo ti tačnih podataka, drugačije iskazanih, pa se probaj poigrati ako te ovo baš toliko zanima.
tabela - kontrakcije mješavine alkohola i vode Alkohol, sadržaj smjese (%) Smjesa koja sadrži 100 litara kontrakcija alkohol voda
10 10 90,7 0,7 20 20 81,7 1,7 30 30 72,7 2,7 40 40 63,4 3,4 50 50 53,7 3,7 53,93 53,93 49,84 3,77 60 60 43,7 3,7 70 70 33,4 3,4 80 80 22,4 2,8 90 90 11,9 1,9
P.S. Već sam ti rekao da je podatak za izoamilne alkohole tačan, ali da se radi isključivo o patoci iz industrijskog postrojenja, rektifikacione kolone. Nekada davno to je bio i njihov jedini način proizvodnje. U tvojoj patoci njegova količina je mnogo mnogo manja, više je sadržano sve ono što sam u tekstu nabrojao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Toma iz Perleza
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 62
|
 |
« Odgovor #63 Poslato: 06. Decembar 2011, 22:14:45 » |
|
Postovan i Forumasi! Od nedavno, tj pre par dana, sam otkrio ovaj sajt i polako ga iscitavam. Inace zadnjih 20 godina pecem rakiju, samo za licne potrebe. U pocetku sam kupovao na trzistu grozdje, sljive , kajsije, dunje sve dok voce nije dospelo iz mog vocnjaka tj. vinograda. Ovo sam izneo da bih se malo predstavio ostalima posto sam nov ovde. A na temu "flasa i voda" mogu reci samo sledece, iz licnog iskustva. To istina radim zadnjih bar 15 godina i to na sledeci nacin. Izdvojim prvenac cca 0.5 lit na sto litara komine ( bez obzira na vrstu od cega rakiju pecem) koju bacim a potom stavljam flasu od 1 lit napunjenu vodom 3/4 pod lulu. Flasa mora imati veci grlic da nebih stalno pomerao i nisanio da rakija iz lule curi pravo u nju. Tako rakiju teram sve dok ne potekne patoka. I kada zavrsim kazan pogledam u flasu i po pravilu, uvek u vecoj ili manjoj mer,i se u flasi moze videti deo zamucene vode. Mutan, slinast kako god. Koji ima i neprijatan miris. CItajuci postove ( ako se tako zove to ) sam shvatio i od cega se stvara. No kako god bilo ali sam udenjen da taj postupak daje cistiju, lepsu, bistiju ....rakiju. Od mene tek toliko na ovu temu. Mozda i nema nekog naucnog tj hemijskog objasnjenja ali deluje. ( izgleda sasavo ali deluje  )
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #64 Poslato: 06. Decembar 2011, 22:31:13 » |
|
Probaj slijedeći put uraditi sve to isto samo nemoj u flašu sipati vodu, naspi je odjednom u prihvatnu posudu. Znam da ćeš dobiti isti rezultat, i u onom što vidiš u flaši i u kvalitetu rakije. Prazna flaša, izgleda šašavo ali djeluje? Ne djeluje flaša, samo djeluje činjenica da si rakiju razblažio vodom a ne patokom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Toma iz Perleza
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #65 Poslato: 07. Decembar 2011, 13:46:03 » |
|
Hvala na odgovoru pre svega. Ali bojim se da nisam bas sasvim razumeo napisano. Rece: "nemoj u flazu sipati vodu, naspi je odjednom u prihvatnu posudu" Na sta si mislio da sipam?  ? Molim te malo pojasni receno. Ti sigurno znas sta si hreo reci ali meni kako citaocu poruke nije bas sve jasno do detalja. U svakom slucaju Pozzz. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #66 Poslato: 07. Decembar 2011, 14:14:17 » |
|
Ponovit ću napisanu poruku sa traženim obrazloženjima u zagradi.
Probaj slijedeći put uraditi sve to isto samo nemoj u flašu sipati vodu (ostavi je praznu), naspi je odjednom u prihvatnu posudu (vodu sipaj u posudu u koju hvataš rakiju koja curi iz kazana). Znam da ćeš dobiti isti rezultat, i u onom što vidiš u flaši i u kvalitetu rakije. Prazna flaša, izgleda šašavo ali djeluje? Ne djeluje flaša, samo djeluje činjenica da si rakiju razblažio vodom a ne patokom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Toma iz Perleza
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #67 Poslato: 07. Decembar 2011, 21:57:35 » |
|
Postovani, razumeo mada sam misljenja da to bas i nije to. No medjutim mi Amateri bas i ne razumemo sve sto je nauka dokazala, vec samo iskustveno. U svakom slucaju se zahvaljujem na komentarima. Pozzzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #68 Poslato: 07. Decembar 2011, 21:59:04 » |
|
Iskustveno i govorim.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
podunavac
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #69 Poslato: 23. Septembar 2014, 15:33:02 » |
|
Dobar dan drage kolege, relativno sam nov u pečenju rakije, pečem svoju šljivu u malim količinama (300-500kg) i uživam u tome. Zaista sam pronašao nešto što može da mi bude lep hobi i rakiju koristim isključivo za svoju upotrebu i kao poklon svojim dragim prijateljima. Prethodne dve godine sam radio prepek i odvajao prvenac, međutim ove godine sam promenio kazandžiju i s obzirom da sam imao malu količinu iz prvog kazana (nisam odvajao prvenac već hvatao rakiju dok gori iz prvog kazana) nisam imao dovoljno da uradim prepeku. Njegov predlog je bio da sipam svu uhvaćenu rakiju iz prvog kazana u drugi kazan sa kominom i time smo napunili kazan od 160l. Po prvi put sam prelivao rakiju preko vode i stvarno smo na dnu flaše uhvatili materiju koja se nataložila na dnu, a o kojoj ste vi polemisali. Naravno on mi je objasnio da je to metil alkohol, što sam ovde na forumu pročitao da nije tačno. moje pitanje za iskusnije kolege je: da li to što nisam odvajao prvenac može imati posledicu na ljudsko zdravlje ili će samo uticati na kvalitet rakije?  Inače dobio sam 24l rakije koju sam ostavio na 20gradi. Rakija je još uvek mlada, ali ima finu aromu i nije jaka u grlu. Iz razgovora sa starim kazandžijom sam čuo da ranije ta prva rakija nije ni odvajana već da je sve išlo u bure i samo podešavana jačina rakije u masi.  hvala vam puno na pomoći.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #70 Poslato: 23. Septembar 2014, 16:20:03 » |
|
Samo će uticati na kvalitet rakije. Uticaj na ljudski organizam je malte ne isti, s tim da je mnoge stvari koje mu ne gode uvijek bolje unositi u manjim količinama. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
podunavac
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #71 Poslato: 24. Septembar 2014, 08:07:33 » |
|
Bistrice, šta sad to znači?  Hoće ovi moji drugari što vole rakiju da mi oslepe na vikendici ako popiju litar  kud ću s njima onda 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #72 Poslato: 24. Septembar 2014, 09:52:59 » |
|
...i slijedeći put u istu vikendicu.  neće im biti ništa osim što si ih mogao ponuditi i kvalitetnijom rakijom.  Pogotovo još što ti ovakvom destilacijom metanol i nije bio u prvencu nego u patoci.  Ovo sam već pisao u sličnoj priči pa ću samo kopirati... Po najstrožijim zakonskim propisima (EU), dozvoljen je sadržaj metanola u voćnim rakijama od 10 grama po litri apsolutnog alkohola. To je praktično 0,5% vol. metanola na rakiju koja sadrži 50% vol. alkohola. Kako se toksični efekat na ljudski organizam može ostvariti tek negdje iznad 2% vol metanola, očigledno je da iole prihvatljivim postupkom pravljenja rakije nismo ni blizu takve granice, kada je u pitanju onaj zdravstveni efekat. Kada je u pitanju onaj zakonski, onda je potrebno taj postupak pravljenja rakije sa iole prihvatljivog podiči na solidan. Zdravo voće, solidna fermentacija i ista takva destilacija. Ako odvojimo prvenac i patoku od rakije u prepeku, zbog ogromnog aromatskog i uopšte uticaja na njen kvalitet, automatski smo i nehotice spustili i metanol ispod zakonom propisane granice, bez obzira na voće od kojeg tu rakiju pravimo. Ako je pravimo od grožđa onda se toj granici ne možemo približiti ni kada bi htjeli jer ono sadrži mnogo manje pektina u plodu. Tako da je priča o metanolu gotovo pa sporedna u pravljenju rakije. Ako se ona stvarno pravi od voća na iole poželjan način koji podrazumijeva njen kvalitet.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
podunavac
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #73 Poslato: 24. Septembar 2014, 10:15:05 » |
|
Hvala ti na odgovoru  Mislim da ću čisto radi svoje znatiželje odneti rakiju i na analizu da vidim šta sam napravio. Tehnološki fakultet trenutno naplaćuje 5.460 dinara analizu rakija od koštičavog voća, a danas ću dobiti i info da li mogu da uradim u jednoj velikoj fabrici gde bi uradio tehnolog koji je zadužen za proizvodnju rakija. Pojedinci su mi pričali da oni rakije od jabuke i drugog voća prave tako što odvajaju prvenac i hvataju rakiju do određenog % a patoku + prvenac ubacuju u novi kazan. Sličan postupak sam imao i ja samo što nisam odvojio prvenac iz poslednjeg kazana. Pošto sam sad od tebe saznao da je metil bio u patoci onda ne vidim da sam napravio veći propust osim toga da će mi trpeti kvalitet rakije. A za ove moje drugare koji su tek počeli da "mirišu" šljivu, biće ove godine poseban test: prvo probaju prepečenicu pa će onda ovu pa baš ću da vidim ko ima blage veze šta pije  Hvala ti još jednom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #74 Poslato: 24. Septembar 2014, 11:23:04 » |
|
Pojedinci su mi pričali da oni rakije od jabuke i drugog voća prave tako što odvajaju prvenac i hvataju rakiju do određenog % a patoku + prvenac ubacuju u novi kazan. Da, to je uobičajen postupak kod rakija koje preko 15-20 godina odležavaju u hrastovom buretu. Ispod tog perioda ne daje zadovoljavajući rezultat, a onaj izvanserijski je upitan u svakom slučaju. Masovno se koristi kod proizvodnje konjaka i viskija u različitim i bitnim varijacijama, zbog uticaja na profil i karakter. Bitno je još i reči da je u tim situacijama aromatski i drugi profil konjaka sa nekih 60% zastupljen kroz jedinjenja koja potiću od hrastovog bureta, a kod viskija se to kreće i nekih 70-80%. Za voćne rakije sve preko 50% bi bilo isuviše pretjerano. Pisao sam ponešto i o tome, pa naveo kao faktor i u poruci prije ove. Termin, recikliranje frakcija. http://www.sveovinu.com/index.php/topic,223.msg13245/topicseen.html#msg13245http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg13872.html#msg13872
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|