|
bistrica
|
 |
« Odgovor #360 Poslato: 30. Oktobar 2011, 23:44:23 » |
|
Zar necu dobiti rakiju razblazenog ukusa jabuke? To je toliko pogrešno uvjerenje da mi naprosto nije jasno odakle potiče takav zaključak. Ne postoji veće i bolje koncentrisanje aroma destilacijom nego što je prepek čistog destilata iz prve destilacije (meke rakije određene jačine). Normalno da onda treba hvatati rakiju jače snage, od 65 do 72 stepena. Jedini razlog za ovo što navodiš je možda u navici da se rakija hvata na pitku jačinu. Tako se dobiva lošiji kvalitet rakije bez obzira kako vršiš destilaciju. Možda su oni koji su bili nezadovoljni ovako dobivenim kvalitetom u traženju nekog drugog rješenja zalutali u još veću pogrešku. Do sad neprevaziđena francuska rakija od jabuka (calvados, i ne samo ona) ima čak zakonsku zaštitu kvaliteta na propisanoj čistoj dvostrukoj destilaciji sa hvatanjem rakije tačno određene jačine od 68 do 72 stepena. Sva vrhunska pića ove planete se rade striktnim razdvajanjem prve i druge destilacije. Svi doktori nauka i vrhunski stručnjaci preporučuju ovaj način na osnovu svojih istraživanja i ocjena kvaliteta. Sva literatura na fakultetima poznaje isključivo ovaj način destilacije za postizanje vrhunskog kvaliteta. Ali ko šiša čitav svijet, i Francuze, i doktore nauka, i stručnjake, i literaturu sa fakulteta, i bistricu, i mnoge druge sa ovog foruma, probaj jednom uraditi ovako i nikada ti više neće pasti na pamet stari način. Normalno da treba ispoštovati solidan kvalitet voća, prerade i fermentacije. U kazan za drugu destilaciju smije da ide samo isparljiva već destilisana smjesa određene snage. Nikakav kljuk ili šira tamo nemaju šta da traže, iz dva razloga. Prvi je da bi njime samo smanjili jačinu etanola u smjesi za destilaciju što bi uzrokovalo nepravilan raspored aroma (i onih dobrih i onih loših) po frakcijama (prvenac, rakija, patoka). Drugi je u stvari isti po posljedici samo što su uzrok neisparljiva jedinjenja i čvrsta suva materija iz kljuka, koji utiču na sva isparljiva jedinjenja i njihov način prelaska u destilat po frakcijama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
milorad
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #361 Poslato: 31. Oktobar 2011, 10:37:23 » |
|
hvala lepo dobar savet vredi tliko koliko ga je teško izmeriti jošjednom hvala bistrici
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #362 Poslato: 31. Oktobar 2011, 11:55:21 » |
|
Svaka čast Bistrice, školski i jasno ko dan to je lekcija broj 1 koju sam je naučio na početku rada ovog foruma i odstupanja nema, to je to. Tu se ništa ne dodaje i ne oduzima. Hmmm možda sam i ja na početku lutao, probao, gubio vreme, slušao stare. Gospodo forumaši nemorate se učiti na sopstvenim greškama, tu smo mi koji smo već grešili, učite se na našim greškama
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milorad
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #363 Poslato: 31. Oktobar 2011, 12:13:21 » |
|
čitajući na ovom forumu KAKO DA NAPRAVIM RAKIJU OD JABUKA uradio sam ovako kupio sam jabuke zlatni delišes (malo sitnija) iseko sam je na trećine tako da je semena loga ostala u središnjem delu nepovređena stavio u bačve i nalio vodom sa5% šećera da ogrezne napominjem da sam utrošio vode tačno koliko sam imao jabika(litar vode kg jabuka) bačve mi se nalaze u podrumu na temperaturi oko16 stepeni šta sam loše uradio i kako da ispravim i dali treba da stavim kvasac pozdrav za sve na forumu SVE O VINU izvinite za interpukciju ovako mi je mnogo konfornije
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dalibordg
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #364 Poslato: 31. Oktobar 2011, 14:20:23 » |
|
Hvala Bistrice.
Ovo o razblazenoj rakiji sam zakljucio sam, ali ok.
Rekoh , oko nove cu postupiti po onom savjetu. Obavijesticu Vas kako je ispalo.
A oko prepeka, nisam do sada radio cisti destilat. probacu sada tako. isao sam 100 Lit patoke, 20 Lit kljuka. Obicno je pocinjalo da tece na jakih 75 do 78%. Onda sam samo sve stavljao u zasebno burence dok se u njemu ne dobije rakija jacine 50%. tada sam prekidao. A ostavljao kazan da izbaci jos malo patoke koju sam dodava u sledecu prepeku. I tako stalno.
Nekako mi je ispadalo tacno 100 Lit patoke iz 4 kazana, pa mi je bilo logicno da povecam sa 20 kljuka.
Uglavnom, evo procitao sam dosta u medjuvremenu, imam ovu vasu soluciju. javlam se sa rezultatima. Do tada, srdacan pozdrav.
Ps, slazem se da treba uciti na greskama. I ovako ih podijeliti , da drugi mogu izvuci neke zakljucke i izbjeci neke od ovim moih djecijih bolesti .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #365 Poslato: 31. Oktobar 2011, 18:26:15 » |
|
Gospodo forumaši nemorate se učiti na sopstvenim greškama, tu smo mi koji smo već grešili, učite se na našim greškama
Ps, slazem se da treba uciti na greskama. I ovako ih podijeliti , da drugi mogu izvuci neke zakljucke i izbjeci neke od ovim moih djecijih bolesti .
Svi prolazimo sličan put. Neke od tih grešaka i dječjih bolesti su ne baš tako davno bile i moje. Hvala za lijepe riječi, količinu iskazane pozitivne energije i ugodnu polemiku.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dalibordg
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #366 Poslato: 12. Novembar 2011, 00:05:41 » |
|
Pozdrav, U prilog Bistricine price od ranije. Moje i njegove diskusije oko `tradicije` izgleda da ja obicno gubim. Lokalni lijek za ljutu rakiju... da se odvoji u poluprazne dimizane i da se u svaku stavi po kilogram kukuruza secerca. E, uradio sam to. Rezutat ..... nula. rakija je potpuno ista. Citao sam ranije i onaj dio rasprave vezan za odvajanje patocnih ulja i metila odvajanjem `preko vode`. I probao da objasnim ovim moim seockim rodjacima da ljudi od struke tvrde da to nije metil alkohol vec da su to ulja iz patoke i de se ... eto .. mogu odvajati reda radi, ali da nije potrebno. I da je jedino prakticno korisno odvajati prvi litar koji istece iz kazana. Uzalud. Tacnije... komentar je bio... tvoje voce.. tvoj kazan.. radi sto hoces. Ostaje mi da sada u zimskom periodu kada inace imam slobodnog vremena dosta, odradim ono sto mi je Bistrica savjetovao i vidim rezultate. Ovo sa kukuruzm nije upalilo  . Takodje mi nije dalo rezultata ni kuvanje dunje. I tu sam fulao. Prosu sam bure. Drugo bure sa 220 Lit dunje, sa 5% secera u sebi pretvorilo se u kasu... tj gusti sok. Mirise gantasticno. I mislim da ce za 10-tak dana biti fine rakije. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milorad
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #367 Poslato: 09. Decembar 2011, 21:15:01 » |
|
pitanje za bistricu i razume se sve ostale koi imaju sopstveno iskustvo KOJA JABUKA DAJE NAJBOLJU AROMU U RAKIJI pozdrav svima
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #368 Poslato: 09. Decembar 2011, 22:17:26 » |
|
Vjerovatno misliš samo na univerzalne, novije i dostupnije sorte jabuka. Nema baš do kraja profilirane situacije kao kod rakije od šljive, kajsije, dunje i kruške. Sve one aromatične sorte sa visokim procentom suhe materije, bogate šećerom i kiselinama. U takve spadaju: Zlatni delišes, Greni Smit, Elstar, Fudži, Jonatan, Jonagold, Gala... Mislim da je kratkoglavi u jednom navratu pominjao neke starije sorte, e sad da li se gaje i u tvom kraju...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #369 Poslato: 09. Decembar 2011, 23:37:31 » |
|
pitanje za bistricu i razume se sve ostale koi imaju sopstveno iskustvo KOJA JABUKA DAJE NAJBOLJU AROMU U RAKIJI pozdrav svima
Roze delišes ima naizraženiju aromu, ali i mnogo drugih lošijih osobina, a u odnosu na druge sorte, pa je dobro kombinovati ga sa sortama koje imaju izraženiju kiselinu.Roze delišes posebno pojača sortnu aromu ako odstoji 2-3 nedelje, što je dobro zbog mešanja sa drugim sortama poznijeg sazrevanja. Od starih sorata puna aroma je sorta zlatna parmenka a koja relativno rano sazreva, ali ima dosta kiselina a i šećera, opet u odnosu na sorte koje tada sazrevaju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
milorad
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #370 Poslato: 12. Decembar 2011, 14:47:44 » |
|
ja se zahvaljujem na savetima u buduće ću kupovati roze delišes pa ga kombinovati sa nekom kasnijom sortom kao što kaže peca. Ove godine sam destilisao zlatni delišes, nije loša ali mislim da je aroma malo izostala, ukoliko kasnije ne povrati. Pa me interesuje šta sada da radim. Dali da joj ubacujem kiseonik na koi način i koliko dugo. Mislim da je treba oslobađati zaostalog ugljendioksida. Posle destilacije izašla je na 60 stepeni. Hteo bi da je spustim na 40 stepeni na koi način to da uradim da bude dobro. Znam da ću dobiti najbolje savete izato se zahvaljujem ps. rakiju pravim isključivo za ličnu upotrebu ne pitam šta košta samo da bude dobra POZDRAV ZA SVE
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #371 Poslato: 12. Decembar 2011, 16:23:56 » |
|
Crveni delišes jeste sorta koja se često upotrebljava za pravljenje rakije od jabuka, ali je Zlatni delišes sorta od koje se to radi najviše, i najčešće se preporučuje ne samo u lokalnim okvirima. Tako da razlog izostanka kvaliteta ovaj put nije u izboru sorte, nego vjerovatno u nečemu od nabrojanog: briga o voćnjaku, trenutak berbe, proces dozrijevanja, način prerade, uslovi fermentacije i način destilacije. Nešto o spuštanje jačine rakije imaš ovdje. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=210.msg18180#msg18180Kao i na temama: Mućenje rakije, Smanjivanje procenta alkohola...i na još podosta tema.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bracozap
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #372 Poslato: 26. Maj 2012, 21:40:37 » |
|
ljudi kod nas, u Zagorju, preporučuju grafenstein iliti grafenštajn
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #373 Poslato: 26. Maj 2012, 22:23:40 » |
|
Nema zemlje koja nema na desetine starih i karakterističnih sorti jabuka, među kojima ima i onih koje su jako dobre za rakiju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #374 Poslato: 15. Oktobar 2012, 21:52:15 » |
|
i jasam ovih dana pekao jbuku (tacnije pecem je jos uvek i nikad kraja). kako se odvijao moj postupak: mesavinu jonagolada i zlatnog delisesa sam samleo bez vadjenja semenki. stavio sam sito od 8 mm tako da je puno kostica ostalo celo. kako sam punio bure tako sam ga i polivao sa rastvorom 10 litara vode i 4 grama enzima. burad su od 220 litara ali sam ih punio do 180 -190 L. u jutro sam u svako bure dodavao 2 decilitra akumolatorske kiseline jer mi je ph bila 3.6 pa sam je sveo na 3.2. nakon toga sam uzeo iz svakog bureta po jedno vedro kljuka stavio u posebno bure i razmutio kvasac 25g za svakih sto kilograma kljuka i jednu kesicu hrane dadadoh u to. posle par sati sam vratio po jedno vedro u svako bure i zatvorio najlonom i gumom (naravno dobro izmesaodok je voce radilo napravio sam presu da bih jedan deo iscedio i "razvodnjio masu" a da pritom ne ubacujem vodu.
kad je kljuk odradio uvideo sam da je enzim toliko razbistrio kljuk da ne dodajem vodu meku rakiju niti cedim da bih ga razblazio, vec samo sipam i pecem.
od prave tone koliko sam za sada ispekao dobio samoko 240 litara meke rakije na 30% po prepecanju sam dobio cca 80 litara na 67% dve litre pevenca i 30ak litara patoke. patoku sam poceo da hvatam na 45 jel je tu vec pocelo da mi se blago oseca nesto sto ja zovem miris na prekrupu.
ono sto sam ovde naucio je da burad moraju bas dobro da budu zadihtovana a ne tek onako jer je na nekim najlonima bila poneka rupica a jedno sam bure zatvorio samo onim njegovim poklopcem. tu gde su bile rupice kljuk je promenio boju na jednom gde je bila samo jedna malena rupica promenio je boju samo sa te strane. kod bureta poklopljeno samo poklopcem krenula je rakija 10% slabija nego na prosecnim. sreca pa sam stare najlone stavio samo na 2 bureta a samo jedno je sa takvim poklopcem. inace imam jos 18 buradi da ispecem
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|