27. Oktobar 2025, 21:39:01 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 453439 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #240 Poslato: 12. Decembar 2011, 22:25:54 »

Ne postoji način za otklanjanje mane u ovakvom slučaju.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #241 Poslato: 13. Decembar 2011, 19:47:22 »

sasaobr kako si pripremio dunje,ja sam ove godine prvi put pekao,mislim probao da pecem,i katastrofa,prvi kazan mi je krenuo od 10 gradi,katastrofa,a prepek od 18 gradi,ispeko sam od 2 kazana 5 litara ljute rakije od 15 gradi,bruka,i jos gore sto se i ne oseca neki ukus na dunju,nego neki ukus ne znam ni ja na sta podseca  dohfly dohfly dohfly
Sačuvana
dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #242 Poslato: 13. Decembar 2011, 20:00:47 »

ACAPK,pojasni kako si je ukomio,koliko je trajala fermentacija,jesi merio da li je zavrsila,na kojoj je temperaturi bio kom,koji je bio procenat secera,jesu dunje bile,posle branja,ostavljene da odstoje,da pozute,jesi ih mleo,rendao,jesi dodavao secer?....
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #243 Poslato: 14. Decembar 2011, 16:54:00 »

dosljak nisam ih ostavljao posle branja da pozute,samo sam ih saseckao na komade,dodao secer 8 kg na 200 kg dunje i zalio vodom,tako su stojale jedno 2 meseca na neodredjenoj temperaturi,varirala je,kakva napolju,malo toplije u toj prostoriji gde su bile,i posle peko! Huh?
Sačuvana
dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #244 Poslato: 14. Decembar 2011, 20:45:23 »

Znas kako ja?
-Oberem dunje,ostavim da odstoje nedelju dve,ili da ih beres sto kasnije,kad pozute na drvetu-imaju vise secera.
-operem ih da nema onih dlacica po njima
-iskruzim sredinu(semenke i ono tvrdo meso oko njih-kamene celije)
-odstranim trule delove ako ih ima
-sameljem dunju na sto sitnije
-ubacim vode,jer je dunja dosta suva
-ubacim enzime za razgradnju(to razbije svaki komadic dunje i onda prevri sav secer u alkohol i imas vise rakije)
-ubacim med ili ako nemam para  :'( onda secer
-ubacim sutra,prekosutra i kvasce (za belo vino,selekcionisani suvi kvasac)
-stavim u hodnik gde je stalno temperatura od 18-20c i za 3 nedelje je gotovo i pecem
 Samo to je "osnovna skola" pecenja rakije a ako zelis jos "ludju"  Laugh onda se obratis doktorima nauka peci,bistrici itd i ljudi ti objasne kako ces ali ipak moras imati neke osnove znanja a za to je najbolje da citas sa ovog foruma razne teme pa peci,ko ti sta sme,tvoja vocka-tvoja rakija ....srecno dogodine i pozdrav

I da,prvih 4-5 dana mesam kom pa ga posle zatvorim najlonom i ostavim odusak(crevo ciji drugi kraj stavim u teglu sa vodom)

Sačuvana

sasaobr
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #245 Poslato: 15. Decembar 2011, 08:19:50 »

ACAPK, Dunje sam obrao posle prvog mraza i odstojale su dva, tri dana. 2/3 je bilo vranjske a 1/3 leskovacke dunje. Ja sam rendao dunje na rendu za repu a brat ih je sitno seckao. Istog dana smo u kazan za topljenje masti zagrejali vodu i u nju ubacili secer (15kg) i pekarski kvasac (200g) . Zbog hladnog vremena nakon nedelju dana dodali smo jos 20l tople vode na jedno i po bure. Komine je bilo oko 300l. Tu kolicinu smo ispekli u cetiri kazana, stim sto je prvi zagoreo. Preostala tri kazana, patoku od prethodnog pecenja dunje  jacine oko 15% i nekih 30kg kljuka stavili smo u kazan i prepekli. Posle odvajanja prvenca 1l, krenula je rakija od 65% i terali smo do 38% jer je tada pocela da menja ukus. Na kraju pecenja izaslo je 16l od 54%, a nakon doterivanja jacine bice 20l jacine 42%.
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #246 Poslato: 15. Decembar 2011, 17:05:01 »

hvala dosljak i sasaobr,ali da li onaj sto pece po 20 kazana odvaja semenke,sta li im on radi  Huh?,ne verujem da svaku cisti Scratchhead,dosljak brate valjda ce sledece godine biti bolje Wink,a ovo sasaobr sto kazes nakon doterivanja to je razblazivanje destilovanom vodom,jel to?
Sačuvana
dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #247 Poslato: 15. Decembar 2011, 18:37:18 »

Verovatno ne jer je to vec komercijala...mada je Peca govorio i o tome da dunje mogu da se zagreju do 60c temp. ,tada omeksaju pa mogu da se zdrobe rukom.Meni su dunje prilicno mlade i imam ih 30ak pa jos nisu dale pun rod,ali moracu za koju godinu da smislim nesto.Ove godine sam uzeo milimetarski lim,pocinkovani,duzine oko 12cm,savio ga u polukrug i na vrhu mu napravio zupce.Precnik je 25mm i donju stranu mu zatvorio i ubacio parce osovine(koji ide u busilicu).Seo na stolicu,stavio kante sa dunjama pored,izmedju nogu kantu za otpad i za cas gotovo.Video sam i na tv slicnu stvar samo sto ima postolje i manji broj obrtaja i time ciste paprike.
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #248 Poslato: 16. Decembar 2011, 08:24:57 »

Imas da kupis noz za voce koji ti odvaja semenu lozu a takodje sece vocku na 6-8 kriski tako da se kasnije lakse melju, pasiraju. Inace od 6 popodne do 12 uvece i ujutru od 6 do 10 zavrsise tasta, baba od 82 godine i tetka 2200 kg viljamovke ko da nista bilo nije. Ortak i ja smo prinosili gajbice, mleli i spustali u podrum(sto je bilo i najteze) tako da cudo je u ljudskim rukama samo kad se hoce!
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #249 Poslato: 16. Decembar 2011, 16:13:51 »

ne znam dosljak videcu kako cu da se organizujem za sledecu godinu  dohfly,a bane to za ciscenje semenki voca da li moze i kod dunje,posto je ona tvrda kao kamen?
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #250 Poslato: 16. Decembar 2011, 19:48:17 »

Evo mog doprinosa na temu prerade dunje.
Ideju, odnosno svoje iskustvo u vezi odvajanja semene loze iz dunje preneo mi je clan foruma mk.
Evo kako izgleda alat:

Ja sam to prilagodio na maloj stubnoj busilici. Napravio sam zastitu od prohromskog lima.

Evo kako izgledaju dunje posle te obrade. Kapacitet je oko 100kg/h

Posle toga dunje se preradjuju, sitne u pasirci. Kapacitet masine je preko 3t/h. O ovoj masini sam vec pisao u temi izbijanje kostica.

Rezultat pasiranja

Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #251 Poslato: 16. Decembar 2011, 20:28:30 »

tooo jagnjilac brate,pa sad je mnogo jasnije,hvala Thumb
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #252 Poslato: 16. Decembar 2011, 20:51:42 »

Ovako pripremljena dunja, tretirana je enzimom, kvascem, hranom za kvasce, podesenoj pH, fermentirala je cetiri nedelje, na konstantnoj temperaturi prostorije i sutra ide u kazan. Ima je u kolicini za tri kazana od po 120 litara. Videcemo sta ce od toga ispasti. U svakom slucaju javljam!
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #253 Poslato: 16. Decembar 2011, 21:47:10 »

hvala dosljak i sasaobr,ali da li onaj sto pece po 20 kazana odvaja semenke,sta li im on radi  Huh?,ne verujem da svaku cisti Scratchhead,dosljak brate valjda ce sledece godine biti bolje Wink,a ovo sasaobr sto kazes nakon doterivanja to je razblazivanje destilovanom vodom,jel to?

ja ove godine skoro  6 tona  radim. i veruj svak  mi je prosla kroz  ruke i  svakoj sam  semenku  izvadio. baba cale i ja na dan  isecemo na pola i  izvadimo   seme i kamenu lozu po  500 kila (jednu paletu ). tako dva dana pa onda jedan  dan  meljemo na cekicaru  gde su  rupe 5mm. doajem i enzim i  hranu  za kvasce i naravno  i  selekcionisane kvasce sve po uputstvima  pece i bistrice. temperaturu kontrolisem tako sto sam ubacio pec u prostoriju  gde drzim kom i imam i jednu grejalicu  koju sam podesio na 17 stepeni. narvno  preko svakog  bureta sam stavio najlon i   gumu okolo. bez vranja al koliko vidim nije ni potrebno jer se   nalon naduvava i  samo jeednog trenutka spusti i onda tako ponovo. sad peci cu  posle  bozica jer imam jos tonu ipo da iseckam i  sameljem pa boze  zdravlja da se proba
Sačuvana

IMA TU NECEGA
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #254 Poslato: 17. Decembar 2011, 19:02:18 »

javljaj jagnjilac da vidimo kako si proso Thumb,armine svaka cast 7,5 tona srediti nije lako Thumb,javi i ti kako je proslo pecenje!!!pozdrav
Sačuvana
Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.378 sekundi sa 21 upita.