28. Oktobar 2025, 00:07:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 453470 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #270 Poslato: 27. Decembar 2011, 23:00:13 »

Sve bi se to dalo efikasnije i bezbolnije uraditi običnim propuštanjem kroz filter papir, koga jagnjilac ima, ali nije cilj ukloniti ovo zamućenje jer bi u ovoj situaciji uklonili i bitan dio aromatskih materija. Ovo zamućenje će ionako nestati drugom destilacijom jer soli koje dominiraju ovim zamućenjem nisu isparljive.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #271 Poslato: 29. Decembar 2011, 00:17:12 »

Juce sam zavrsio prvu destilaciju rakije od dunje. Imao sam nepuna cetiri kazana od po 120 litara. Dobio sam 100,5 litara rakije od 28% vol...
Ovim definitivno padaju u vodu sve zablude kako dunja ima malo šećera pa ga je zbog toga potrebno dodavati u fermentaciju. Kod ove dunja je očito, bez velike matematike, preko 12% šećera pretvoreno u alkohol.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
abasc
Gost
« Odgovor #272 Poslato: 31. Decembar 2011, 12:09:26 »

Pozdrav, jagnjilac interesuje me gde si kupio alat za odvajanje semena loze iz dunje?
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #273 Poslato: 03. Januar 2012, 17:24:59 »

Pozdrav i tebi abasc,
Alat mi je napravio jedan prijatelj, strugar, po mom nacrtu. Jednostavno je to sa svakog strugara. Precnik cevi je 25mm, duzina cevi, 100mm a dimenzije stabla su fi 8mm x 40mm. Cev se ovori 10mm sa jedne strane i isto toliko sa druge (kao sto je na slici). Na kraju se narecka i to je to. Prvo se uradi cev pa se onda nabije pripremljeno stablo, koje se pri tom zavari i na samom kraju se obradi (fi8x40) da bi sve bilo u osi, da ne "baca" prilikom okretanja. Veoma je vazno, da sve bude od prohrona, jer onda nema korozije, niti ostecenja usled kiselina.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
pedjamilano
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #274 Poslato: 04. Januar 2012, 12:00:10 »

Bistrice,
secate se one moje dunje koju sam ispresovao posle previranja onog tecnog dela, gde sam vam rekao da je cvrsti deo kljuka ostao u polu prevrelom stanju. E pa posle presovanja i bacanja cvrstog dela ostavio sam jos 15 dana onaj tecni deo u buradima i juce i prekjuce sam pekao rakiju. U startu sam po kazanu (100 litara ) dobio oko 25 litara meke rakije od 20% alkohola. Na kraju sam od 650 kg dunje i 25kg secera dobio oko 50 litara rakije na 50% alkohola.  Rakija je fenomenalna sa jako izrazenim mirisom veoma pitka i bez ikakvih primesa. Iznenadio sam se koliko je dobra. Koristio sam i po pola kilograma meda u premazivanje kapka u prepeku rakije.
Kako sam se nadao dobro je ispalo. Hvala na savetu da ispecem samo tecni deo. To je olaksalo sam rad, a i efekat je ispao odlican.
Pozdrav,
Pedja
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #275 Poslato: 04. Januar 2012, 18:17:50 »

Da sjećam se, i drago mi je da si zadovoljan.
Sačuvana

armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #276 Poslato: 10. Januar 2012, 22:18:54 »

hteo bih za sledecu sezonu napraviti ili kupiti hidraulcnu presu za cedjenje soka pa me interesuje znate li mozda neke linkove gde mogu  videti kako ona izgleda i kako  funkcionise.

sad ono sto mi je veci problem

imam matorog oca skojim radim na pola ovoj moj vocnjak a zaguljen je covek do zla boga A I MATOR PA NECE DA SLUSA STA JA CITAM OVDE  pa me interesuje  kako da mu prakticno i  objasnim da kad se  mlevena dunja posle tretmana enzimom iscedi na presi  u onom suvom delu nama ne ostaje apsolutno nista potrebno i da se kao takva  moze  baciti ili ...  SVAKI SAVET JE DOBRODOSAO  Laugh
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #277 Poslato: 10. Januar 2012, 23:01:26 »

Citat
...kako da mu prakticno i  objasnim da kad se  mlevena dunja posle tretmana enzimom iscedi na presi  u onom suvom delu nama ne ostaje apsolutno nista potrebno i da se kao takva  moze  baciti...
Nećeš mu to moći ni objasniti, zato što to nije tačno.
Sačuvana

armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #278 Poslato: 10. Januar 2012, 23:19:17 »

u savetima oko spremljanja dunje su mi svi odreda   kao prvu verziju u startu  rekli da iscedim sok. te sam se vodeci time, u predhodnom postu,  napisao  da ne ostaje nista. kontam da  se nisam dobro   izrazio, vec da je trebalo da napisem da je tako  bolje. Embarrassed    jesam li u pravu  Scratchhead

ili mozda kad prevri komina, ne secam se vise jer nemam  tu mogucnost pa sam  je selektivno izbacio iz memorije   dohfly

no kako god pronasao sam rucne cediljke na forumu u delu  sa opremom  u vinogradarstvu al me interesuje kako tu sitno izmlevena dunja ne procuri  izmedju tih dascica. no to je vec tema  za tamo  a ne za ovde jel tako ?,  a ima i  cudesa moderne tehnike sto rade svasta a ja pomislio da su hidraulnicne one koje koriste umesto navoja neki hidro  klip.
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #279 Poslato: 11. Januar 2012, 00:45:10 »

Postavljaš pitanje na koje odgovor ne može biti drugačiji nego sa malim obrazloženjem.  
Aroma destilata dobivenog od soka i kljuka je bitno drugačija.
Ova od kljuka je kompleksnija i bogatija ali u sebi jako često sadrži mane koje fermentacijom daju jedinjenja koja se nalaze u pojedinim dijelovima voća, najčešće sjemenoj loži. Zbog toga se i preporučuje stavljanje soka na vrenje, jer je to onda jednostavniji i lagodniji postupak, kao i kasnija destilacija. Ako tu sjemenu ložu na neki drugi način uklanjaš prije fermentacije, onda ovaj postupak sa dobivanjem soka i njegovim vrenjem ne mora dati bolji kvalitet rakije, sve zavisi od toga koliko ćeš grešaka praviti u daljem postupku sa kljukom. Ako mu obezbijediš ono o čemu je već pisano onda ćeš sa kljukom imati kompleksniju aromu i kvalitetniju rakiju.
Sačuvana

armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #280 Poslato: 13. Januar 2012, 00:13:26 »

hvala bistrice na adekvatnom odgovoru. kako  odstranjujem semenu lozu to mi onda definitvno znaci da necu gresiti ako i dogodine radim po ovom sistemu, a ako napravnim presu do tad ok mogu povecati nivo tecnosti tako sto bih  recimo pola iscedio a pola stavio  samleveno. u svakom slucaju  hvala na  odgovoru Thumb
Sačuvana

IMA TU NECEGA
miki26071985
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #281 Poslato: 15. Januar 2012, 17:35:43 »

sad sam prvi put u zivotu pekao rakiju, i dosta mi je pomogao ovaj forum... dobio sam 45 l jacine 44 %, rakija je izuzetno prijatnog ukusa, jedino sto nema neki jak miris, ali nije losa za prvi put, nisam stavljao ni enzime, ni kvasce, dogodine cu... a dunju sam mleo na nekom starom mlinu za repu...
Sačuvana
samar
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #282 Poslato: 15. Januar 2012, 23:17:47 »

Jagnjilac sta si radio sa tim semenom iz dunje nakon odvajanja, predpostavljam da nisi bacao, i dali ta tvoja sprava radi i jabuku i krusku mislim dali ti radis

Pozdrav
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #283 Poslato: 16. Januar 2012, 22:37:32 »

Semenu lozu sam, naravno bacio. Zasto bih je inace vadio, ako je ne bacam. Alat sam je pravio, prvenstveno za dunju, ali bez problema moze da radi i jabuku i krusku.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
kazuar.milos
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 11.0

« Odgovor #284 Poslato: 21. Mart 2012, 11:08:07 »

Drugari svaka čast za temu!
Posebno Peci i Bistrici!
Inače, po profesiji sam brand manager, radim u BG. Brz život, ovo, ono... (kuća poso, poso kuća)
Rešio sam da aktiviram svoju staru dedovinu u Semberiji, tako što bih posadio lepu plantažicu dunje.. i polako
Misija mije da imam lep voćnak i odličnu rakiju
Ovo što sam pročitao na ovom forumu je stvarno plod rada i nesebično podeljenih informacija stručnih ljudi. Mili mi se da zasadim dunje, pa šta Bog da!

Peco, Bistrice, postoji li mogućnost da se probaju vaše rakije dunjevače?

Sačuvana
Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 21 upita.