28. Oktobar 2025, 00:04:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 31   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dunjevača (rakija od dunje)  (Pročitano 453469 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #300 Poslato: 30. Oktobar 2012, 22:51:26 »

Cheesy
Citat
Kao i zbog činjenice da ne sadrži nimalo cinamil esteraze koja u kombinaciji sa kvascima koji su pof+ (a dobar dio divljih kvasaca ima baš te karakteristike) stvaraju neugodne fenole koji destilacijom lako mogu dati izraženu manu mirisa i ukusa.

Hvala ti sto si me potsjetio,a ja se mislio gde sam to prije cuo.....
Nekad se netreba zuriti,ali zanjela me pjesma... Smiley
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
dejan.vr.017
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #301 Poslato: 31. Oktobar 2012, 20:28:43 »

molim te da li bi mi objasnio kako si i od cega...dimenzije,,,napravio spravu za vadjenje sredine kod dunja...hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #302 Poslato: 31. Oktobar 2012, 20:33:17 »

Slika sve govori. Materijal mora biti otporan na uticaj kiselina (inox). Prečnik jednak prečniku sjemene lože kod dunje, ostale dimenzije nisu toliko bitne.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,73.msg18653.html#msg18653
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #303 Poslato: 07. Oktobar 2013, 13:48:16 »

Pozdrav svima!
Molio bih Armina 1, ili bilo koga, da mi objasni kako na mlinu čekićaru sa rupama od 5mm mogu da se samelju dunje. Probao sam sa rupama od 7mm i skoro sva dunja ostaje na situ. Da li je mlin čekićar isto što i prekrupač?
Sačuvana
olcan
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #304 Poslato: 19. Oktobar 2013, 15:12:47 »

Dunja mi je posle 21 dana zavrsila fermentaciju.Sutra cu da pocnem destilaciju.Da li bih imao neke gubitke sto se tice arome ako bih prevrelu kominu procedio kroz prohronsko sito precnika 3 milimetra pa je tako ubacio u kazan.Molim odgovor.pozz.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #305 Poslato: 19. Oktobar 2013, 21:02:12 »

Nije gubitak aroma ono od čega može da „zaboli glava“ u ovakvoj situaciji. Oksidacija je ono što je opasno. Jedan od njenih produkata je neugodni i neuklonjivi okus i miris dunjevače na benzin i petrolej. Ako ćeš raditi, prije toga dodaj 5 grama na 100 litara kljuka askorbinske kiseline (C vitamin).
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
olcan
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #306 Poslato: 19. Oktobar 2013, 21:48:14 »

Onda necu da rizikujem.Necu je procediti vec cu dunju samo malo vise mesati u kazanu.Hvala puno na brzom odgovoru.
Sačuvana
sana river
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #307 Poslato: 24. Oktobar 2013, 13:39:31 »

pozzz.novi sam ovde.procitao sam skoro sve postove ovde ali imam par stvari koje mi nisu bas jasne.imam oko 300kg dunja i prvi put hocu da pravim rakiju.informisao sam se malo o tome ali bih bio zahvalan ako bi mi neko objasnio par stvari!jasno mi je kako dunje treba samljeti i poslije toga dodati vodu.e sad koliko treba dodati vode na tu kolicinu dunja?zatim da li da stavim odredjeni postotak secera na kolicinu dunja ili na kolicinu mase dobijene s vodom?npr stavljam 5% secera.e sad nabavio sam neki kvasac.da li da ga stavim odmah kad sameljem dunje i dodam vodu i secer ili kasnije.i takodje me interesuje kad se stavlja hrana za kvasce.
Sačuvana
mdragan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #308 Poslato: 30. Oktobar 2013, 16:02:40 »

Prateci ovu temu pretprosle godine pekao sam dunjevacu i bila je extra, naravno zahvaljujuci vama je bila extra. Ove godine imam problem jer ne mogu da nadjem enzim HC, da li moze da se stavi neki drugi enzim i koji ?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #309 Poslato: 30. Oktobar 2013, 16:58:41 »

Probaj sa Sihazym Supra Mash. Raste mu popularnost na forumu. Smiley Uspješno ga koriste jagnjilac, jon, tatko...
Sačuvana

armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #310 Poslato: 02. Novembar 2013, 13:17:03 »

za baradona, mlin cekicar  ili prkrupac je jedno te isto,  naravno kad pocnes mleti prvo nabija iza sita  dunju i skoro pa nista ne ispada, tek kad utrosis  odredjenu kolicinu dunje ona poocne ispadati,  veruj  da je tako jer sam radio i  znam  da je to problem.

nego pogledaj kako  radim vadjenje semenki, a kad postvim slike za mlevenje  postavicu link i za to ovde. za sad samo vadjenje semenki 
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.602762853102630.1073741827.467154606663456&type=3&uploaded=9
Sačuvana

IMA TU NECEGA
baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #311 Poslato: 05. Novembar 2013, 14:25:59 »

armin 1 hvala na odgovoru. samleo sam dunju tako što sam rupe proširio sa 7mm na 10mm. mislim da bi bolje bilo da su rupe još veće. trebalo bi uskoro da založim kazan, ali me malo brine previše usitnjen materijal zbog zagorevanja.

u mlinu koji sam koristio ima ukupno 6 noževa. 3 paralelna plus 3 upravna na njih. mislim da bi trebalo smanjiti broj noževa. imaš li neki komentar na ovo?

Spajanje poruka.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #312 Poslato: 05. Novembar 2013, 19:16:49 »

u jedn9oj  od anijih verzija moje masine (koju sam takodje izbacio iz uptrebe ) bilo je 16 nozeva, naravno  smanjio sam na 4. sad pravim  verziju sa samo dva noza i ulazom od gore, sa sitom od 4mm i izlazom za samlevenu dunju  sa strane

nemoj imati  bojazni oko zagorevanja ako ti je kazan sa mesalicom i narvno  ok dnom. sad ako  nemas te  mogucnosti onda ili  iscedi jedan deo prevrelog koma pa ga kao sok dodaj u smesu, ili uzimi nesto  rakije od  dunje pa ga dodaj u kom. ako dodoajes  rakiju, na svaki litar od 40% dodaj i 4 litre vode

Spajanje poruka.
Sačuvana

IMA TU NECEGA
baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #313 Poslato: 05. Novembar 2013, 20:38:03 »

kazan ima mešalicu, agromex od 100 litara. ne razumem šta znači ok dno. da li se to odnosi na debljinu ili na čistoću dna. debljna je verovatno mala, ali za desetak godina nije bilo zagorevanja. međutim nikada nisam imao ovako usitnjenu kominu od nekoliko milimetara.

ako se na litar rakije od 40% doda 4 litra vode dobija se približna jačina od 8%. možda bi dodata tečnost mogla da ima malo veću jačinu.

po tvom iskustvu, koliko bi tečnosti trebalo dodati na 100kg koma.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #314 Poslato: 05. Novembar 2013, 23:14:18 »

tecnost bi  trebalo  da  bude izmedju 9 i 10% naveo sam kolicinu jer je kod mene dostajaca  rakija pa sam je u tom odnosu mesao dok nisam  obezbedio presu. ok dno je kad je bar 3mm debljine. sad koliko treba na  100kg dodti je  relativan pojam jer prvo ne znam dal  si u procesu ukomljavanja  radio  sa enzimom i kolika je njegova delotvornost bila, takodje ne znam dal  si ili  nisi dodavao  vodu i u kojoj kolicini ako jesi. kad sam pocinjao stvarno sam  se i ja isto to pitao. sad nit dodam vodu u kom niti se plasim gustog kljuka i ne  zagoreva. na jedan  kazan  od 250 litara sipam maksimum 30 litara ocedjenoe tecnosti od presovanog koma, al i to je  puno dovoljno bi  bilo i desetak litara

na zalost moraces da istrazis ovo sam, smernice sam ti dao a vise bih ti mogao pomoci jedino da sam tu kad se pece pa da  vizuelno pogledam. ako imas vise onda smanjuj kolicinu sa svakim kazanom. kad pocinjes sa pecenjem? kod mene je tek pre neki dan  pocela  fermentacija jer sam odlezavao dunju da sto  bolje uzri. bilo posla samo tako 8.5 tona sam  iskostio i samleo. cenim da na drvetu imam jos do
dotonu mozda koj kilo manje  pa cu i to  skinuti za koj dan

nadam se da si podesavao  ph komu, tako se dobija punoooo mirisinija i ukusnija rakija

Spajanje poruka.
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Stranice: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 31   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 17 upita.