goks
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1320 Poslato: 08. Oktobar 2014, 08:50:31 » |
|
Naravno da je moguće da će biti vina i bez šećera.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pexus
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1321 Poslato: 13. Oktobar 2014, 11:32:53 » |
|
8 dana nakon muljanja kljuka (11% šećera) i dodavanja skoro 30kg šećera na tih 370 kg kljuka, širometar sada pokazuje 2% šećera, te sam planirao da ga danas presujem. Da li sada treba dodavati vinobran ili kada budemo otakali sa taloga. Da li treba dodavati još šećera (šira je nekako kiselkasto gorkasrta... ) Help!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 36
|
|
« Odgovor #1322 Poslato: 13. Oktobar 2014, 11:56:08 » |
|
Vinobran ne treba dodavati, vrenje jos uvek nije zavrseno.Ispresuj kljuk kako si planirao i vrati u bure, stavi vranj. Ukoliko ti ostane puno otraznjenog prostora, mozes staviti malo vinobrana u krpu, umociti u vino o vezati da visi u otpraznjenom prostoru (Pecin recept).
Normalno je da je gorkasto, trpko od tanina koji ce vremenom da se plimerizuju. Kiselost ce se resiti kada se zavrsi MLF.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pexus
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1323 Poslato: 13. Oktobar 2014, 21:33:19 » |
|
Ispresovali smo danas sav kljuk i sve je prošlo OK, osim sto su mi šake a naročito nokti tamno ljubičasti, skoro crni POMOĆ ..hitnoooo... Kako sa operem boju od masulja sa ruku?? :'(
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #1324 Poslato: 13. Oktobar 2014, 22:02:21 » |
|
Limunom.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Pexus
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1325 Poslato: 13. Oktobar 2014, 23:28:07 » |
|
Hvala na savetu. To sam i ja u medjuvremenu izguglao, ali sam u nedostatku limuna probao i uspeo sa kesicom limuntusa rastvorenoj u 2 dl mlake vode
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ducia
Mlađi član
Van mreže
Starost: 42
|
|
« Odgovor #1326 Poslato: 16. Oktobar 2014, 00:56:05 » |
|
Juce i danas rucno probrano i izmuljano 80kg Merloa kupljenog iz vinograda sa Fruske Gore. Dodat Lallemandov enzim EX-V i 15 gr vinobrana (10 gr na grozdje koje nisam stigao juce da izmuljam + 5 gr u kljuk). Dobijeno cca 60l kljuka. Grozdje je, za ovu godinu, bilo korektnog zdravstvenog stanja i, kao i sok, odlicnog ukusa, slatko i nije se osecala preterana kiselost. Sutra dodajem isto Lallemandov ICV D254 kvasac kojem cu treceg i petog dana dodati hrane za kvasce Fermaid. Za 8-10 dana otacem.
E sad ono gde ste me zbunili jeste merenje secera. Siromer sa kojim sam merio pokazuje 12.1 po Baume skali, sto prema proracunima treba da da nesto preko 12% alkohola. Ja jesam, preko prijatelja, kupio grozdje od coveka koji se ozbiljno bavi vinom i pretpostavljam da zna sta radi jer je i ovo sto sam kupio bilo namenjeno za njegovu proizvodnju. Elem, zbunili ste me sa komentarima da je ove godine prakticno nemoguce imati dovoljnu kolicinu secera za kvalitetno vino. Zar nije ovih poslednjih 10 dana sunca bilo dovoljno da se nakupi dovoljno secera i uravnoteze kiseline? Sutra uvece cu pre dodavanja kvasca jos jednom izmeriti secer mada sam 100% siguran sta je siromer pokazao.
Da nastavim gde sam stao... Po planu 3. i 5. dana dodata hrana za kvasce. Veceras tj 8. dan od muljanja sira otocena sa kljuka. U ponedeljak 5-og dana, pre dodavanja hrane, izmereni seceri sirometrom koji je pokazivao oko 5.4 po Baumeu a danas izmereno 0.8. Sira je otocena u stakleni balon sa improvizovanim vranjem. Temperatura u prostoriji sve vreme od 17 do 21. Dobijeno nesto manje od 50l sire. Nisam preterano iskusan, tj ovo mi je tek druga godina da pravim vino ali ajde da napisem i par stvari koje sam primetio. Prosle godine nisam dodavao enzim i kljuk je bio, da kazem, bolje izdiferenciran tj sama sira je bila vise tecna a kljuk uglavnom sav na povrsini izuzimajuci kostice. Ove godine, recimo trecina kljuka je bila u povrsinskom sloju, iznad sire, a ostatak u samom tecnom delu. Pretpostavljam da to i jeste poenta enzima i da ce se tako vise tanina preneti u vino. Druga stvar koja me je malo zbunila je da je fermentacija brze odradjena tj da je vise secera preradjeno nego prosle godine iako sam prosle godine, posto nisam na vreme dodao kvasac, cak dogrevao prostoriju i odrzavao temperaturu na visem nivou. Moguce da je za ovo odgovorna hrana za kvasce posebno sto nisam odmeravao dozu nego sam isao prema onome 5 gr kasicica tako da je moguce da sam predozirao kvasce. Jos malo o siri. Boja tamno crvena i poprilicno mutna. Videcemo kakva ce biti kad se malo istalozi, ocekujem da ce biti OK. Za sada ima prijatan miris. Na ukus ima malo vise kiselina ali kontam da je za to odgovoran i CO2 koji dodatno pojacava dozivljaj kiselosti. Imam utisak da je cak manje kiselina nego prosle godine, ali totalno drugo grozdje je u pitanju a i prosle godine sam ja i brao grozdje i vrlo verovatno nisam brao u vreme pune tehnoloske zrelosti. Elem, jos razmisljam da li da kupujem bakterije i da po zavrsetku AF pokrecem MLF ili ne...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ivancvetkovic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1327 Poslato: 28. Oktobar 2014, 15:42:17 » |
|
Prosle godine sam pravio crno vino po savetima sa ovog foruma i bilo je odlicno. Al ove godine moguci problem pa molim za savet. Ponovio sam sve isto ALI.... Ukratko: Grozdje je imalo oko 12% secera, godina nikad gora, smuljao, sumporisao sa 10g vinobrana na 100l, stavio u veliki plasticni sud. Dodao sam do 19% secera na nacin da sam u nekoliko litara vode dodao secer i zagrejao uz mesanje dok se nije otopio i sipao u sud sa kominom. Stajala je komina je 7 dana, svaki dan sam dva puta dnevno mesao. Prva dva dana sud je bio pokriven gustim carsafom, a kasnije najlonskom folijom. Sve je bilo jako cisto i uredno, musice nisu za svu srecu bile veliki problem. Nakon 7 dana otocio u prohromski sud. Temperatura je sve vreme bila oko 22C i nije puno varirala. Danas je 10ti dan kako sam muljao grozjde. Miris otocenog "vina" je dobar, ali je kiselo neverovatno. Ne secam se da li je prosle godine bilo ovako kiselo, ali ovo je bas kiselo. Nikakve promene nema na vinu, ni kozice ni cveta, ni mirisa, samo kiseli ko blesavo. Jeste da je tek 10ti dan kako sam muljao i stavio, ali mi se cini da je mnogo vise kiselo nego sto treba.... stavio sam 500 kila, ne pitajte zasto.... Da li ce se kiselina smanjiti i neutralisti tokom tihog vrenja i u daljem postupku pravljenja vina?... citao sam malo o malolaktickom vrenju ili tako nesto.... Planirao sam da posle zavrsenog tihog vrenja na tempraturi podruma oko 20C prebacim na hladno mesto i da prezimi zimu na jako niskim temperaturama. Da li ce to pomoci, da se kiseline skinu na hladnoci.... hvala unapred. pozdrav. Ivan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Vladapo
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1329 Poslato: 13. Septembar 2015, 16:27:06 » |
|
hteo bih vase misljenje, da li mogu u kominu da dodam fruktozu umesto secera da bih povecao procenat secera u procesu pravljenja vina
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #1330 Poslato: 13. Septembar 2015, 16:38:22 » |
|
Ne, nikako!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1331 Poslato: 19. Septembar 2015, 08:56:43 » |
|
Nedoumica oko vina. Stavio sam Vranc-Makedonski (98 Oe°) na vrenje prije 11 dana. Proces je bio ovakav. Grožđe izmuljano i odvojeno od peteljki, sumporisao sa vinobranom 10g/100l. Ubačen kvasac, koji je već drugi dan počeo da radi. 3 puta dnevno sam potapao kom, 5-ti dan sam ga ispreso i vratio u bačvu koju sam zamotao streč folijom. Temperatura 21-22 stepena.
Juče i danas kušao vino, nije više ni truna slatko i čini mi se nakao prazno, miris je prijatan i svjež karakterističan za sortu, boja tamno crvena. Međutim ono što me brine je kiselost koja baš udara u nepce. Pa me interesuje da nije krenulo šta kako ne treba ili je to normalno u ovoj fazi pošto je dosta brzo prevrelo. Vino još susti u bačvi i počinje da se bistri sa vrha. Mjereno jutros vin reg kiselost 7.5g/l, slobodan sumpor 22mg/l.
Savjet o čemu trebam da povedem računa, šta korigovati kad raditi pretok.
Prošle godine kad sam ga radio vranje je išlo mnogo sporije jer je temperatura bila nekih 14-16 stepeni, tak 25 -26 dan prestajalo je da bude slatko. Te kiselosti nije bilo ni traga, iako su kiseline bile nešto malo veće 8g/l. a sladeri manji.
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
ana85
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1332 Poslato: 23. Septembar 2015, 23:52:49 » |
|
Pozdrav svima, posto sam nova ovde red je da se predstavim jel Iz Bg-a sam i totalni amater u proizvodnji vina, ali se situacija namestila da je dosao red na mene da ga pravim Dok sam pocela vec sam se uveliko zainteresovala pa bih da ga napravim onako...da mogu da se pohvalim ljudima. Danima googlam o tome i tek sam na ovom forumu nasla neka konkretnija uputstva. Ne bih nikoga cimala da se ponavlja, procitala sam doobar deo ove teme, ali bi mi malo lakse bilo ako znam da ako me nesto u celom procesu iznenadi, imam bar koga da pitam za savet Elem, hvala svima koji ovde dajete neiscrpne informacije nama amaterima. A moja procedura do sada je bila ovakva...obrali crno grozdje (ne znam koja je sorta u pitanju, ali znam da se u kuci godinama od tog grozdja pravi vino), odvojili peteljke, izmuljali, stavili u emajlirani lonac od 40l, poklopili samo i onda sam svaki dan potapala gornji sloj 2-3 puta. Danas je 6. dan kako to stoji i mislim da je burno vrenje proslo. Kad odem da promesam vise nema mehurica i sve se nekako izbistrilo i razredilo. Juce sam procedila malo te sire u casu. Na prvu probu se oseca jak alkohol i kiselina, ali sam u tu casu posula mrvicu vinobrana i promesala i ostavila do ujutru. Danas probam, kiselina se izgubila a vino bas jako i ne bih rekla da je nesto mnogo secera ostalo. Mislila sam da ga sutra skinem sa komine. Da li je ovo do sada ok i da li bi trebalo da stavim vinobran kad ga otocim ili da ostavim za kasnije? Bojim se da ne prekinem vrenje ako stavim a sa druge strane da se ne ukiseli ako ne stavim..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #1333 Poslato: 24. Septembar 2015, 09:19:20 » |
|
Kada ga ispresas ostavi ga jos par dana da odradi. Najbolje je staviti buckalicu ili crijevo uronjeno u teglu za krastavce napunjeno vodom kako bi mogla pratiti aktivnost kvasaca. Kada mjehurici nestanu tada dodaj vinobran.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ana85
Neaktivni član
Van mreže
|