01. Novembar 2025, 10:19:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 113 114 [115] 116 117 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1081819 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Vladimir78
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1710 Poslato: 21. Septembar 2018, 15:17:08 »

"Spravljanje vina i voćnih vina u domaćinstvu", treće dopunjeno izdanje, Mr Slobodan Jović i Mr Vladislav Polak
Knjiga je u PDF-u, nemam zadnju stranicu, pa ne znam godinu izdanja, samo ove gore informacije na prvoj strani...
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1711 Poslato: 21. Septembar 2018, 15:19:51 »

Eto ti sad.  Smiley

Opet, nije najmanje nego najviše tri puta. Smiley

Citat
U njemu pise potapati kljuk najmanje 3 puta dnevno

I na kraju ćete me "naterati" da pročitam to štivo iako nisam imala nameru nakon površnog pregleda na sajmu knjiga jedne godine. Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Vladimir78
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1712 Poslato: 21. Septembar 2018, 15:23:25 »

Ako ima načina da ubacim sliku, mogu da postavim tu famoznu stranu na kojoj to piše....
Samo imam jedan problem, ne znam kako da ubacim sliku? Ako može pomoć oko toga, postaviću...
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1713 Poslato: 21. Septembar 2018, 15:29:50 »

Probaj preko njih.
https://www.dodaj.rs

Samo kopiraj link koji počinie sa URL kad uploaduješ.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1714 Poslato: 21. Septembar 2018, 15:35:38 »

Pise najmanje tri puta dnevno. Pocetnik sam u spravljanju vina. Pitanje je zasto moze da skodi ako se kljuk potapa i vise od preporucenog.
Sačuvana
nenad1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 62.0

« Odgovor #1715 Poslato: 21. Septembar 2018, 15:39:45 »

Krenula juce fermentacija i belog i crvenog vina.Uradio odmah aeraciju belog da li isto da uradim i sa crvenim?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1716 Poslato: 21. Septembar 2018, 15:48:38 »

Pise najmanje tri puta dnevno. Pocetnik sam u spravljanju vina. Pitanje je zasto moze da skodi ako se kljuk potapa i vise od preporucenog.

Pogrešno si me shvatio nisam mislila da si ti pročitao loše nego da je preporuka loša.  Smiley

Za onaj prvenstveni cilj koji ova operacija ima a to je maceracija bojenih materija kod crvenih vina 3 puta u burnoj a kasnije dva puta je sasvim dovoljno.Sve preko toga remeti normalan tok fermentacije.

Slikovito: nikome ne bi bilo prijatno da ga staviš u centrifugu svako malo, pa ni tom kvascu od kojeg ti zavisi ishod fermentacije na kraju.  Smiley
Sačuvana

Čehov
Vladimir78
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1717 Poslato: 21. Septembar 2018, 15:56:27 »

https://www.dodaj.rs/image/ECMrp
https://www.dodaj.rs/images/Strana-97.png

Evo crno na belo
Sačuvana
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1718 Poslato: 21. Septembar 2018, 16:29:38 »

Ovo je neko starije izdanje. Tokom vremena neke operacije se menjaju, poboljsavaju novim saznanjima i iskustvima.
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #1719 Poslato: 21. Septembar 2018, 19:21:49 »

Citat
Krenula juce fermentacija i belog i crvenog vina.Uradio odmah aeraciju belog da li isto da uradim i sa crvenim?

Naravno !
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #1720 Poslato: 21. Septembar 2018, 19:24:40 »

Citat

Objasnicu malo kasnije veceras, sad nestizem, posto ima da se malo vise pise !

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Vladimir78
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1721 Poslato: 21. Septembar 2018, 20:57:10 »

Ovo je neko starije izdanje. Tokom vremena neke operacije se menjaju, poboljsavaju novim saznanjima i iskustvima.
Konkretno u mom slučaju, slažem se sa gornjim navodom, ali da li to znači da u vreme kad je to važilo, i primenjivalo se, sva vina koja su se proizvodila na taj način ne bi uspela (kao ovo moje)...zato što je kljuk mešan više od 3 puta (ili na svaka 3 sata).... ne deluje mi to nimalo uverljivo  Scratchhead
Pre bih rekao da je omaška u pisanju, greška....
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1722 Poslato: 21. Septembar 2018, 21:04:36 »

Citat

Objasnicu malo kasnije veceras, sad nestizem, posto ima da se malo vise pise !

Pozz
Smiley
Da, dodaću i sama kasnije nešto na temu.
Posebno deo s kvascima gde vidim da ima najviše propusta.
Sačuvana

Čehov
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #1723 Poslato: 21. Septembar 2018, 22:04:45 »

Citat
Pitanje je zasto moze da skodi ako se kljuk potapa i vise od preporucenog.

Nakon muljanja, odvajanja od peteljke i dodavanja vinobrana, dodajemo hranu i kvasce. Ukoliko su dobri temperaturni uslovi za nekoliko sati krece fermentacija.
Na pocetku fermentacije deo kvasaca se zalepi za dno tanka i prakticno oni ne ucestvuju u procesu fermentacije, a i jos mogu izazvati neugodne mirise na H2S.
Co2 koji se stvara procesom fermentacije, vrsi pritisak na cvrsti deo komine, koji se dize na povrsinu, tako  veliki deo sire nije u kontaktu sa kominom. Posto se odvoji cvsti deo od tecnog  nemamo maceraciju.
A maceracija  nam je neophodna, da ekstrahujemo sto vise komponenti koje ce sacinjavati karakter naseg buduceg vina, tj. antocijana, mekanih i pitomih tanina, raznih mirisnih materija ...Mozemo imati najbolju mogucu sirovinu, ali zbog primene losih tehnoloskih resenja, koji uticu na maceraciju, imacemo losa vina.

Da bi smo uradili sto bolju maceraciju, mi radimo ispiranje cvrste faze, potapanjem komine u siru koja je u donjoj zoni.Lepo sam napisao, POTAPANJE KOMINE.Ucestalost potapanja prilagodjavamo sorti grozdja i tipu zeljenog vina.

A to znaci NEZNO POTAPANJE, a ne neko agresivno mesanje. Cilj nam je da uradimo ispiranje komine, a da pri tome ne uticemo na integritet tkiva pokozice. Ne smemo da od komine napravimo gulas, sa razbijenom pokozicom i polomljenim semenkamo jer ce mo tako izbeci gorke tanine, herbalni karakter buduceg vina i jos mnogo nepozeljnih komponenti koje ce se rastvoriti u siri.

Zato Prvih pet dana, kominu potapati dva puta dnevno, a nakon toga (pod uslovom da je fermentacija u razvoju) potapati kominu samo jednom dnevno, zato sto se stvorilo dovoljno alkohola koji sam nastavlja maceraciju.

Mislim da sam bio jasan. Ocekujem da ce me Blue_moon dopuniti !

Pozz
Sačuvana

Nikola Tesla
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1724 Poslato: 22. Septembar 2018, 17:45:40 »

Dopunila bih te samo u onom delu koji se tiče same fermentacije,a zatim i malolaktike jer si u smislu maceracije rekao si sasvim dovoljno. Smiley
Često maltretiranje mošta,kroz njegovo mešanje koje se navodi u prethodnim postovima,pa i potapanje klobuka više od dva puta utiče i na brzinu i sami ishod fermentacije gde kvasci u takvim uslovima stvaraju nimalo dobru podlogu za dalji tok druge fermentacije koja treba da nastupi.
Bakterije malolaktičkog vrenja kao glavni nosioci druge fermentacije su u sprezi ili sukobu sa kvascima u uslovima u kojima rade.Plastično rečeno-što zbog borbe za hranu,što one gde se brane od produkata ovog drugog.S jedne strane oni služe za dalji razvoj mlečnih bakterija,nasuprot produktima njihovog rada-alkoholu i sumporu koji drugu fermentaciju otežava.I tu na scenu dolazi i ona loša strana malolaktike jer je samo jedan soj Oenococcus oeni zadužen za malolaktiku koja se traži,Spontana malolaktika gde nema njenog dirigovanja selekcionisanim kulturama je stoga prilično osetljiva.Visok sadržaj sumpora,etanol,i onaj najbitniji faktor zbog kojeg drugi sojevi malolaktičkih bakterija nastupaju a to je visok pH onda postavlja pitanje njene opravdanosti.A to je momenat gde ona kreće u smeru rada ostalih bakterija malolaktike kao što su Pediococcusi i Lactobacillusi koji daju strane i nepoželjne mirise u vinu.
Naravno da se ova priča odnosila generalno na ove dve fermentacije i samo takla deo "maltretiranja mošta",jer su činioci višebrojni,ali sam htjela da je donekle zaokružim.
Sačuvana

Čehov
Stranice: 1 ... 113 114 [115] 116 117 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.035 sekundi sa 17 upita.