01. Novembar 2025, 09:51:23 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 114 115 [116] 117 118 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1081812 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Vladimir78
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1725 Poslato: 24. Septembar 2018, 11:53:48 »

Evo baš sad čitam na sajtu (korišćen je materijal koji je pripremila prof Nada Korać):

http://loznikalemovi.com/index.php/proizvodnja-vina

i opet ona ista priča o potapanju klobuka kod vrenja:

"Sa početkom vrenja stvara se CO2 koji podiže čvrste delove na površinu suda za vrenje. To se zove KLOBUK ili šešir. Svojim gornjim delom klobuk je u kontaktu sa vazduhom što je vrlo štetno  i opasno jer može doći do oksidacije kljuka (pojava mrke  boje)  a  takođe  i  do  razmnožavanja  štetnih  mikroorganizama  (sirćetne bakterije, plesni itd) . Zato se klobuk mora potapati u tečni deo svaka tri sata ili bar tri puta u toku dana. "

Hvala, blue_moon i happy star na detaljnom objašnjenju fermentacije.

Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 61.0

« Odgovor #1726 Poslato: 27. Septembar 2018, 08:15:36 »

Otočio sam oko 100l. vina od Merloa i stavio u bure od 120l. na tiho vrenje. Na poklopcu je vranj. Ostaviču mlado vino oko 4 nedelje na tihom vrenju pa ću ga onda skinuti sa taloga.
Ja sam do sada na površinu vina u buretu ( posle tog pretakanja ) stavljao kružno isečenu foliju i na njoj poklopčić od Euro-krema sa vinobranom , koji bi nakvasio malo vinom. Sada sam rešio da po površini razlijem parafinsko ulje kao zaštitu od dodira sa kiseonikom. Gde se može naći i kupiti to ulje ili neko slične namene ?
Sačuvana
Vladimir78
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1727 Poslato: 27. Septembar 2018, 08:18:51 »

Ja sam parafinsko ulje pronašao u poljoprivrednoj apoteci
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 61.0

« Odgovor #1728 Poslato: 27. Septembar 2018, 08:26:12 »

Ja sam parafinsko ulje pronašao u poljoprivrednoj apoteci
Znači , nije teško pronaći ga. Hvala na obaveštenju. Nadam se da ću ga naći u nekoj od mnogobrojnih poljo-apoteka kod mene u Jagodini.
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #1729 Poslato: 27. Septembar 2018, 19:28:10 »

Citat
Sada sam rešio da po površini razlijem parafinsko ulje kao zaštitu od dodira sa kiseonikom. Gde se može naći i kupiti to ulje ili neko slične namene ?

Black, ne dodaje se u ovoj fazi parafinsko ulje. Samo vranj, a kad prestane da radi dopuni sud i cekaj bistrenje.Cim krene da se bistri onda skidanje sa grubog taloga. Tako da se to nikad nezna precizno , kad ga skinuti sa tog taloga. Ovo ti kazem da se ne vezujes za termin od mesec dana.

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #1730 Poslato: 27. Septembar 2018, 19:34:18 »

Citat
Znači , nije teško pronaći ga. Hvala na obaveštenju. Nadam se da ću ga naći u nekoj od mnogobrojnih poljo-apoteka kod mene u Jagodini.

Tesko da ces ga naci u poljo apotekama. Imas ga u KG u Migrosu, salju brzom postom. Pakovanje od 1 l.

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1731 Poslato: 27. Septembar 2018, 20:08:31 »

Happy, nisam ni mislio na bas precizni vremenski okvir od 4 nedelje , nego upravo na to kad zavrsi tiho vrenje - mesec , mesec i po dana od danas, videcu i sam kada. Vec sam se raspitao po poljo-apotekama ovde kod mene i moze se naci pakovanje parafinskog ulja od 1 l. po ceni od 450 din.
Da li se pre nalivanja ulja stavlja u vino vinobran?
Sačuvana
nenad1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 62.0

« Odgovor #1732 Poslato: 27. Septembar 2018, 20:51:21 »

Potrebna pomoc opet
Pretocio sam vino 10 dana posle muljanja u inox bure,vino je lepo malo je mutno ali je lepo,i sada mi se pojavila kao neka pena ili skrama na povrsini.U pocetku je bilo samo malo pene medjutim sada se ta pena rasirila po celoj povrsini.Gore sam stavio foliju i zategao lepo a na povrsinu vina poklopac neki sa  vinobranom.Da li je ta pena problem i da li treba da uradim nesto?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1733 Poslato: 27. Septembar 2018, 22:17:16 »

Jel završilo fermentaciju?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
nenad1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 62.0

« Odgovor #1734 Poslato: 28. Septembar 2018, 07:48:04 »

Pa mislim da jeste,ne znam,prvi put radim sve ovo.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1735 Poslato: 28. Septembar 2018, 09:32:00 »

Uzmi širomjer,jedino tako ćeš i znati.Na njemu naravno imaš uputstvo za upotrebu.

Skini to sa površine,ako je završilo fermentaciju dolij ga i zatvori dobro.Usput pazi na higijenu sudova i sve manipulacije sa vinom,jer upravo loša higijena dovodi do ovih situacija u kombinaciji sa kiseonikom.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
nenad1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 62.0

« Odgovor #1736 Poslato: 28. Septembar 2018, 11:01:10 »

Imam sirometar provericu posle da li je fementacija zavrsena samo mi nije jasno ako nije sa cime da ga dolijem?I da li da ga zatvorim sa plivajucim poklopcem ili sa onim gornjim posto je u pitanju inox bure i ima oba poklopca.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1737 Poslato: 28. Septembar 2018, 12:28:22 »

Moraš se malo osloniti i na sopstvenu logiku nego što tražiš uputstva. Ako imaš širomjer, koristiš ga a ne da kažeš ne znam jel se završila. Fermentaciju pratiš svaki dan ne samo zato da vidiš jel gotova nego i kako se odvija.Da li je zastala, itd..

I ne čitaš. Napisala sam ti da doliješ ako je završena jer je već kvar krenuo. Za sudove se snadji, ti najbolje znaš čime raspolažeš pa u skladu s tim i radi. Izaberi varijantu gde imaš najmanje kontakta sa kiseonikom.
Sačuvana

Čehov
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1738 Poslato: 28. Septembar 2018, 12:42:11 »

Da li je preporucljivo da posle dolivanja svih sudova posle tihe fermentacije da poslednji sud koji bi bio polu prazan vec tada se pretociti u drugi manji sud dok se nije izbistrilo da bi se to vino zastitilo od oksidacije. Odvojilo bi se od taloga nedelju dana ranije.
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #1739 Poslato: 28. Septembar 2018, 15:31:06 »

Citat
Happy, nisam ni mislio na bas precizni vremenski okvir od 4 nedelje , nego upravo na to kad zavrsi tiho vrenje - mesec , mesec i po dana od danas, videcu i sam kada.

Ovde moras biti krajne oprezan. Mesec ipo je previse. Pazi da ti se ne pojavi H2S !

Kad ga odvojis od taloga, vinobran + ule + plivajuci.

Pozz
Sačuvana

Nikola Tesla
Stranice: 1 ... 114 115 [116] 117 118 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.044 sekundi sa 20 upita.