27. Oktobar 2025, 15:27:08 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 79 80 [81] 82 83 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1080981 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Natureman
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 32

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1200 Poslato: 25. Oktobar 2013, 20:56:18 »

У недељу сам оточио вино са комине..на црево не излазе мехурићи..како да покренем тј. убрзам ферментацију?

Ово сам био питао.. Читао сам на форуму како треба да излазе мехурићи на црево,али код мене ништа..  И јел смем да вадим то црево из флаше са водом,па да кроз њега протнем тање и пробам вино,да знам кад се завршила ферментација..или уопште не сме да дође у контакт са ваздухом..? Извините за ову журбу..јбг..ем сам млад..ем немам искуства.. све сам радим,а волео бих да испадне нешто лепо.. Поздрав!  Smiley
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1201 Poslato: 25. Oktobar 2013, 21:40:43 »

Slobodno otvori i probaj vino.Koliko ti je dugo vino bilo sa kominom?Ispasce nesto lepo,samo nemoj da zuris.Sto je bitno da li se zavrsila fermentacija.Ostavi vino da odstoji jedno mesec dana pa ga pretoci.
Sačuvana
ducia
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #1202 Poslato: 25. Oktobar 2013, 22:34:32 »

Pisao sam o mom "slucaju" u ovoj temi (Odgovor #1122). pa rekoh da nastavim i pitam sta me interesuje.

14.10. sira prvi put otocena, stavljen improvizovani vranj. Sira je tada imala 2.2 secera po Baume-u.
Prvih nekoliko dana vrenje je bilo i dalje "burno" tj sira je intenzivno penila. Vec 3-4 dana veci deo pene se povukao i ostale su samo male grupe pene i povremeno izadju novi mali mehurici. Pretpostavljam da je to znak da jos uvek traje tiho vrenje iako na vranj nista ne izlazi ili ja ne primecujem da izlazi posto ne provodim puno vremena uz vino.

E sad imam par pitanja...
Prvo, pored gore pomenute pene na povrsini ima na nekoliko mesta grudvice rozikaste boje koje izgledaju kao, recimo, testo tj grupe kvasaca. Sta to moze biti? Da li je slucajno cvetanje vina, treba li da se zabrinem i kako da odreagujem. Takodje, moguce je da zaista jesu grudvice kvasca posto mislim da mi se kvasac nije najbolje rastopio kada sam ga pripremao za dodavanje.
Drugo pitanje. Obzirom da sam citao u temi o belim vinima da se pred kraj vrenja moze promesati talog kako bi se potstakli kvasci i zavrsili vrenje do kraja, moze li se i treba li isto primeniti i kod crvenih vina? Cini mi se da je to pisao Koshpa.

Da updateujem moju pricu i ponovim pitanja posto niko nije odgovorio...
Povrsina vina se skoro skroz smirila. Tek po koji mehuric izadje a ono jako malo pene sto ima u tragovima se sve manje pomera. Ocekujem da ce se uskoro skroz smiriti i onda odbrojavam do drugog otakanja. Ranije pomenute grudvice se ne sire tj ne povecavaju tako da sam prestao da se brinem oko istih ali bi i dalje voleo da znam sta je u pitanju. Slicna "masa" je i na zidovima balona i ona potice od pene iz faze burnog vrenja...
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1203 Poslato: 26. Oktobar 2013, 11:24:18 »

Sve je to normalna pojava, kvasac se taloži po zidovima i oko ljuske grožđa koje pluta na površini. Ništa ne diraj dok se u potpunosti sve ne smiri i počne da se bistri mlado vino i tada otoči sa taloga. Inača cvetanje vina spada u bolesti koje se kasnije javlja, a ne u fermentaciji, dok vino radi. U vrenju ne može doći do cvetanja vina jer ga štiti ugljen-dioksid koji se javlja kao produkt vrenja i pošto je teži od vazduha ono se zadržava iznad površine vina i štiti ga od dodira sa kiseonika .
   Ljudi nemojte da žurite sa vinom, sve u svoje vreme. Tempo života danas je ubrzan, ali vino je ostalo usporeno i tako će i uvek biti. Da bi dobili lepo vino za to treba vremena, ne možete ništa da ubrzate bez štete po vinu , pa razmislite. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1204 Poslato: 26. Oktobar 2013, 11:41:23 »

E bravo,lepo receno.Ja stalno govorim da bi se dobilo dobro vino,covek mora imati strpljenja.Nema tu recepata ,tacnih rokova i sl.Svaka godina je prica za sebe.Znaci ko nema strpljenja najbolje je da odustane od proizvodnje vina jer ce doziveti razocarenje.
Sačuvana
ducia
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #1205 Poslato: 27. Oktobar 2013, 09:21:45 »

Hvala na odgovorima.
Sačuvana
Natureman
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1206 Poslato: 27. Oktobar 2013, 13:07:33 »

Slobodno otvori i probaj vino.Koliko ti je dugo vino bilo sa kominom?Ispasce nesto lepo,samo nemoj da zuris.Sto je bitno da li se zavrsila fermentacija.Ostavi vino da odstoji jedno mesec dana pa ga pretoci.

Вино сам дегустирао..мутно је,лепе боје..јако ја бих по процени реко..питко има леп шмек али је кисело(буре ми је затворено и импровизовао сам врањ,не би требало да се укисели), читао сам да је то ваљда нормално у овој фази... Са комине сам оточио 8ми дан... Кад тачно да знам по вину кад треба да се оточи,када је бистро..? Хвала на одговору..
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1207 Poslato: 27. Oktobar 2013, 13:42:32 »

Sve je to OK, u ovoj fazi vino je još sirovo. Ono je mutno, kiselo i miriše na kvasce. Polako sve će to doći na svoje mesto. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1208 Poslato: 27. Oktobar 2013, 19:58:22 »

Izvinjavam se svima
Opisao sam situaciju koja se licno meni desila. Vezao sam krpicu sa vinobranom i lim. kiselinom 2:1 (prethodno nakvasena vinom) u bure iznad vina i posle 3-4 dana mi se pojavio jak miris na sumnporvodonik. Mozda je neki drugi uzrok koji se slucajno poklopio sa navedenom operacijom pa sam ja to pogresno povezao. U svakom slucaju sad to isto radim ali smesu vinobrana i limontusa sipam u posudicu koju stavim na neki plasticni poklopac koji pluta na povrsini vina i miran sam.
Pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1209 Poslato: 27. Oktobar 2013, 20:32:25 »

Thumb Ništa strašno. Zato smo svi tu da zajedno konstatujemo ono što je moguće kao i ono što je nemoguće.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Pexus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #1210 Poslato: 28. Oktobar 2013, 14:34:33 »

Nigde ne mogu da nadjem parafinsko ulje. U apoteci ga imaju ali nisu sigurni da li sme da se koristi za zaštitu vina.... Huh?
Da li je to isto parafinsko ulje koje se koristi i za plivajuće poklopce?
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1211 Poslato: 28. Oktobar 2013, 15:25:58 »

Da- ali mora da stoji da je pogodno za upotrebu u te svrhe
Sačuvana
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1212 Poslato: 28. Oktobar 2013, 23:05:52 »

Dogodilo se nesto neobicno:
Vino sam posle zavrsenog vrenja(secer 0) 13.og dana od muljanja odvojio od komine i pretocio u manje plasticno bure dobro zadihtovano i  sa crevom na poklopcu. U tom buretu vino je stajalo 8 dana(sve do juce). U tom periodu svaka dva dana bih natocio malo vina u casu da bi pratio sta se desava. Vino je imalo dosta izrazen gorko-nakiseo ukus bilo je mutno, farbalo casu, a sutradan bi na dnu case obavezno nalazio nesto taloga. Bio sam siguran da ce biti potrebno bistriti ga zelatinom ili makar nizim temperaturama( po instrukcijama sa foruma). Sinoc sam vino pretocio(skinuo sa grubog taloga) i prebacio u drugo bure. Prethodno sam (12 sati ranije) dodao oko 4gr. vinobrana na 90 lit. vina. Pretakanje sam vrsio tako sto sam vino ispustao na slavinu u plasticnu posudu iz koje sam zatim vino izlivao sa visine u bure. Valjda je to otvoreno pretakanje.
Elem, pre par sati(24 h posle pretakanja) sam natocio malo vina u casu i veoma se iznenadio: vino je sada dosta svetlije boje i dosta bistrije nego sto je bilo. Na ukusu je mekse i blaze, bojim se i previse neutralno. Kao da je sada nekako "isprano".
Molio bih iskusne vinare da mi odgovore sta je dovelo do ovakve promene u vinu i da li je to sto se desilo dobro ili lose. Sta dalje?
Hvala unapred
Pozdrav
Sačuvana
mladjoni
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #1213 Poslato: 28. Oktobar 2013, 23:08:33 »

Pozdrav svima!
Pre svega pohvalio bi forum na kojem ima dosta korisnih informacija i moze dosta da se nauci.
Ove godine sam se i ja oprobao sa proizvodnjom vina. 500 kg makedonskog vranca sam stavio u kacu, dodao 10 kg secera i stajalo je 8 dana, uz svakodnevno mesanje i onda sam ga otocio i ostavio na temperaturi od 16 c. Pretakanje sam obavio nakon 31 dana. Vino ima lijep ukus, ali nisam zadovoljan bojom. Solidno se izbistrilo, boja je bordo, ali nije po mom misljenju dovoljno intezivna. Kada se gleda kroz casu izgleda kao da nije dovoljno gusto. Sta je trebalo da uradim da mi boja bude izrazajnija i moze li se sada to odraditi? Da li je problem bio u maceraciji? Nekoliko dana je temperatura padala nocu ispod 10 stepeni. Kaca sa kljukom je bila napolju.
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #1214 Poslato: 29. Oktobar 2013, 09:46:32 »

Sta je trebalo da uradim da mi boja bude izrazajnija i moze li se sada to odraditi?

mladjoni@ Pokušaću da dam odgovor koliko to moje amatersko skromno znanje dopušta. Mislim da si možda trebao koristiti neki enzim za izlučivanje boje iz bobica prilikom gnječenja (muljanja) samih. Ali sačekajo odgovor iskusnijih vinara Grin.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
Stranice: 1 ... 79 80 [81] 82 83 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.092 sekundi sa 18 upita.