29. Oktobar 2025, 12:41:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 119 120 [121] 122 123 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1081339 puta)
0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #1800 Poslato: 20. Oktobar 2019, 18:21:36 »

Pre cetiri nedelje sam izmuljao grozdje. Odvojio ga od kljuka nakon 14 dana, u inoks kacu koji sam samo poklopio. Posle 21 pretoceno jos jednom, stavljeno 5g vinobrana, i tada se na povrsini videla pena, sto predpostavljam znak da vino i dalje vri. Sada posle 4 nedelje sve sam prebacio u staklene bidone sa vrenjacama, skoro da nije bilo pene. Pa sam sada prilikom pretakanja u bidone merio siru, babovim sirometrom sa termometrom. Temperatura podruma je 19 stepeni i pokazao je 10,5% secera, sto mu dodje oko 6 vol alkohola. E sad glavno pitanje. Nadam se da ce ovaj secer da prevri i postane alkohol. Koliko ce vino imati alkohola kada fermentacija bude gotova
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1801 Poslato: 20. Oktobar 2019, 19:43:06 »

Malo je to informacija za odgovore, koliko je imalo slasti na pocetku?
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1802 Poslato: 20. Oktobar 2019, 19:48:45 »

Nista ja tebe ne razumem osim da si iz prhroma sada prebacio vino u balone sa vrenjacom? Svega si se setio samo se nisi setio da premeris tog 21og dana pre sumporenja.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1803 Poslato: 20. Oktobar 2019, 20:41:38 »

Svega si se setio samo se nisi setio da premeris tog 21og dana pre sumporenja.

Pa da, to je kao da cele godine čekaš godišnji odmor, i kreneš na letovanje preko granice. A na polici ostaviš pasoš.
-Gospodine, ne možete preći granicu, gde vam je pasoš?
I dok se vratiš kući po njega, ode godišnji odmor.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1804 Poslato: 21. Oktobar 2019, 09:28:02 »

Tek sada sam nabavio sirometar. A inace siru sam merio sa.refraktorom kada sam izmuljao grozdje, i bila je 23. Prvi put sve ovo tadim. Imajte razumevanja. Zaboravio sam da napomenenm da sam probao vino prilikom poslednjeg pretakanja. Slatkasto je, oseca se i lakohol, ima vrlo malo kiseline. Mislim da imam potencijal da bude dobro vino, jer je grozdje bilo fenomenalno. Da podsetim, pisao sam ranije, radio se o merlou i vrancu. Odnos 75-25%
Sačuvana
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1805 Poslato: 21. Oktobar 2019, 09:33:04 »

I da dodam, pre sumporenja 21. dana sam takodje probao vino. I u poredjenju sa ovim sada mogu da zakljucim da se fermentacina nastavila, jer je vino sada mnogo manje sladje, manje rezi, ima vise alholohla. Ne znam da li ima smisla sada dodati kvasac. Ili da ga jednostavno ostavim ovako. I da ga pretocim za mesec dana. Da li ce se procenat secera barem upola smanjiti, a alkohol povecati
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1806 Poslato: 21. Oktobar 2019, 10:13:06 »

Da bi opet pokrenuo fermentaciju dodavanjem kvasca potrebno je daleko više od prostog dodavanja kvasca kao na početku fermentacije kod šire.Šira je prije svega daleko povoljnija sredina,nema alkohola,nema produkata fermentacije koja je ovdje odmakla.
Dakle,sam izbor kvasca bi bio takav da podnosi sve te uslove.
Druga stvar jeste da se to radi postepeno djeleći cjelokupnu količinu gdje u jednoj maloj količini kvasac se pokrene,potom u drugoj,dok potpuno ne krene da "radi" i završi fermentaciju do kraja.

I opet nije garancija da ćeš uspjeti.

Citat
Ili da ga jednostavno ostavim ovako.

Da,ali prati mu specifičnu svaki dan.Prati i da li se mjenja na ukusu i mirisu što se tiče kvarenja,jer je njemu u ovom stanju sad podložno zbog zaostalog šećera.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #1807 Poslato: 21. Oktobar 2019, 14:49:49 »

Citat
Da,ali prati mu specifičnu svaki dan.

Ne razumem sta to znaci.

Citat
Prati i da li se mjenja na ukusu i mirisu što se tiče kvarenja,jer je njemu u ovom stanju sad podložno zbog zaostalog šećera.
Pod uslovom da smo sigurni da je fermentacija stala. Da li trebam da ponovo uradim merenje sire

Hvala na brzim odgovorima
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1808 Poslato: 21. Oktobar 2019, 14:57:44 »

To znači da pratiš da li se menja na širomjeru.
Imala sam iskustva i sa vinima kod kojih je stala i po 3 dana,a onda krene.Obično se kvasci "ulenje" pred kraj.
Postoji više uzroka kod zastoja fermentacije,zato se i prati od prvog dana do poslednjeg redovno na širomjeru da znaš njenu dinamiku.

Kolika je temperatura ne prostorije nego baš vina?

Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1809 Poslato: 21. Oktobar 2019, 19:40:34 »

Izgleda da je tebi problem i da izmjeriš temp u vinu. Smiley
Ovako stoje stvari. To da li proizvodiš milion litara, ili samo 5litara,fermentacija je ista. Da bi bila uspešna potrebno je ne samo da kupiš grožđe i da ga izmuljaš. Potrebno je da si spreman za sve ono što sledi. Pravilna inokulacija kvasca, povoljni uslovi, temperatura, hranljive materije, praćenje fermentacije.

Nema potrebe da se vadiš na to da si prvi put u igri, a za tu igru ne da ne znaš pravila nego nisi ni obučen. Pa očekuješ rezultate, ili još gore da ti neko na kraju utakmice spašava rezultat.

Možda zvuči surovo, ali tako je.

Sačuvana

Čehov
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1810 Poslato: 21. Oktobar 2019, 21:32:26 »

Urednice blue moon, nema potrebe za takvim tonom. Ako hoces da podelis savet, hvala ti na tome, ali ako neces onda nema potrebe za takvim pametovanjem.
Dakle, da nastavim. Temperaturu sam merio i ona je u petak u podrumu iznosila 19 stepeni, a i sirometar je ocitao iste vrednosti. Sada je temp 18, kao i na sirometru.
I izmerio sam siru, tako sto sam gurnuo sirometar u bidon, malo promesao, i ostavio da odstoio nekoliko minuta. Sada pokazuje da je sira oko 5 %. Za to vreme sam probao vino, ono i dalje rezi, ima lep miris i ukus, promenilo je ukus od proslog probanja u petak. Ono sto sam jos zapazio su sitni mehurici koji konstano izlaze na povrsinu, i formiraju tanak venac po oboru grlica. Da li to znaci da je vino i dalje u procesu tihog vrenja. Pozdrav
Sačuvana
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1811 Poslato: 21. Oktobar 2019, 21:38:18 »

I jos nesto. Nije mi jasno zasto je toliko bitna temperatura? Kad utice veoma malo na procenat

Širometar po BABO-u

Za svakih 2,5°C iznad 20°C, očitanoj vrednosti dodaje se 0,1 % šećera
Zasvakih 2,5°C ispod 20°C od očitane vrednosti se oduzima se se 0,1 % šećera.

Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1812 Poslato: 21. Oktobar 2019, 21:48:50 »

Ma dok tebi bude jasno, bit će kasno  Smiley
Nisam ja tebi postavljala pitanja da bih te tapšala po leđima kako vidim da ti je namjera, nego da imam i neki uvid šta se dešava sa vinom.
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1813 Poslato: 21. Oktobar 2019, 21:53:22 »

Ton je najčešće posljedica iritacije. Nešto kao crvenilo na koži nakon zujanja komaraca.  Grin
Za eventualnu daljnju priču će ipak trebati temperatura iz posude za vrenje.   Smiley

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1814 Poslato: 21. Oktobar 2019, 23:17:13 »

Stizu saveti i od drugog administratora. Hvala ti bistrice  Thumb
Citat
Za eventualnu daljnju priču će ipak trebati temperatura iz posude za vrenje.   Smiley

Sve sam naveo u predhodnim postovima  Cool
Citat
Temperaturu sam merio i ona je u petak u podrumu iznosila 19 stepeni, a i sirometar je ocitao iste vrednosti. Sada je temp 18, kao i na sirometru.

Sačuvana
Stranice: 1 ... 119 120 [121] 122 123 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 21 upita.